1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Tietokoneen maadoituksesta

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi stikidiki 23.02.2016.

  1. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mulla ois tollanen vanha acer aspire l100 "mini pc" jota ajattelin testata joskos toimii. Kyseisen koneen oma virtajohto ei tietenkään ole tallella, mutta löysin samoilla spekseillä olevan piuhan, mutta ainoa ongelma on se että tietokoneeseen menevä pää on erilainen, joten ajattelin vaihtaa siihen sopivan pään, kunnes tajusin että virtapiuhan sisällä on 3 johtoa kun tuo on suojamaadoitettu. Koneen ohjekirjasessa jonka netistä löysin, sanotaan että tulee käyttää maadoitettua johtoa. Tuon tietokoneen virtaröörissä ei näytä olevan kuin 2 "pintaa" eli tuo keskitappi ja "ympärys" joka menee koteloon. Kytketäänkö tuo suojamaadoitusjohto runkoon vai? Tuon johdon alkuperäisessä päässä (jonka siis olen vaihtamassa) on ns. 3 pintaa, suojamaallekin on oma.
     
  2.  
  3. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    3,766
    Kiitokset:
    109
    Pisteet:
    73
  4. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,099
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    118
    Jos tietokoneen päässä on vain kaksi kontaktia, ei johto todennäköisesti ole enää siellä suojamaadoitettu - kuten juuri mikään läppärikään ei ole, ja virtalähde on käytännössä samanlainen. Välissä oleva virtalähde luultavasti on maadoitettu, mutta suojamaa katkennee siihen - se suojamaajohdin on siis vain seinätöpselin ja muuntajan välillä. Ja sekin tarvitaan luultavasti vain häiriöiden takia, ei sähköturvallisuuden.

    Mitä kaikkea sitten tarkoitatkaan piuhalla? Koko virtalähdettäkö johtoineen? Onko sillä varmasti sama speksi? Koneelle ei tarvita kuin kaksi johdinta virtalähteestä, jos olet vaihtamassa siihen itse liitintä, sinun pitää varmistaa mikä niistä kolmesta johtimesta on mikin ja kytkeä vain plussa (19 V) ja nolla koneelle menevään DC-liittimeen.
    Helpottaisi kyllä, jos saisit vaikka linkattua kuvan, jossa tämä 3-kontaktinen liitin näkyy, samoin millainen on tämä "samoilla spekseillä" oleva löytämäsi tuote.

    Suunnilleen tuollainen lienee se koneen alkuperäinen, vaikkei tuo aito olekaan: http://www.amazon.co.uk/Aspire-L100-Compatible-Desktop-Adapter/dp/B007CHJ7YE
     
  5. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Anteeksi epäselvyys termistössäni (esim. "piuha"). Eli siis tarkoitan ihan koko johtoa virtalähteineen ja tuo on 19v 4.74A, jonka kone vaatii. 123.
    Noin oli kytketty. Eli 1. meni tuohon keskipinniin jonka oletan olevan tuo 19v plus ja 2. meni tuon pään sisäpuolella olevaan kuoreen jonka oletan olevan nolla. 3. ulkokuoreen, jonka oletan olevan suojamaa, koska yleismittarilla piippaa kun koskee tuohon 3 ja seinäpistokkeessa sivuilla oleviin metallipinneihin.

    Tuo kuvassa oleva pää eli se joka tuossa johdossa oli alunperin on ilmeisesti hp:n läppäristä kun toisessa hp läppärissäni on samanlainen pää. Joten se ainakin on ilmeisesti suojamaadoitettu koneelle asti.
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,150
    Kiitokset:
    562
    Pisteet:
    173
    Tuollaista kytkentää tehdessä ei pitäisi olettaa, vaan tietää. Siksi en neuvo, koska en tiedä, mutta oletan, toisin kuin sinä, että tuo keskipinniin tuleva johto on joku ohjaussignaali. En tiedä, kertooko sen jännite läppärille, että siihen on liitetty oikea laturi, vai lähettääkö läppäri laturille jonkun signaalin. Oma olettamukseni siis on, että uloin johdin ja liittimen uloin rengas on miinus, sisempi rengas plus ja keskimmäinen pinni tuo ohjaussignaali. Tuon olisi voinut selvittää mittaamalla toimivan laturin jännitteet. Mutta kuten sanoin, en neuvo mitään, vaan varoitan, että tietämättömän ei pidä tehdä sähkötöitä. Ei edes tuolla matalalla jännitteellä.
     
  7. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jahas... sama täällä kun monessa muussa paikassakin kun sähköjutuista kysyy. Aina on joku "viisaampi". Aika arka aihe näköjään täälläkin. En ole "tietämätön", sähköjuttuja värkännyt paljon aikasemminkin, mutta nyt vain tuli sellainen asia eteen jota ajattelin kysyä joltakin, joka varmasti tietäisi. Enkä ole niin typerä, että lähtisin tekemään jotakin mistä en ole 110% varma, sen takia olen kaikilta vahingoilta tähän asti säästynytkin. Sen takia kirjoitinkin, että "oletan", koska en tiennyt asiaa varmaksi. Voihan tuon varmaan mitata toisen läppärini virtajohdosta kun on kerran muuten samanlainen, vain amppeerimäärä taitaa olla eri. Tai vaikka tuosta samasta, eihän se rikki ole??
     
  8. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,359
    Kiitokset:
    653
    Pisteet:
    193
    Aihe sinänsä ei ole arka, mutta monille aika tuntematon asia, jossa oletuksilla ei pärjää. Ehdottaisin, että laittasit virtalähteen tyypin Googleen jos sitä kautta löytäisit tietoja tuosta laturista ja sen johdotuksesta enemmän.
     
    stikidiki kiitti tästä.
  9. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuntuu vain siltä jos joku olettaa heti, että toinen on tietämätön tai muuten vajaa jonkun asian suhteen. Ja tämäkin vain jos kysyy vain varmistusta asiaan. Voisi kirjoittaa asiallisemmin jotkut asiat tai jättää kokonaan sanomatta jos ei luonnistu.

    Nyt kuitenkin löysin tietoa tuosta kyseisestä laturista. Eli tuo keskipinni on joku HP:n kehittämä virtaa säästävä juttu.
     
  10. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,359
    Kiitokset:
    653
    Pisteet:
    193
    Ei olettamus kovin paljon harhaan mene. Useat täällä asioita kysyvät eivät ole kovin hyvin perillä asioista ja siksi kysyvät.
    Turha tuosta on nokkansa ottaa jos joku uskalsi epäillä taitojasi.

    Googlellako löysit tietoja tuosta?
     
  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,150
    Kiitokset:
    562
    Pisteet:
    173
    Pahoittelen, jos pahastuit minun kirjoituksestani. Ehkä ei olisi pitänyt kirjoittaa mitään, kun en ollut varma. Halusin kuitenkin varoittaa, että olit ilmeisesti väärässä tuon johdotuksen suhteen. Samalla halusin kuitenkin tehdä selväksi, että en tiedä asiaa varmasti, joten minun luuloni perusteella ei pidä toimia.
     
    stikidiki ja IlmoPJ kiittävät tästä.
  12. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Niimpä, ja kuten aiemmin viestissäni sanoin niin en tee, eikä kenenkään muunkaan kannata (varsinkin jos sähköjutut kyseessä tai muu jossa voi saada vahinkoa aikaan) tehdä jos ei ole aivan 100% varma asiasta mitä tekee. Googlella löyty kun laitto tuon laturin mallin niin jokapuolella puhuttiin tuosta "smart pin" nimellä. Olisimpa voinut tämänkin katsoa ennekuin tänne laitoin alunperinkään viestiä, mutta ei sitä aina kaikkea ymmärrä ajatella. Kiitokset sulle!

