1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Open Office Linuxille - miten? RATKAISTU

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Prjanik 09.08.2014.

  1. Prjanik

    Prjanik Regular member

    Liittynyt:
    24.08.2011
    Viestejä:
    101
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen tässä kesän aikana leikkinyt erilaisilla keveillä Linux-distroilla miniläppäriä varten (Intel N2800, 1GB). Lemppareiksi ovat tulleet "antiX" sekä "PointLinux". Toinen vie keskusmuistia 70 MB ja toinen vähän yli sata MB, molemmat näkyvät olevan Debian-pohjaisia kevytversioita. (Minissäni tikittävä W7 starter kuluttaa tyhjänä maatessaan sellaiset 650 MB...).

    No-niin. Paketinhaku- ja asennussoftat tyrkyttävät näihin kaikkiin LibreOfficea. Ei käy, haluan Apache OpenOffice 4:n. Miksi näin, se on sitten aivan eri topic, ei kuulu tähän kysymykseen. Mutta aloitetaan: Apachen sivuilta voi tiputtaa levylle AOO:n sekä DEB että RPM muodoissa, mutta mitä sitten? Aikani Googlattua löysin mm. openoffice-wikistä ohjeita. Ohjeet edellyttävät linux-osaamista ja ovat tyyliä: "...rpm -Uvih *rpm...". Eli siis mitä?

    Lisäksi linuxeissa on jokin "symlink" -koodinpätkä, joka vääntää kaikki Apache OpenOffice-yrityksetkin LibreOfficeksi. ("Check to see if LibreOffice has re-routed the OpenOffice binary. Type "whereis soffice" from a console, remove the symlink.")

    Noissa molemmissa linuxeissa on softien asennustyökalu (Synaptic) sekä paketinhallintatyökalu (GDebi). Molemmissa on tuttu Windowsin näköinen käyttöliittymä. Voiko niillä asentaa tuon Apache OpenOfficen? Vai jääkö vaihtoehdoksi asentaa W7 starter takaisin...?
     
  2.  
  3. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Ottaisin kyllä tuon LibreOfficen, kun sen kehitys taitaa nykyään olla huomattavasti aktiivisempaa.

    Mutta jos tuon OpenOfficen haluaa laittaa Synapticin kautta, eikä sitä ole valmiina listassa niin sitten on lisättävä itse sinne uusi repo, josta se löytyy. Tämäkin tosin vaatii komentorivimagiikan tuntemisen
    http://sourceforge.net/projects/apacheoo-deb/files/debian/
     
  4. Datanen

    Datanen Guest

    Liittynyt:
    21.09.2010
    Viestejä:
    5,322
    Kiitokset:
    68
    Pisteet:
    108
    Samaa mieltä minäkin. Eli unohtaisin Openofficen ja asentaisin kehittyneemmän Libreofficen mitä mm Ubuntu jakelu suosii.
     
  5. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Jokaisessa Linux-jakelussa on oma tapansa asentaa ohjelmia. apt-get install ohjelma toimii debian pahjaisissa jakeluissa, Gentoossa on Openoffice portagessa. OpenOffice on hankala käännettävä. Kestää kauan ja tilaakin vaatii n. 8G. Jotain tuollaista vuosia sitten. Yksittäisen paketin voi asentaa dpkg komennolla. Usein tiedostonhallinta hoitaa homman, jos tiedostosidokset kunnossa. Itselläni on OpenOffice käytössä. Käyttö on vähäistä ja ei ole ollut tarvetta vaihtaa. Gentoossa asennus meni aikoinaan emerge openoffice-bin. Gentoon asentaminen onkin sitten toinen juttu... perusasennus on todella suppea.
     
  6. Prjanik

    Prjanik Regular member

    Liittynyt:
    24.08.2011
    Viestejä:
    101
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos kaikille vastauksista.

    Mutta peruskysymys on edelleenkin tämä: minulla on Apache OpenOfficen Linux-versio downloadattuna Linux koneen levyn kulmalle (sekä DEB että RPM versioina). Eikö tätä ohjelmaa voi nyt sitten asentaa klikkaamalla jotain ikonia tai .exe-failia, kuten Windowsissa tehdään? Onko ainoa tapa tehdä aikamatka 1960-70 luvulle ja naputtaa rivitolkulla jotain kryptista koodia jollekin komentoriville (mikä se komentorivi sitten lieneekin)?
     
