1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Pitkäikäisen koneen salaisuus?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Reimbo 09.04.2016.

  1. Reimbo

    Reimbo Member

    Liittynyt:
    14.04.2009
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Hei!

    En halunnut aloittaa ketjua Uutta konetta ostamassa -otsikon alle, koska en juuri tällä hetkellä ole hankkimassa mitään tiettyä konepakettia.

    Tarkoituksenani on lähinnä kysellä millä periaatteella olette hankkineet tietokoneisiinne osat: onko tarkoituksena saada mahdollisimman paljon tehoa irti lyhyessä ajassa vai vakaa kokoonpano, joka on päivitettävissä vuosien saatossa.

    Itselläni on ollut nyt 7 vuotta "sama" kone käytössä. Vuosien saatossa on vaihtunut: poweri, näyttis ja koppa. Koen, että koneessa on vielä tehoja kevyeen pelailuun ja peruskäyttöön. Lisäikää olen yrittänyt taikoa mm. näytönohjaimen kellotuksella. Nyt alan pikkuhiljaa suuntaamaan katsetta uuteen koneeseen, sillä pullonkaulaa alkaa olemaan monelta taholta. Konetta olen käyttänyt monipuolisesti vuosien saatossa mm. kuvien/videon editointiin, pelaamiseen ja äänityshommiin. Olen yllättynyt, että alunperin alle 500€ koneesta on riittänyt iloa näinkin pitkään.


    Kertokaa omia kokemuksianne ja vinkkejä:
    - Tietokoneen komponenttien päivitettävyys (prosessorien kannat jne.)
    - Komponenttien pitkäikäisyys
    - Hinta/laatusuhde (ostaa kerralla tehokas [kallis] vai onko parempi päivittää ajan saatossa)
    - Antakaa esimerkkejä!

    Toivottavasti tämä herättää keskustelua :)
     
  2.  
  3. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    16,433
    Kiitokset:
    3,872
    Pisteet:
    223
    -Prossujen päivitettävyys on ollut jo pitkään nollissa joten siitä ei kannata sen enempää välittää.
    -Köyhällä ei ole varaa halpaan. Joten laatuosia pitää olla, mutta överiksi ei senkään kanssa kannata vetää. Esimerkiksi powereissa ja emolevyissä ihan huippuvehkeet maksavat helposti vähintään tuplasti, mutta mitään käytännön hyötyä ne eivät kuitenkaan tuo.
    -Hinta/laatu on olennaista. Kunnon kamppeet mutta ei ryöstöhinnoin. Intelin Xeon on (tai ainakin oli) hyvä esimerkki tällaisesta.
     
  4. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,468
    Kiitokset:
    688
    Pisteet:
    143
    Asiaa voisi tarkastella niinkin, että toiselle riittää toi 500e kone, mutta toinen haluaa päivittää muutaman kuukauden välein.

    Ja kyllähän tietty markkinoiden kallein ja hienoin näyttis jaksaa jauhaa grafiikkaa pidempään kuin halvin tuhnu, jos vaan ehjänä kestää. Esim. toi 600e msi 980ti ei simsalabim muutu p******i kun pascalit ja polarikset rullaa markkinoille. Onhan tollakin toki hintaa, jokainen päättää lompakollaan. Kyllähän niissä kalleimmissa powereissa on useimmiten pidemmät takuut kuin halvoissa ja emoissa usein lisäominaisuuksia joiden tarve täytyy taas ostajan punnita.

    Hinta-/laatusuhde on myös hyvä pointti kuten wwallu sanoi.
     
  5. tumpelo

    tumpelo Member

    Liittynyt:
    02.02.2016
    Viestejä:
    50
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Itsellä on kone vuosimallia 2010. Verkkokaupan Blackstorm 8 gigan muistilla ja GTX 460 näyttiksellä. Prossuna i7. Hintaa masiinalla oli tonnin pintaan mutta on kyllä ollut hintansa väärti. On pyörittänyt ne harvat pelit mitä on kokeiltu mallikkaasti. F1 ja rallipelit toimi ilman nykimisiä. Ainut mikä on saanut koneen polvilleen on Chessmaster Grandmaster Edition simultaanipelissä. Lienee ohjelmallinen bugi. Yhtäkin vastustajaa vastaan Chessmaster käyttää reilut 10 prossaa prosessoritehosta. Kun vastustajia on kymmenen niin tehon pyynti on suoraan kymmenkertainen... Youtubet, Areena ja vastaavat toimii moitteetta.

    Hankintahetkellä Windowsin järjestelmäluokitus oli muistin, prossun ja grafiikan osalta 7.5. Siihen aikaan maksimi oli 7.9. Kovo oli pullonkaula. Kun heikoimman osa-alueen mukaan tulee se lopullinen luokitus niin kovo pudotti sen arvoon 5.9. Kuvittelisin että nimenomaan järjestelmäluokitus antaa parhaiten osviittaa tulevalle päivitystarpeelle. Kun kovo alkoi alkuvuonna oireilemaan niin tuli vaihdettua SSD tilalle. Ensimmäinen ja ainut rautapäivitys koneeseen toistaiseksi. Nyt on fiilis kuin olisi hankkinut uuden koneen. Niin paljon nopeutui käynnistys ja kyllä ohjelmatkin starttaa sähäkämmin. Järjestelmäluokitus pompsahti saman tien lukemaan 7.5. Ja nyt ei minkään yksittäisen komponentin vaihto saisi sitä nousemaankaan. On sellainen fiilis että tällä masiinalla jatketaan ainakin ensi vuosikymmelle...

    Long story short. Pikkuisen hintavampi alkusijoitus varmaan poikii pitemmän käyttöiän. Totta kai riippuu käyttötarpeesta. Meikäläisen tarpeisiin nykyinen masiina riittää mainiosti. Netflixit, Youtubet, LibreOfficet ja kuvankäsittelyt ei tuota minkään sortin hidasteluja. Nyt jos lähtisi koneostoksille niin pistäisin myyjän tiukoille. Erittelemään komponenttien jäjestelmäluokituksen ja laittamaan esimerkkejä että mitä ohjelmia tai pelejä kokoonpano vaivatta pyörittää.
     
  6. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    Juu, kyllähän se niin on, että hyvin pidetty ja huollettu kone on pitkäikäinen, riippumatta siitä mitä kokoonpano sisältää. Tietysti laadukkaat komponentit pidentävät käyttöikää, vaikka ovatkin yleensä budjetin puolesta kalliimpia.

    Käyttäjän toiminta koneen kanssa vaikuttaa myös siihen kuinka pitkään kone pysyy kasassa. Parhainkaan pelitykki ei pysy pitkään käyttökunnossa, jos sitä kidutetaan pitkään äärirajoilla (ts. ajetaan aina ihan täysillä ja kuumana) ja käytön kannalta oleelliset toimenpiteet jätetään tekemättä (esim. turhien sovellusten poisto, ajuripäivitykset, virustorjunnan ja haittaohjelmien tarkistus, mekaanisten kovojen peruhuolto (defragmentointi) yms.).
     
  7. Reimbo

    Reimbo Member

    Liittynyt:
    14.04.2009
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Käyttöjärjestelmät uudelleen asentelu parin vuoden välein ja muut eheyttävät toiminnot ovat vakiorutiineita itsellänikin. Myös lämpötahnojen vaihtelu ja pölyjen putsaaminen on tullut tehtyä suhteellisen säännöllisesti.

    Prosessori on varmaan otettava sitten kerralla kunnollinen, jos päivitettävyys on tosiaan hankalaa. Pitäisi varmaan katsella sitten sellaisia malleja joita voi kellotella tarpeen tullen.

    Varmaan hyvällä jäähdytyksellä ja ilmanvaihdolla saisi varmistettu, etteivät osat ainakaan lämpöjen takia ala reistailemaan.
     
  8. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Itsellä kone taitaa olla vuodelta 2002. Silloisesta kokoonpanosta jäljellä koppa ja virtajohto. Korppuasema vielä vanhempi, mutta ei ole ollut liitettynä vuosiin. Reilun kokonein koppa joka ei kuumene auttaa. Emolevy muisteineen ja prosuineen kannattaa vaihtaa kerralla. Nyt 16 G muistia käytössä ja on hyvin riittänyt. Kuvankäsittelyä varten tuli vaihdettua 6 ydin prosu. Käyttiksen useimmin Gentoo joka on ollut siitä asti kun siirryin 64 bittiseen systeemiin. Asentaminen siksi hankalaa, että olen siirtänyt sen aina uudelle levylle. Nykyinen SSD-levy turhan hidas. Datalevyt olen pistänyt pyörimään hieman hitaammassa hiljaisessa tilassa. Kyllä TV-tallenteet, leffat ym. näkyy vaikka levy ei ihan täysillä pyöri. Gentoo siitä kiva, että päivittyy jatkuvasti eli ei tarvitse asentaa sitä uutta versiota. Nykyisellä asennuksella ikää 8 vuotta. Yhdellä kaverilla on ollut 12 vuotta sama asennus. Tavoite on rikkoa se. Historiallisesta syystä datalevyt ovat xfs tiedostojärjestelmällä. Oli aikanaan vakaampi kuin ext3 tai ntfs enkä ole vaihtanut. Eikä ole ollut ongelmia. Levyt kannattaa vaihtaa uusiin vähintään 5 vuoden välein. Leffoista en tee varmuuskopioita. Muusta datasta kyllä.
     

Jaa tämä sivu