1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Prosessorin ylikuumentuminen

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Darkcraft 01.04.2015.

  1. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Sain eilen illalla hyvän idea, että kokeilempa yli kelottaa prosessoriani Amd overdrive ohjelmalla. No aikani youtube oppaita katsoen tajusin miten se tapahtuu turvallisesti. Muutin tajuuttaa 4Ghz -> 4,2Ghz, jonka jälkeen käytin prime 95 ohjelmaa testatakseni vakautta. Nostelin voltti määrää aina 0,0125v, kunnes mikään ytimistä ei enää "kaatunut" . Kun löysin sopivan voltti määrän, prosessori kuumeni alle 5minuutissa 90-asteeseen, jolloin kone samutti itsensä ylikuumenemis riskin takia.
    Sen jälkeen ajattelin, että mitäs ihmettä, kyllähän tämä prosessori pitäisi saada vakaasti toimimaan noinki naurettavan 0,2Ghz muutoksen jälkeen. No sen jälkeen laitoin kaikki asetukset prosessorista vakioksi ja laitoin prime 95 testin laulamaan. 10 minuuttia testin jälkeen prosessorin lämpötila huiteli 81-asteessa ja lopetin testin.
    Eli miten on mahdollista, että prosessorini kuumuu vakio asetuksilla näin kuumaksi? Olen puhdistanu pölyt paine ilmalla, jokainen tuuletin toimii. Niputin johtoja koneen sisältä jopa paremmaksi. Koneen aukkojen edessä ei ole ylimääräistä romua.
    Prosessori lämpötila idleassa on 20-astetta.
    Näytönohjaimen lämpötila idlessa 60-astetta (Korkea?)

    Specsit:
    Virta: Corsair cx600m
    Näyttis: NVIDIA GeForce GTS 450
    Muistit: 2kpl Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX
    Emolevy: Asus M5A99X EVO R2.0, AMD AM3+, AMD 990X, DDR3, ATX
    Prossu: AMD FX-8350, AM3+, 4,0GHz, 8-core
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  2.  
  3. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Mikä prossujäähy? Millä ohjelmalla katsoit? Paljos ne voltit sitten oli?
     
  4. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    SpeedFan 4.50, Tilasin prosessorin ja muutaman muun osasen vuosi sitten Jimss.fi sivulta. Jimssin sivulla lukee, että tämän prosessorin mukana tulee CPU tuuletin. Kun osat tulivat , vein koneen kasattavaksi liikkeeseen.
    Edit: Tuulettimessa lukee keskellä Amd ja sivuilla AVC
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  5. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Speedfan on mielenkiintoinen, vakiojäähy ja tyrkkäsit lisää jänskää :p
    Jos meinaat kellotella niin ehdottomasti joku aftermarket jäähy tolle prossulle kaveriksi, muuten kannattaa jättää kellottelut väliin. Toi vakiojäähy on suunniteltu riittämään lämpökuormille prossu vakiona, siinä se. Emo sinulla on hyvä kamaa kellotteluun.
     
  6. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Mutta kuuluisiko tämän prossun lämettä yli 80-asteiseksi vakio asetuksilla ja vakio tuulettimen kanssa?
    Ja osaatko kukaan suositella jotain hyvää prossu tuuletinta, joka on yhteensopiva tietenki tämän prossun kanssa?
     
  7. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Vakiocooleri kuraa.

    Koppa?
     
  8. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    En osaa sanoa tosta lämmöstä, ehkä small fft saattaa vetää aika jyrkät lämmöt? Paljo budjetti jäähylle ja mikä kotelo? Kasasin tossa taannoin koneen fx-8350 prossulla ja m5a97 evo 2.0 emolla mut ei ole kyllä kellotettu ja jäähynä Noctuan U12P...
     
  9. Axu_

    Axu_ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    14.10.2008
    Viestejä:
    9,819
    Kiitokset:
    237
    Pisteet:
    123
    Katso mitä HWmonitor tai Coretemp näyttää. Satuitko katsomaan lämpöjä ennen kuin säädit asetuksia?
    Jäähyksi vaikka Macho, jos kellottaa meinaat, vakiokelloille riittää vähän pienempikin. Tarkista vaan ennen ostamista, että mahtuu koppaan.
     
  10. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Koppa on varmaa sellasen 6-7 vuotta vanha, että eiku etsimään mikähän se mahtaa olla, aika järeä ja iso.
    Mielellään en laittaisi yli 40 euroa, liekkö tuolla rahalla mitään hyvää tuuletinta viellä saa?
    Ja ei käynyt mielessä katsoa prosessorin lämpötiloja ennen kellotus kokeilua, mutta asetukset kyllä on nyt vakiona , siitä olen varma.
     