  7. JoniS

    JoniS Active member

    Liittynyt:
    06.10.2008
    Viestejä:
    2,951
    Kiitokset:
    261
    Pisteet:
    93
    Klikkaa sitä asennus pakettia hiiren oikealla napilla ja valitse "properties"(alin vaihtoehto) sieltä rasti ruutuun että se tiedosto saa suorittaa itsensä. Taikka terminaaliin "sudo 'tähän polku siihen tiedostoon'"

    E: tietty en ole varma onnistuuko sinun linux jakelussa näin, ubuntussa toimisi ainekin.
     
    Prjanik kiitti tästä.
  8. Michelola

    Michelola Regular member

    Liittynyt:
    13.04.2009
    Viestejä:
    588
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    No on, kyseessä on linux. Tuliko muka yllätyksenä :D Ei ne ole vieläkään saaneet niinkin triviaalista asiasta kuin ohjelman asentamisesta käyttäjäystävällistä. 2014
     
  9. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
    Ei tuossa aikakaan auta, kun esim. nykyisillä Intel- ja AMD-suorittimilla on olemassa kolme erilaista ABI:a (x86, x64 ja x32), ja sitten ARM:ien omat päälle. Yhden paksun asennusohjelman tekeminen olisi pirun työlästä pelkästään tuon ABI-kirjon takia, joten ainoa vaihtoehto tavallisen kuluttajan kannalta on mennä sillä mitä pakettienhallinnasta löytyy suoraan.
     
  10. Prjanik

    Prjanik Regular member

    Liittynyt:
    24.08.2011
    Viestejä:
    101
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kokeilin tuota JoniS:n neuvoa. Tarvittava ruutu löytyi helposti. Mutta mitä sitten? Tuplaklikkasin failin ikonia, jolloin faili aukesi johonkin ohjelmaan, josta ei taasen päässyt järkevästi mihinkään. Tai siis varmaankin pääsi, mutta en osannut.

    No, kun etsin ohjeita Zorinia varten, kokkeli löysi tällaisen sivun:

    http://www.tecsysadmin.com/how-to-install-apache-openoffice-4-0-in-ubuntudebianzorin-os/

    Sieltä löytyvät tarkat nappulointohjeet Apache OpenOfficen asentamiseksi Ubuntu/Debian varianteille ja myös Zorinille. Kaikki pitää aloittaa sillä, että "purge" kaikki LibreOfficeen liittyvä. Tuli muuten aika macho olo, kun naputteli koneeseen "...dpkg -i en_US/DEBS..." tekstiä. Ei mitään lälläriä ikonien klikkaamista, vaan rivitolkulla sanskriittia mustalle ruudulle...

    Nyt on sitten Point-Linuxissa AOO, US-versio ja varmuuden vuoksi FI-kielipaketti mukana, jos joku osaa käyttää softia suomeksi. On se kivaa, kun teksturikin lävähtää auki samantien, eikä jää miettimään.

    Kiitos edelleenkin neuvoista. Teidän meilinne antoivat jotenkin uskallusta räpeltää tuota komentoriviä (Sovellukset/Apuohjelmat/Pääte) omilla nakkisormilla. En ymmärtänyt asiasta hevon kukkua, mutta ohjeiden mukaan toimimalla softat asentuivat.

    Tuo ohje on AOO 4.0:lle, nykyinen versiohan on 4.1.0.
     
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,806
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Komentorivi on monissa tapauksissa tehokas kun opettelee perusteet. Itsellä aina pääte auki useammalla välilehdellä. rootin oikeuksia tarvitsevat säädöt teen aina päätteessä. Usein pääte aukeaa Ctrl-Alt-t tai jollain muulla pikakomennolla... Tiedostostoista ei tarvitse yleensä kirjoittaa 2-3 ekaa kirjainta ja tab täydentää loput. Linux on yleensä monisanaisen esim. dmesg kertoo paljon systeemistä.
     

Jaa tämä sivu