1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Microsoft Security Essentials Alert: virustuiko koneeni?

Viestiketju Virukset ja haittaohjelmat -osiossa. Ketjun avasi Daami 07.12.2012.

 1. Daami

  Daami Member

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  10
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  **KYSYMYS*1*Onko feikkaavan virusilmoituksen ilmestyminen näytölleen jo itsessään merkki siitä, että koneensa on saastunut vai selviääkö säikähdyksellä, jos vaan hoksaa olla klikkamatta pyydetysti?

  Ollessani pari pv sitten Chromen selaimella MTV3-sivustolla, näytölleni tuli englanninkielinen virusilmoitus "Microsoft security essentials alert", jonka mukaan koneessani on Trojan-PSW.Win32.launch, HackTool:win32/Welevale.A & Adware.Win32.Fraud. En uskaltanut klikata "clean computer", koska ilmoitus ei tullut Soneran Tietoturvan nimissä, joka on koneessani ainoana suojaustorjuntaohjelmana. Otin kuitenkin ilmoituksesta tulostuskuvan myöhempää tutkimista varten ja sen jälkeen suljin Chrome-selaimen näytön oikeasta yläkulmasta.

  Otin yhteyttä Soneran Tietoturvan asiakaspalveluun, koska jäi epäselväksi onko koneeni joka tapauksessa saastunut, vaikken virusilmoitukseen halutusti reagoinutkaan ja vaikkei koneessani oleva Sonera F-secure Tietoturva ei löytänyt koneessani olevan viruksia tms. ongelmia.

  Asiakaspalvelun mukaan kyse on haittaohjelmasta, joka ei ole vaarallinen ja sen poistamiseen saa ohjeita Googlesta. Olen ymmärävinäni, että koneessa on siis mömmöä, vaikkei Sonera Tietoturva sitä havaitsekaan olevan?

  **KYSYMYS*2* Uskallanko ladata koneelleni jonkin ilmaisvirustorjuntaohjelman, toimiakseen samanaikaisesti jo koneessa olevan Sonera Tietoturva(F-secure)n kanssa? Vai edellyttääkö ilmaisohjelmien käyttö Sonera Tietoturvan poistamista? Toimiiko Soneran Tietoturva yhtaikaisesti esim. Avastin tai muun ilmaisen virustorjujan kanssa yhtaikaisesti?

  En tiedä mitä tehdä, kun ATK-osaaminen on heikossa hapessa ja kuitenkin pitäisi saada tarkistettua onko ja jos on, poistettua koneessani olevat mömmöt.

  MSE Alertistä näyttää löytyvän poistamisapua ja Youtube-apua, mutta enkunkielisenä.

  Olisin TOSI kiitollinen, jos saisin suomenkielistä opastusta, mistä tässä lähtis liikkeelle.... ja jotain asiantuntevampaa kuin kehoituksen Googlailla tai Youtubailla ohjeet. Sonera Tietoturvaan olen sinänsä ollut vuosikaudet tyytyvinen ja en ole sitä ensimmäisenä poistamassa. Kiitos neuvoista etukäteen.

  Olen ymmärtävinäni, että näytölleni ilmestynyt virusilmoitus olisi samankaltainen, jota ihmiset on saaneet äskeittäin Suomi24-sivustolta.

  PS. Lisäsin ottamani valokuvan näytölleni ilmestyneestä feikkaavasta (?) virusilmoituksesta AfterDawn-profiiliini. MSEtä ei ole koneeseeni asennettu, joten jo siksiki oletan olevan feikki.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2012
 2.  
 3. Datanen

  Datanen Guest

  Liittynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  5,322
  Kiitokset:
  68
  Pisteet:
  108
  1. Ei välttämättä ole suora merkki vaan voi hyvin olla että olet mennyt sellaiselle sivulle, josta voi ladata tuollaisen huijausohjelman.

  Tuo virusilmoitus on myös huijausta eli siihen ei pidä missään nimessä uskoa. Jos koneessasi on kerran Sonerantietoturva niin se ilmoittaisi jos se löytäisi haittaohjelmia.

  2. Koneelle ei kannata ladata toista virustorjunta ohjelmaa koska se voi sekoittaa alkuperäistä ja näin aiheuttaa aiheettomia ilmoituksia ( Sama myös toisinpäin.) Mieluummin lataa esimerkiksi Malwarebytes ohjelma, joka ei toimi reaaliaikaisesti vaan käyttäjän täytyy itse päivittää sen virustunnisteet ja tarkistaa kone: http://www.malwarebytes.org/

  Muista sen asennusvaiheessa ottaa ruksi pois "kokeiluversio" kohdasta! Muuten se asentaa siitä Pro version, joka taas toimii reaaliaikaisesti.

