1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Täyden kiintolevyn osiointi ilmaisella Gparted ohjelmalla

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi LaLLi80 03.05.2007.

  1. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Täyden kiintolevyn osiointi ilmaisella Gparted ohjelmalla.

    Vistan julkaisun ja Linuxin nousun mukana monille on tullut tarve/halu kokeila omalla koneella useampaa käyttöjärjestelmää saman aikaisesti. Useimmilla vain seinä nousee siinä vaiheessa pystyyn kun pitäisi saada tilaa uudelle käyttöjärjestelmälle.

    Tämä opas esittelee miten ilmaisella Gparted ohjelmalla lohkaistaan käytössä olevalta Windows XP:n NTFS osiolta tyhjää tilaa uudelle osiolle. Lohkaistava osio voi olla mikä tahansa Gparted ohjelman tukema osio ja ainoa vaatimus onkin, että osiolla on tarpeeksi tyhjää tilaa. Uudelle osiolle voi sitten vapaasti tehdä mitä haluaa.

    Ainut tarvittava ohjelma on Gparted jonka saa ladattua netistä esim.LiveCD imagena jonka voi polttaa levylle.
    http://gparted-livecd.tuxfamily.org/

    1. Hae uusin Gparted LiveCD ISO image.
    2. Polta se CD-levylle esim.Neron imagen poltto toiminnolla.


    Alkuvalmistelu
    Ennen kuin voimme pienentää olemassa olevaa NTFS osiota tulee tehdä pieniä alkujärjestelyjä.
    [​IMG]
    Ensimmäiseksi kannattaa suorittaa siivous toiminto pienennettävälle osiolle. Se poistaa osiolta oikeasti turhaa tavaraa, mutta toimii paremmin järjestelmäosiolla.
    [​IMG]
    Seuraavaksi ajetaan levyn eheytys. Tämä on hyvin tärkeää, koska data tuppaa leviämään osiolle ja osiosta ei voi lohkaista tilaa, jos siinä on dataa tiellä. Levyn eheytys siirtää osiolla olevan datan järjestyksessä osion alkuun.
    [​IMG]
    Disk Management ohjelmalla näemme kovalevyn osiorakenteen sellaisena kuin se nykyään on. Käynnistä -> suorita -> diskmgmt.msc
    [​IMG]
    Niinkuin kuvasta näkyy on esimerkkikoneella 10G kiintolevystä 8,5G vapaana. Eheyttämisen ansiosta lähes kaikki datasta on osion alussa joten Gparted ohjelmalla saisi lohkastua osiosta varmaan 7G.

    Osioinnin muokkaus
    Nyt voimme suorittaa varsinaisen osoiden muokkauksen. Laita Gparted LiveCD koneeseen ja käynnistä kone niin, että se boottaa CD-asemasta.
    [​IMG]
    Eteen aukeaa Gparted LiveCD:n alkuvalikko josta valitset ensimmäisen vaihtoehdon. Muut Gparted vaihtoehdot on tarkoitettu käytetäväksi jos jostain syystä ensimmäinen vaihtoehto ei toimi.
    [​IMG]
    Seuraavaksi valitaan näppäimistöasettelu ja kieli, mutta koska näillä ei ole merkitystä ohjelman käytölle voi ne ohittaa vain painamalla Enter.
    [​IMG]
    Lopulta pääsemme itse Gparted ohjelmaan. Kuten huomaat näkymä on hyvin samanlainen kuin Windowsin Disk Management ohjelmassa. Ensiksi pitää valita kiintolevy jota halutaan osioida. Kuvassa on valittuna /dev/hda joka tarkoittaa Primary IDE master levyä. SATA levyt on todennäköisesti /dev/sdx nimillä.
    hda = Primary IDE Master
    hdb = Primary IDE Slave
    hdc = Secondary IDE Master
    hdd = Secondary IDE Slave

