1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Uusi kone ei käynnisty

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Hupailija 18.05.2017.

  1. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Kertokaapa ny te viisaamat :D eli siis eileen ostelin vähä osia ja ajattelin itse kasata koneen. Kokemusta näistä on ihan pikkusen, ja tajuan kyllä mikä tulee ja mihinkä. Mutta nyt olis semmonen pulma ku kone ei lähe pyörimää ollenkaa? Tuulettimet tai mikää, ei tee mitää. Ainut mitä tulee nii emolevyn ledi valot syttyy vaan palamaan, ja kun painan virtanappia nii virtanapissa vaan palaa valo niin kauan kun painan sitä? Mutta kone ei lähe päälle.

    Kaikki johdot yms on kiinni. Ohjekirja kädessä nämä oon jo pariki kertaa katsonut läpitte. Itse monen tunnin pähkäilyn jälkeen en saa päähäni että missä vika voisi olla, vai puuttuukohan mahollisesti joku johto? (Mitää ylimäärästä johtoa en tosin näe missään)

    Koneessa tosiaan on Asus Prime B350 plus emolevy kiinni, Nvidia GTX 1060 näyttis, AMD Ryzen 5 1600 prossu, RAMina toimii G.Skillin 16gb (Jimms suosittelee tätä Ryzenin kans, en tiedä miks) ja sitte virtalähteenä on tosiaan Corsairin VS650

    Osat ja johdot menivät ihan sujuvasti kaikki paikoilleen. Olisko kellää mitää hajua, mistä tämmönen vois mahollisesti johtua? Kiitos jo etukäteen
     
  2.  
  3. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,317
    Kiitokset:
    642
    Pisteet:
    193
    Tarkista etupaneelin Power SW ja Power LED johtojen oikeat paikat emolla.
    Tarkista myös, että virtalähteen ATX 8-ja 24 pin johdot ovat emolla paikoillaan.
     
  4. FiveBridges

    FiveBridges Active member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    1,420
    Kiitokset:
    306
    Pisteet:
    93
    Viimeksi muokattu: 18.05.2017
  5. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Juu. 8 pin ja 24 pin on kyllä paikoillansa, ja ainaki luulen että noi power sw ja power ledit on kans. Onkos noilla Power led ja power sd:llä sit millanen virka konees? Voiko se johtua noista johdoista, ettei kone käynnisty? Led johdot kuulostais vähä tolta virtanapin valolta. Sitten on vielä power sd, reset sw ja joku hdd led?


    Kaikki on kiinni, kyllä. Eniten nyt ihmetyttää vaan toi power sw ja led jutska. Tossa sun kuvassas noi paikat on erilailla kuin tos mun ohjekirjas?

    Muisteista sen verran, että kattelin netistä samaa kokoonpanoa ja näyttäs muilla toimivan. G.Skillin pakkaukseski viel luki että tarkotettu AMD Ryzenin kans.


    Kiitoksia molemille vastanneille :p

    Edit: Nyt on ne power sw yms johdot varmasti oikeilla paikoilla, mutta mitään silti ei tapahdu. Samat emolevyn valot kyllä palaa, mutta nyt ei tuu sitä valoa virtanappiin niinku aiemmin tuli, mutta ei myöskään kone käynnisty.
     
    Viimeksi muokattu: 18.05.2017
  6. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,317
    Kiitokset:
    642
    Pisteet:
    193
    Power SW on nimenomaan se pistoke, joka pitää saada oikosulkuun koneen käynnistämiseksi, muuten kone ei käynnisty (koneen voi käynnistää myös oikesulkemalla tuon pistokkeen kaksi pinniä, vaikka ruuvimeisselillä, kun on varovainen, että ei aiheuta muualla oikesulkua, en suosittele).
    Power LED on valo etupaneelissa, joka palaa, kun kone on käynnissä, oikea (+/-) napaisuus tärkeä.
    HDD LED vilkkuu silloin, kun koneen kovalevy on käytössä, oikea (+/-) napaisuus tärkeä.
    Reset SW:llä kone voidaan käynnistää uudelleen. Ei ole kovin järkevää käyttää enää nykyaikana, koska joissakin tapauksissa voi aiheuttaa ongelmia tiedon häviämisessä.

    Tarkista nyt vielä kerran varmuudeksi, että kaikki johtojen pistokkeet ovat varmasti painettu pohjaan, samaten muistikammat.
    Aika yleinen vika on, että muistikampaa ei ole painettu kunnolla slotin pohjaan. Tarkista myös emosi manuaalista muistikampojen oikeat kohdat, ellei joka slotissa ole kampaa.

    Omassa koneessasi etupaneelin kytkentä tulee tehdä emon oman manuaalin mukaisesti.
     