  Tuo Suomi24 haittaohjelma homma oli tosiaan vakava juttu mutta nyt se on jo korjattu.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2012
 4. Daami

  Daami Member

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  10
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Suuresti KIITOS vastauksestasi.

  Sivustot, joilla käyn, ovat (ainakin omasta mielestäni) normisettiä eli tunnetuimmat uutissivustot, joitain julkkisblogeja, Facebook jne. ja kun en ainakaan musiikkia lataile netistä enkä muutoinkaan tunnista muutakaan latailevani, niin tympii itseänikin, etten tiedä, mitä sivustoa tai toimenpidettäni välttää vastaisuudessa. Minun latailuni ovat käsittääkseni sitä, että laajennukset on klikattava erikseen käytettäessä ja pelaan joitain Facebook-pelejä. Toi feikkaava ilmoitus tuli näytölleni klikattuani jotain MTV3:n viihdeuutista, en kylläkään enää muista mitä, koska ilmoituksen ilmestyminen säikäytti siinä määrin.

  Seikka, että "Microsoft security essentials alert" antoi Googlatessa hirveästi enkunkielistä poisto-opastusta antoi mielikuvan, että on aihetta olla huolissaan, vaikken klikannutkaan feikki-ilmoituksen "clean computer" ja vaikkei Sonera Tietoturva mitään koneestani löydäkään.

  Suurin ongelmani on, että kun tiedostaa vajavaisen atk-osaamisensa, niin mieluusti sitä jättää lataamatta/klikkaamatta, ellei ole ihan satavarma siitä, mitä tekee. Vaikkakin se taas mahdollistaa sen, että koneellaan lojuu ties mitä mömmöä ja myös harmitontakin turhuutta... Kuvaavaa tietsikkakömpelyydestäni on, että kun omasta mielestäni klikkailin oikeaoppisesti oman profiilisivun, niin nähtävästi profiilini onkin sitten uusien käyttäjien listassa AfterDawn-amerikkalaisosiossa, vaikka tänne suomenkielisten Oma AfterDawn-alueelle sen oli tarkoitus päätyä. No, minkäs tolloudelleni teen...

  Tässä tapauksessa aristelen nimenomaan sitä, että klikkailuillani sotken sinänsä vuosia moitteettomasti toimineen Soneran Tietoturvan ja tukkoututan koneeni käyttökelvottomaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2012
 5. Datanen

  Datanen Guest

  Liittynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  5,322
  Kiitokset:
  68
  Pisteet:
  108
  Itse suosittelen että teet Järjestelmävalvojan tilin lisäksi normaalin tilin ja käytät sitä surffailuun. Se on nimittäin turvallisempi kuin JV tili koska haittaohjelmat eivät pääse suoraan aukenemään/asentumaan.
   
 6. Daami

  Daami Member

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  10
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tuota tilisysteemiä en ole ajatellutkaan. Perheen nuorimmalle oli aikoinaan (ennenkuin sai oman koneensa) oma tilinsä, mutta tämä itselläni käytössä oleva taitaa olla alkuperäinen järkkärin tili. Kiitos vinkistä.

  Edelleen kiitos aiemmasta Malware-vinkistä. Tein just pikahaun koneelleni ja se löysi koneestani ymmärtääkseni Adobe flash playeriin kytkösissä olevan jonkun PUP.SmsPay.pns. Ei hajuakaan mikälie, mutta sellainen, jonka olemassa olon haitallisuudesta/vaarasta koneeni Sonera Tietoturva ei ilmoittanut (?). No, pääasia, että sain sen pois. Sitä, liittyykö tuo löytö millään lailla tämän ketjun aiheeseen eli siihen saamaani feikkaavaan virusilmoitukseen, en tiedä. Varmistan koneeni tilan vielä täydellisemmällä aikaavievämmällä Malware-tarkistuksella, mutta siis, kiitos vielä kerran hjelpistä!
   
 7. Datanen

  Datanen Guest

  Liittynyt:
  21.09.2010
  Viestejä:
  5,322
  Kiitokset:
  68
  Pisteet:
  108
  Ole hyvä!

  Eri virustorjunta ohjelmilla on eri virustunnisteet ja tekniikat, jolla ne etsivät haittaohjelmia. Sentakia osa voi löytyy jotakin jota toinen ei löydä.
   

Jaa tämä sivu