    Kun oikea levy on valittu pitää valita pienennettävä osio. Valittuasi oikean osion paina Resize/Move nappia.
    [​IMG]
    Nyt voit muuttaa osion kokoa joko raahaamalla palkin mustia nuolia tai antamalla numeroarvoina uuden koon osiolle. Free space Following kertoo kuinka paljon tyhjää tilaa peinennettävän osion perään jää uudelle osiolle. Esimerkissä puolitan osion keskeltä. Muutos ei tapahdu välittömästi vaan se pitää laittaa käytäntöön Apply napilla. Voit antaa Gparted ohjelmalle muitakin tehtäviä kuten osioiden luomista, jotka kaikki suoritetaan järjestyksessä Apply nappia painettaessa.
    [​IMG]
    Kun Apply nappia on painettu tulee status ruutu joka kertoo mitä Gparted tekee milloinkin ja kuinka monta tehtävää on vielä jäljellä. Kun tehtävät on suoritettu voit ottaa Gparted levyn pois asemasta ja bootata koneen.
    [​IMG]
    Windows tarkistaa NTFS osion ensimmäisellä käynnistys kerralla varmistaakseen, että tiedostojärjestelmä on virheetön.
    [​IMG]
    Nyt voimme todeta Windowsin omalla Disk Management ohjelmalla, että osion pienennys onnistui ja voimme vaikka luoda uuden NTFS osion tai asentaa Linuxin saatuun tyhjään tilaan.
    [​IMG]
    Uusi osio luotuna Disk Management ohjelmalla tehtyyn tyhjään tilaan.


    Kahden osion yhdistäminen
    Jos haluaa yhdistää kaksi osiota samalta kiintolevyltä yhdeksi tarvitsee huomioida muutama asia.
    1. Osioiden tulee olla vierekkäin kiintolevyllä.
    2. Toinen osio pitää tuhota jossain vaiheessa yhdistämisessä.

    Ensimmäinen ei aiheuta mitään toimenpiteitä, mutta tokan vaatimuksen kanssa saattaa joutua pelaamaan. Eli tyhjän osion yhdistäminen toiseen osioon on helppoa. Senkus poistaa tyhjän osion ja venyttää sen toisen osion käyttämään vapautunutta tilaa.

    Mutta mitäs jos osiolla on dataa?
    Silloin joudutaan joko siirtämään kaikki data kerralla pois tai tekemään siirto useassa osassa.
    1. Siirretään mahdollisimman paljon dataa osiolta toiselle.
    2. Eheytetään osio josta siirrettiin dataa pois.
    3. Pienennetään osiota mahdollisimman paljon.
    4. Kasvatetaan haluttua osiota saadulla tilalla.
    5. Toistetaan kohdasta 1. kunnes osiolta on saatu kaikki data pois.
    6. Poistetaan tyhjä osio kokonaan ja kasvatetaan haluttu osio täyteen kokoon.

    HUOM. En vastaa oppaan tai ohjelmien aiheuttamista tuhoista. Kaikki toiminta on omalla vastuulla.

    BforeDuskin antia oppaalle:
    Jos osiota suurennettaessa tulee erroria lopussa ja levyn ominaisuudet sekä Levynhallinta kapasiteetti kohdassa näyttää entistä pienempää kokoa.
    Pienennä osiota muutama MB

    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/641708
    http://gparted-forum.surf4.info/viewtopic.php?id=732[/i]

    EDIT: edittiä
    EDIT: Kahden osion yhdistämisen ohjenuora.
    EDIT: Korjattu Gparted linkki.
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2008
  2. AfterDawn

    AfterDawn Ilmoitus

  3. Malboro

    Malboro Regular member

    Liittynyt:
    06.12.2004
    Viestejä:
    147
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tota voisin jopa yrittää kokeilla, mutta onko jotain mahdollisuuksia, että jotain tiedostoja poistuu, kun tuon osion tekee?
     
  4. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Datan katoaminen on aina mahdollista. Datan palauttamiseksi on olemassa ohjelmia, mutta nekään ei ole satavarmoja. Itse juuri yhdistin kaksi osiota Gparted softalla ja ihan hyvin tuntui taas toimivan.

    Etkös sä muutenkin ole saamassa juuri uuden kovon?
     