  7. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3

    Joo kylllä muistit on oikein painettu ja ohjeesta katottu oikea paikka. Power SW kans pitäisi olla oikeassa paikkaa ohjeen mukaan. Tota konetta ny ollaan koko päivä ihmetelty, ja johdot tarkistettu että on oikein. Tosiaan nyt ku power sw:n sai oikeeseen paikkaan, niin ku yrität laittaa virtaa päälle nii virtanapissa välähtää kerran valo ja tietokoneen tuulettimet pyörähtää ihan pikkusen, siis ihan parin millin verra, mutta ei käyntiin kumminkaa lähe.
     
  8. FiveBridges

    FiveBridges Active member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    1,420
    Kiitokset:
    306
    Pisteet:
    93
    Mikä kotelo on kyseessä.
    Mitens kotelon ja emon väliset korokeruuvit ( 6 kpl )
    Onko oikeilla paikoilla,ylimääräiset pois.
     
  9. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Kotelona toimii Deepcoolin Kendomen RD. Ruuvin paikkoja on 9 kpl kotelos, joista 6 menee kiinni ja loput 3 mitkä on nii reunassa että ei saa kiinni emoon.
     
  10. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,317
    Kiitokset:
    642
    Pisteet:
    193
    Vastaa nyt kuitenkin, onko korokeruuvit ruuvattu paikoilleen ennen emon laittoa vai oliko korokkeet kotelossa valmiina.
    Korokeruuvit.
     
  11. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    On on, ja oli kotelossa valmiina jo kiinni
     
  12. FiveBridges

    FiveBridges Active member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    1,420
    Kiitokset:
    306
    Pisteet:
    93
    Ja ne 3 ylimääräistä korokepalaa otettu pois kotelosta.
    Vai onko jäänyt emon alle koteloon kiinni.

    https://postimg.org/image/b8oxo8god/
     
  13. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    Sielä ne kolme on alla. Puoliksi näkyy emolevyn alta. Eikai niistä mitää haittaa oo?
     
  14. Kimple

    Kimple Member

    Liittynyt:
    26.06.2003
    Viestejä:
    1
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    10
    Kyllä niistä voi olla se haitta, että aiheutuu oikosulku jonka kone huomaa ja katkaisee virran heti.


    Olen vuosien varrella kasannut varmaan satoja koneita, joista muutaman itselleni. Aina joskus on käynyt samoin kuin sinulla - kone sammuu kasauksen jälkeen heti kun virran kytkee päälle.


    Mä olen tehnyt aina näin, kun kone temppuilee tuoreeltaan kokoonpanon jälkeen. Edellisestä kerrasta on nyt kulunut jo 3-4 vuotta, joten saattaa olla, että nykykoneissa on jokin asia erilailla toteutettu.


    1)
    Pura kaikki osat pois kotelosta


    2)
    Pidä tauko. Lähde vaikka lenkille, katso leffa, nuku, käy saunassa... Tärkeintä on, että saat ajatukset uusille urille, oikeasti!


    3)
    Lue ohjekirja vielä kerran läpi ja sen kuvia apuna käyttäen tarkista kaikki osat erikseen


    3a)
    Tarkista kaikki liittimet. Johtimet saavat kontaktin asianmukaisiin pinneihin ja että ao. pinnit ovat kiinni liittimissä. Piuha saattaa näyttää olevan kiinni liittimessä, mutta esim. kylmän juotoksen vuoksi kontaktia ei olekaan.

    Joskus, kun painaa liittimen paikalleen, jokin pinni ei menekään tarkoitettuun reikään, vaan nousee liittimen sisällä ylös eikä siten anna haluttua kontaktia. Onko kaikki pinnit suorassa ja/tai puuttuuko yhtään pinniä?


    3b)
    Asensitko itse prosessorin emolle? Onko prossun kaikki pinnit omissa koloissaan vai onko jokin pinni taipunut eikä se olekaan kohdallaan?

    Taipuneita pinnejä voi varovasti yrittää suoristaa jollain sähköä johtamattomalla välineellä, esim. kuiva ja puhdas kolmiomallinen hammastikku on aika hyvä väline. Tsekkaa, että prosessori on joka puolelta kunnolla pohjaan asti painettu ennenkuin käännät lukkosalva(n/t) paikoilleen.

    Tsekkaa prosessorin tuuletin tms. Prossun päälle kiinnitettävä jäähdytyksen osa.

    Onko osat kohdallaan, sopivasti voideltuina ja tiukkaan kiinnitettyinä? Jos jäähdytys ei ole just kohdillaan, niin prossun lämpötila nousee (milli)sekunneissa liian korkeaksi ja virta katkeaa automaattisesti.


