1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Q9650 -prosessorin epästabiilius?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi naurulokki94 20.04.2015.

  1. naurulokki94

    naurulokki94 Newbie

    Liittynyt:
    20.04.2015
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Moi!

    Eli mulla on Q9650 (vakiojäähyllä) + Gigabyte P35 DS3L -kombo (+667mhz muistia 8Gb). Ongelmana on stabiilin kertoimen löytäminen. Sillä jostain syystä prosessorin "natiivi" kerroin eli 9 x 333mhz (3.00Ghz) ei toimi / pysy päällä?? Laitan tuon kertoimen BIOS:sta, disabloin kaikki mahdolliset virransäästön asetukset niin BIOS:sta kuin Windowsistakin (Vista 64x) niin rebootin (save & exit) jälkeen CPUZ näyttää prosessorille 6 x 333mhz eli 2.00Ghz.

    Mitähän ihmettä, mistä tuo voisi johtua?

    Jos kokeilen muuttaa kertoimia niin koneella on vaikeuksia buutata windowsiin, tai ylipäätään edes BIOS:iin. Jouduin jo kerran nollaamaan BIOS:n repimällä pariston irti.
     
  2.  
  3. naurulokki94

    naurulokki94 Newbie

    Liittynyt:
    20.04.2015
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    CPU-Z:lla seuratessa prosun kerroin itseasiassa pumppaa 6 x / 9 x ja prosessorin nopeus 2,00 ja 3,00 Ghz välissä? Mistä tämä voisi johtua?
     
  4. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,393
    Kiitokset:
    672
    Pisteet:
    193
    Tuo on aivan normaalia, kun prosessoria ei kuormiteta se pudottaa automaattisesti kerrointa. Heti , kun kuomitusta lisätään se nostaa kerrointa.
    Bios säädöistä tuon pitäisi pystyä muuttamaan, että prosessori käy aina täysillä.
    Itse en sitä muuttaisi, koska, miksi ajaa prossua täysillä, jos siihen ei ole tarvetta.
     
    naurulokki94 kiitti tästä.
  5. naurulokki94

    naurulokki94 Newbie

    Liittynyt:
    20.04.2015
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Hei,

    Siis se pumppasi ihan parin sekunnin välein ilman mitään rasitusta (winukan työpöydällä auki selain ja CPU-Z). Puoli minuuttia 6x -> pariksi sekunniksi 9x -> puoli minuuttia 6 x -> pariksi sekunniksi 9x. Vaikka kokeilin erityisen prosessoriraskasta peliä (ARMA 3) niin kerroin pysyi 6x.

    Löysin asetuksen, joka tosiaan rajoittaa kerrointa (ja joitain muita parametrejä) jos CPU kuumenee. Ja tämähän käy tosi kuumana, about 70C ilman rasitusta?? Lisäksi Fan Speed ei ole lähelläkään täyttä (max 3000 rpm) vaikka prosessorin lämpö on jopa yli 70 C.

    Ostin tämän koneen äskettäin käytettynä, onkohan kaikki kunnossa? Avasin kopan ja vakiocooleri tuolla on, eikä ole edes erityisen pölyssä.
     
  6. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,393
    Kiitokset:
    672
    Pisteet:
    193
    Prosessorin ja vakiocoolerin välissä tahna on ehkä vanhaa ja kuivannut, eikä johda lämpöä enää kunnolla.
    Lisäksi tuo vakiocooleri kannattaisi vaihtaa parempaan jos pelejä aikoo pelata.
     
    naurulokki94 ja BPVest kiittävät tästä.
  7. naurulokki94

    naurulokki94 Newbie

    Liittynyt:
    20.04.2015
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Kiitoksia avusta. Osaako kukaan sanoa miksi tuo tuuletin ei puhalla täydellä teholla? Ohessa ARMA3 -session lämmöt, eikö noi ole aivan jäätävät ja tuulettimen max speed on 3 000 rpm (BIOS:sta löydettynä). Silti ei pyöritä lähellekään sitä?

    Vasen sarake siis current ja oikea max:

    [​IMG]
     
  8. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,393
    Kiitokset:
    672
    Pisteet:
    193
    Bios ei pysty kertomaan tuulettimen maksiminopeutta. Uusi parempi cooleri hankintaan, se ratkaisee ongelmasi.
     
    naurulokki94 kiitti tästä.
  9. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,123
    Kiitokset:
    546
    Pisteet:
    173
    Käy kyllä aika hemmetin lämpösenä. Mikä koppa? Ja tosiaan uutta cooleria tilaukseen, siinä on valmiina tahnat pohjassa. Eli vanha cooleri pois, pyyhit tahnan jämät prossusta ja uus cooleri tilalle. Helppo ja simppeli toimenpide.
     
    naurulokki94 kiitti tästä.
  10. naurulokki94

    naurulokki94 Newbie

    Liittynyt:
    20.04.2015
    Viestejä:
    5
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Joo thx!

    Avasin kopan, irroitin emon, irroitin prosessorin tuulettimen, putsasin sen ja emosta prosessorin ympäristön. Iskin uudet piitahnat ja laitoin kasaan niin nyt on lämmöt idlenä CPU 38 C ja yksittäiset ytimet 48, 46, 46 ja 46. Tiedä sitten kuinka tarkka tuo Open Hardware Monitor -pikkuohjelma on, mutta tosiaan tuli melkoisena yllätyksenä.

    Taustoiksi mainittakoot, että olen tällä kokoonpanolla pelannut pari kk erittäin prosessoriraskasta peliä, ARMA3:sta ja ihmetellyt kuinka FPS ei hirveämmin parantunut vanhaan Core 2 Duo kokoonpanoon nähden (päivitin tämän emon + prosessorin muropaketista). Tänään tajusin tsekkailla noita ytimien nopeuksia ja näemmä BIOS on ajanut prosessoria ties kuinka pitkään 6x -kertoimella (6 x 333mhz eli 2,00Ghz per ydin), koska se on suojellut ytimiä käytännössä sulamiselta. Vaikka vakiokerroinkin olisi 9 x 333mhz eli 3,00Ghz per ydin.

    Mistä näin vanhaan prosessorikantaan (LGA 775) oikein täällä suomessa löytäisi parempia tuulettimia? Jos nyt käy niin että tämä ei ollut kuin tilapäinen apu.
     
  11. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,393
    Kiitokset:
    672
    Pisteet:
    193
    Täällä näitä on pitkä lista, lähes tulkoon kaikki ovat 775 kannalle sopivia.
    http://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-059
    Ota huomioon siilin korkeus, että sopii koteloosi.
    Laita tänne jos löydät mielestäsi sopivan
     
    naurulokki94 kiitti tästä.
  12. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    naurulokki94 kiitti tästä.

Jaa tämä sivu