  5. Malboro

    Malboro Regular member

    Liittynyt:
    06.12.2004
    Viestejä:
    147
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Saan uuden kovon tod. näköisesti vasta ensi viikolla (kun eilen tilasin Jimm's PC Store:sta). Ja tämä nykyinen kovo (joss windows nyt on) lähtee huomenna pois. Kait nuo pari päivää ilmankin pystyy olemaan...
     
    Viimeksi muokattu: 03.05.2007
  6. PedroViti

    PedroViti Member

    Liittynyt:
    06.02.2007
    Viestejä:
    7
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Moikka.
    Nythän tämä uusin versio pelaa hienosti. Oikeastaan ainoa moka mitä tuli tehdyksi oli ohjelmasta poistuminen. Suljin GParted valikosta ja se lätkäisi sen ikkunan kiinni. Olisi ehkä pitänyt sulkea vas. yläkulman sammutus (exit) "napista". No, pikkujuttu. Vanhemmissa versioissa ei tahtonut päästä kunnolla työtilaan läppärillä. Tämä meni heittämällä. Eikä nämä ohjeetkaan pahemmat ole. Kiitos niistä. :D

    edit: Hmm, tuo poistuminen ohjelmasta ei toimi minulla. Vaikka käskyttää Eject & Reboot (tjs) nin mitään ei tapahdu. Olisikohan vaikutusta, että tämä on läppäri. Muutenhan tuo systeemi pelaa hyvin, ottaa mukaan jopa ulkoisen kiintolevyn lennossa liitettynä, ei paha.
     
    Viimeksi muokattu: 03.06.2007
  7. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tuli tässä seuraavanlainen ongelma GPartedia käyttäessä.
    Näppäimistön ja kielen säädön jälkeen ruutuun tulee "Out of Frequency"- teskti ja näyttö sammuu automaattisesti, eikä mitään tapahdu.
    Miten tämän saa korjattua?
    Käynnistin GPartedin siis LiveCD:ltä ja versio oli 0.3.4-7 (eli uusin).
     
  8. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Kokeilepa seuraavia keinoja..nämä on poimittu Gparted foorumilta.

    -Kokeile jättää kieli ja näppis oletuksille. Ohjelma on graafinen joten näppistä ei tarvitse kuitenkaan.

    -Jos jossain kysytään niin valitse 16bit värit.

    -Kokeile Frame Buffer vaihtoehtoa alkuvalikossa.

    -Kokeile VESA vaihtoehtoa alkuvalikossa.

    -Jos sinulla on Intelin integroitu grafiikkapiiri niin valitse i740 tai i810 vaihtoehto.
     
  9. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tuo VESA vaihtoehto toimi, mutta hiiri ei liikkunut.
    No, älysin että voisin käynnistää GPartedin Ubuntun LiveCD:ltäni ja niin teinkin.
    En ole vieläkään älynnyt, miten tilaa voi siirrellä yhdeltä oisolta toiselle.

    P.S. Voiko tätä GPartedia käyttää kunolla suoraan täältä Ubuntun LiveCD:ltä?

    EDIT:
    Tässä on screenshotti.
    [​IMG]

    Eli haluaisin siirtää tuon koko tilan (30.82 GB) /dev/sda2 :lta /dev/sda1 :lle.
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2007
  10. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    No tuo sda2 on ihan tyhjä eikö?
    1. Valitse sda2.
    2. Paina Delete joka poistaa osion.
    3. Valitse sda1.
    4. Paina Resize.
    5. Venytä osio koko kiintolevyn mittaiseksi.

    Gparted toimii samanlailla Ubuntu LiveCD:ltä kuin omalta LiveCD:ltä...paitsi laitetuki taitaa olla parempi ja Ubuntu LiveCD on raskaampi.
     
  11. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tämäkö siis ei laita sitä tilaa sda1:n tiedostojen päälle, vaan lisää sen sinne?
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2007
  12. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Jos kasvatat sda1:stä tyhjällä tilalla joka on osion perässä, niin miksi ihmeessä Gparted alkaisi molestoimaan sda1:n tiedostoja? Ohjelma vain siirtää sda1:n viimeisen sektorin paikkaa.

