1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

i7-4790k lämmöt omituiset

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi olmura 02.06.2015.

  1. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Morjesta

    Eli i7-4790k lämmöt temppuilee oudosti. Tästä on pari viikkoa kun osat tulivat ja ne asensin kaikki näytti hyvältä. Muutama päivä asennuksen jälkeen kuitenkin aloin kattelemaan lämpöjä tarkemmin ja huomasin että intelburntestiä käyttäessä lämmöt pomppas samantien 89-99c ja suljin sen samantien. Kirjottelin tomshardwareen ja neuvoivat että tarkistaa coolerin asennuksen (hyper 212 evo) ja pistää uudet tahnat, no näin tein ja lämmöt tosiaan putosivat ja asennuksen jälkeen intelburntest max temp oli sen 78c kun se 10 testiä veti. Tässä vaiheessa vaikutti hyvältä ja toivekkaalta että ongelma on ratkaistu. Seuraavana päivänä katselin taas lämpöjä ja ajattelin kokeilla kun idle lämmöt näytti olevan nousseet takaisin samaan kuin ennen uudelleen asennusta ja niinhän se oli että testin käynnistyessä lämmöt nousivat aluksi siihen 78c hujakoille ja sekuntti siitä niin pomppasivat sinne 99c ja taas laskivat 78c ja sahasivat tätä väliä testin edetessä (en antanut mennä kauaa).
    Noh googlettelin huonolla tuloksella tämän jälkeen ja jostain etäisesti luin että mahdollista että on prossun pinnalla / siilen pinnalle jäänyt epäpuhtauksia ja siitä voisi johtua. Kävin sitten eilen hakemassa mx-4 tahnaa ja isopropanolialkoholia ja putsasin prosessorin ja siilen läpikotaisesti ja pistin uudet tahnat. Käynnistin koneen ja kattelin että vaikutta hyvältä ja intelburntest max lämmöt 76c. Tänään tulin kotiin ja pistin koneen päälle ja tarkastin asian ja taas kerran lämmöt nousee 96c max.

    Eli olisiko kellään mitään ideaa miksi lämmöt ovat "ensimmäisellä" käyttökerralla OK ja seuraavan kerran kun koneen käynnistää ne nousee sen 20 celsiusta. Kolme kertaa ton nyt on asentanu parin viikon sisään ja mahdollisen tarkkaavaisesti tehnyt kaiken, ei oikein jaksaisi enää. Pistin intelille viestiä että oisko mahdollista jos on prossussa vikaa vai missä.

    Emo: Asus Maximus VII Hero
    Prosessori: Intel i7-4790k
    poweri: corsair ax760
    kotelo: zalman z3 plus (2 tuuletinta imee edestä, 1 tuuletin poistaa takaa ja 2 päältä)
     
  2.  
  3. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Tarkista et cooleri on kunnolla kii (paina kevyesti sormella ja kato vaikuttaako lämpöihin) ja et koppatuuletus tosiaan toimii. Koita kanssa sormella onko siili kuuma. Koppa auki voisit kans koittaa.

    Intelin roskatahnat pitää prossut kuumina, sikäli toi on ihan ominaisuus.
     
  4. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Painoin sormella, eipä ollut mitään vaikutusta. Koppatuuletus pitäisi olla aika kunnossa, kotelon aukiolemisella ei ollut kuin about 1 asteen ero idlessä, jos sitäkään. Siili (putket) nyt idlessä ei ole kuuma mutta kyllä se alkaa lämpenemään kun tota intelburntest pistää päälle ja se pari kertaa sinne 90 asteesee pomppaa.

    Tahna oli alkuu cooler masterin jotain omaa mikä tuli coolerin mukana, nyt tosiaan mx-4. Voiko olla että jos sitä tahnaa on liikaa, niin ekalla käyttö kertaa ei vaikuta niin paljoa kuin sitten toisella käyttö kerralla? En vaan millää keksi mitään syytä miksi ne lämmöt pomppaa noin paljon yhdessä yössä koneen kiinni ollessa.
     
  5. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Paljoko sitä tahnaa on?
     
  6. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Semmonen about herneen kokonen pallukka. Mietin vaan oliko liian iso herne. Mitä aiemmin olin pistäny ni ihan reunoista oli semmonen millin valuma.
     
  7. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Ei kuulosta selkeesti liian isolta. Saakko laitettuu CPU coolerin tuulettimen täysille? Ellei se Evo pidä täyskierroksillakaan tarpeeks viileenä, joko prossu romu (=prossun ja HS:n välissä tahnat kusee) tai coolerin kontakti surkee.
     
  8. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Pistin biosista full speedille ja pyörii sen 1500rpm. Ei mitään vaikutusta edes idle lämpöihin saatikka full load. En siltikään ymmärrä miten ne lämmöt voi olla normaalit asennuksen jälkeen ekalla käyttö kerralla, mutta ei toisella vaikkakin prossu olisi romu / kontakti surkee. Pitäiskö sitä viellä kerran avata ennen ku alkaa takuuta kyselee.
     
    Viimeksi muokattu: 02.06.2015
  9. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Ilmeisesti kontakti surkee, koska cooleri ei vaikuta.

    Tahnalla kestää aina vähän aikaa asettuu, se vois selittää ton. Valitettavasti prossun ja HS:n väliseen kontaktiin ei pysty vaikuttaan muutenku avaamalla prossun ja pistämällä tahnat kuntoon.
     
