1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys Apua R7 1700 kellottamiseen.

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Tupex 28.04.2017.

  1. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Juuh, elikkäs nyt ois kone pikkuhiljaa kasassa, ja tuosta Ryzenistä varmaa joutas ottaa löysiä pois, kuiteskin sillee, että tuuletin ei ihan täysiä huuda.

    Kokoonpano:
    Gigabyte AB-350 Gaming 3
    Ryzen 7 1700
    Thermalright Macho X2


    Kellottamisesta sen verran tiedän, että kertoimia nostellaa ja tarpeen vaatiessa voltteja, mutta käytännön toteutuksesta en ihan täysin perillä ole. esim. mitä ohjelmia tarvitsen ja millainen vaikutus sillä on kompenettien käyttöikään tai kestävyyteen.

    Kiitoksia jos joku nyt jaksaa neuvoa tietämätöntä. :D
     
  2.  
  3. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,693
    Kiitokset:
    791
    Pisteet:
    173
    Jätän sulle hieman luettavaa. Kellottaminen on kiehtovaa, oma pikku maailmansa jossa voi ottaa mahdollisia resursseja käyttöönsä prosessorissa. Kaikki värkkäämiset toki sitten omalla vastuulla. :)

    Teoriaa, kannattaa lukea:
    https://muropaketti.com/artikkelit/...ammontuotto-jaahdytys-kayttojannite-ja-riskit

    Riippuen emosta jotakuinkin noin:
    http://www.techradar.com/how-to/how-to-overclock-a-ryzen-processor

    Ei noihin puuhiin ole neuvoa niks ja naks noin vain. Kokeilemalla oppii. Ennenkaikkea järki päässä prossuvolttien kanssa vaikka sillä / emolla suojaukset ovatkin. Tuloksena useinmiten BSOD.

    Kärsivällisyys palkitaan vakaalla kokoonpanolla. Ihan ok parannus vakioon.
     
    Tupex kiitti tästä.
  4. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Lukasempa noi ja kerron sitte miten meni, kuha saan nyt aikaseks :)
     
  5. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Onko tuolle emolle jotian tiettyä volttirajaa minkä yli ei kannata mennä? 1,35V. 1.4V alkaa olemaan jo varmaan aika ylärajoilla.
     
  6. Ehni

    Ehni Active member

    Liittynyt:
    01.02.2012
    Viestejä:
    1,047
    Kiitokset:
    108
    Pisteet:
    73
    Pikkubroidilla Msi tomahawk b350, ryzen 1700 ja thermalright macho rev 2 tai mikälie.
    3,8ghz tähdättiin ja 1.35volttia se vaati että pysyy vakaana.
    Primellä rasituksessa prossun lämmöt jotain 67-70 luokkaa, enemmän huolettaa emon virransyötön lämpöjen kestävyys, ne kun on jotain 74 astetta max. Tosin tuo prime nyt on worst-case-scenario että pelatessa ei nouse lämmöt läheskään noin paljoa

    Itse pitäisin tuota 1.35v maxeina, tietysti jos on parempi koppa (tuuletus) / prossujäähy niin miksei vaikka 1.37v.
    3.8ghz on kuitenkin hyvä kellotustulos ja siitä jos 200mhz haluaa vielä puristaa niin haitat kumoavat hyödyt = prossun käyttöikä vs 200mhz saatu hyöty
     
  7. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,693
    Kiitokset:
    791
    Pisteet:
    173
    Prime95 on aikas äärimmäinen testi joka ei välttämättä korreloi tosielämän kanssa. Kevyempiäkin löytyy tai sitten kokeilee siinä omassa raskaimmassa pelitilanteessa. Jos on liikaa kelloja / liian vähän voltteja niin tulee kyllä ilmi. Jotain moniajoa / tehtävää vielä alle.

    Biosiin voi tallentaa profiileja niin ovat heti käytettävissä ja vain hieman säädettävissä. Ei tarvitse syödä koko soppaa heti uudestaan.
     
