1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Läppäri tökkii pienissäkin touhuissa

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Tonttuman 31.07.2015.

  1. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Elikkäs ongelma on sellainen, että käytössä oli aiemmin Windows 8.1, ja levynkäyttö on koneen käynnistyksen jälkeen aivan huipussaan ensimmäiset 5-10min. Asentelin Win 10 koneelle tässä lähipäivinä ja tuo ongelma hieman pieneni. Mutta tämä vaikuttanee vielä äänisoftien toimintaan....

    Nyt ongelma on siis lähinnä seuraavanlainen: Deckadance dj-softaa käytettäessä ääni pätkäisee noin sekunniksi silloin tällöin (5-10min välein), ja ihan satavarmasti pätkii silloin kun yrittää selata kappalelistoja, etenkin nopeasti. Läppäri ei nyt ole todellakaan mikään uusi, vanha lärpäke, mutta vanha ipad 2 pyörittää vastaavia dj-softia moitteetta. Joten jokin ongelma tässä nyt täytyy olla. Mainittakoon että äänikortin (sekä kontrollerin Behringer CMD Studio 4a, että integroitu) ajurit on päivitetty, ja näyttiksen ajurit on myös päivitelty. Tarkistettu myös että masiina toimii kaikilla ytimillä käyttöjärjestelmässä. Kontrolleri ja softa toimii muuten täysin moitteetta. Mutta tuo äänen pätkiminen ottaa päästä, mikä ei niin kotisoittelussa haittaa, mutta en tuota keikalle kyllä veisi tuossa kuosissa.

    Kone on siis HP nw9440 läppäri, 2,1Ghz 2-ydin prossulla ja 3gb muistilla. Auttaiskohan jos tuohon tuuppais muistit neljään gigaan, tai vaihtais kiintolevyn tilalle SSDn?
     
  2.  
  3. VAIO98

    VAIO98 Member

    Liittynyt:
    13.05.2013
    Viestejä:
    73
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    18
    Kyllä kannattaa päivittää neljään gigaan ja ehdottamasti SSD tilalle. Kone nopeutuu huomattavasti. Minulla kesti ennen käynnistyminen noin 8 min ja 10 min jälkeen levynkäyttö alkoi laskemaan. Kun laitoin SSD:n niin sitten käynnisty noin 40 sekuntiin. Voi olla että hidas levy vaikuttaa äänisoftaan siten että levy ei kerkiä lataamaan ohjelman tarvittavaa dataa tarpeeksi nopeasti ja sen takia ohjelma hidastelee ja takkuilee. Ja jos tarvitset lisää tallennustilaa tiedostoille läppärissä niin voit korvata DVD-aseman kiintolevyllä siis jos sellainen koneessasi on.

    Adabterin DVD-asemaan löytää täältä: http://www.jimms.fi/fi/Product/Show...-kovalevylle-ulkoinen-usb-kotelo-slim-odd-lle

    Itse laitoin vanhan kiintolevyn tuohon niin sain lisää tallennustilaa koneeseen. Ja tuotteen mukana tuli kotelo dvd-asemalle, jonka voit kytkeä USB-porttiin ja käyttää dvd-asemaan kun tarvitsen sitä kautta.
     
  4. Tkonemies

    Tkonemies Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2015
    Viestejä:
    249
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    28
    Ja Windows 10 versio kannattaa myös asentaa. ( Ilmaista ja voi jo nyt asentaa) Nopeuttaa hieman konetta ainakin minulla.
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,150
    Kiitokset:
    562
    Pisteet:
    173
    Aivan mutu-pohjalta: Tuntuisi oudolta, että äänen pätkiminen voisi johtua kovalevyn hitaudesta, ellei levy ole aivan täynnä tai sitten vioittunut. Alkuperäinen kovo näyttää olleen kooltaan 80 Gt, eli aika pieni. Kovalevyn kunnon voi nopeasti selvittää CrystalDiskInfo-nimisellä sovelluksella.

    Kyseessä näyttää olleen aikanaan hyvinkin suorituskykyinen läppäri, mutta mikä on nykyinen ajuritilanne? Kerrot päivittäneesi käyttöjärjestelmän ensin Win 8.1:ksi ja sitten 10:ksi. Noin vanhalle laitteelle ei luulisi löytyvän nykyisille käyttöjärjestelmille päivitettyjä ajureita, mutta kuitenkin kerrot päivittäneesi ajurit. Onko tosiaan niin, että löysit oikeat ajurit?

