1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Prossun muistituki vs. emolevyn muistituki

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Jumtauni 08.09.2015.

  1. Jumtauni

    Jumtauni Newbie

    Liittynyt:
    08.09.2015
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Esim:
    - Intel i7-5820K, max. muisti 64 GB
    - MSI X99A XPOWER A, max. muisti 128 GB

    Eli jos tuolle emolle asentaa 128 GB muistia niin prossu "näkee" siitä vain 64 GB?

     
  2.  
  3. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
  4. Kasavuori

    Kasavuori Regular member

    Liittynyt:
    17.04.2006
    Viestejä:
    436
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    28
    Tuossa MSI:n emossa voi olla mahdollista muodostaa RAMdisk, jolloin tuo loppu muisti (64GB) on vaikkapa sen käytössä.
    MSI Command Center-ohjelmalla homma onnistuu.

    Omassa koneessa (emo MSI Z97I AC) olen varanut vain yhden gigan RAMdiskin johon tallentuu selainten "cachit" sekä muiden ohjelmien "tempit". Säästyy siten SSD-asema turhalta kirjoittelulta ja onhan tuo RAMdisk SSD:hen verrattuna paljon nopeampi.

    Edit: "elvistellään" nyt tuolla Ramdiskilläni (muistit 2 X 8GB Crucial Ballistix Tactical-LP-DDR3-1600-CL8):

    CrystalDiskMark.
     
    Viimeksi muokattu: 08.09.2015
    Jumtauni kiitti tästä.
  5. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Todennäkösesti prossu tukee 128 gigaa mut tarvii 16 gigasia kampoja.
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    561
    Pisteet:
    173
    Ei kai pitäisi puuttua keskusteluun asiasta, jota ei tunne, mutta en voi olla ihmettelemättä, miksi valmistaja ilmoittaisi, ettei joku prosessori tue yli 64GB muistia, jos se todellisuudessa kuitenkin tukisi. Eli jos emolevylle ja prosessorille ilmoitetaan eri määrä tuetuksi maksimimuistiksi, alempi pätee kyseiseen yhdistelmään, ajattelisi tällainen maallikko mutu-perusteella.
     
  7. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Valmistajien sivuilla on valitettavan usein virheellisiä/puutteellisia tuotetietoja. Jälleenmyyjistä puhumattakaan.
     
  8. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Jaa? Mitäs jos Intel sanois et prossu tukee 128 gigaa muistia mut siihen tarvitaan 16 gigasia DDR4 kampoja joiden saatavuus on 0?

    Vähän sama ku AM3+:lla. Muistitueks ilmotetaan 32 gigaa max, koska 4 slottiin saa 4 kampaa (8 gigasia) ja 16 gigasia DDR3 kampoja ei löydy oikeen mistään. Ei sinänsä ihmettelis vaikka AM3+ alustalle sais 64 gigaa muistia 16 gigasilla DDR3 kammoilla.

    Noi prossuthan vois teoriassa tukee vaikka teratavujen verran muistia mut koska tarpeeks isoja kampoja ei saa, ei viitti luvata liikoja.
     
  9. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    561
    Pisteet:
    173
    Tietysti tuokin on totta, mutta en oikein ymmärtänyt pointtia. Ei kai valmistajat nyt järjestelmällisesti anna vääriä tietoja? Ensimmäiselle i7-920:lle ilmoitettiin tuetuksi maksimi muistiksi 24GB, myöhemmin tuli maksimiksi 32GB ja edelleen 64GB. Jos noilla arvoilla ei ole merkitystä, niin miksi sitten ilmoittaa mitään, jos ne kaikki tukevat vaikka 384GB?
     
  10. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Mun viesti kerto sen pointin. Prossun sanotaan tukevan X gigaa muistia = löytyy porukkaa joka haluu sen verran muistia sillä prossulla varustettuun koneeseen. Esim i7-920: emoissa 6 muistipaikkaa, muistiahan prossu tukee 48 gigan verran (juu, 48 gigaa toimivaks todistettu myöhemmin) mut tohon aikaan ei ollu saatavilla 8 gigasia DDR3 kampoja. 4 gigan kammat oli suurimpia ja 4GB*6=24GB.

    Jos muistitueks ilmotettais se 48 gigaa, Inteliä syytettäis väärästä mainonnasta. Lupaavat muistimäärää joka on sillä hetkellä mahdoton koska ei oo tarpeeks isoja kampoja myynnissä. Eli ei viittitä suositella sellasta mitä ei pystytä käytännössä toteuttaan, siinä syy.
     
