1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma "CPU fan speed error" ja lämmöt liian korkeat rasituksessa.

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Valv3k 06.02.2016.

  1. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    Ostin ja kasasin uuden koneen.

    Koppa: Define R5
    Emo: Asus Z170 Pro Gaming
    Prossu: i7 6700k
    Ram: HyperX Fury 2666 MHz 16GB
    GPU: Asus Strix 970
    Jäähy: Thermalright Macho Direct HDT
    PSU: EVGA 750W SuperNOVA G2
    Lämpötahna: Arctic Silver 5
    OS: Windows 10 Education

    Biosista laitellut lower speed limit cpu fanille "ignorelle" mutta ei auttanut "CPU fan speed erroriin". Bios päivitetty.

    Idlessä lämmöt 25-30 ja rasitustestissä +80.
     
  2.  
  3. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Tuo kai tarkoittaa, että jäähdytyssiilin tuulettimen kierrosnopeus käynnistyksessä ei ehdi nouta yli biossin hälytysrajan, jolloin tulee tuo hälytys. Onko biossissa säätömahdollisuutta hälytysrajaan?

    Ei tuo rasituslämpö välttämättä ole liian korkea. Onko lämpötahna laitettu kunnolla, ei liikaa, eikä liian vähän?
    Minusta sen ei tuolla jäähyllä pitäisi nousta noin korkealle, olettamus, kun ei kokemusta tuolla siilillä ja prossulla.

    Oletko jollain ohjelmalla katsellut noita tuulettimen kierrosnopeuksia?
    Tuuletin kiinni CPU fan pistokkeessa?
     
  4. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    Kyseisen jäähyn kierrosnopeudet pitäisi olla 300-1300 rpm. Biossissa idellä näyttää n. 260 rpm ja täysillä kierroksilla noin 1200 rpm.
    Juurikin tuon hälytysrajan ensin laskin 200 rpm ja sen jälkeen laitoin ignorelle, eikä sekään auttanut.

    Parhaillaan lämmöt nousivat yli 90. Laitoin tahnaa ensin liian vähän ja sen jälkeen laitoin uudet tahnat levittäen ohuen kerroksen prossun hattuun. Tämän jälkeen lämmöt eivät nousseet enään 90 yli mutta 89 taisi olla korkein ja nämä lämmöt tulivat parissa minuutissa. En oikein tiedä kuinka tuollaiseen jäähyyn tuo tahna kuuluisi laittaa kun ei se pinta ole edes tasainen ja tahnakin on aika jäykkää. Ei ole normaalit lämmöt tuolle jäähylle eikä prossulle. Suunnittelen vakavasti jäähyn vaihtoa.

    Speedfanilla katsoin ja prossun tuuletin nousi juuri ja juuri 1200 ja sekin jälkijunassa.
    Tuuletin on kiini CPU fan liittimessä.
    Stress testinä käytin aida64 stabilitytestiä ja prime95 testiä.
     
  5. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Miten päin laitoit tuulettimen kiinni siiliin, puhaltaako vai imeekö?
    Siilin ilmankierron suunta ylös tai taakse?
    Tuo siili on kyllä riittävä, ongelma on varmaan jossain muualla.
     
  6. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    Kopassa on edessä kaksi fan jotka ottavat ilman sisään. Takana yksi joka puhaltaa ulos. jäähyn tuuletin imee ilmaa edestä päin ja työntää sen siilin läpi takafanille. Voiko sillä olla jotain tekemistä asian kanssa että kaikki tuulettimet saavat virtansa emolta?
     
  7. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
  8. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @IlmoPJ
    Juurikin noin. Nyt ei valitettavasti kuvia heru kun olen 200km etäisyydellä koneesta mutta huomenna iltapäivällä olen pelikentillä.
     
  9. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,487
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Paljonko voltit prossulla primessä? Uusin taitaa käyttää avx-käskyjä, joten saattaa ottaa reippaasti lisää ja nostaa lämpöjä.
     
  10. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @Kuunmies
    Jos en nyt ihan väärin muista niin 1,33 taisi olla vcore. Luulen että suurin tekijä on tällä hetkellä että olen niin rähmäkäpälä etten osaa laittaa tahnaa oikein kun tuo jäähyn kanta on hankala kun joka heatpipen välissä on pieni syvennys.
     
