1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Kone takkuaa.

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi CN1 20.03.2015.

  1. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Moi,

    En tiedä, mihin aihealueeseen tämä kysymys olisi parhaiten sopinut, niin ajattelin laittaa tänne. Moderaattorit ohjatkaa tämä oikeaan paikkaan, jos on tarve.

    Tuota noin, nyt on ilmennyt ongelmana sellainen, että kone takkuaa mm. peleissä ja sen huomaa myös scrollaavassa janassa, jos jotain ohjelmistoa vaikka asentaa.

    Olen alustanut ja laittanut koneen käyttöjärjestelmän ja ohjelmistot kokonaan uudelleen, mutta silti sama jatkuu. Käyttiksenä Win 7.

    Se takkuaminen alkoi ennen koneen alustamista ja en saanut sitä millään loppumaan/palautumaan ennalleen, niin ajattelin laittaa koneen kokonaan alusta, mutta tosiaan sillä ei näyttäisi olevan merkitystä.

    Nyt itsellä ei tule enää muuta mieleen, kuin että voisiko olla rautapuolen vika? Näytönohjain pölyinen tms.?

    Jos teillä jollakin on jotain vinkkejä, millä tuon saisi korjattua, niin kertokaas. Kiitos jo etukäteen!
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,968
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Ehkä seuraavaksi kannattaisi tarkistaa kovalevyn kunto esimerkiksi CrystalDiskInfolla.
     
  4. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Kiitos vinkistä! Ton testinhän tein ja varoitusta pukkas. Ilmeisesti nyt tuon keltaisen varoitus-ilmoituksen kautta toimenpiteitä?
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,968
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Kuten varoituksessa sanotaan, levyllä on 307 uudelleensijoitettua sektoria. Niillä on siis esiintynyt luku/kirjoitusvirheitä ja ne on korvattu varasektoreilla. Uudelleen sijoitettujen sektoreiden lukumäärän kasvaminen kertoo, että levy on vikaantunut, ja ennustaa, että vikaantuminen todennäköisesti pahenee kunnes levy lopulta lakkaa kokonaan toimimasta. Jo sitä ennen vikaantuneet sektorit hidastavat levyn toimintaa, sillä aina tuollaisen vian kohdatessaan luku/kirjoituspää joutuu siirtymään vara-alueelle kohdalle.

    Ensimmäiseksi on varmistuttava, että varmuuskopiot ovat ajan tasalla. Sitten voi alkaa katsella uusien kovalevyjen hintatarjouksia.
     
  6. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Eli myös nuo pelien takkuamiset voisi siis johtua tuosta syystä?

    Kaikki on tallessa kyllä ulkoisella kovolla, kun vastikään sinne tärkeimmät siirsin.

    Olen mä myös ihmetellyt, kun kovo raksuttaa itsekseen todella paljon, vaikka mitään varsinaista syytä kovon jatkuvalle raksutukselle ei ole.

    Jos tosiaan toi takkuilu on kovosta kiinni, niin oisko mitään konstia, jolla ton takkuilun sais vielä katoamaan niin kauaksi aikaa, kunnes kovo hajoaa suuremmalti?

    Sitten tuli lisäksi mieleen, että jos/kun kovon vaihto tulee eteen, niin miten HP kone käyttäytyy käyttiksen ja HP recoveryn osalta? Meneekö käyttis siinä samassa vanhan kovon mukana ja joudun uuden käyttiksen hankkimaan?
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2015
  7. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,968
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Tarkoitatko "raksutuksella" äänekästä käyntiä, vai että se ylipäätään on käynnissä paljon? Yksi mahdollinen selitys "ilman syytä" aktiiviselle kovalevylle on virusturvaohjelma, joka tarkistaa tiedostoja, kun kone ei ole muussa käytössä.

    Tarvittaessa voit Windowsin Tehtävienhallinnassa selvittää, mitkä prosessit käyttävät kovalevyä. Käynnistä Tehtävienhallinta, valitse välilehti Suorituskyky, klikkaa Resurssievalvonta... ja sieltä välilehti Levy.