    Pahoittelut täältäkin suunnasta "hermostumisestani". Tieto sulta oli hyvää ja johti näin oikeille jäljille, vaikka tosiaan mitään kytkentöjä en olisi tehnyt ennenkuin olisin ollut asiasta aivan varma. Nuo epäilykset minun taidoista oli vain mulle liikaa, kun ei ole eka kerta kun sähköhommia teen. Tuon epäilyksen virheen monet vastaajat tekee ja olettaa aina ettei kysyjä tiedä asiasta yhtään mitään. Mua on ennenki epäilty niinkuin varmasti montaa muutakin kun jotakin olen kysynyt. Ensimmäisenä vastaaja voisi kysyä minkälainen kokemus asiasta kysyjällä on. Kiitokset kuitenkin sullekin!
     
  13. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,099
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    118
    Hyvä keskusteluhan tämä on ollut ja parempihan se kuitenkin on varoitella vähän turhastakin kuin jättää sitä pelätessään varoittamatta jostain tärkeästä. Varoitukset voi aina mielessään skipata, jos ei pidä niitä tarpeellisina.

    Mutta korjaan omaa tekstiäni hiukan kun kokeilin velä itse parista powerista niiden kytkentää. Niistäkin oli toisessa sähköverkon suojamaa tuotu DC-littiimellä asti eli yleismittari piippasi liittimen ulkokuoren ja töpselin maadoitusliuskan välillä, kuten kerroit tuosta HP:stakin. Eli ei voine sanoa, ettei juuri missään läppäreistä olisi suojamaata vaikka niihin tulisi vain kaksi johdinta.

    Sama "keskustelupiuha" laturin ja koneen välillä on muuten ainakin myös uudehkoissa Dellin läppäreissä. Ainakin Delleissä sen pääasiallinen tarkoitus lienee varmistaa, että koneeseen on kytketty oikeanlainen poweri, ei niinkään säästää sähköä. En kyllä ole koskaan kokeillut, kieltäytyykö kone kokonaan toimimasta esim. jonkun kiinalaispowerin kanssa vai varoittaako se esim. vain, että teho ei ehkä riitä tms., mutta tämä riski on hyvä muistaa, jos ostaa alkuperäisen tilalle jotain "piraattikamaa" tai koittaa noita DIY-virityksiä.
     
  14. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Näin on.

    Sain tuon koneen toimimaan tuolla virtalähteellä. Jätin vain tuon "smart pin" johdon kytkemättä. Plussa näytti noin 19,5v ja tuo "smart pin" näytti jonkun 18,7v. Eli ei suurikaan ero. Yks ogelma kuitenkin tässä on, vaikka virtalähde pystyykin antamaan tuon virtamäärän jonka kone tarvitsee, mutta taitaa vetää ihan tapissa jostain syystä kun mittasin tuommosella lämpömittarilla niin tuon lämpötila oli joku 68C. Juuri ja juuri pystyi pitämään kiinni vähän aikaa. Joskos vaihtais tuon isompiamppeeriseen virtalähteeseen, jos semmoisen jostakin löydän? Konehan taitaa ottaa vain sen virran mitä tarvitsee.
     
  15. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,099
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    118
    68 astetta pintalämpönä on kyllä ihan liian kuuma ja aiheuttaa jo tulipalo- ja hajoamisriskin. Se myös vaatisi jo laitteen pintaan "kuuma pinta" varoitustarran tai rajoituksen siihen koskemiseen. Eli noin kuumana poweri ei missään nimessä saa käydä.

    Ja kyllä, kone pyrkii ottamaan juuri sen verran tehoa mitä tarvitsee - mikäli jännite on oikea, virta ei kasva rajaansa suuremmaksi vaikka sitä olisi tarjolla enemmänkin.
     
  16. stikidiki

    stikidiki Regular member

    Liittynyt:
    16.03.2014
    Viestejä:
    126
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Pistinkin koneen heti kiinni. Voihan olla että tuossa virtalähteessä on jotain vikaakin, tai sitten vain tuppas antamaan virtaa täydellä teholla kokoajan.

    Pitää koittaa tommosella 19v 7.1A virtalähteellä, jonka ihmeenkaupalla jostain kaapin perältä kaivoin. Näyttäs olevan valmiiks oikea pääkin, ettei tarvi ruveta vaihtamaan.
     

Jaa tämä sivu