  11. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,487
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Eikö toi 1.33 ole skylakelle paljon? Ainakin jos haswelliin vertaa niin on...

    Edit. Eipä noi taida vielä olla kovat voltit tolle prossulle, ellei noi testiohjelmat vielä sitten nosta sitä automaattisesti lisää...
     
    Viimeksi muokattu: 07.02.2016
  12. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @Kuunmies
    Voin valehdellakin näin ulkomuistista mutta kokeilen huomenna vielä laittaa tahnat uusiksi ja ajella lisää testiä. Jos ei auta niin Jimmsiltä sanottiin että voin laittaa jäähyn tulemaan takuuseen koska "CPU fan speed error" ja laitan tilaukseen jonkun toisen coolerin ja noctua tahnat.
     
  13. Kuunmies

    Kuunmies Active member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,487
    Kiitokset:
    494
    Pisteet:
    93
    Jep, ohjeessa käsketään ilmeisesti levittää tahna pitkin hs:ää. Itelle tulossa jemmaan sama cooleri mut en oikeen pidä tosta tahnanlaittotavasta myöskään...
     
  14. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    Lämmöt sain kuriin... mutta CPU fan speed errorille ei voi muuta kuin laittaa BIOSista CPU fan monitoroinnin ignorelle. Thermalrightin fanit ovat laiskoja käynnistymään ja ainakaan tämä lankku ei osaa sen kanssa sopeutua. Toivottavasti pian tulisi BIOS päivitys joka tämän korjaisi.

    Tässä video jäähystä bootissa.
     
  15. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Tuossa se vika näkyy, kun tuuletin ei lähde heti käyntiin ja bios ehtii tunnistaa, ettei tuulettimessa ole riittävästi kierroksia.
    Uudessa tuulettimessa tuo kuuluu minusta takuun piiriin, mutta... Tarkista nyt kuitenkin ensin, että tuuletin on suoraan kiinni tasaisesti, ettei ole mitään vääntöä, joka tuon aiheuttaisi.
    Jos ei auta, ota myyjään yhteyttä jos vaikka vaihtaisivat tuulettimen herkemmin käynnistyvään.

    EDIT: Vika voi olla myös emossa, koska alkuun tulee selvästi käynnistys, joka pysähtyy heti.
    Jos lankkuun on saatavissa bios-päivitys, kannattaa kokeilla sitä ensin.

    Mitä tein lämpöjen kuriin saamiseen?
     
    Viimeksi muokattu: 10.02.2016
  16. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @IlmoPJ
    Vika on mitä todennäköisimmin tuuletin. Koitettu myös toista 4-pin jäähyn tuuletinta joka lähti kauniisti pyörimään joka bootilla. Bios on päivitetty uusimpaan.

    Olen jo ottanut jimmsiin yhteyttä sekä Thermalrightille laitoin postia. :rolleyes:
     
  17. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Takuuvaihtoon sitten.
     
  18. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @IlmoPJ
    Sopisiko tuohon esim joku Noctuan fani?
     
  19. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    Kyllä varmaan, kun katsoo mitoiltaan vastaavan, nuo ovat melko standardeja.
     
  20. Valv3k

    Valv3k Member

    Liittynyt:
    21.06.2012
    Viestejä:
    71
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    18
    @IlmoPJ
    Olisko mitään ehdotuksia? :oops:
     
  21. IlmoPJ

    IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    17.03.2006
    Viestejä:
    6,326
    Kiitokset:
    643
    Pisteet:
    193
    En tuohon nyt osaa äkkiseltään suositella mitään, kun noiden ominaisuuksia en niin tarkkaan tunne. Näyttäisi kuitenkin olevan 140mm tuuletin 120mm kiinnitysreijillä ja paksuus 25mm, joten nuo ovat ne kriittiset mitat tuossa tuulettimessa.
    Vaihda nyt ensin kuitenkin tuo tuuletin takuuna ja mieti sen jälkeen, tarviitko uutta.
     
    Valv3k kiitti tästä.

Jaa tämä sivu