    Niin ja mikä toi Extended osio on? Jos haluat senkin tilan käyttöösi niin poista se samalla ennen kuin alat kasvattaa sda1:n kokoa.
     
  13. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    En tiedä miksi se tekisi sellaista, en yleensäkään tiedä mitään tälläisistä asioista. En tiedä mikä tuo extended- osio on, joten en mieluummin koske siihen.

    Kiitos avustasi!
     
  14. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Tossa kuvassa jonka pistit näkyy Extended alue jonka koko on 1,37G, mutta sitä ei ole osioitu, joten se ei ole käytössä. Sen voi poistaa turvallisesti. Oletko leikkinyt jollain linuxilla tai partitio editorilla?
     
  15. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Nyt tuli kriittinen ongelma!
    Kokoa muuttaessani tuli ruutuun teksti, että osion suurennus epäonnistui ja tuon pääosioni 'Propeties'- kohdassa lukee it doesn't exist!
     
  16. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Tuo ei kuulosta hyvältä. :p

    Eli pistit Gparted työjonoon seuraavat toiminnot.
    1. Poista osio sda2
    2. kasvata osio sda1 koko tyhjän tilan kokoiseksi
    Ja painoit Apply

    Gparted poisti sda2:n ja kasvattaessa sda1:tä se epäonnistui? Ja kaikki tämä tapahtui Ubuntu LiveCD:llä? Nyt sda1 tunnistuu tyhjäksi?
     
  17. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Juuri näin.

    Onko mitään enää tehtävissä, vai menetinkö juuri 60GB tiedostoja sisältäen windowsin?
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2007
  18. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Ei se data pitäis olla kadonnut, mutta sen kaivamiseen tarvitaan jotain muuta ohjelmaa. Gparted liveCD:llä on TestDisk niminen ohjelma joka voisi auttaa etsimään osiosi. Sama ohjelma löytyy myös Ultimate Boot CD:llä. En vain tiedä miten pääset Gparted liveCD:llä terminaaliin antamaan komennon testdisk. UBCD:llä on oma valikko josta se pitäisi löytyä helposti. TestDisk analysoi haluamasi kovalevyn ja etsii osioinnit, korjaa osiotaulut ja tallentaa muutokset.

    UBCD iso image:
    http://www.grab-me.de/public/ubcd411.iso
     
  19. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16


    Miten minun olisi tarkoitus polttaa tuon OBCD:n levyimage, jos olen Ubuntun Live CD:llä.

    Siis minun kannattaisi nyt käynnistää kone GParted Live CD:ltä ja mennä terminaaliin antamaan komento testdisk? Mitä sitten?

    Terminaaliin olen päässyt ennenkin LiveCD:llä.
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2007
  20. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,009
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    En itse ole käyttänyt TestDisk ohjelmaa aiemmin, mutta mitä tossa testasin niin aika yksinkertainen se oli.
    -Ensin se valitti, että ikkuna on liian pieni joten kasvatin sitä.
    -Seuraavaksi se kysyi logi tiedostosta. Pistin No log.
    -Seuraavaksi valitaan kiintolevy jota tutkitaa.
    -Sitten valitaan osiotyyppi. Intel on oikea tässä tapauksessa.
    -Sitten valitaan Analyze niin ohjelma tutkii levyn.
    -Valitsin XP osioni ja se sanoi Structure OK.
    -Painoi Enteriä ja tulin ikkunaan jossa oli "kaikki" osiot listattuna.
    -Tässä kohtaa ilmeisesti voi tallentaa löydetyt osiot Write valinnalla.


    Miten tästä jatketaan "viallisella" levyllä en osaa sanoa, kun mun levyt on kunnossa. Pitäis varmaan molestoida joku virtuaalikone ja fiksata tolla softalla niin tietäis.
     
  21. Ceox

    Ceox Member

    Liittynyt:
    01.06.2007
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitos avustasi, aloitin uuden threadin.
    Tämä on täällä mennyt jo turhan offtopiciksi.
     

Jaa tämä sivu