  11. Kasavuori

    Kasavuori Regular member

    Liittynyt:
    17.04.2006
    Viestejä:
    436
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    28
    Tietysti emme voi tietää, mikä Intelin intressi on tietojen mahdolliseen epäämiseen. Ehkä se on juuri siten kuin BPVest totesi, että tällä hetkellä saatavilla ei edes ole ko. muisteja.

    Toisaalta MSI:n intressissä taas näyttää olevan kertoa, paljonko muistia sen valmistama emo pystyy käsittelemään, oli niitä saatavilla tai sitten ei. Ja jos emon ostaja sitten onnistuu jostain riittävän määrän muisteja haalimaan, eivät ne jää edellä mainitsemallani tavalla käyttämättömiksi, vaikka prosessori ei sitenkään niitä "näkisi".
     
  12. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,148
    Kiitokset:
    561
    Pisteet:
    173
    Onko tuo 384GB sitten väärä tieto, vai ovatko kaikki sen jälkeen (Q1/2012) jälkeen ilmoitetut 64GB maksimit sitten vääriä?
     
  13. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,708
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    En nyt kutsuisi sitä vääräksi mainonnaksi jos emolevyn/suorittimen sanottaisin tukevan X määrää muistia, vaikka X määrää muistia olisi vaikea saadakin.

    Vähän vastaavana esimerkkinä, kerrotaanhan Windows 10 professionalin tukevan muistia 512 GB muta ei tavallinen käyttäjä voi sen vertaa saada.
     
  14. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Jep, Intelin huono luvata muistimäärää jota ei saa toteutettua ennenku vasta joskus tulevaisuudessa ehkä.

    Eiköhän se emo pysty ne 128 gigaa ihan hyvin käsitteleen.

    Xeonit on palvelimiin ja palvelimet (ylläri) tukee yleensä suurempia muistimääriä. En tipan vertaa ihmettelis vaikka toi i7-5820K tukis 256 gigaa muistia tarpeeks isoilla kammoilla. Joita ehkä mahdollisesti saa joskus tulevaisuudessa tai sit ei.

    Väärä logiikka. Mikäli sulla on koneessa muistia 512 gigaa ja hommaat Win 10 Pro:n, ei käyttiksen osalta muistimäärä muodostu ongelmaks.

    Jos taas prossun sanotaan tukevan muistia X määrän ja hommaat prossun sillä perusteella ja sit huomaatki ettei mistää saa muisteja joilla päästäis siihen X määrään...

    Moni ihan oikeesti ostaa prossuja sillä perusteella et muistia saa tietyn määrän. Ja ihan 100% varmasti syytäis Inteliä kusetuksesta jos Intel mainostais prossun tukevan muistimäärää joka onnistuu ehkä joskus tulevaisuudessa tai sit ei.
     
  15. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,708
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Ei sillä ple väliä ostaako joku sen perusteella.
    Jos valmistaja ilmottaa että tukee X määrää muistia vaikka sitä ei olisi saatavilla tai olisi vaikeasti saatavilla se ei ole väärin.
    Jos Microsoft ilmottaa että Windows 10 professional tukee muistia X määrän, vaika käyttäjä ei voi sitä saada, se ei ole väärin.
    Tokihan sitä voi vaikka pienellä präntillä ilmottaa että kun muistia on saatavilla tai vastaavaa.
    Ihan peruskaupankäyntiä, se ei muutu siitä että joku ostaa jollain perusteella jotain.
     
  16. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,355
    Kiitokset:
    653
    Pisteet:
    193
    Minusta tuo on kyllä aika kaukaa haettu väite, että prosessorin valmistaja ei uskaltaisi ilmoittaa syytösten pelossa sen tukemaa muistin määrää siksi, että sellaisia muisteja ei ole saatavilla.
    Parempi olisi asettaa kysymys, miksi suurempia muistikokoja ei saa ja osoittaa se muistin valmistajille. Asia voi yksinkertaisuudessaan olla se, että niillä on liian pieni kysyntä.
     
  17. Jumtauni

    Jumtauni Newbie

    Liittynyt:
    08.09.2015
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Tuo RAMdisk kuulostaa hyvältä idealta, nopeuttaa varmaankin esim. Photoshoppia.

    http://ark.intel.com/products/84685/Intel-Xeon-Processor-E7-8890-v3-45M-Cache-2_50-GHz

    Tuolle prosessorille luvataan muistitukea 1536 GB. Nopeasti laskien tarvitaan 24 kpl 64 gigasia kampoja...

    Kiitokset vastanneille, asia selkeni huomattavasti.
     

Jaa tämä sivu