1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Toshiba ja Linux

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Tiger25 09.01.2016.

  1. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    Sain tässä käsiini tuttavalta perinnöksi jääneen "uudehkon" Toshiban läppärin (Toshiba Satellite C850D-12P), ja ajattelin kokeilla saisiko siihen Linuxia pyörimään. Olen tähän mennessä kokeillut kolmea Linux distroa (Kubuntu 15.10 64-bit, Mint 17.3 64-bit ja uusin mahdollinen Arch) eikä mikään näistä tunnu boottavan luotettavasti kyseisessä koneessa (oireina kernelin panikointia, lukuvirheitä yms sellaista). Arvelen että kun on kyseessä AMDn rautaa ja vielä halpaa sellaista, homma ei vaan toimi puutteellisen rautatuen takia.

    Kaikki ylläolevat distrot boottaavat nätisti USB-tikulta pääasiallisesti käyttämässäni Samsungin läppärissä, joten ongelma ei ole käyttämissäni asennusmedioissa.

    Olen kokeillut boottiasetusten muuttamista ja eri ohjelmilla luotuja USB-asennusmedioita, mutta mikään ei tunnu auttavan. Onko ideoita?
     
  2.  
  3. Ysf

    Ysf Active member

    Liittynyt:
    02.10.2005
    Viestejä:
    1,954
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    "Tossuissa" on törmätty usein erikoisiin ACPI -toteutuksiin (eli virranhallinta). Joskus voi olla tervetta kokeilla eriliaisia buuttiparametreja.

    karuin ratkaisu on ottaa ACPI pois käytöstä (acpi=off) mutta tuurilla se voi aiheuttaa sen, että prossun tuulettin on poissa päältä.. ja se ei välttämäti ole kestävä ratkaisu mutta sen avulla asennus kuitenkin voisi sitten onnistua.. Koska tulee lukuvirheitä niin veikkaisin, että pci-väylissä (johon kiintolevyjen yms asemien ja usb-porttien väylät on liitetty tavalla tai toisella) on ongelmia - tätä voi kokeilla korjata antamalla buuttoparametriksi pci=noacpi tai acpi=noirq

    boottiparametrien antamiset ubutulle (ennen asennusta) onnistuu asennuksen yhteydessä. ohjeita löytyy mm. täältä . Muissa distroissa on omat konstit millä moinen annetaan.
     
  4. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    Kokeilin noita ohjeita ja "Tossu" herkesi boottaamasta linuxiin ihan kokonaan. Mutta ei huonoa ellei jotain hyvääkin, kokeilin sitten ihan pystymetsästä upouudella USB3.0-tikulla, johon olin asentanut Mintin persistenttinä LiveUSB-asennuksena, ajatellen ettei se siitä ainakaan pahemmaksi voi mennä. Yllätys oli suuri kun "Tossu" boottasi nätisti Mintiin ilman sen isompia ongelmia, ja teki sen useampaan kertaan (ekalla kertaa käytin varovaisesti Mintin Compatbility Modea, ja sitten kokeilin toimisiko homma normaaliasetuksilla).

    Saattaapi olla niin että tuo ensin kokeilemani USB-tikku oli jotenkin rikki tai jo niin vanha että homma ei oikein tahtonut toimia. "Sampalla" se toimi vielä, mutta toiminta hidasteli ja tökki sen verran ettei Live-käytöstä oikein tahtonut tulla mitään. Kyseessä oli siis rautaongelma, mutta ei tietokoneesta johtuva, vaan asennusmediasta.

    Täytynee panostaa vielä yhteen USB-tikkuun, että saa vielä jonkun toisenkin distron kokeiltavaksi...
     
  5. juyli

    juyli Active member

    Liittynyt:
    13.05.2005
    Viestejä:
    1,861
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    68
    >USB-tikkuun, että saa vielä jonkun toisenkin distron kokeiltavaksi...>
    USB-väylä on turhan hidas (USB1.0, USB.1.1,USB1.2,USB2.o, USB3.0 jne.), ja siksi asennus USB-laitteelle jää lapsipuolen asemaan. Järjestelmän toki pitäisi toimia.
    Live-versiot taas perustuvat siihen, että osa järjestelmästä ladataan muistiin, joka on nopeaa massamuisteihin verrattuna.
    Nykyisin SSD-levyt tarjoavat erinomaisen alustan kokeilla Linux-jakeluja ja vertailla niiden nopeutta.
     
  6. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    Juu, ongelmana oli tässä enemmän saada tuo Tossukka buuttaamaan nätisti Linuxiin, varsinaisen kovoasennuksen voi sitten tehdä kun siltä tuntuu, ja selvittää mitä distroa haluaa käyttää. Tiedän kyllä että eihän tuommoinen LiveUSB ole pysyvä ratkaisu missään mielessä, joten varmaan SSD tulee hankittua, jos koneesta laitan itselleni varakoneen. Perheen naisväellä tuntuu olevan sitä mielipidettä että hälle pitäisi saada "tulostuskone" enkä "tarvitse kahta konetta". :p

    On se kun ensin tarjotaan että katoppa tuota ja sitten kun alkaa tehdä omia suunnitelmia, niin tullaan sanomaan että haluttais se kuitenki ottaa ite käyttöön, vaikkei osata edes konetta kunnolla käyttää.
     

Jaa tämä sivu