    Arvelen, ettei muistin kasvattaminen 4 gigaan auta eikä myöskään kovalevyn vaihtaminen SSD-versioon korjaisi ongelmaa, ellei nykyinen kovo ole vioittunut, mutta korostan, että tämä on mutua. Ei vain tunnu todelta, että äänen pätkiminen johtuisi siitä, ettei RAM-muisti (vaikka onkin pieni) riitä tai ettei ehjä kovalevy pystyisi syöttämään dataa riittävän nopeasti.
     
  6. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Ajelin jonkun kiintolevyn tarkistusohjelman läpi eikä se löytänyt mitään ongelmia. Nyt tältä istumalta en muista mikä softa oli kyseessä. Täytynee vielä tsekata tuolla mainitsemallasi. Koneessa ei tietääkseni ole enää alkuperäinen levy, vaikka samankokoinen onkin kuin alkuperäinen.

    Ohjaimen audio-interfacelle löytyi hyvinkin ajantasainen asio-ajuri valmistajan omilta sivuilta, ohjain nyt onkin melko uusi kampe eikä sinänsä liity koneen rautaan. Myös grafiikkaohjaimelle löysin toimivan ja ajantasaisen ajurin. Muuten tuo koneen ajuripuoli on ollut kyllä hieman ongelmallinen.. nimittäin esimerkiksi piirisarjan ajurit ovat kyllä melko lailla vanhat, uudempia kun ei enää saa. Sama koskenee myös levyohjainta jne... Tämä voi kyllä aiheuttaa osaksi ongelmaa. Tein kuitenkin luku ja kirjoitustestit tuolla samaisella softalla jolla levyn tarkistin ja mielestäni lukemat olivat sellaiset kuin pitääkin. Niitäkään en juuri nyt muista, täytynee tehdä testi uudestaan vielä.

    Niin, tätä olen itsekin ihmetellyt... Tietysti se vähän siltä tuntuisi että levy tai joku muu ei pysy perässä, kun ääni pätkäisee viimeistään silloin kun selaa kappalekirjastoa toiston ollessa käynnissä. Tuo muistin lisääminen on kohtuu halpa homma, joten sen nyt joka tapauksessa taidan lähiaikoina tehdä, oli siitä hyötyä tai ei. Mutta sittempä tympäisee jos laitan kalliin ssd-levyn ja sama ongelma esiintyy vieläkin..
     
  7. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,409
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    143
    Pelkkä ajurien vanhuus ei ole koskaan ongelma. Jos piirisarja ja levynohjaimet toimii hyvin niin miksi ajureita pitäisi uudistaa?
    Keskusmuistin lisääminen tuskin auttaa tuohon ongelmaan. 3 gigan muisti ei lopu tuollaisessa käytössä ellei sulla ole kone täynnä turhaa "roinaa". Asian toki voit tarkistaa tehtävien hallinnasta. Katsot paljonko keskusmuistia on käytössä.

    SSD sen sijaan auttaa todennäköisesti sillä se nopeuttaa levytoimintaa merkittävästi. Vaikka ylimääräiset "roinat" kuormittaisi levyä niin siltikin on tarpeeksi potkua siihen ettei levynkäyttö hidastu. Kysymys kuitenkin kuuluu, että korjataanko koneen heikko toimiminen lisäämällä tehokkaampaa rautaa vai poistamalla vika? Sulla HP:n kone niin siinä on taatusti suuri määrä valmistajan omia "koneen hidastus ohjelmia".
    Tuo 40 sekunnin käynnistyminen on tavallinen aika normaalilla kovolla. SSD:llä pitäisi käynnistyä paljon nopeammin. Jos käynnistyminen on kestänyt 8-10 minuuttia niin se kertoo, että koneessa on suuren luokan ongelmia. SSD levyn vaihdolla lakaisit ongelmia lähinnä maton alle.
     
