AfterDawn logo

Facebook ryhtyy ajatuspoliisiksi – Testaa uusia keinoja valeuutisten kitkemiseksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Facebook aikoo ottaa järeämmät keinot käyttöön suojellakseen yhteisöpalvelun 1,8 miljardia käyttäjää vääriltä tiedoilta, huijauksilta ja niin sanotuilta valeuutisilta.

Facebookin mukaan se testaa parhaillaan useita eri keinoja valeuutisten levittämisen estämiseksi. Käyttäjille tarjotaan jatkossa paremmat työkalut valheellisten tietojen raportointiin, minkä lisäksi Facebook aloittaa yhteistyön ulkopuolisten faktatarkistuspalveluiden kanssa. Facebook aikoo kiristää myös mainostusohjeistusta niin, että valheellisilla tiedoilla ei pystyisi tienaamaan yhtä hyvin yhteisöpalvelussa.

Yhdysvalloissa Facebookista on muodostunut de facto -uutispalvelu, jonka kautta käyttäjät lukevat suuren osan varsinaisten uutismedioiden tuottamasta sisällöstä. Tästä syystä Facebookilla koetaan olevan suuri vastuu sen levittämästä tiedosta. Aihe nousi suureksi puheenaiheeksi Yhdysvaltojen presidentinvaalien ansiosta.


Facebook on itse pyrkinyt vähättelemään vastuutaan valeuutisten levittäjänä. Jotkut ovat jopa väittäneet Facebookin levittämien valeuutisten auttaneen Donald Trumpia voittamaan Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

1 KOMMENTTI

Hahahgoldenkebabyy (vahvistamaton)1/1

Käytännössä siis "faktantarkastuspalvelut" päättävät, että onko uutinen valheellinen vai ei. Reps. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, että minkälaiselta tuo tulee näyttämään, ja että mitä lukijoille annetaan vakuudeksi siitä että onko "faktantarkastuspalvelut" oikeasti tutkinut asian, vai käyttänyt Googlea ja omaa vakaumustaan. Jotenkin sairasta. Näyttää siltä että joku jossain pelkää, että menettää hallinnan ihmismassojen käytöksen suhteen. Näyttää oikeasti. Saihan joku joskus sanan "Salaliittoteoria" käyttökelvottomaksi, ja naurunalaiseksi sanaksi. Well played.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT