1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Pöytäkone / Win10 / ei käynnisty

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Tsimi3000 16.06.2016.

  1. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Vaihdoin koneeseen pari viikkoa sitten uuden SSD:n ja samalla siihen asensin Windows 10:n. Tänään aamulla viimeksi käytin konetta normaalisti, mutta nyt illalla kun konetta yritti käynnistää, tulee seuraava herja:

    "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key"

    Aamulla kun sammutin koneen, niin muistaakseni Windows teki jonkun päivityksen (päivitä ja sammuta).

    Biossista katsoin et SSD on ensimmäinen device jolta bootataan.

    Oisko jollain hajua mistä tämä ongelma voi johtua ja miten sen saa korjattua?
     
  2.  
  3. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Nyt pienen tauon jälkeen huvikseen kokeilin uudestaan, niin homma menee mielenkiintoisemmaksi. Käynnistyessä tuli tämmöinen herja:

    The current CPU can't use ASUS Core Unlocker
    Press F1 to Run setup
    Press F2 to load default values and continue

    Aloin mietimään et täällä päivällä on ilmeisesti ukostanut, niin voiko salamaniskun vaikutuksesta kone mennä näin sekaisin? Kone ollut siis pois päältä mutta toki verkkovirrassa kiinni.
     
  4. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Jatkan monologiani. Kävin Biossissa vaihtamassa Core Unlockerin asetuksen disabled tilaan. En mielestäni bootatessa painanut alun perin numero 4:ää mistä tuon unlockerin saa nähtävästi bootatessa päälle.

    Emo on Asus M4A88TD-V EVO/USB3 jos sillä on merkitystä tässä ongelmassa.
     
  5. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,123
    Kiitokset:
    546
    Pisteet:
    173
    ennemmin uskon vahinko-osumaan 4-näppikseen ku ukkosta. Mut anyway, mee Biosiin ja laita sieltä "default settings".
     
    Tsimi3000 kiitti tästä.
  6. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Joo siis tässä jälkimmäisessä herjassa uskoin itsekin enemmän virhelyöntiin kuin luonnonvoimiin. Mut tämä biossin säätäminen default asetuksille oli hyvä vinkki sillä se korjasi myös alkuperäisen ongelman mikä se sitten olikaan. Eli nyt kone futaa taas, ainakin toistaiseksi:)
     
  7. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,123
    Kiitokset:
    546
    Pisteet:
    173
    Hyvä näin. Henkimaailman juttuja. :D
     
  8. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Uteliasuudesta kysyisin että mikäs prossu on masiinassa?
     
  9. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    AMD Phenom II X6 1075T, AM3, 3.0GHz
     
  10. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Jaahas kuusipyttyinen phenomi. Oletettavasti olet kuitenkin hipaissut 4-näppäintä ja koska core unlocker ei tuossa toimi, ainakaan tuon prossun kohdalla alaspäin ytimien määrässä niin antoi tuon herjan.

    muoks. @Tsimi3000
    Oletko kokeillut kellottaa tuota prossuasi? Phenomissa oli aikoinaan sarjan "lippulaiva", malliltaan X6 1100T joka porskutti 3.3 GHz:n kellotaajuudella. Pikkuinen nosto kertoimilla biosissa niin olisi samantasoinen tai jopa hiukan ylikin. Voisi paukauttaa henkseleitä että näin meillä. :D En ole prossujen välimuisteja tutkinut onko niissä eroja. Onko jäähdytysasiat prossulla kunnossa?
     
    Viimeksi muokattu: 17.06.2016
  11. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Ei oo oikein asiantuntemusta tarpeeksi kellottamisiin.

    Jäähdyttimenä toimii Scythe Ninja 3.
     
  12. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Mulla on tuossa kakkoshärvelissä X6 1090T ja myöskin Ninja 3 coolerina. Jos homma kiinnostaa niin koneen käynnistyessä mene biosiin rämpyttämällä del-näppäintä.

    Löydät tällaisen sivun:
    upload_2016-6-17_11-11-19.

    Tuo CPU Ratio on se mistä nostellaan hieman kertoimia ylöspäin. Säätö tapahtuu + ja - näppäimillä.

    upload_2016-6-17_11-13-56.

    Näet siinä yläosassa Target CPU Frequency mihinkä tähdätään: Nosto -> 3300MHz.
    upload_2016-6-17_11-18-58.

    Eipä siinä tällä erää muuta. Voltteihin ei tarvitse koskea noin pienellä nostolla. F10 ja enterillä hyväksy muutokset.

    CPU-Z ohjelmalla näet kellotaajuuden prosessorille.

    Oma Phenom atm vakiokelloilla:
    upload_2016-6-17_11-26-43.

    Ja pikku boostilla samalla tavalla kuin tuossa yllä:
    upload_2016-6-17_11-41-21.

    Sitten hieman yleistä tuumailua. :rolleyes:

    Toisinaan porukat tuumailevat että joku prossu on tehty ja siitä on sitten paremmat versiot tehtaalla ylikellotettu. Näkisin mielummin niinpäin että mallisarjoissa heikommat prossut ovat hieman kuristettuja versioita tuosta paremmasta mallista. Mikäli kivi tehdään kerroinlukottomaksi niin on helppoa riisua pakkopaita päältä ja kas, prossulla on samat omaisuudet kuten mallinimeltään isoveljellänsäkin. Toki poikkeuksia varmasti löytyy. Esimerkkinä FX 8350 jonka pikkuveli 8320 on helppo kellottaa, "vapauttaa" samoihin lukemiin. Kun isompi numeroista nostelee vaikkapas 4.5GHz:iin niin toinen tekee saman ja tuumaillaan että hyvin kulkee. Samalla viivalla ne ovat, tehtaalla on toinen vain puettu pienempiin vaatteisiin. Nakuna ovat samalla lauteeella samanlaisia. Malli 8370 on ilmeisesti piristetty tehtaalla oikeasti ja se ilmaantui sitten myöhemmin markkinoille. Kaippas tuollaisellekin ostajia on löytynyt mutta kuten jo todettua niin kellotus muutamalla klikkauksella ajaa saman asian. Tämä nyt tällaisena jorinana. Kommenttia saa heittää. :)

    e.
    korjattu tekstiä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.06.2016
  13. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,456
    Kiitokset:
    2,648
    Pisteet:
    223
    Ei eroja. Kelloja lukuunottamatta sama prossu.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  14. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Ok @wwallu lisäsin hieman tekstiä tuohon #11 viestiin....
     
  15. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitokset kellotusohjeista. Ehkäpä tuota kokeilen:) Tosin näkyykö tuo sitten missään muualla kuin CPU-Z ohjelmassa?:)
     
  16. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,456
    Kiitokset:
    2,648
    Pisteet:
    223
    Näin minäkin näkisin että heikommat versiot ovat monesti alikellotettuja, ei suinkaan niin että vähäväkisin olisi aina se perusmalli ja pikkiriikkisen nopeammat jotain luksusversioita. 8370 on kyllä oma lukunsa - 100MHz lisää turbokelloihin ja siinä kaikki! No, kaipa AMD:n piti jotakin julkaista kun ei vuosikausiin kuulunut mitään prossurintamalta.

    Kyllä muutaman sadan megahertsin kellotus näkyy oikeassakin käytössä. Ero ei mitenkään hurja ole, mutta onpahan kuitenkin.
     
  17. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Noh ainakin tuolla:
    upload_2016-6-17_12-29-35.

    Mahtavat pointsit kun mennään emon integroidulla näyttiksellä. :cool::D

    Joup, kyllä toisinaan huomaa vaikutuksen. Kunhan ei ylikellota liikaa / liian vähillä volteilla jolloin kone on vaarassa sakata. Järkikellot ja - voltit niin on ilmainen pikku boosti masiinalle.
     
  18. Tsimi3000

    Tsimi3000 Member

    Liittynyt:
    30.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Mut siis tällä ehdotetulla nostolla ei tarvitse voltteihin kajota ja kone ei sakkaa?
     
  19. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    11,456
    Kiitokset:
    2,648
    Pisteet:
    223
    Ei sakkaa eikä tarvitse voltteja nostella. Helppo piriste prossulle.
     
  20. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,704
    Kiitokset:
    792
    Pisteet:
    173
    Alussa tuollainen pikkuinenkin kellottaminen saattaa tuntua jännittävältä ja jopa hieman vaaralliseltakin touhulta. Noita vehkeitä ei kuitenkaan saa kovin helpolla rikki mikäli hiemankin malttia on matkassa. Hyvä jäähy prossulle ja edes kohtuulinen emolevy mahdollistavat melkoisenkin noston. Prossuhan on periaatteessa laskuri ja sen puuhailuja nopeutetaan kellotuksella. Lyödään piiskalle persiille että hoplaa! (olipas vertaus...) Tekee laskentatouhujansa ripeämmin, toki lämpökuorman kustannuksella. Hikihän siinä tulee mutta kuten tuo jäähysi tekee niin hoitaa ne hiet veks. Eikä tuollaisella pikku nostolla oikeasti ole lämpöjen kanssa mitään merkitystä. Don´t worry. Be OverClocked. :)
     

Jaa tämä sivu