  8. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Kyllä, ei mitään syytä väkisin päivittää toimivia ajureita, mutta kysymys lähinnä nyt onkin että toimivatko ne kuitenkaan oikein, kun esim käytössä olevat piirisarjan ajurit on suunnattu xp/vistalle ja käyttiksenä on win10. Mielessä nyt sattui käymään jotta johtuuko tuo hidastelu siitä ettei levynohjain toimi oikein vanhoille käyttiksille tarkoitettujen ajurien vuoksi. Tää nyt on vähän hakuammuntaa, toimivan näyttäisivät päällisin puolin kyllä. Levyn käyttö on kyllä paikoin kohtalaisen raskasta. Olen tarkastellut tehtävienhallinnasta mikä levyä käyttää, mutta käyttölukemien perusteella minkään yksittäisen prosessin ei pitäisi kuormittaa sitä äärirajoille, vaikka käyttö huitelee paikoin 95-100% tienoilla. Luku/kirjoituskapasiteetin huomioon ottaen en osaa kertoa mikä siellä levyä rutisuttelee. Ja kyllä, on ajeltu AdAwaret sun muut vakoiluohjelma/virusskannerit eikä koneella pitäisi ainakaan pöpöjä olla.

    Ei uskoakseni ole täynnä "roinaa". Muistin käyttö pyörii noin 50%ssa, jotta ei varmasti ole muisti se kompastuskivi. Muistin lisäys on nyt sen verran edullinen toimenpide, jotta taidan sen tehdä huolimatta siitä ettei se ratkaise ongelmaa. Ompahan sitten enemmän kapasiteettia jos sitä vaikka joskus tarvitsisi.

    Joo tää on just se homma mitä pelkään että saattaa käydä, että tuo SSD hankinta vain lievittää ongelmaa joka johtuu jostakin muusta. Ei nyt todellakaan huono hankinta olisi, pöytäkone ainakin nopeutui erittäin paljon SSD hankinnan jälkeen. Mitä tulee HPn hidastusohjelmiin, niin asennettuani käyttiksen uudelleen jonkin aikaa sitten, jätin asentamatta ne HPn turhakkeet, joten ei pitäisi sellaisista johtua..
     
  9. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,409
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    143
    SSD nopeuttaa kannettavia todella reilusti. Johtuen niiden hitaista vakiolevyistä. Oletko siis tehnyt ns. puhtaan Windows asennuksen?
    Kun kovalevy tuntuu näyttävän testeissä oikeita lukemia niin todennäköisesti nuo ajurit toimii oikein. Kaikki on toki mahdollista tietokonepuolella.
    Kannattaisi kyllä selvittää, että mikä sitä konetta kuormittaa. Ei pelkkää levynkäyttöastetta kannata seurata. Jos prossun kuormitus nousee tappiin niin ei ole mikään ihme vaikka pätkimistä tulisi.

    Oletko muuten seurannut läppärin lämpöjä?
     
  10. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Koneen käynnistyttyä järjestelmäprosessit vievät valtaosan resursseista hetken aikaa. Sitten tilanne normalisoituu, mutta välillä levynkäyttö on tosiaan tapissa, eikä seurantaruudussa oikein tunnu löytyvän mitään syytä tälle.
    Läppärin lämmöt ovat mielestäni erittäin kohtuulliset, lukemia en muista nekin täytynee vielä tarkistaa uudelleen. Tuulettimet pyörivät melko vakionopeuksilla, ja välillä viilentelevät hetkellisesti enemmän.

    Kyllä, tein puhtaan Win7 asennuksen merkkiriippumattomalta asennusmedialta, jonka sittemmin päivitin Win8.1 ja siitä eteenpäin Win10. Täytynee katsella jos löytyisi hyvä ssd edullisesti niin voisihan tuon päivittää. Sisällä oleva levy kuitenkin on muistaakseni ainoastaan 5400rpm ja on siellä kyllä jo melko lailla pyörinyt kun oli aiemmin työläppärinä.
     
  11. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,150
    Kiitokset:
    562
    Pisteet:
    173
    Joko katsoit, mitä CrystalDiskInfo kertoo levyn tilasta? Onko uudelleen sijoitettujen sektoreiden määrässä muutosta?

