1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Dia-kuvien kopiointi - kameralla vai skannerilla?

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi Sakarias 21.11.2014.

  1. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Olen tässä miettinyt Dia-kuvien kopiointia. Niitähän voi skannata tai kuvata kameralla. Valkokankaalta kuvaaminen olisi nopeaa, mutta ei hyvää kangasta ja projektoria. Filmiskannerit melko hintavia ja hyvä Nikon digijärkkäri löytyy. Mutta mihin sen dia-kuvan pistäisi, jotta siitä helposti saisi kuvan? Ruuvipenkissä varmaan pysyisi paikallaan, mutta on turhan järeä. Saiskos noita skannereiden dia pidikkeitä erikkeen? Johonkin se dia pitää pistää ja tasainen valo taakse. Kuvaamiseen olen ajatellut hankkia 60 mm makron. Muitakin laseja saa ehdotella. Suurin osa kuvista kehyksissä. Jonkin varran myös kehystämättä.
     
  2.  
  3. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Diapidike kameraan taitaa olla se järkevin valinta. Jossain foorumilla suosittelivat Opteka HD² Slide Copieria. Tuota ja vastaavia löytyy eBaysta ja Amazonista slide copier tai slide duplicator hakusanoilla.
     
  4. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Tuo Opteka HD² vaikuttaa sopivalta. Kun tuollaisen vielä löytäisi ilman optiikkaa. Esim. käännetty 50 mm obj. tai makroobjektiivi lienee ideaalinen kopiontiin. Tuossa kaiketi jonkinlainen "lähilinssi" ja kiinnitys tehdään normaaliobjektiivin suodinkierteeseen.
     
    lettas kiitti tästä.
  5. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,676
    Kiitokset:
    87
    Pisteet:
    78
    Mulla on vastaava projekti edessä viikonloppuna. Alustavasti tehdään seuraavasti: dia asetetaan laadukkaan ips-näytön alakarmiin ja valaistus lämpimäksi valkoiseksi. Canonin mark 2 laadukkaalla alustalla ja makro-objektiivilla jalustalle näytön viereen. Diat käydään läpi paineilmalla ennen jalustalle asettamista. Tuttu oli tällätapaa digitoinut tuhannen diaa onnistuneesti. Haasteena on ainakin näytön lukitseminen niin ettei asento muutu milliäkään. Toivotaan myös ettei yksittäiset ledit näytön paneelissa erotu. Jos näin käy, pitänee askarrella dialle teline sopivalle etäisyydelle näytöstä.

    Optekaa eikä muutakaan vastaavaa harkittu lähinnä siksi että kuvattu tapa osoittautui nopeammaksi ja meillä on dioja noin 6000 operoitavana.
     
  6. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Kaiken järjen mukaan nuo pikselit erottuvat näyttöpaneelista jos dia on näytön pinnassa kiinni (ei erotu syvyysterävyyden vaikutuksesta jos etäisyys näytön pintaan on riittävä). Minusta parempi tapa valaisuun olisi valkoinen akryylilevy, jonka valaisee takapuolelta niin, että valo on tasainen.
     
  7. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,676
    Kiitokset:
    87
    Pisteet:
    78
    Pitää testata. Makrolinssi saattaa sumentaa näytön pintakerrosta tarpeeksi, jotta yksittäiset pikselit puuroutuvat.
     
  8. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Tuo on mahdollista, jos ei himmennä ihan pienimpään arvoon.
    Kerro kokeiltuasi, miten kävi.
     
  9. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Kuvattaessa 1:1 on terävyysalue pieni. Valopöytiä on käytetty paljon. Ei viitsisi hankkia. Akryylilevy ja sen takana salama (heijastettu) lienee myös hyvä. Näytön voi pistää pöydälle vaakatasoon. Kuvauksen voinee tehdä jpg:nä jos ensin kalibroi valkotasapainon. Hyvissä dia-kuvissa enempi infoa mitä digi pystyy tallentamaan. Dia lienee vielä ylivoimainen jos kuvia pitää näyttää isolle joukolle. Skannaamisella saisi parhaan tuloksen, mutta hidasta ja kallista.
     