  11. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Laita vaikka kuvaa kotelosta, jos et löydä mallia. Joku saattaa tunnistaa, saattaa kyllä monesta tuntua isoilta monet kopat, mutta mitä lie 6-7 vuotta sitten valmistettu? Kyllä tolla 40€ saa paljonkin vakiojäähyä parempaa ja hiljaisempaa hankittua.
     
  12. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Mittasin uudelleen lämpöjä vakio-asetuksilla prime 95 pyöriessä, ja lämmöt eivät yli 62-asteeseen nouseet. Eli tein eilen jonki virheen mitatessani lämpöjä, tai asetukset eivät olleet vakiona (Mutta nyt ovat vakiona 100% varmuudella).
    Mutta yritän selvittää kotelon nimeä vielä , jossen löydä annan kuvan. Ihmettelen myös sitä, että onko normaalia, että GPU lämpötila idlessä on 63-astetta ?
     
  13. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Kannattaa katsoa jollain muulla kuin sillä speedfanilla. Vaikka tolla Axu_:n mainitsemalla HWmonitorilla...
    Sit kun kellottamaan alat, niin mieluummin suoraan biosissa säädöt.
     
  14. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Sain samat tulokset sillä äsken , kuin Speedfanilla. Molemmat olivat yhtä aikaa käynnissä.
     
  15. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Ok... no ei se oikein normaalilta kuulosta, että näyttis idlailee 60c asteessa. Ton näyttiksen käyttöastetta voisi jollain ohjelmalla, vaikka gpu-z:lla katsoa, että millä kelloilla se rullailee. Toinen vaihtoehto on, että sieltä on jäähyn välistä tahnat kuivuneet koppuraksi ja siksi kuumenee hitosti...
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  16. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  17. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
  18. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Joo, toi kuva on Cpu-z, parempi ois Gpu-z ;) sieltä näkis sensors-välilehdeltä esim. ytimen ja muistien kellot. Pitäs idlessä ja surffaillessa olla pienemmät kuin vaikka pelatessa tai muussa 3d-käytössä... Ton perusteella se kyllä tiputtaa kellot idlessä... saattais olla tahnat kuivunut tai sit jäähy täynnä pölyä.

    Toi kotelo-homma selvinnee parhaiten mittaamalla siitä prossun pinnan tasosta kylkipeltiin.
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  19. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    http://puu.sh/gY0yz/d13fc61ae9.png
    15-16cm oli siitä nykysen tuulettimen alta sivupeltiin.
    Edit: Kävin afkissa kotelon sivukannen olessa irti (15min), silloin prossu kävi 13-asteessa ja näyttis 34-asteessa.
     
    Viimeksi muokattu: 01.04.2015
  20. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,637
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Onko toi kuva idlessä otettu? Toi kyllä näyttäis käyvän tehoilla vaikka loadit onkin 0%...
     
  21. Darkcraft

    Darkcraft Member

    Liittynyt:
    21.01.2011
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    http://puu.sh/gY4dd/f415b87e8b.png
    Tollaset tuli tosissaan ku annoin melkee 5min olla tekemättä mitään.
    Tota heaven benchmarkkia koitin ja näyttis nous maxsimissaan 73-asteeseen, ilma sivukantta 66-astetta.
    Prossu kävi ilmansivukantta max 53-asteessa prime95 pyöriessä ja sivukannen kanssa taas maxisimissaan 61-asteessa.

    Eli veikkaisin, että prossessori atm ok, mutta tosissaan se uusi tuuletin houkuttelis, jos ottaisin prossusta enemmän tehoa irti ja nykyinen tuuletin kuulostaa pölyimurilta.
    Onko näytiksen lämmöt ok?

    Ja mietin viellä sellaista, että tossa sivukannessa on joku ihme tötterö/putki, ilmeisesti saisi säädettyä prossun tuulettimen päälle koko putken, mutta ei se kyllä mene lähi maikaann prossua päin, voisikoha tämä tötterö haitata ilmanvaihtoa? Tai pitäisikö nykyiseen sivukoteloon porata muutama reikä lisää näyttiksen kohdalle? :D
    Ihan on uus avuton olo, myönnän. :)

    Edit: en tosissaan tieny et haluut idlestä ton Gpu-z kuvan :) mut toi uus on idlesta.
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2015

Jaa tämä sivu