  8. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Tuollasta nyt tuli ilman volttien nostamista, kaipa se nyt meni oikein. Ton Biossin volttien nostamisesta en oikein ottanut selvää kun ei ollu pelkkää volttimäärää.
    (Noi lämmöt on siis kun Prime95 on päällä reilu 10 min)

    Biossista löytyy siis vaan

    • Dynamic VCore (DVID) offset = auto, normal, -0.300V to +0.300V (0.006 increments)
    • Dynamic VCore SOC (DVID) offset = auto, normal, 0V to +0.300V (0.006 increments)
    • DRAM Voltage (both channels) = auto, normal, 1.000V to 2.000V (0.010 increment)
    edit.1 ovatko nuo siis kuinka paljon volttimäärä saa ylittää vakion joka vissii on 1.2V?
    Ja enhän noista nyt ottanu mitään selkoo.

    Edit.2 Jouduin myös sen yhden ytimen boostin laittamaan pois päältä, koska silloin jumi ja veti yhtä ydintä 100% kokoajan tuntemattomasta syystä.


    upload_2017-4-28_15-34-57.
     
    Viimeksi muokattu: 28.04.2017
  9. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,693
    Kiitokset:
    791
    Pisteet:
    173
    Nosta pykälällä 3.8GHz, voltteja 1.250 ja anna jauhaa tunnin ajan. Tarkkaile lämpöjä.

    Vai onko ainoa masiina? Silloin nuo hommat kannattaa tehdä vaikka yöllä viikonloppuna.

    Siideri ei pakollinen... :rolleyes: mutta aika kulkee nopeammin ja vaaran tunne on vähempänä.
     
    Viimeksi muokattu: 28.04.2017
  10. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Kippas heti kun laitto prime95 päälle.
    Edit oho meni vanhoilla volteilla, mutta kumpaa vcore offsettiä vaihan?
     
  11. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,693
    Kiitokset:
    791
    Pisteet:
    173
    Noh eikös sulla biosissa ole ihan oikea cpu core voltage?

    Kattelen huomenna tuon emosi manuaalin tarkemmin.
     
  12. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    ei ole säädettävää sellaista, voltage valikossa on vain nuo ylempänä mainitut.
     
  13. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    7,693
    Kiitokset:
    791
    Pisteet:
    173
    Ok. Muuta ei nyt täältä kuin että tutustu siihen biosiin (uefi:iin) ja penkomalla löytää juttuja. Siitä tulee ikäänkuin masiinan pohja jonka kautta monikin juttu toimii kuten toimii. Kaikki asiat kuuluvat pohjimmiltaan perusasioihin ja säädettävyys löytyy nimenomaan tuolta kellarista eli biosista.

    Ei Roomaakaan päivässä rakennettu. :rolleyes:

    Kun aikaa menee ja vettä huilaa sillan alla niin itse opetat muita kellotusrintamalla.

    *Out now.*
     
  14. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    VRM MOS lämpötila 112 astetta , kun Prime 95 päällä ei taida olla kovin hyvä juttu ja ilman rasitusta 66 astetta

    3,8 Ghz ja 1.337 V
     
  15. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    3,636
    Kiitokset:
    527
    Pisteet:
    123
    Tolla soc voltagella voi ilmeisesti muistien kulkupuoleen yrittää vaikuttaa, ne kun taitaa olla hieman ongelmallisia ryzeneissä.
     
  16. Tupex

    Tupex Member

    Liittynyt:
    11.03.2009
    Viestejä:
    64
    Kiitokset:
    4
    Pisteet:
    18
    Juuh, päädyin lopulta eilen 3,6GHz@1,272V ja taidan nyt jättää tähän aluksi, ehkä vähän pienentää voltteja tai nostaa tota lähemmäs sitä 3,7GHz, jotta sais tota VRM lämpöö alas pikkasen, kun se noillakin arvoilla pahimmillaan Prime95 aikana oli 92 astettta. Kellottaa lisää sitten kun tarvitsee tehoa tai puree taas kellotuskärpänen :)

    edit.1 Miten huolissaan tosta VRM lämpötilasta kannattaa, olla kun Primen rasituksessa noin korkeelle nousee, taitaa tässä emolevyssä muutenkin aika huonot nuo olla.
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2017

Jaa tämä sivu