    3c)
    Muisteja on aika vaikea saada väärin päin koloihinsa, mutta kaipa sekin onnistuu voimaa käyttäen :) Muistit on oikein ja hyvin, jos niiden salvat menevät kiinni.


    3d) Tarkista virtalähteen johdot, ks. kohta 3a. Liitä vain tarvittavat piuhat, mikäli ne voidaan irrottaa muuntajasta.


    3e) Tarkista kiintolevyjen ja CD/DVD/BR-soittimen liittimet ja piuhat.


    Kun kaikki osat ovat varmasti kunnossa, aloita koneen kasaus alusta.

    Muista ne korokepalat! Laita palat vain niihin reikiin, mitkä ohjekirjassa/emossa on neuvottu. Jos jokin niistä ei sovi kotelon reikiin, niin poista ylimääräinen pala kokonaan tai laita sen tilalle sähköä johtamaton muovinen korotuskappale, joka tukee emolevyä vaikka ei kiinnitäkään sitä koteloon.


    Muista kiinnittää myös mahdolliset maadoitusjohdot koteloon.


    Kasaa laite ohjekirjan esittämässä järjestyksessä ja tarkista jokainen kytkentä kahteen kertaan, ennen kuin siirryt seuraavaan.


    Kun saat koneen käyntiin, niin voi olla hyvä idea käyttää sitä reset-nappia ja tyhjentää BIOS kaikesta.


    Käy sitten läpi BIOSin asetukset ohjekirjan tai netin ohjeiden mukaan. Yleensä ohjeet ovat olleet hyvinkin puutteelliset, mutta tee se minkä kykenet tai jätä asetukset oletusarvoille.


    Hauskoja ajeluja uudella koneellasi :)


    t. Kimple
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  15. FiveBridges

    FiveBridges Active member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    1,420
    Kiitokset:
    306
    Pisteet:
    93
    Pura kone ja ota pois ne 3 ylimääräistä korokepalaa.
    Kyllä on se oikosulku vaara olemassa,ellei jo nyt ole mennyt oikosulkuun.
    Sen takia ei lähde käynnistymään.
    Eiköhän se kone lähde sitten päälle.;)

    @Kimple,hyvä ohjeistava kirjoitus.:p:D
     
  16. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3

    Lähti kuulkaas pojat sillä päälle, kun katselin tuos Youtube videota samalla kokoonpanolla, nii sillä ei ollu ollenkaa jotain CHA_FAN1 johtoa kiinni virtalähteestä emolevyyn, joten otin sen ite kans irti niinku videossa, nii kone alko hyrrää ihan normaalisti.

    En tiedä, mikä tarkotus noilla on, ja miksei lähteny käyntiin jos toi johto oli kiinni, mutta ny näyttäs ainaki toimivan ihan normaalisti.

    Kiitos teille silti, ku jaksoitte antaa neuvoja!
     
  17. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,433
    Kiitokset:
    491
    Pisteet:
    93
    Mikä se sellainen piuha virtalähteessä on? Laitas piruuttas kuva :) kuulostaa siltä että olis joku diskettiaseman virtajohto ollut emon tuuletinliittimessä kiinni...
     
  18. FiveBridges

    FiveBridges Active member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    1,420
    Kiitokset:
    306
    Pisteet:
    93
    Paljon mahdollista.Floppy kaapeli oli emon kotelotuuletinpaikassa kiinni.
    Tossa powerissahan on niitä 2 kpl.
    No hyvä kun vika selvisi ja kone pelaa.:D
     

    Liitetyt tiedostot:

  19. Hupailija

    Hupailija Newbie

    Liittynyt:
    18.05.2017
    Viestejä:
    14
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    3
    En nyt justii saa kuvaa puhelimella, voin laitella myöhemmin jos on tarvetta, mutta netistä illalla lukasin niin ilmeisesti tolla piuhalla on joku virka noihin tuulettimiin. BIOSissa kävin, nii sielä luki vaa että CPU_FAN päällä, eli se prossun jäähdytin ja sitte vieres luki CHA_FAN1 ja CHA_FAN2 mitkä ei ollu päällä, ja siinä oli semmonen tuulettimen kuva. Tuulettimet kyllä kaikki pyörii ihan normaalisti, vähän ehkä liian kovaa ku en oo saanu vielä selville mistä noita voi säätää, muutaku etupaanelista saa säädettyä vaan lujemmalle.

    Joo, kyllä ny pelaa normaalisti. Jännä juttu sinänsä, ku monta tuntia pähkäiltiin että mikä vois olla vikana, nii sitte joku tämmönen aivopieru. No, pääasia on aina että toimii.
     

Jaa tämä sivu