1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kone jäätyy eikä sammu (windows 7)

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi pikkuvarsa 20.04.2016.

  1. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hp-läppäri on jo jonkin aikaa tehnyt sitä, että jäätyy ihan yhtäkkiä, tehtävienhallinnassa ei mitään outoa näy, enkä tee mitään sellaista, minkä pitäisi viedä muistia liikaa. Kun kone jäätyy, se jäätyy totaalisesti, eli siis esim. tehtävienhallintaa ei saa silloin avattua, vaan on pakotettava sammutus. Tämän jälkeen saattaa toimia normaalisti 5 min tai 5 pv. Nyt kone ei enää sammu lainkaan millään muulla tavalla kuin pakottamalla virtanapista tai irroittamalla johdon.

    Koneessa on siis windows 7. Olen tehnyt levyn eheyttämisen ja etsinyt malwarebytesilla viruksia (ei ole löytynyt). Olen koittanut palauttaa, mutta tulee ruutuun teksti "palauttaminen ei onnistunut". Windows update ei löydä mitään, vaan pyörii vaan kunnes kone taas jumittuu. Jos valitsee näytä asennetut päivitykset, ei ole muka mitään päivityksiä asennettu. Kone ei myöskään suostu luomaan uutta palautuspistettä. En ole lataillut mitään uutta lähiaikoina, windowspäivitysten olen antanut asentua automaattisesti.
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,161
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Mikä virustorjuntaohjelma koneessa on? Malwarebytes Anti-malware on haittaohjelmien poistosovellus eikä virustorjuntaohjelma. Virusten varalta koneen voisi tarkistaa jollakin online-scannerilla, esimerkiksi F-Securen versiolla:
    https://www.f-secure.com/fi_FI/web/home_fi/online-scanner
    Toinen asia, mikä kannattaa tarkistaa on kiintolevyn kunto. Sen voi tehdä CrystalDiskInfo-nimisellä sovelluksella. Sen asennuspaketti pyrkii asentamaan ylimääräistä mainosroskaa, joten turvallisinta on ladata ja ajaa portable versio:
    http://www.download.fi/jarjestelma/jarjestelman_tiedot/crystaldiskinfo.cfm#ohjelman_kuvaus
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  4. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä on MSE. Nyt kuitenkin tapahtui jotain outoa, vanha mokkula lakkasi toimimasta, ja laitoin koneeseen uuden mokkulan. Yhtäkkiä ilmaantui näkyviin uusia päivityksiä, ja annoin koneen ne ladata. Onko mahdollista että hajoamassa oleva mokkula olisi voinut aiheuttaa nämä ongelmat? En kyllä vielä koittanut sammuttaa konetta, eli varmaksi en tiedä että tapahtuiko oikeasti jotain korjaantumista jossain.

    Kiitos vinkeistäsi, testaan niitä, mikäli kone ei vieläkään sammu kun koitan. (Vikasietotilassa muuten sammuu ihan hyvin)
     
  5. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,161
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Tuo kyllä viittaa selvästi ongelmaan jossakin muualla kuin Windowsissa. Kyseessä voi olla haittaohjelma tai sitten joku sinänsä asiallinen, mutta vikaantunut tai muutoin ongelmallinen sovellus. Mutta katsotaan tosiaan ensiksi, johtuiko vika tuosta mokkulasta. Se on ainakin hyvin mahdollista.
     
  6. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ei sammu kone edelleenkään. Pyörittää kohtaa "valmistaudutaan määrittämään windowsia" todella kauan, ja sitten vaan jää ruudulle lukemaan "sammutetaan", mutta ei sammu. F-securen scanneri ei löytänyt mitään häikkää. Tuota CrystalDiskInfoa en osaa käyttää, latasin koneelle sen portable-version, mutta se sanoo että not found "graph.html".
     
  7. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Sainhan mä tuon ohjelman toimimaan. Se sanoo "varoitus" keltaisella pohjalla, ja keltainen pallukka on kohdassa "uudelleen sijoitettuja sektoreita". Kaikki muut pallukat ovat sinisiä.
     
