1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

SSD:n asennus

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Vilperi13 26.12.2014.

  1. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hei!
    Elikkäs olen tässä hankkimassa SSD:tä, koska haluan vähän nopeutta käyttiksen ja pelien latausaikoihin.
    ( http://www.jimms.fi/tuote/SV300S37A/120G )
    Tällä hetkellä koneessa on 500Gb HDD kiinni, jossa on Windows 8.1 64-bit. Tämä HDD on muistaakseni SATA 0 portissa kiinni ja tästä olisi hieman kysymyksiä. Eli miten saan asennettua Windows 8.1 64-bittisen tuolle uudelle SSD:lle? Minulla on usb tikku jolta voi asentaa tämän kyseisen käyttiksen. Voinko vaihtaa SATA porttien järjestystä sillein, että SSD on tuossa 0 portissa ja HDD on tuossa 1 portissa?

    Eli optimaalinen tilanne olisi se, että minulla on Windows asennettuna SSD:lle ja HDD:ltä olisi poistettu "vanha" Windows ja se olisi muutenkin pyyhitty tyhjäksi.

    Siis toimisiko tälläinen järjestely?
    1. USB koneeseen kiinni ja kone kiinni
    2. SSD kiinni portti 0:aan ja HDD paikkaa vaihdetaan portti 1:een
    3. Käynnistetään Windows asennus ja varmistetaan biosista, että AHCI-mode on päällä
    4. Mutta tässä kohdalla on kysyttävää. Pystynkö poistamaan Windowsin ja kaikki tiedostot HDD:lta tässä vaiheessa? Ja pitääkö HDD ottaa pois koneesta siksi aikaa kun SSD:lle asennetaan uusi Windows?
    5. (4 kohta selvitettynä). Sitten asennan Windowsin SSD:lle ja HDD on pyyhitty kokonaan, mutta on toiminnassa
    6. Missä järjestyksessä ajurit asennetaan? Windows updatet kaipi eka ja sen jälkeen emolevyn ajurit?(Asus M5a97 EVO R2.0) En ole ennen asentanut emolevyn ajureita niin mitenkäs tässä kyseisessä emolevyssä asia hoituu? Asuksen sivuilta vissiin, mutta onko järjestyksellä väliä?
    7. Varmistan, että TRIM mode on päällä ja otan SSD:ltä levyn eheytyksen pois päältä, mutta pidän asetuksen HDD:llä päällä
    8. Nautin koneesta tyytyväisenä :)
     
  2.  
  3. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    1. kyllä
    2. HDD kokonaan irti asennuksen ajaksi, ettei sekoita bootti tietoja ja osiota sinne.
    3. kyllä ja että käynnistyy USB:ltä.
    4. HDD on irroitettu asennuksen ajaksi ja tiedostot voidaan poistaa sieltä myöhemmin asennuksen jälkeen.
    5. kohdat 2. ja 4.
    6. Ajurit asennetaan, kun käyttöjärjestelmä on ensin asennettu, sen jälkeen Windows Update. Ajurit valmistajan sivulta.
    7. kyllä, yleensä asennus hoitaa nuo automaattisesti kuntoon.
    8. kyllä
     
    Vilperi13 kiitti tästä.
  4. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,165
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Tällä kertaa huomasin kesken kirjoitteluni, että IlmoPJ oli paljon minua nopeampi (ja täydellisempikin), joten pyyhin tekstistäni pois muun paitsi ohjeen: Ennen asennuksen aloitusta lataa Asuksen sivuilta USB-tikulle valmiiksi tarvittavat ajurit, ainakin piirisarjan (Chipset) ja verkkokortin (LAN) ajurit, jotta pääset asennuksen jälkeen päivittämään itse käyttöjärjestelmän Windows Updaten avulla.

    e. Ne ajurithan löytyy tuolta, kun valitset ensin käyttöjärjestelmän:
    http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_EVO_R20/HelpDesk_Download/
     
    Vilperi13 kiitti tästä.
  5. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    Sellainen huomio vielä, että asennuksen aikana ei ota automaattisia päivityksiä käyttöön, vaan asentaa ensin emon laiteajurit ja laittaa koneen tietoturvan kuntoon.
    Automaattipäivitykset saa käyttöön sitten, kun menee Windows Update toimintoon, kun edellämainitut asiat on tehty.
     
  6. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Okei kiitos tarkennuksesta =) . Valitettavasti minulla ei ole ylimääräisiä usb tikkuja joten varmaan ei tule ongelmia jos asennan ajurit cdltä ekaksi ja päivitän sen jälkeen valmistajan sivuilta? Mutta tuo HDD mietityttää. Onko varmaa ettei tuo HDD:n kytkeminen takaisin sekoita mitään? HDD:ssa on kuitenkin sama käyttis asennettuna, joten voiko käydä silleen että kone yrittää "käynnistää" HDD:ssa olevaa käyttöjärjestelmää? tai muuten vaan konfliktaa SSD:ssa olevan käyttiksen kanssa?
     
  7. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    Laitat vaan käynnistäksi asemaksi SSD:n, niin ei sekoita mitään, vaikka HDD:ltä käyttöjärjestelmä myös löytyy.
    Ajurit voit hyvin asentaa emon cd:ltä, sen jälkeen tarkistaa, onko niille uusia korjauksia tullut valmistajalta.

    edit: koneella voi olla eri kovalevyillä eri käyttöjärjestelmiä. Käynnistyvän käyttöjärjestelmän määrittää se levy, jolta käynnistys suoritetaan.
     
    Viimeksi muokattu: 27.12.2014
    Vilperi13 kiitti tästä.
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,165
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Asia on tosiaan niin, että HDD:n kytkeminen takaisin ei sekoita mitään, mutta jos HDD on kytkettynä asennettaessa Windowsia SSD:lle, koneesta voi tahattomasti tulla dual boot-versio, jolloin bootatessa aina kysytään, kumman käyttöjärjestelmän haluat käynnistää.

    Kun vanhan Windowsin sisältämä HDD on irrotettuna uuden käyttöjärjestelmän asentamisen aikana, ei tällaista voi tapahtua. Kun HDD sitten liitetään uuteen järjestelmään, sillä oleva Windows ei enää yritä käynnistyä.
     
  9. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Okei, no asia on aika selvä näillä näkymin =)
    Kysyisin vielä, että mitäs ton bios version kanssa kannattaa tehdä? Eikös se ole itse emolevyssä "asennettuna"? Kannattaako sitä päivitellä kun nykyinen version on 2005 ja uusia versioita on tullut kolme kipaletta? 2 stability päivitystä ja viimeinen on joku usb yhteensopivus päivitys. Kannattaako bios päivitys tehdä samalla vai jättää se tähän 2005 versioon?
     
  10. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    Bios on emolevyllä, eikä poistu käyttöjärjestelmän uudelleen asennuksessa.
    Biossin päivittämistä ei suositella jos kaikki toimii, koska siihen saattaa sisältyä riski sen epäonnistumisesta.
    Suosittelisin sitä vaan kokeneille käyttäjille.
     
  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,165
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Nyt vastaan pelkästään mutu-pohjalta. Jos ei ilmene mitään ongelmia, jotka saattaisivat johtua vanhentuneesta BIOSista, BIOSia on tarpeetonta päivittää. Tosin kerrotaan, että nykyisin BIOS-päivityksissä on hyvin pieni epäonnistumisen riski, mutta itse noudatan vanhaa periaatetta: jos joku toimii, älä yritä korjata sitä.

    Tämä oli siis mutu-mielipide. Jos huomaat ongelmia, jotka näyttävät johtuvan vanhentuneesta BIOS-versiosta, BIOS täytyy päivittää, mutta pelkästään siksi, että uudempi versio on ilmestynyt, päivitykseen ei kannata ryhtyä.

    e. Vaikka palstan nykyinen versio kertookin, jos ketjuun ilmestyy uusi viesti kesken kirjoitukseni, se näkyy usein jäävän minulta huomaamatta. Niin nytkin.
     
    Viimeksi muokattu: 27.12.2014
  12. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eikös se ole nykyään suhteellisen helppoa päivittää? Tiedosto usbille ja biosista asus ez flash 2 käyntiin ja valmista.
     
  13. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    Onhan se näinkin.

    Muuten tuli mieleen tuosta, onko sinulla tuolla ajurilevyllä Win 8.1:n ajurit, vai vanhemmat?
    Voit toki ladata ne uudet ajurit nykyiselle HDD:lle ja asennuksen jälkeen, kun laitat sen takaisin kiinni, voit siitä asentaa ajurit jos haet ne valmistajan sivulta sinne valmiiksi.

    Biossin suhteen päätät itse, miten toimit.
     
  14. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hyvä kun sanoit tuosta. En ole varma onko ne Windows 7:an ajurit vai 8:in. Meinasin kysyä, että voinko siirtää HDD:lta sitten vaikka pari tiedostoa ssd:lle ja vasta sen jälkeen formatoida koko kovalevyn? Mutta tämä ajurin lataus juttu vastasi tavallaan jo kysymykseeni. Mutta onko tämä kuitenkin mahdollista?
     
  15. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,363
    Kiitokset:
    658
    Pisteet:
    193
    Kyllä on. HDD on kuin mikä tahansa lisäkovalevy, jolta voit asentaa ajurit ja sen jälkeen tyhjentää koko levyn, kun kaiken tarpellisen olet ottanut talteen.
     
    Vilperi13 kiitti tästä.
  16. Vilperi13

    Vilperi13 Regular member

    Liittynyt:
    18.12.2011
    Viestejä:
    196
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No tämä tuli tällä selväksi =)
    En aio päivittää bios versiota, koska tosiaan nykyinen toimii hyvin. Kiitos vastauksista :D
    Nyt vain odottamaan, että SSD saapuu tuolta joulu/uusivuosi juttujen perästä :cool:
     
  17. RatCon

    RatCon Senior member

    Liittynyt:
    18.01.2010
    Viestejä:
    9,015
    Kiitokset:
    508
    Pisteet:
    173
    Muista ottaa indeksointi sekä ajoitettu eheytys pois päältä:
    http://muropaketti.com/artikkelit/ssd-asemat/opas-nain-otat-ssd-aseman-kayttoon,3

    Noita ei SSD levyssä tartte, kuluttavat vaan levyäs nopeemmin.
     

Jaa tämä sivu