    Tuohon viimeiseen kysymykseen en osaa vastata.

    Edit. Kirjoittelin edellistä ja tarkistin tuota Resurssienvalvonta-asetusten hakua niin pitkään, että "viimeinen kysymys" olikin ehtinyt vaihtua, mutta sekin on jo saanut vastauksen IlmoPJ:n toimesta.
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2015
  8. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Onko palautuslevyt tehty?

    Palautuksen pystyy tekemään uudelle kovalevylle palautuslevyiltä.
    Muistaakseni edellytys on, että uusi kovalevy ei saa olla alkuperäistä kooltaan pienempi, jotta se onnistuu.
     
  9. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    1pertti: Niin, tarkoitin sillä raksutuksella ihan normaalia kiintolevyn toimintaa. Se on vaan lisääntynyt aikaisempaan verrattuna ja juuri tuolta tehtävienhallinnasta katselin, niin mikään prosessi ei käytä kovoa niin paljoa, että sen tarvitsisi aktiivisesti raksutella. Viruksia ja haittaohjelmiakaan ei ole.

    IlmoPJ: Ei ole tehty palautuslevyjä, mutta hyvä idea. Pitääpä tehdä ne levyt. Ei sitä haluaisi kuitenkaan käyttistä turhaan alkaa ostamaan.

    Oisihan se hyvä, jos tuon takkuamisen saisi vielä poistumaan, mutta jos ei enää ole mahdollista, niin ei voi mitään.
     
  10. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Eipä siinä oikeastaan ole mitään tehtävissä, jolla sen elinikää voisi jatkaa. Kun kovalevy on tuossa kunnossa, niin vaihto uuteen mahdollisimman pian.
     
  11. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Ok. Täytyy siirtää ajatukset sitten uuteen kovoon.

    Mikä kovo ois hyvä hankinta? Voinko hankkia ssd-kovon vaikka nykyinen on sata-III? No joo, jos pitää olla saman kokoinen vähintään kuin tää nykyinen, niin pakko lienee ottaa ihan sata-III vaan.
     
  12. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,968
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Minulla on kyllä sellainen käsitys, että palautuslevyiltä tehtävä asennus pitäisi onnistua alkuperäistä pienemmällekin kovalevylle. Tuo vaatimus vähintään saman kokoisesta levystä taitaa koskea vain kloonausta, jolloin se on ehdoton edellytys.
     
  13. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Jos hankit huomattavasti pienemmän SSD-levyn, niin palautettaessa saattaa tulla ilmoitus, että kovalevy on liian pieni, kuten itselleni on käynyt ja palautus ei onnistunut.
    Jostain varmaan saisi selville, mikä on pienin mahdollinen levyn koko, jolle ko. koneen palautuksen voi suorittaa.

    edit: itsekin uskon, että palautus on tehtävissä pienemmälle levylle, mutta se kannattaisi selvittää ennen levyn hankkimista.

    edit2: Palautus palautuslevyillä (3 DVD-levyä), joka minulla epäonnistui, oli:
    Alkuperäinen levy 250Gb, ei onnistunut 120Gb SSD:lle, vaan ilmoitti, että liian pieni levy.

    edit3: Palautuslevyt ilmeisesti sisältävät ns. Factory imagen, joka määrittelee levyn minimikoon.
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2015
  14. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Tuo ssd-levy kyllä kiinnostaisi kovasti hankkia. Mut pitää selvittää jostain, että onnistuuko se käyttis palauttaa pienemmälle kovolle. Niinhän tuo tuntuisi, että pitäisi onnistua, jos tila vaan riittää.
     
