1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Emolevy ei tunnista PWM-Tuulettimia

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi vpaka26 06.12.2015.

  1. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Ostin tässä äskettäin kolme arctic cooling f14 pwm tuuletinta ja akasan pwm splitterin. Ajattelin että kaikki toimisi niinkuin pitää mutta ei. Olen käyttänyt kaikki mahdolliset keinot että saisin nämä toimimaan mutta ei niin ei. Mikähän voisi olla ongelmana ? emolevyni on asus B85M-G.

    Lähtevät kyllä pyörimään mutta säätää niitä en pysty.
     
  2.  
  3. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,819
    Kiitokset:
    594
    Pisteet:
    123
    Onko ne cha-fan paikassa vai cpu-fan paikassa. Tossa emossa ei taida olla kuin kaksi tuuletinliitintä? joista varmaankin vain cpu on pwm-kykenevä. Niin ja toimiiko ne ilman splitteriä?

    edit. on ne näköjään molemmat fan headerit pwm... Oletko katsonut biosista monitor menusta löytyvät asetukset rassaillut läpi(q-fan ym.)
     
    Viimeksi muokattu: 06.12.2015
  4. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Kaikkea olen jo kokeillu mutta ei lähe silti toimimaan :D eihän tämä voi olla mahollista.
     
  5. JTPN

    JTPN Active member

    Liittynyt:
    03.09.2010
    Viestejä:
    1,147
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Molexista adapterilla virta niin voit kytkeä tuulettimet toimimaan 12, 7 tai 5 voltilla.

    Itellä melkee kaikissa koneissa pyörii tuulettimet joko 7 tai 5 voltilla ja hyvin toimii
     
  6. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Näin olen tehnykki mutta mites sen säätö homman kans kun sekin olis hyvä saada toimimaan ? :D miettiny pään puhki että en vaan oo tehny jotain väärin.
     
  7. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,819
    Kiitokset:
    594
    Pisteet:
    123
    Pystyykö niitä säätämään windowsista käsin vaikka asuksen omalla ohjelmalla? Mikä se nyt on Ai suite?
     
  8. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Ei pysty. Sitä olen monesti yrittäny testata.
     
  9. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,123
    Kiitokset:
    546
    Pisteet:
    173
    Erillinen säätöpaneeli tietty hoitaa homman
     
  10. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
  11. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Tuo alempi. Oli siellä semmonen kun q-fan control ja siitä yritin muuttaa cha-fan asetuksia mutta ei auttanu.
     
  12. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Tuolta "pitäis" löytyä 2-vaihtoehtoa joko kierros tai jännite-säätö.

    Mutta mitä tuo näyttää kun kytkit 1-ropelin emoon , tunnistiko bios sen ?
    Entä kun kokeilit adapterilla pelkällä 4-pin kytkennällä yhtä ropelia, ilman molexia

    Toi neljäs johto on ns palautuskarva joka lähettää fanista kierrostiedot säätimeen . mutta 0nko emo tunnistanut ropelit vai pyöriikö ne pelkästään powerin moleksin syötöllä
     
  13. JTPN

    JTPN Active member

    Liittynyt:
    03.09.2010
    Viestejä:
    1,147
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Tosiaankin ihan tuommosella perus molexista tai sata virtaliittimestä tulevasta haaroittimesta saa aivan hyvästi hyvästi nopeutta muutettua, itellä on tuollanen 3paikkanen haaroitin josta on otettu yhteen tuuletin liittimeen 5, toiseen 7 ja kolmanteen 12v.
    fan.
     
  14. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Täytyy testata :) jotakin nyt menee itsellä vikaan tässä hommassa.
     
  15. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Ongelma ratkaistu :D adapteri piti laittaa cpu fan paikkaan. Niin yksinkertaiselta kun se kuulostaaki niin empä tullu ajatelleeksi.
     
  16. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,819
    Kiitokset:
    594
    Pisteet:
    123
    Koska se ainut pwm-signaali otetaan sieltä pinnistä, ja sillä ohjataan kaikki tuulettimet :) Saattaa muuten olla, että se cha-fan liitin ei ole edes pwm vaikka neljä pinniä onkin siinä.

    Hyvä kun tuli kuntoon.
     
  17. ajaJako

    ajaJako Active member

    Liittynyt:
    31.10.2011
    Viestejä:
    3,872
    Kiitokset:
    330
    Pisteet:
    93
    Eipä toi ongelma tullut vielä oikein ratkastuksi
    Tuossa CPU-fan kytkennässä ohjaus tulee prossun lämpösensorilta millä ei ole mitään suoraa tekemistä kopan ropelien kanssa.
    Jos siihen kytketään 3-4 ropelia niin syöttö sekoaa kuormituksen kasvaessa yli mitoitusten
    Molex-lisävirta sekoittaa loputkin

    Jos tuossa Cha-fan pinnissä ei ole kytkettynä mitään niin emo ei myöskään tunnista mitään
    Sieltä pitäisi löytyä EZ fan settings
    Ja Ai Suite >Fan Xpert

    Hae nyt tuolta ja pistä enable
    Jää seuraaville väärää luuloa minkä takia noita fan-pinnejä siellä emolla on
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  18. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,016
    Kiitokset:
    848
    Pisteet:
    173
    Seurannassa on ketju kun hieman samanlainen juttu tulevaisuudessa.

    Toki säädinpaneelilla ratkeaisi tuo probleema, rick79 jo vihjaisikin asiasta. #8
     
  19. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Joo emo kyllä tunnistaa kun on cha-fan paikassa mutta ei pysty säätää ja enable on. Ai suitesta vielä laitoin fan tuning mutta ainoa mitä tuunaa on prossun tuuletin.
     
    Viimeksi muokattu: 08.12.2015
  20. vpaka26

    vpaka26 Member

    Liittynyt:
    23.07.2015
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    6
    Joo se olis hyvä vaihtoehto kyllä :) tuntuu olevan nyt vähän ongelmia tämän kans.
     
  21. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,819
    Kiitokset:
    594
    Pisteet:
    123
    Ihan mielenkiinnosta vaan kyselen, mut minkäs mukaan ton adapterin sitten pitäisi tota systeemiä ohjailla? Johan tuolla Amazonissa lukee(sekä valmistajan sivulla kyseisen tuotteen kohdalla), että "Synchronizes three PWM fans with PC CPU usage". Ja eikö toi molexi nyt nimenomaan anna sen virran ja cpu-pinnistä otetaan pelkästään se ohjaus/nopeus joka käsittääkseni useimmiten halutaan juuri niin, että prossukuormituksen kasvaessa kotelotuulettimet myös kiihdyttävät tahtiaan? Onko tässä taas jotain elämää suurempaa jota ei tavan tallaaja ymmärrä?
     

Jaa tämä sivu