Hei, tarkoitus hankkia kannettava elokuussa lukion aloittavalle nuorelle. Olisin kiitollinen, jos saisin vinkkejä, mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia ja mahdollisesti myös ehdotuksia. Mikä on budjettisi? 700-1000 € Näytön koko ja laatu 13,3 IPS Full HD varmaan riittää. Entä QHD+ näytöt edut haitat verrattuna Full HD? Onko kosketusnäytöstä hyötyä/iloa opiskelussa, kun on tottunut kännyn ja tabletin kosketusnäyttöön. Entä matta vai kirkas? Mikä toimii erilaisissa valaistusolosuhteissa hyvin? Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua? Lukiolaisen kone eli opiskeluun, kuljetetaan koululle lähes päivittäin, yo-kirjoitukset (pitää siis täyttää YTL;n päätelaitteelle asetettavat vaatimukset), leffojen katselua, nettiselailua, jonkin verran kevyttä kuvankäsittelyä tai videoeditointia. Aiotko pelata kannettavallasi? ei ole tarkoitus pelata ”Kannettava vai raahattava”? kannettava, mahdollisimman kevyt, mutta kestävä Millainen akkukesto tarvitaan? vähintään 5 tuntia Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy? SSD 256 tai suurempi Tarvitsetko sisäisen optisen aseman? ei Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää? ei ole Kun koneella tehdään koulutehtäviä eli välillä pitkiäkin kirjoitustehtäviä, niin näppäimistö on hyvä olla toimiva, samoin kosketuslevyn. Onko merkitystä näppäimistön valaisulla? Tarkoitus on mennä samalla koneella lukio läpi eli kestävä, laadukas kone hankinnassa. Kävin alkuviikosta Powerissa ja Gigantissa ja ehdottivat seuraavia koneita: https://www.power.fi/tietotekniikka...-fb118t-kannettava-tietokone/p-254075/?q=asus ux http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/LE80HE012MMT/lenovo-yoga-3-pro-2-in-1-13-3-hopea#tab-specs Sinänsä ei vielä ole kiirettä ja koulun alkuun taitaa vielä tulla tarjouksia. Olisi vaan kiva tietää enemmän, jotta valinta olisi helpompaa eikä niin myyjien mielipiteisiin turvautumista. Kiitokset, jos täältä saan apua ja mielipiteitä!
QHD+ näyttö on varmasti selvästi tarkempi ja sikäli houkutteleva. Haittapuolena sitten on lisähinta sekä suurempi virrankulutus, joka tuntuu akkukestossa. Kosketusnäyttöasiaan en osaa ottaa kantaa, kun en ole sellaista läppärissä koskaan käyttänyt enkä mielestäni olisi edes tarvinnut. Ilmeisesti tottumiskysymys, ei ainakaan mikään välttämättömyys. Mattanäyttö on sikäli kivempi, että siinä näkyy vähemmän heijastuksia, mutta mainitsit käyttötarkoituksena myös kuvankäsittelyn. Siinä kirkas näyttö on ehdottomasti parempi. Kuvankäsittelyssä myös suurempi resoluutio on omiaan. Mattanäyttö toimii ulkotiloissa paremmin, mutta kirkkaudessa eri näytöillä on merkittäviä eroja. Kumpikin linkkaamasi vaihtoehto täyttää opiskeluläppärin vaatimuksen enemmän kuin hyvin. Molemmissa on erityisesti ultrabookeihin suunniteltu hyvin alhaisella kellotaajuudella ja siten pienellä sähköteholla toimiva suoritin, joka ei tarvitse erillistä jäähdytystä. Tilapäisiä kuormitushuippuja varten niissä on laaja turboalue, mutta jäähdytyksen puuttuessa turbonopeus on kirjaimellisesti tilapäinen. Kuormitustilanteen jatkuessa prosessorin suorituskyky laskee. Tällaisia kuormitustilanteita ovat esimerkiksi mainitsemasi kuvankäsittely ja videoeditointi ja silloin Core M-suoritin kuukahtaa. Jos haluat varmistaa, ettei kuvankäsittely tai videoeditointi ole kohtuuttoman hidasta ja lisäksi varautua mahdollisiin kasvaviin laitevaatimuksiin tulevaisuudessa, on tässä kestävä ja laadukas vaihtoehto, jolla pärjäät pitkälle vielä lukion jälkeenkin. Kuten sanottu, opiskelukäyttöön riittää halvempikin laite, mutta koska budjetti sen mahdollistaa, kannattaa tähänkin vaihtoehtoon tutustua. Laadukas laite toisaalta kestää käyttöä ja kuljetusta eikä akku lopu kesken koulupäivän. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/55119/gxsfg/Lenovo-ThinkPad-13-13-3-kannettava-Win-10-Pro Laitteesta voi tilata Lenovo-shopista itse räätälöimänsä mallin, jossa tarvittavat ominaisuudet saisi halvemmalla, mutta toimitusaika on kokonainen kuukausi. Edellä kerrotuilla perusteilla suorittimeksi pitää valita vähintään i5-6200U, käyttöjärjestelmäksi riittää Windows 10 Home, näytöksi siis 13.3" FHD (1920 x 1080) IPS Anti-Glare, muistiksi 8GB DDR4-2133 SODIMM (lisämuisti tarpeen kuvan tai videon käsittelyssä) ja kiintolevyksi 256 GB SSD. Tällaiselle kokoonpanolle tulee hintaa noin 850 €. Valitse sivulta ensin Näytä tai mukauta ja sitten painike Valitse päästäksesi katsomaan vaihtoehtoja. http://shop.lenovo.com/fi/fi/laptops/thinkpad/13-series/13-windows/#SYSTEM
Kiitos 1pertti perusteellisesta vastauksestasi. Olimme reissussa ja samalla poikkesimme Verkkokauppa.comissa. Valitettavasti ei tuota Lenovon Thinkpadia ollut nähtävillä. Sen lisäksi myyjä suositteli kovasti: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/55235/gxgqd/Acer-Aspire-S5-371-13-3-kannettava-Win-10-musta sekä tietysti Macbook Prota, mutta se ylittää jo budjetin. Olisiko tuosta Acerista kommentteja? Entä tuo Lenovo-shop? Miten luotettavasti toimitukset pelaavat, entä jos takuu ym. asioissa joutuu asioimaan?
Tuota en osaa kommentoida kuin aivan mutu-pohjalta. Lenovo on tunnettu laadukkaista ja kestävistä yritysläppäreistä, jotka ovat myös hinnakkaita eli hinnat alkavat selvästi 1000 euron yläpuolelta. Acerilla varsinaisia yritysmalleja ei juuri ole. Nyt puhutaan kuitenkin varsinaisesti kuluttajaluokan laitteista ja kyseessä on kummaltakin valmistajalta uusi malli, jonka kestävyydestä ei vielä ole kokemuksia. Lenovoa on yleensä pidetty Aceria luotettavampana, mutta minulla ei ole tietoa siitä, johtuuko Acerin jossain määrin huonompi maine vain joistakin vanhojen mallien heikkouksista. Alan julkaisuissa Acer S5-371 on saanut varsin suopean vastaanoton ja arviot. Tuo takuuasia sen sijaan on tärkeä pointti, jota en ollut huomannutkaan. Lenovon yritysmalleilla on 3 vuoden takuu, mutta nyt puheena olevalla mallilla on vain 1 vuoden perustakuu. Suomen kuluttajansuojasäädösten mukaan myyjän virhevastuu tietokoneiden osalta on ainakin 2 vuotta kuluttaja-asiakkaille, vaikka valmistajan antama takuuaika olisi lyhempi. Myyjän vastuu jatkuu vielä kahden vuoden jälkeenkin, mutta siten rajoitettuna, että kyseeseen tulee lähinnä hinnan alennus, jos laitteen odotettu kestoikä on yli 2 vuotta ja laite rikkoutuu ilman ostajan myötävaikutusta tänä aikana. Suomalainen lainsäädäntö ei välttämättä sido Irlannissa sijaitsevaa myyjää ja tässä tapauksessa se on merkittävää, koska valmistajan myöntämä takuu on noin lyhyt. Verkkokauppa.com antaa määrätyin edellytyksin tietokoneille lisätakuun 3 vuodeksi ja siinä tuo hinnanalennus 3. vuonna annetaan lahjakorttina.
Noista takuuhommista.Myös Asus on pudottannut takuitaan. Joissakin malleissa on vaan toi 1 v takuuaika. Mutta yleisellä tasolla taitaa olla vielä 3 v
Lukiolla työskentelevänä kannatan vielä optisen aseman harkintaa, sillä osa kirjojen mukana tulevista materiaaleista toimitetaan CD/DVD muodossa. Myös Digabin vaatimuksena tulee oleman 64-bittisyys, eli piiriä joutuu katsastamaan myös.
Tuo on tietysti varteenotettava näkökohta, mutta ainakin ultrabook-luokassa se merkitsee erillisen optisen USB-aseman hankintaa. Tässä 13,3" kokoluokassa ei sisäistä CD/DVD-asemaa löydy ja se alkaa muutoinkin tulla kannettavissa harvinaiseksi. Toisaalta USB-liitäntäisten kannetavien optisten asemien hinnat alkavat 30 eurosta. Lisään vielä aikaisempaan kirjoitukseeni, että yleensä muistan aina mainita, että ThinkPad-läppäreissä on erittäin hyvä, joidenkin ammatikseen kirjoittavien mielestä jopa "maailman paras" näppäimistö, mutta nyt maininta näyttää unohtuneen. Tässä TP 13-mallissa ei kuitenkaan ole näppäimistön taustavaloa, joka voisi joissakin tilanteissa olla tarpeen. Itse tosin muistan käyttäneeni sitä 18 vuoden aikana noin yhden kerran, mutta tätä ei tietenkään voi yleistää. TouchPadia en ole käyttänyt oikeastaan koskaan, sillä kuulun niihin, joiden mielestä IBM:n aikanaan patentoima "tappihiiri" voittaa kosketuslevyt mennen tullen. Tosin käytän perinteistä hiirtä silloin, kun sellainen on käytettävissä. Olen lukenut, että TouchPad ei taida olla ThinkPadien vahvimpia puolia, mutta em. syistä en ole sitä käyttänyt enkä osaa arvioida. En ole enkä ole ollut ThinkPadin edustaja, mutta olen käyttänyt sellaisia kohta 20 vuotta.
Niin. Suosittelisin kyllä miettimään 15-17" kokoa, sillä pikkunäytöllä on yo-kokeen teko silkkaa kidutusta. Testattiin harkkakoetilanteessa 3 eri kokoa ja 13" saivat hyvin niukasti suosiota, , sillä näytön jako materiaalin ja a4:n välillä osoittautui hitaaksi ja moni oppilas pyysi saamaan paperiversion puolen tunnin jälkeen.
En tietenkään halua kyseenalaistaa edellistä, sillä minulla ei ole asiasta omia kokemuksia tai havaintoja, mutta sinulla on. Sitä kuitenkin ihmettelen, etten ole aiemmin törmännyt tietoon tuollaisesta ongelmasta, vaikka muuten olen läppäriasioita hieman seurannut ja sitten suositellut läppäreitä opiskelijoillekin. Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeissa mainitaan ainoastaan pienin resoluutio (1024x768) ja suurin sallittu näytön koko (19"). Mitään mainintaa tai suositusta pienimmästä sopivasta näytön koosta ei ole. Digiabin testeissä kokeiltujen laitteiden listalla on mainittu useita 11-tuumaisia pienoisläppäreitäkin. Tosin testeissä tutkittiin vain DigabiOS-käyttöjärjestelmän käynnistymistä, mutta ihmettelen, ettei missään yhteydessä ole mainintaa, ettei näin pieni näyttö soveltuisi muusta syystä.