  8. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,161
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Tuo CrstalDiskInfon tarkististulos kertoo, että kiintolevy on viallinen ja hajoamassa. Jos kaikista tärkeistä tiedostoista ei ole varmuuskopiota olemassa, nyt on korkea aika tehdä se. Samoin jos palautuslevyt tai USB-palautusmedia on vielä tekemättä, kannattaa se tehdä nyt, jos vielä onnistuu. HP:n eri malleissa on erilaisia käytäntöjä palautusmedian tekoon, mutta yleensä toimiin pääsee etsimällä koneelta hakusanalla Recovery. Tarkemmat ohjeet löytyvät HP:n sivuilta mallimerkinnän avulla.

    Läppärin kiintolevy on siis uusittava ja Recovery-medialta Windowsin voi asentaa uudelle levylle. Jos palautuslevyt on aikanaan tehty ja tallessa, on asia kunnossa, eikä toista palautuslevysarjaa tai USB-mediaa voikaan tehdä. Vanhemmissa koneissa palautusmedia tehtiin DVD-levyille, joita tarvitaan 4-5 kpl. Uudemmissa malleissa ainoa tapa voi olla USB-muistitikku, jolla on määrätyt kokovaatimukset, maksimi muistaakseni 32 Gt.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  9. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kone ei anna ainakaan palauttaa, eikä luoda uutta palautuspistettä (en tiedä että onko sama asia kuin tuo mitä ehdotat). Kannattaakohan tähän uusia kiintolevyä? Tai siis, onko se kallista puuhaa? Ihan mun tarkoituksiin riittävä tää kone on ollut, mutta on viitisen vuotta vanha, ja oli jokin poistuva malli ostettaessa. Kaikki tärkeä pitäis olla google drivessa tallessa (jos eivät sieltä katoa, vaikka kone hakoaisi?).
     
  10. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Palautuspiste ja palautusmedia ovat kaksi eri asiaa.

    1. Palautuspisteestä koneen käyttöjärjestelmä palautetaan aikaisempaan toimintapisteeseen. Tällä kumotaan tämän hetken ja palautuspisteen väliset muutokset koneessa. Koneen kaikki datatiedot säilyvät. Palautus tehdään koneen omista sisäisistä palautuspisteistä.

    2. Palautusmedialla kone palautetaan ns. tehdasasetuksiin, jossa kone oli hankintahetkellä. Tämä poistaa kaikki koneeseen tehdyt muutokset ja datatiedot sekä ohjelmien asennukset. Palautus tehdään palautuslevykkeiltä tai USB-tikulta.
    Palautusmedia pitää erikseen tehdä koneen palautusosiolta, koneen valmistajan omalla ohjelmatoiminnolla.
    Koneen käyttöohjeesta löytyy ohjeet palautusmedian tekoon.

    edit: kyllä kovalevyn uusiminen kannattaa tehdä, levyjen hinnat pyörivät n. 50-70€ levystä riippuen. Mikäli haluaa koneen nopeuteen kunnon piristystä, niin voi laittaa SSD-levyn.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  11. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Olenko voinut luoda tuon palautusmedian ulkoiselle kovalevylle? Kun siellä oli ainakin jotain, muistelisin, että tässä ei olisi mukana tullut mitään palautuslevykkeitä, ja käyttöohjeet tietysti jo hukassa...
     
  12. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Koneen mukana ei tule nykyisin palautuslevykkeitä, siksi koneen kovalevyllä on palautusosio, josta ne pitää itse tehdä. Yleensä koneen palautusosio ei anna tehdä sitä kovalevylle, vaan DVD-levyille tai USB-tikulle.

    Tutki koneesi ohjelmalistaa, siellä yleensä on tuo palautuslevykkeiden teko-ohjelma. Voit myös kertoa koneesi tarkan mallin, niin etsitään koneen manuaali, josta ohjeet löytyvät.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  13. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä lukee Pavilion dv7, onkohan se tän malli?
     
  14. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ja tässä koneessa on Recovery D:-asema (?) joka on ihan hirveän täynnä, mutta en ole sieltä tietenkään uskaltanut mitään poistaa.
     
  15. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Jos tuosta recovery-osiosta (palautusosio) menee poistamaan tietoja, niin palautus ei toimi sen jälkeen, siihen ei pidä koskea! Tuo osio on täynnä siksi, että se on ainoastaan palautusta varten, eikä tarkoitettu muuhun käyttöön.