  10. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,676
    Kiitokset:
    87
    Pisteet:
    78
    Näinhän siinä kävi että pikselit erottuivat näytön pinnalta. Monen tunnin säätämisen jälkeen saatiin seuraavalla tavalla priimaa ulos: Dia asetettiin kirkasvalolampun eteeen telineeseen pöydälle, kamera kymmenen sentin päähän kolmijalalle. Näyttöä käytettiin aluksi valonlähteenä, mutta tuo terävyysalueen millintarkkuus osoittautui isoksi ongelmaksi. Laatu ei ole aivan alkuperäisen veroinen, mutta päästiin todella lähelle.

    Noin 10% dioista on nyt levyllä, näyttää kovasti siltä että nykyisellä tahdilla viikonloppu riittää juuri ja juuri.
     
  11. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Kiinnostaa mitä käytit telineenä dia-kuvalle? Jos valonlähteenä on loisteputki muistaakseni valotusajan pitää olla jotain 1/60 s. (ei jaksa tarkistaa). Vaikka käyttää aukkoa 8 syväterävyys on noin millin luokkaa (mutua tämäkin). Jos terävyys pitää tarkistaa joka dian vaihdon jälkeen aikaa kuluu. Paras olisi kai joku sellainen systeemi, jossa kamera ja kohde olisi kiinteesti toisissaan kiinni.
     
  12. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,361
    Kiitokset:
    656
    Pisteet:
    193
    Kyllä vaan, esimerkiksi joku vastaavanlainen alla olevista:
    http://www.ebay.com/itm/Topcon-Dual...pier-and-Manual-Macro-Extension-/390984850381
    http://www.ebay.com/itm/Leitz-Slide-copier-for-Bellows-/331392731679
    http://www.ebay.com/itm/Asahi-Penta...ide-Copier-Attachmant-M42-Mount-/161502666678
    Suunnataan kiinteällä etäisyydellä olevaan tasaiseen valolähteeseen.
     
  13. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,676
    Kiitokset:
    87
    Pisteet:
    78
    Tuo ei siis ole ihan normi loisteputki vaan jo päänsärkyä aiheuttava innosol-kirkasvalolamppu. Suljinaikaa on joutunut kuvatessa säätämään 1/500:n molemmin puolin, mutta lähes kaikki diat on ajettu samoilla säädöillä. Teline syntyi helposti, kun huomattiin että legopalikan nappien etäisyys on täsmälleen dian ohuinen. Laadukkaammalla jalustalla kuvat olisivat ehkä syntyneet helpommin ja normaalivalaistuksella. Kameran peilin liike aiheutti luultavimmin sen ettei normaalivalolla ja aukolla kuvista saanut teräviä sitten millään poppakonstilla.

    Edit: Voin kohta kertoa tarkemmat säädöt kun aloitetaan uusi kuvauspäivä.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 30.11.2014
  14. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    Harmi kun olen antanut legot pois jo vuosia sitten... Tuostahan vaihtaa kuvan nopeasti. Paremmissa kameroissa on säätö peilin ylösnostoon. Voi pistää parin sek. viiveen. Jalustalla joku 1/30 aika voi olla ongelmallinen. Kun kuvaussuhde on 1:1 peilikin vaikuttaa. Se voi auttaa kun painaa kädellä kameraa samalla kun laukaisee (piuhalla!!). Lähikuvausta harrastava kaverini raahasi metsässä 6 kg painavaa Gitzoa. Ja silti piti kättä kameran päällä....
     
  15. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    3,676
    Kiitokset:
    87
    Pisteet:
    78
    Kamerasta sai peilin nostettua, mutta jostain syystä kuvausaika samalla kymmenkertaistui. Näillä kuvausmäärillä ei pysty odottelemaan niin kauaa. Laukaisuun ei käytetä piuhaa vaan softaa nimeltä DSLR Remote pro. Pystyy samalla säätämään kameran softaa, laukaisemaan ja näkemään kuvaustuloksen ilman että joutuu koskemaan kameraan koko kuvausession aikana.
     
  16. Sakarias

    Sakarias Active member

    Liittynyt:
    26.10.2004
    Viestejä:
    1,801
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    68
    En tunne Canonia enkä tuota softaa, kun itsellä Nikon. Tuo kuvausajan piteneminen ihmetyttää. Itsellä voi säätää niin, että kamera laukeaa esim. 2 s. päästä peilin ylösnousun jälkeen. Tarkennus kannattaa tehdä näytöllä, ei kameran automaalilla.
     

Jaa tämä sivu