AfterDawn logo

CSI-tason kuvanmuokkausta – Googlen uusi algoritmi kumoaa pikselöitymisen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

C.S.I.-televisiosarjan tutkijoilla oli käytössään sellaista Photoshop-teknologiaa, josta oikeat rikospaikkatutkijat voivat vain unelmoida. Zoom and Enhance -fraasi ei välttämättä ole pelkkä vitsi enää tulevaisuudessa, sillä Googlen tutkijat ovat kehittäneet uuden ratkaisun, jonka avulla pahasti pikselöityneistä kuvia voidaan parantaa lähes tarkoiksi kopioiksi.

Google Brain -hankkeen tutkijat ovat kehittäneet kahdesta neuroverkosta koostuvan järjestelmän, joka osaa luoda 8 x 8 pikselin kokoisista kuvista 32 x 32 pikselin kokoisia jäljennöksiä. Lisätarkkuus ei synny kuviin tyhjästä, vaan neuroverkkojen tarkoituksena on arvata mahdollisimman tarkasti millaisesta kuvalähteestä pikselöitynyt kuva on peräisin.

Hakukoneyhtiön algoritmin ekstrapolointi ei välttämättä tuota rikostutkijoille kelpaavia tuloksia, mutta kuvanmuokkauksessa sille löytyisi varmasti paljon kysyntää. Tapauksesta riippuen algoritmin tuottamat kuvat ovat hyvinkin lähellä verrokkikuvaa, mutta välillä tulokset menevät myös pahasti mönkään.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Kyse on tekomielikuvituksesta. Eli todellakaan todisteita tuolla ei rikoksista saada (ellei mennä Hedman Partners:n läpimädällä "etiikalla")...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT