1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Tilttaileva kone - prossu uusiksi?

Viestiketju Uutta tietokonetta ostamassa -osiossa. Ketjun avasi Heikki789 05.09.2016.

  1. Heikki789

    Heikki789 Member

    Liittynyt:
    05.09.2016
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Olen lopen kyllästynyt nykyiseen koneeseeni joka tilttailee lähes takuuvarmasti jos se joutuu hiukan pitempiaikaiseen pienehköön rasitukseen (yli tunnin). Välillä se tilttailee ilman rasitustakin. Mietin siksi, että nyt on jo viihdoin paras antautua liki 2 vuoden tappelun jälkeen ja uusia suosiolla ne osat jotka ovat välttämättömiä. Mielessä on ensiksikin käynyt prossu (ja sen myötä tietysti emolevy). Muu roina kelpaa varmaan vielä vähän aikaa? Vai mitä mieltä täällä ollaan? Hankittu siis noin 2 vuotta sitten.

    Nykyinen prossu on AMD A10-6800 mallia 4,1Ghz + integroitu grafiikkaprossu, jotka on minusta ollut muuten ihan hyviä minun tarpeisiini tietysti lukuunottamatta sitä että kone tilttailee. Tätäkin hiukan vaatimattomammalla prossulla pärjäisin, mutta mitä laadukkaampi sen parempi, tietysti.

    Mietin, että olisikohan Intelin jostain vastaavasta prossusta hyviä kokemuksia? Itselläni on aika huonoja kokemuksia AMD:stä ja sen asiakaspalvelusta. Mukana seurasi joku antiikkinen driveri. Sieltä ei saanut uutta kunnon grafiikkadriveria irti koneeseen sitten millään kunnes sitten lopulta sain sellaisen sitkeän yrittämisen jälkeen. Nyt tarvitaan varmaan myös oma grafiikkaprossu?

    Koneessa on valmiina 500W power, DDR 3-muistia 8 GB, 2 ssd:tä, käyttis joka ostettu erikseen (= Win 7 cd:llä + tarra), ja 2 kovalevyä. Kaikki muu paitsi prossu+emo kelpaa varmaan vielä, paitsi ehkä poweri jos on teholtaan riittämätön. Kotelo on joku ATX, oli joku Fractalsign R4 tjsp).

    Olisiko täällä ehdotuksia mitä pitäisi hankkia? Tarkoitus on käyttää yleensä pelailuun, elokuvien katseluun ja muuhun sellaiseen. Kiitos vaan etukäteen kovasti neuvoista.

    Terv.
    --= heikki =--
     
  2.  
  3. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Mistä kaivelit nykyisen näyttisajurin? Tuolta oikea http://support.amd.com/en-us/download. Emolevyn piirisarja-ajuri asennettuna? Ei tuon tilttailla pitäisi.

    Intelillä ei ole vastaavaa prossua.
     
  4. i7Extreme

    i7Extreme Active member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,297
    Kiitokset:
    339
    Pisteet:
    93
    Intel i5-6600 on parempi, jossa on myös sisäinen näytönohjain.
     
  5. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Parempi prossu, mutta vaatii erillisnäyttiksen. Kuitenkin jos nykyinenkin prossu riittäisi niin kannattaisi ennen kauppaan säntäämistä selvittää mistä tilttailut johtuu.
     
  6. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Tuossa on vielä olemattomampi cooleri kuin aloittajan Richlandissa
    On melko ihme jos ei R4-kopasta saada lämpöongelmaa preparoitua.

    Mutta lähdöiksi , mikä EMO , RAM-kammat ja tuuletin , ( vakio ? )
     
  7. i7Extreme

    i7Extreme Active member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,297
    Kiitokset:
    339
    Pisteet:
    93
    Viimeksi muokattu: 05.09.2016
  8. Heikki789

    Heikki789 Member

    Liittynyt:
    05.09.2016
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Kiitos oikein paljon kaikille täällä siitä, että olette jaksaneet osoittaa mielenkiintoa minun vähäisiin ongelmiin. Vastailen parhaan kykyni mukaan seuravassa minulle esitettyihin kysymyksiin.

    Sieltä juuri latasin sen. Ajuri kulki ladatessani sen pari vuotta sitten nimellä 13-9_win7_win8_64. Sen jälkeen tuli uusi versio nimellä Omega Catalyst Center tjsp. Se on minulla käytössä tällä hetkellä, sekin saatu AMD:n sivustolta. Ko. Catalyst Centerinssä pääsee säätämään prossun tehoa. Olen pitänyt sitä vaihtelevasti 42-100 %:ssa täystehosta 4,1 Gt (eli 2,0 – 4,1 Gt), useimmiten 78 %:ssa, eli 3,2 Gt. Teho on ollut minulle riittävä.

    Tämän jälkeen on tosin vielä tullut uusi versio ajuria, jonka numeroa en tähän hätään löydä, mutta AMD:n automaaattinen update-palvelu ilmoittaa, että uusi versio numero XX on ladattavissa. Kun painaa AMD:n ohjelman ”Lataa nyt”-nappia, selain vie AMD:n sivustolle, josta ladattava tiedosto olisi varmaan ladattavissa kunhan sen vaan löytäsi sieltä. En ole löytänyt sitä etsiskelyistä huolimatta. Tuo ilmoitus on tullut ruudulle nyt puolisen vuotta säännöllisesti joka kerta konetta bootatessa. AMD:n henkilökunta ei ole vastannut heille jättämiini muutamaan yhteydenottopyyntöön, jossa olen pyytänyt apua heidän ajurinsa löytämisessä heidän sivustoltaan kun heidän update-ohjelma kerran ilmoittaa sen olevan heiltä ladattavissa. Mutta tämä AMD:n palvelualttius on toki vain ongelman sivujuoni.

    Ei kai kone muuten toimisi? En enää muista koko asennustapahtumaa joskus pari vuotta sitten.

    Olen varuksettomasti ja koko sydämestäni sama mieltä. Kunhan joku saisi koneenkin ymmärtämään tuon syvän viisauden. (Kirjoitin, että olen lopen kyllästynyt nykyiseen tilanteeseen; älä siis suutu, että näen huumorin sinun kirjoittamassasi sinänsä tietysti ihan järkevässä tekstissä).

    Ensimmäinen ehdotus uudeksi prossuksi. Kiitos siitä. Mitäs mieltä muut ovat siitä? Entä i3? Onko siitä johonkin? Luulisin että se sopisi. En ole vielä kerennyt tutustua tuohon i5-6600:een.

    Niin kannattaisi, mutta rajansa selvittämiselläkin. Pitäisi saada tuloksia aikaan, vaikkakin ne maksaisi. Parempi on toimiva kone kun kone, jonka kyllä pitäisi toimia muttei toimi. Ei se erillinen näyttis kai olisi mikään iso ongelma?

    En enää muista noita kaikkia kovin yksityiskohtaisesti. Emo on joku MSI:n varta vasten hankittu emo, kammat ovat Kingstonin DDR-3-kampoja ja tuulettimen vaihdoin Thermalright 120:een kun ongelma oli ilmennyt kasaamisen jälkeen. Samassa yhteydessä pyysin yhtä kaveria paikallisessa liikkeessä irroittamaan CPU:n ja tarkistamaan lämmöneristykset, jos ne olisivat vaikka jääneet tekemättä tai tehty huolimattomasti. Ei huomattu mitään virheitä tai puutteita.

    Itse tilttaaminen ilmenee joko koneen hyytymisenä (mitään ei vain tapahdu) tai koneen sammumisena kuin virta olisi katkaistu ja joskus on ollut ns. blue screeniä. Blue screeni-dokumentaatioita ei ole enää talleessa, koska en saanut niistä selvää.

    En oikein usko, että vika olisi siinä, että kopassa enää nykyisin pääsisi lämpötila liian korkeaksi eikä lämpötilan tarkkailussa ole sitä ilmennyt. Olen tarkkailut lämpötilaa jatkuvasti Speccy-ohjelmalla ja lämpötila pysyy yleensä noin 45-50 astetta. Siitä huolimatta kone on tilttaillut, esimerkiksi katsellessani jotain elokuvaa, jolloin lämpötila on suuriinpiirtein 55 asteen suuruusluokkaa.

    Kun ei muu ole auttanut olen päättänyt ratkaista ongelman vaikka se maksaisi. Haluan koneen, joka toimii. Niin, että pääsen pelaamaankin enkä vain korjaamaan konetta. Siksi kysymykseni, että mikä uudeksi prossuksi.

    Terv
    --= Heikki =--
     
    i7Extreme kiitti tästä.
  9. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Kone kyllä "toimii" vaikka piirisarja-ajureita ei asentaisikaan, mutta sekoilee ja saattaa vaikka tilttailla.

    Paljonko päivitys saisi maksaa? Tuollainen i5-6500 vaatisi myöskin näytönohjaimen ja uudet muistit.
     
  10. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,123
    Kiitokset:
    546
    Pisteet:
    173
    Kuten aiemmin mainittu niin Intelin integroidullakin pelaa mutta ei oo mitään käryä mitä pelejä kysyjä pelaa... Jos pelaaminen on kevyttä niin ei tarvetta erilliseen näyttikseen mutta jos taas pelaa uusia raskaita pelejä niin silloin kyllä, Tosin jos haluaa uusimpia ja raskaimpia pelejä pelailla niin vaihtoon menee kyllä APU-settikin. Siitä kait voidaan olla samaa mieltä mikään tehomylly APU ei ole vs Pelaamiseen kasattu kone
     
  11. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Apu on sellainen mukava välimalli. Joku bf4:n 1080p -pelaaminen onnistuu toisin kuin i5:n integroidulla, mutta ei mikään varsinainen pelitykki kuitenkaan.
     
  12. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Tuollainen koneen tilttailu kesken käytön viittaa vahvasti emon lämpöongelmaan.
    Tuolla Speccy-ohjelmalla näet emon mallin,
    Jos koppasi on tyyppiä umpikylki +140 tuuletin paikka , niin siihen voisi lisätä ropelin viilentämään laitteistoa.
    Tämmöinen malli https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...octua-140-x-140-x-25mm-nf-p14s-redux-1500-pwm

    Toisaalta jos olet loppuun tympiintynyt ja sinulla on tonni rahoja sekä ruuvimeisseli niin vaihtoon vaan kaikki
     
  13. i7Extreme

    i7Extreme Active member

    Liittynyt:
    22.09.2011
    Viestejä:
    2,297
    Kiitokset:
    339
    Pisteet:
    93
    Tulee näköjään pitkälti mutuna (siellä kaveri vaihtelee resoja ja asetuksia):

    View: https://www.youtube.com/watch?v=FJF7ZJIrh6M

    Toki tuon tyyppisiin peleihin kannattaa erillinen näyttis hommata.
     
  14. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Youtube on mitä on, mutta alle 30fps lowilla ei ole pelikoneen merkki.
     
  15. Heikki789

    Heikki789 Member

    Liittynyt:
    05.09.2016
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Juu, tosiaankin. Speccy näyttää, että emo koneessa on MSI:n malli FM2-A85XA-G65 (MS-7793) (P0).

    Eiköhän tuon suosittamasi vempaimen lisääminen ole pikemminkin kosmeettinen korjaus – tilasin tosin sen jo samantien Jimmsiltä – siis korjaus, johon ryhtyy koska ei muutakaan kertakaikkiaan keksi. No, ei virheitä tietty pidäkään keksiä keksimisen vuoksi. Mutta otin siis joka tapauksessa neuvostasi kiinni ja tilasin jo suosittamasi vempaimen.


    Mutta... tuli mieleen toinen idea.

    Jos nyt kaikesta huolimatta luottaisi AMD:hen, ja katsoisi eteenpäin. Siis, jos päivittäisikin tuon koneen ylöspäin, jollain toisella mutta ei enää Intelin vaan AMD:n prossulla. Nielisi ylpeytensä. Ehkä tämä minun prossu on kerta kaikkiaan jotenkin vahingoittunut. En tiedä, tietysti, mutta jos olisi ollut kotimainen olisin kyllä pyytänyt korvauksia takuusta, tiedä sittten millä menestyksellä.

    AMD:llä taitaa olla nykyisin ihan kelvollinen prossu esimerkiksi AMD A10-6700, FM2, 4MB, 3.7 GHz, Radeon HD 8670D. Se kai vastaa nykyistä prossuani? Entä AMD A10-7890K Wraith, FM2+, 4.1 GHz, 4MB, Radeon R7 Series. Siinä on mukana oma cooleri, joten luulisi ettei ainakaan lämpöongelmia synny. Tai mistä sen tietää - ehkä asia onkin päinvastoin. Se kai vaatii eri näytönohjaimen? Ainakin vaatiinee uuden emon kun on eri kanta? Se olisi ainakin jo tehokkaampi prossu, eikä vain porsaan vaihtamista toiseen.

    Sopiiko kysyä mitä mieltä täällä ollaan tästä ideasta? Jos siis hankkisi toisen samantyyppisen prossun nykyisen sijaan. Tuo nykyinen kun on muuten ollut ihan hyvä tarkoituksiini – silloin, kun se on toiminut. Lähtisi vain kylmästi siitä, että nykyinen prossu on vaan jotenkin päässyt vahingoittumaan? Käyvätkö muut romppeet jos hankin tällaisen uuden prossun? Kelpaako entinen emo vai meneekö uusiksi? Entä muistit? Riittääkö entinen 500 W:n poweri? Kannattako näitä tilata Saksasta?

    Tämänlaatuinen ratkaisu muuttaisi muuten melko synkältä näyttävän tilanteen. Olen jo nyt paremmalla tuulella. Saisi ainakin jonkin ratkaisun aikaan.


    Terv.
    --=Heikki=--



    .
     
  16. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Emo pitää vaihtaa, mutta vika saattaa ihan hyvin olla siinäkin. Vaikkapa tällaiset osat:

    https://hardwarium.com/product/1008/105/amd-a10-7860k-boxed-fm2
    https://hardwarium.com/product/850/106/gigabyte-ga-f2a88xm-hd3p-matx-fm2-ddr3
    Prossujäähy kannattaa ostaa lisäksi https://hardwarium.com/product/26/29/silentiumpc-spartan-pro-he924

    Näytönohjainta et tartte ja poweri riittää helposti. Muistit saisi olla 2133MHz mutta maksaa ihan hitosti, eikä muutenkaan tarvetta vaihtaa jos kerran nopeus on tähänkin asti riittänyt.
     
  17. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Aloittajan kannalta tilanne on melkoisen hankala ; tuo A10-6800K on oman sarjansa top-malli ja emo on selvästi keskivertoa parempi ; http://www.xbitlabs.com/articles/mainboards/display/msi-fm2-a85xa-g65.html
    Mutta tuohon ei löydy BIOS-päivitystä tuon Richlandin jälkeen > uudet Carrizo-sarjalaiset ei toimi.

    Eli vanhalla eteenpäin , koska täysin uutta sarjaa on tulossa . Läppäri APUt jo syksyllä ja työpöytäpuolen ZEN-kivet vuodenvaihteessa , noihin tulee täysin erilaiset piirisarjat ja ei-yhteensopivat socketit.

    Tuota vehjettä vaivaavaa ahdistusta voisi tutkia ohjelmilla ja kokeilemalla , mutta se on käyttäjän vastuulla , kiinnostaako.
    Lisävirtaa voisi syöttää bios-säädöistä , lisää vakautta, mutta se tuottaa vielä lisää lämpöä

    Edelleen vahvasti sitä mieltä että siellä on lämpöongelma jota ei röpöpohja halpisjäähyillä paranneta.
    Mutta kiinnostaako aloittajaa irroittaa emo kopasta ja tarkistaa virransyötön siilit ja tarvittaessa lisätä lämpötahnaa tai vaihtaa lämpötyynyt aftermarket tuotteisiin
     
  18. Heikki789

    Heikki789 Member

    Liittynyt:
    05.09.2016
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Kiitos nyt vain kaikille vaivannäöstänne.

    Luulin jo hetken, että kone pelästyi ja lakkasi vikuroimasta kun kerran olin uhannut ihan julkisesti vaihtaa sen toiseen, mutta tiltti iski taas ja kuten tavallista yhtäkkiä. Kone hyytyi kun pelasin sillä (shakkia joka rasittaa CPU:ta) eikä sitten enää toiminut. Speccy oli päällä ja osoitti 47 asteen lukemaa tiltin tapahtuessa (oik. tiltin jälkeen), jota ei mielestäni voi sanoa erityisen lämpimäksi. Vai voiko?

    Olin pitänyt myös ns. ”Process Hackeria” http://processhacker.sourceforge.net/ päällä. Se osoitti CPU:n käyttöasteeksi välittömästi ennen tilttausta noin 40-50 prosentin käyttöä (kokonaiskäyttö, vaihdellen pääasiassa kahdessa säikeessä). Kone ei minun ymmärrykseni mukaan tilttaa tuollaisista oloista johtuen. Siksi en oikein usko, että kyse olisi pelkästä lämpöongelmasta. Lämpötilan mittaus kun ei kai tue sitä käsitystä, vai tukeeko? Mutta en minä toisaalta tiedä juuri mitään prossuista. Itse luulen, että prossu rasittuu pitemmän aikaa, sisältäen lämpenemisen, joka sitten aiheuttaa jonkinlaisen ”lyhytsulun” ajan myötä. Mutta se on ihan oma teoriani ja voin hyvinkin olla täysin metsässä. Mutta onhan toisaalta nimen omaan lämpötilaan jo yritetty vaikuttaa.

    Niin, tosiaankin, mikä tahansa kohtuullinen vaiva, jolla saisi vian paikallistettua, riippumatta siitä, hankinko uudet romppeet, olisi ehdottomasti paikallaan. Pian rupean nimittäin pelaamaan – mutta joudun pelaamaan läppärilläni, jossa 1,4 Gz:n prossu – sillä ei edes saa musiikkia kuunneltua samalla kun pelaa - mutta se ainakin toimii!

    Uuden prossun ja emon sum muun romppeen asentamisen yhteydessä voisi aloittaa vikakohdan paikantamisen toden teolla. Mitäköhän lisälämpöeristyksiä silloin kannattaisi laittaa – mainitsit jotkin tyynyt?

    Sanoit, että uuden kaman, siis prossun yms. hankintaa kannattaa siirtää kunnes uusi sarja julkaistaan joskus ensi vuoden puolella. Miten saisi tarkentuneen tiedon siitä, milloin uusi prossu/emo on saatavilla?

    Tottakai kiinnostaa. Mutta en lähde kopeloimaan BIOSia ainakaan yksin. Saan BIOS-valinnat hädin tuskin avattua. Miten siis edetään? Ollaanko tällä käytettävissä neuvomassa?


    Terv.
    --=Heikki=--
     
  19. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Parhaiten porukka täällä kykenisi seuraamaan jos saisit otettua kuvia näytöltä ja linkattua ne tänne
    Mutta ohjelmista :
    Ensimmäiseksi kannattaa scannata ja putsata tällä https://www.piriform.com/ccleaner/download
    Tälläinen ohjelma taas on AMDn oma http://www.techspot.com/downloads/4645-amd-overdrive.html
    Siinä on ohjelmallista säätömahdollisuutta ja rasitustestit kokeiluja varten

    Tämä taas on seurantaohjelma lämpöjen ja syöttövolttien seuraamiseksi https://www.hwinfo.com/
    Vastaava josta lisäksi löytyy stressitesti https://www.aida64.com/downloads

    Tällä sitten tarpeettomat tai toimimattomat lataukset poistoon
    http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html

    Tutustu noihin

    Tuonne ei lyhytsulkua tule vaan emossa on suojaus joka pätkäisee virransyötön , eli se on sisäänrakennettu turva- ominaisuus , se mikä tuon laukaisee on propleema

    Mutta ekaks tällä prossu + muistit http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
    Nähdään lähdöt
     
  20. Heikki789

    Heikki789 Member

    Liittynyt:
    05.09.2016
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    13
    Oikein paljon kiitoksia hyvistä linkeistä. Latasin niistä ne, jotka olivat minulle uusia. Osa noista ohjelmista oli jo entuudestaan tuttuja kuten CCleaner ja CPUID-HWmonitor mutta suuri osa oli uusia. Pitää tutustua niihin nyt vain lähemmin. Kiitos vain niistä linkeistä.

    Suunnitelma tuntuisi nyt olevan selvä: odotan uutta desktop-sarjaa AMD:ltä ja kun se julkaistaan hankin siitä jonkun, joka suurinpiirtein vastaa nykyistä prossua. Toivottavasti AMD jatkaa integroidulla grafiikalla. Samalla päivitän loputkin nykyisestä koneestani vastaamaan uutta prossua. Silloin kai kysymykseen tulee, paitsi uusi emo, myös kannattaako muistit vaihtaaa noihin 2133 Mhz:eihin?

    Osataanko täällä sanoa milloin tämä tulee ajankohtaiseksi, ts. koska uusi AMD:n sarja julkaistaan? Entä mikä emo tulisi kysymykseen? Mistä näistä saisi lisätietoja? Entä hintatietoja?

    Lähetän niitä tietoja nykyisestä järjestelmästäni kunhan saan tutustuttua niihin ohjelmiin.Minulla on tallella joitain vanhoja kuvakaappauksia koneestani ennen ensimmäisiä korjaustoimenpiteitä. Laitan niitäkin mitä niitä nyt vielä löytyy.


    Terv.
    --=Heikki=--
     
  21. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,499
    Kiitokset:
    2,664
    Pisteet:
    223
    Ensi vuoden puolelle menee. Muistit on pakko vaihtaa. Tarkemmat tiedot ja hinnat pelkkää spekulaatiota.
     

Jaa tämä sivu