    Yksi mahdollinen syy levyn käyttöön silloin kun itse ei tee mitään on virustorjuntaohjelma, joka tekee tarkistusta joutoajalla. Toiminnon pitäisi toki pysähtyä, kun konetta taas käytetään, mutta ohjelmia on erilaisia.
     
  12. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,409
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    143
    Perus työpöytäkäytössä SSD:n tuoma nopeushyöty on valtava kun puhutaan kannettavista. Tilanne muuten kuulostaa haastavalta kun puhtaan windows asennuksen olet tehnyt. Jos konetehoa on rajallisesti käytössä niin koneeseen ei hirveästi ylimääräisiä juttuja kannata asentaa. Käynnistyyköhän oletuksena millainen määrä ohjelmia ja onko virustorjuntana joku "tehohirmu"?
    Hyvä huomio.
     
  13. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Ajan tuon huomenna läpi niin selvinnee enemmän.

    Virustorjuntana on Avast. Oletuksena ei pitäisi paljon muuta käynnistyä järjestelmän omien prosessien lisäksi, paitsi Skype muistaakseni.

    Mainittakoon nyt vielä että ajelen tosiaan nuo testit vielä uudelleen läpi ja postailen tuloksista tänne vaikka heti huomenissa. Tilasin jo kuitenkin SSD levyn joten sen joka tapauksessa nyt sitten kloonailen ja vaihtelen kun se postiin ilmestyy. Uskon kuitenkin että tuolla nykyiselläkin levyllä pitäisi systeemin toimia paremmin. Joten jatketaampa asiasta testitulosten jälkeen. Laitan myös prosessilistan käynnistyksestä.
     
  14. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
  15. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,409
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    143
    Voit vielä halutessasi käynnistys välilehdeltä varmistaa onko koneella jotain ylimääräistä joka ottaa "mehut irti" koneesta.

    Kovalevyn nopeus tuntuu olevan sitä mitä pitääkin.
    http://www.hdtune.com/results/Seagate_ST980825A.gif
    Hidashan se on. SSD tuo todellakin etua :)

    Tuo Windows module installer näyttäisi liittyvän Windows päivitykseen
    http://statistics-tutorial.blogspot.fi/2014/06/how-to-sove-high-cpu-usage-by-windows.html

    Neuvoiksi annetaan, että otettaisiin päivitykset päältä joka on kieltämättä hieman kyseenalainen ratkaisu, vaikka varmasti toimii. Kokeile mennä Windows päivityksiin ja katso jos jotain päivityksiä on asentamatta. Jos päivityksiä on asentamatta niin ei muuta kuin asentelemaan. Tällä tavalla sain muistaakseni yhdestä koneesta ongelman poistettua.

    Tuo virustorjunta ei kovin raskas ole. Ei pitäisi tuottaa suurenluokan ongelmia. Itse olen kuitenkin heikompiin koneisiin jättänyt virusturvaksi Microsoftin oman. Windows 10 tapauksessa on se on Windows defender. Todella kevyitä ja niillä pärjää jos vastuullisesti käyttää konetta.
     
  16. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,150
    Kiitokset:
    562
    Pisteet:
    173
    Ei tuossa CrystalDiskInfon raportissa mitään huolestuttavaa näy, ja raportoitu kunto onkin "Hyvä". Jotakin tuossa kovalevyn toiminnassa on kuitenkin pahasti pielessä. Tuo HD Tune ei ole minulle ennestään tuttu, mutta sen raportissa kiinnitti huomiota toistuvat suuret pudotukset siirtonopeudessa. Datan siirtonopeudenhan tulisi laskea tasaisesti sen mukaan, miten lähelle levyn keskustaa tullaan, mutta tuossa kuvassa on syviä dippejä kauttaaltaan.

    Mistä tuo sitten johtuu, sitä en osaa sanoa. Koska kovalevy muuten näyttää olevan kunnossa, tulee mieleeni aikaisempi mutu-arveluni, että syynä katkoksiin olisi ongelma laiteajureissa.
     
  17. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Nuo pudotukset voivat kyllä kertoa jotain ongelmasta, eli miksi suorituskyky tipahtelee hetkittäin.. Pudotukset voivat kyllä myös johtua siitä että jokin järjestelmäprosessi tekee jotain taustalla joka aiheuttaa nuo piikit. Laiteajureita itsekin epäilin, mutta en ole uudempiakaan löytänyt joten näillä se on mentävä sitten.