    Täältä löytyy ohje palautuslevykkeiden valmistamiseen: http://www.hp.com/ctg/Manual/c02842278.pdf
    Sivulta 120 "Creating restore media". DVD-levyjä tarvitaan 4-6 kpl. Eri malleissa on pieniä eroavaisuuksia siinä tehdäänkö palautuslevyt DVD:lle tai USB:lle, se selviää, kun tuossa ohjelmassa menee eteenpäin. Suosittelisin varaamaan 32GB:n USB-tikun varmuudeksi tuohon mukaan.

    Tein joskus yhdestä HP:stä palautusmedia ja sillä se oli tehtävissä ainoastaan USB-tikulle, toisissa voi vaihtoehtona olla pelkästään DVD:t.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  16. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitos, kyllä mä varmaan osaan sen noilla tehdä. DVD-levyjä mulla on, tarvii vielä jostain katsella että onko tarpeeksi isoa tikkua, vai pitääkö käydä ostamassa. :)
     
  17. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Jos sinulla nuo DVD:t on, niin kokeile tehdä. Mikäli vaatii USB-tikun, niin ohjelman voi keskeyttää ja jatkaa sitten, kun olet tikun hankkinut.
     
  18. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Okei, mä kokeilen. :)
     
  19. pikkuvarsa

    pikkuvarsa Member

    Liittynyt:
    06.05.2012
    Viestejä:
    34
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kaikki levyt mitä kotona oli olivat RW eivätkä käyneet. Nyt kone kopioi tuota palautusnäköistiedostoa USBille. (4% valmis). Mitäs sitten seuraavaksi? Onko tuo uusi kovalevy vaikeaa vaihtaa läppäriin? Pöytäkoneeseen varmaankin voisin osata vaihtaa, mutta läppäriä en ole koskaan edes avannut... Onko se ihan niin yksinkertaista, että avaan läppärin, katson mikä osa on samannäköinen kuin uusi kovalevy, irroitan sen ja laitan uuden kiinni samoihin piuhoihin joista vanhan irroitin? (Kuten saattaa huomata, teknine tietämys huippuluokkaa... ;))

    Ja siis jos uuden ostan, niin sen pitäis tietysti olla vähintään yhtä hyvä (ainakin sisältää vähintään yhtä paljon muistia (myös sitä RAM)) kuin mitä vanha. Mitähän mun tarvis kaupassa sanoa, jotta sopivan löydän? Suosituksia ostopaikoista saa tehdä (tilaanko netistä, haenko tietokoneliikkeestä vai jostain gigantti-hongkong-paikasta?). Läppäriin ei varmaan saa mitenkään asennettua sitä reikää, mihin saa laitettua videokameran kiinni? En nyt muista sen liittimen nimeä, mutta ei ole USB ja niitä on kahta eri kokoa. Pöytäkoneeseen sen sai, kun osti sellaisen "palikan" missä se reikä on kiinni ja laittoi sen koneeseen.
     
  20. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Miten monta DVD-RW levyä sinulla oli vai olivatko tavallisia CD-RW levyjä?

    Tässä on video koneesi kovalevyn vaihdosta:

    View: https://www.youtube.com/watch?v=Z6Qouyng8hQ

    Tuon pystyt varmasti itse vaihtamaan ja jos tulee ongelmia, kirjoita niistä tänne.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.
  21. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    6,161
    Kiitokset:
    564
    Pisteet:
    173
    Nuo RW-levyt eivät sovi palautusmedian tekoon (kuten totesitkin). Pitää olla DVD-R tai DWD+R eli kertaalleen poltettavia.

    Mahtaako tuo kameraliitin olla ns FireWire eli teknisemmin IEEE.1394? Sellainen taitaa nykyläppäreissä olla harvinainen ja löytyy lähinnä vain kalliimmista malleista.

    Noita HP Pavilion DV7 -malleja on ollut monella eri varustetasolla (kuten muitakin läppärimalleja), joten pelkästä mallimerkinnästä ei voi päätellä muistin määrää, kovalevyn kokoa yms., jotta voisi vihjata vastaavasta uudesta.

    Edit. Pieni vihje tuohon videoon liittyen. Kun irrotat kovalevyn kiinnitysruuvit siitä kehyskotelosta, älä tee sitä avatun läppärin yläpuolella, kuten videolla tapahtui. Läppärin sisälle pudonnut ruuvi voi olla hankala löydettävä.
     
    pikkuvarsa kiitti tästä.

Jaa tämä sivu