  10. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Meinaat siis kontakti surkee tuolla prossun ja HS:n välissä surkee vai siilen ja prossun? Takuuseehan se varmaan menee ennemmin ku alkaa ite aukomaa, jos nyt siis tuosta sisä osasta puhutaan. :p Jos taas tarkotat siilen ja prossun välistä kontaktia niin kai se pitäisi avata...
     
    Viimeksi muokattu: 02.06.2015
  11. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Kontakti on surkee prossun ja HS:n välissä, mut sille et voi mitään tehä tai menetät takuun.

    Prossun ja siilen välinen kontakti voi tossa olla se ongelma jolle voi jotain tehä. Ellei sekään auta, sit vaan takuuseen. Tässä kokeiltiin jo kaikki perusjutut. Ota siili pois prossun päältä ja kato onko tasanen kontakti.
     
  12. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
  13. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Cpu-z, en tiedä mitä halutaan nähdä, core voltage 1.313V, core speed 4,4ghz aida64 stability testi päällä stress cpu, fpu, cache ja system memory valittuna. Idlessä 0,712v ja 800mhz
    Realtemp antaa samat lämmöt kuin core temp, asteen heitolla. Tosiaan lämmöt aidalla, ollut 5min päällä pomppii tuossa 70-80c tuntumassa ja max 81-91c coresta riippuen. HWmonitoriakin käyttänyt ja samoja lämpöjä.

    En ole tietääkseni saannut kellotusohjelmia päälle, viellä biosista painanut default settingsit varmuuden vuoksi.
     
    Viimeksi muokattu: 02.06.2015
  14. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,187
    Kiitokset:
    2,907
    Pisteet:
    223
  15. micro2013

    micro2013 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2012
    Viestejä:
    1,243
    Kiitokset:
    26
    Pisteet:
    58
  16. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Todennäköisesti , mutta koppa on aika kapea ja muistit korkeat , noita pitäis mittailla

    Tuolla nuo voltit ja hertsit on linjassa keskenään mutta ne on kellotusarvoja, siksi ihmettelin onko siellä joku AiSuite Auto OC tai Digi Optimizing nykästy käyttöön , noissa ROG -levyissä on valmiina OC-profiileja

    CPU-Z näyttäs nyt multiplerin , bus speedin , hertzit ja voltit sekä niiden vaihtelut
    Se että kiwi pysyy yleensä pystyssä tuolla jäähyllä, ihmetellään jos AP vielä on mukana
     
  17. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Pitää kattella noita mittoja jahka kotiin pääsee. Eikös nyt evollakin pitäisi pysyä aisoissa vakio kelloilla. Mietin myös biosin päivitystä jos ei antais niin paljon voltteja. Pistin manuaalisesti eilen voltit 1.2v ja oli stable intelburntestillä ja lämmöt oli semmosta 85c max. Ei pitäis olla mitää kellotusprofiilia päällä, 4,4ghz on turbo nopeus ja voltithan nyt on aina liikaa auto modella. Toivoin vaa ettei tarttis alkaa undervolttaamaan tässä vaiheessa. Sen verran nöyrryn ja kysyn mitä meinataan kiwillä? :D

    Sori jos teksti kusee, kirjottelin puhelimella.
     
  18. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,187
    Kiitokset:
    2,907
    Pisteet:
    223
    Kiwi on prossu, varmaankin.

    4790k on jo valmiiksi sen verran kellotettu että kunnon nestejäähy tulisi tarpeeseen "vakio"kelloillakin. Parasta mahdollista ilmajäähyä ainakin.
     
  19. JoniS

    JoniS Active member

    Liittynyt:
    06.10.2008
    Viestejä:
    2,951
    Kiitokset:
    261
    Pisteet:
    93
    verrokkina oma 4770k@4,4ghz(1,2v), ottaa sen ~55c lämpöjä burn testillä, vesijäähdytyksellä.

    ei tule pysymään lämmöt kurissa tuollaisella "halvahkolla" ilmajäähyllä jos tosiaan +1,3v jännitteet.
     
  20. olmura

    olmura Member

    Liittynyt:
    29.03.2009
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    No joo, voipi olla. Lueskelin vaan että joillain on pysynyt ihan hyvissä lämmöt evollakin. Pitää katsella uutta cooleria jos se siitä tosiaan on kiinni. Silti ihmettää että jos cooleri on ongelma, miksi ne lämmöt oli 20c vähemmän asentamisen jälkeen. BPvest sano että kestää tahnalla asettua, mutta silti 20c pomppaus asettumisesta kuulostaa oudolta? Pääsen kattomaan noita mittoja paremmin tunnin parin päästä, tosiaan nykyinen cooleri mahtuu juuri ja juuri koteloon leveys suunnassa.
     
  21. BPVest

    BPVest Senior member

    Liittynyt:
    26.03.2010
    Viestejä:
    17,608
    Kiitokset:
    701
    Pisteet:
    173
    Outoohan se on mut vaikee tossa on muuta keksiä ku kiinnityksen huonontuminen ajan kanssa tai sit tahnassa jotain.

    Ite tarkistasin vielä et se kontakti on OK eikä muutu ajan kanssa.
     

Jaa tämä sivu