    Tilasin eilen Kingstonin 120gb SSD-levyn joka saapunee loppuviikosta. Voi olla että tämä ratkaisee ongelman tai ainakin nopeuttaa konetta joka tapauksessa. En millään viitsisi taas asennella koko järjestelmää uudestaan, joten lienee ok että kloonaan vanhan levyn uudelle käynnistystauluineen ja heitän paikalleen?
     
  18. jartar

    jartar Senior member

    Liittynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    8,409
    Kiitokset:
    104
    Pisteet:
    143
    Turhan nopeasti katsoin nuo kuvaajat ja tosiaankin siellä oli notkahduksia. Itse veikkaisin, että johtuvat siitä, että kone tekee jotain ylimääräistä.
    Sen voi tehdä noin. Omassa koneessa SSD:lle on juurikin kloonattu vanhan kovalevyn sisältö. Huomioitavaa kuitenkin on, että SSD pitää saada AHCI moodiin. Menee tosin automaattisesti jos kovalevy on asennettu kyseiseen moodiin. Lisäksi jos Windowsissa on päällä levyneheytyksiä niin ne pitää ottaa pois SSD levyn kohdalla. Jos jollekkin tulee jotain muuta mieleen niin saa kertoa :)
     
    Tonttuman kiitti tästä.
  19. Tonttuman

    Tonttuman Regular member

    Liittynyt:
    11.01.2007
    Viestejä:
    187
    Kiitokset:
    20
    Pisteet:
    28
    Juu tulikin vastaan jokin artikkeli kuinka windowsin rekisteriä ja biosia säätämällä saa tuon achin jälkeenpäin käyttöön. Hyvä tieto tuo levyneheytyksen poistaminen.
     
  20. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    2,708
    Kiitokset:
    528
    Pisteet:
    123
    Täällä ohje mitä sieltä rekisteristä pitää muuttaa jos ei ole Achi käytössä.
    https://support.microsoft.com/en-us/kb/922976

    Eli toi rekisterimuokkaus täytyy tehdä ennen kuin vaihtaa ACHI:n, biosista ja sen jälkeen kloonaat sen Windowsin.
     
    Tonttuman kiitti tästä.
  21. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    207
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    28
    Koska ongelma esiintyy lyhyenä pätkäisynä 5-10 minuutin välein en usko että kyse on lämpöihin liittyvästä ongelmasta vaikka HP:n koneissa ovatkin melko yleisiä. Lisäksi tuo on yritysmalliston kone jotka ovat aivan eri luokkaa (laadultaan ja hinnaltaan) kuluttaja laitteisiin verrattuna.

    Mielestäni muistin lisääminen ja/tai kovalevyn päivittäminen ssd:ksi voivat hyvinkin auttaa ongelmaan erityisesti kappalelistan selaamisen yhteydessä. Mikäli koneen keskusmuisti on suurelta osin käytössä kone voi joutua vapauttamaan muistia swappaamalla tavaraa keskusmuistista kovalevylle. Tämä voisi aiheuttaa kuvatun kaltaista pätkimistä sillä perinteinen kovalevy ei ole kovin hyvä kirjoittamaan montaa asiaa saman aikaisesti.

    Windowsin task managerista voi varmasti yhä tarkistaa miten paljon koneessa on rammia käyttämättä ja swappia käytössä?
    Koneen arvo tällä hetkellä (myytäessä) on 50-100euroa joten muistin ja uuden kovalevyn hankkiminen ovat mielestäni aika kallis sijoitus konevanhuksen tekohengittämiseen.

    Tuossa on niin pieni kovalevy, että pitää kysyä onko musiikit tallessa tuolla 80gb levyllä vai jollain toisella/ulkoisella medialla?
    Kovelevyn kirjoitusta (tai paremminkin lukua) voisi myös vähentää jos musiikit olisivat erillisellä USB tikulla. USB:n lukeminen on melko nopeaa ja se voisi vähentää mahdollisia kovalevystä johtuvia hidasteluita. Ainakin se olisi halvempi testi kuin kovalevyn ostaminen.
     

Jaa tämä sivu