Tuo Tinken viesti läppärin koosta kyllä hämmensi entisestään. Kuitenkin on tarkoitus konetta kuljettaa kouluun päivittäin ja jos kirjoja lisäksi repussa, niin painoa kyllä kertyy (osa varmaan e-kirjana). Eli kannettavuus on yksi tärkeä valintakriteeri. No, laskimista on myös tarkoitus koulussa luopua, jolloin läppäriä käytetään laskimena ja ajattelin siihen erillistä numeronäppäimistöä laskemista varten.
Veikkaan, ettei hirveästi HDD-tilaa tarvita, sillä lukiot ovat enemmän ja enemmän siirtymässä pilvitallennukseen ja verkkolevyille tallentamiseen, mutta ite ostasin tämän https://www.verkkokauppa.com/fi/product/13607/gfrcg/Lenovo-E50-80-15-6-kannettava-Win-7-Pro
Heh heh, eipä! Voit olla ihan varma että se on ainoa mitä lukiolainen sillä tekee. Siellä ei koulutöihin tarvitse omaa tietokonetta, kuten ei yliopistossakaan. Mutta ymmärrän kyllä nuorukaisen perustelun, kannattaahan se lukion aloittamisen hehkutus jotenkin käyttää hyväksi Niin minäkin aikoinani ensimmäisen kannettavan sain! Oli kiva pelata WoWia luennoilla
Olen koittanut googlata tuota Tinken mainitsemaa näytön koko-ongelmaa enkä vieläkään löytänyt yhtään muuta mainintaa sellaisesta. Selvisi vain, että suurin sallittu näytön koko on tänä keväänä muutettu 17 tuumaksi, mutta lähes kaikki, ellei aivan kaikki, koulut linkkaavat vanhentuneisiin ohjeisiin. Yleensä koulut myös tyytyvät viittaamaan pelkästään noihin ylioppilastutkintolautakunnan ohjeisin ja ainoa, jonka löysin antavan tarkempia suosituksia on Porkkalan lukio. Sen sivulla todetaan "Opiskelua ajatellen on havaittu, että n. 13 tuuman näytöllä varustettu kannettava on riittävä ja toimiva kokonsa puolesta. Näytön resoluutio kannattaa olla minimiä suurempi." Vaikka sitaatissa sanotaan "opiskelua ajatellen", kyseisessä kohdassa on puhe läppäristä joka soveltuu myös ylioppilaskirjoituksiin. Olisikohan tuossa mainitussa harjoitustilanteessa käynyt niin, että kokeiltavana oli erityisen suuren resoluution 13-tuumaisia läppäreitä, mutta testatun käyttöjärjestelmän asetuksia ei ollut mukautettu korkealle resoluutiolle, jolloin fonttikoko tuli liian pieneksi? Tuo mukautus näyttää nimittäin olevan hieman hankalaa, ellei asiaa ole sittemmin muutettu helpommaksi: – käynnistä Abitti normaalisti – kun ympäristö on pystyssä: Sovellukset > Aseta korkearesoluutioinen näyttötila > Kyllä – sulje selain – käynnistä selain uudelleen näytön yläosan sinistä ympyrää muistuttavasta Iceweasel-kuvakkeesta
Kiitokset kaikille viestiketjuun vastanneille, erityisesti 1pertille. Tilasin ThinkPad 13 Lenovo-shopista. Tuo 2 vuoden takuu on koko EU:n alueella voimassa ja varmistin vielä takuuta sekä Suomen Lenovosta että chatin kautta ja tuon pitäisi olla kunnossa. Kyselin lisäksi toimitusaikaa ja vakuuttivat, että 15 työpäivässä toimittavat eli se sivuilla tilatessa ilmoitettu 12 työpäivää + 3 lisäpäivää antoivat tiedoksi chatissa.