  15. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    5,968
    Kiitokset:
    517
    Pisteet:
    173
    Googlella löytyi hieman ristiriitaista tietoa. Useimmin kerrottiin, että HP:n recovery ei onnistu alkuperäistä HDD:tä pienemmälle SSD:lle. Tässä on kuitenkin yksi ohje, jonka mukaan palautus on istuu, kun SSD:n koko on vähintään 160 GB.
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Deskto...talling-Windows-7-on-a-ssd-drive/td-p/1654167

    Lenovon kohdalla kerrottiin yleisesti, että palautus recovery-levyiltä onnistuu SSD:lle. Oman kokemukseni mukaan palautus Lenovon recovery-levyiltä tapahtuu muokatun Windows Installerin avulla ikään kuin asennuksena. Tällöin palautus SSD:lle tapahtuu ongelmitta. Toinen vaihtoehto on, että palautuksessa käytetäänkin levykuvaa alkuperäisestä asennuksesta, jolloin palautus tyssää heti, jos SSD on pienempi kuin levykuva edellyttää.

    Lopputulos googlauksesta on, etten uskalla varmasti sanoa, onnistuuko Windowsin asennus HP:n palautuslevyiltä SSD:lle, joka on alkuperäistä HDD:tä pienempi.

    Edit
    Näin ilmeisesti on ainakin HP:n kohdalla.
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2015
    IlmoPJ kiitti tästä.
  16. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Voisit vielä kertoa koneesi tarkan mallinimen ja tyypin. Voisi sen avulla etsiä lisäinfoa tuosta palautuslevyjen factoryimage koosta, koska se on mahdolliseti vielä mallikohtainen, johtuen koneiden eri kokoisista kovalevyistä.

    edit:
    Tilan riitävyys ei ole se kriteeri, vaan palutuslevyille määritelty imagekoko (kovalevyn koko).
     
    Viimeksi muokattu: 20.03.2015
  17. verovanki

    verovanki Regular member

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    594
    Kiitokset:
    86
    Pisteet:
    38
    Viimeksi muokattu: 21.03.2015
  18. CN1

    CN1 Regular member

    Liittynyt:
    17.02.2011
    Viestejä:
    108
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
  19. verovanki

    verovanki Regular member

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    594
    Kiitokset:
    86
    Pisteet:
    38
    tuossa oli hp:n firmwaresta kun koetti päivittää samanlaista levyä,kuin sulla on.
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Desktop-Hardware/Barracuda-firmware/td-p/2688711

    Kauankos koneen ostamisesta muuten on aikaa? Itse ainakin tekisin reklamaation HP lle asiasta.
    Takuu ja virhevastuu ovat eri asioita. Virhevastuu kattanee myös tuon koneesi kovalevyn huonosta firmiksestä johtuvan hajoamisen.
     
  20. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    En tuota Googlella saanut selville. Varmaa on kuitenkin, että samankokoiselle levylle se onnistuu.
    Asiaa voi yrittää kysyä HP:n tukipalvelusta, jos sieltä saisi vastauksen siihen: https://support.hp.com/fi-fi/contac...4/model/5151177#Z7_221AGI40K8IF20A4MUPNLH1I25

    Kysymys on siitä, mikä on koneen palautuslevykkeiden ns. Factory imagen koko, ts. mikä on pienin kovalevyn koko, jolle palautuslevykkeiltä asennus onnistuu.
     
  21. esaja67

    esaja67 Regular member

    Liittynyt:
    27.04.2014
    Viestejä:
    120
    Kiitokset:
    14
    Pisteet:
    28
    Kloonaus ssd levylle pitäisi onnista hdd clone ohjelmalla. Levyn koolla ei ole merkitystä, kunhan käytetty tila ei ole uutta levyä isompi. Ei tosin kokemusta recovery osion kloonaamisesta. Ilmaisversiolla voi kloonata vain koko levyn kaikkine osioineen.Hdd clone asennetaan winukkaan ei tarvita boottaavaa levyä vaan windowsissa kloonaus.

    Achi mode päälle jos ei ole http://www.hardware.fi/artikkelit/artikkeli.cfm/opas_tietokone_nopeammaksi/3
     

Jaa tämä sivu