1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ulkomailta tilatuissa levyissa ei ole 30kpl tuontirajaa

Viestiketju DVD-R -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi PJKuona 05.08.2004.

  1. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mieltani jo pitkaan askarruttanut asia on tama Teoston keraama kohtuuttoman suuri kasettimaksu, tai oikeammin sanottuna hyvitysmaksu. Maksun suuruushan vaihtelee muutamasta kymmenesta centista jopa kahteen euroon per media. Taman maksun voi kiertaa tilaamalla levynsa muista eu-maista.

    Paljon on ollut kuitenkin huhuja liikkeella jotka ovat aiheuttaneet epatietoisuutta levyja tilatessa. On kerrottu, etta yli 30 -levyja kappaletta ei saa tilata tai on velvollinen ilmoittamaan teostolle tilauksen ja suorittamaan hyvitysmaksun. Tallainen toimintahan on ristiriidassa eu:n vapaan tavaran liikkumisen kanssa. Eu:n kansalaisella on oikeus tilata ja ostaa tavaraa vapaasti haluamansa maara toisesta eu-maasta, ilman mitaan lisaveroja tai maksuja (autoverohan ei vielakaan ole suomessa kunnossa, vaan extra veroa joutuu ulkomailta ostetusta autosta ostamaan).

    Koska tyhjat aihiot ovat ulkomailla vahintaan puolet halvempia, paatin ottaa teostoon yhteytta ja kysella miten asian laita on. Kahden viestin ja parinviikon odotuksen jalkeen he lopulta vastasivat. Tassa on ensin teostoon lahettamani sahkoposti joka sisaltaa ns. "tyhmia kysymyksia".

    Kysymykseni teostolle:

    Terve,

    Olen juuri saanut hankittua tietokoneeseeni polttavan dvd-aseman. Ostin lähikaupasta paketin (kalliita) dvd-r levyjä. Pian netissä surffatessani sain huomata, että ulkomailta tilatessa dvd- ja cd-levyt ovat HUOMATTAVASTI edullisemia kuin Suomesta ostettaessa, vaikka hintaan lisätäänkin postikulut. Innostuin ajatuksesta tilata tyhjät levyt Saksasta tai Englannista. Ajattelin pyytää kaverini mukaan tilaukseen jakamaan noita postikuluja. Kaverini kuitenkin ilmoitti ettei uskalla tilata ulkomailta, sillä jos levyjä tilaa enemmän kuin 30kpl, niin niistä pitäisi tilittää teille jokin ihmeen hyvitysmaksu (kasettimaksu??).

    Ajattelinkin ihan teiltä suoraan kysyä ja varmistaa että miten asianlaita on. Voinko tilata vapaasti muista eu-maista tyhjiä dvd/cd-levyjä? Jos en
    voi, niin miksi en voi? Eikö eu:n yksi neljästä perusajatuksesta ole taata tavaroiden vapaa liikkuvuus maiden välillä? Eikö tälläinen 30kpl raja ja hyvitysmaksu sodi juuri tuota periaatetta vastaan, sillä sehän estää tai ainakin haittaa tavaran vapaata liikkumista eu:n sisällä.

    Toinen mieltäni askarruttanut asia on se, että jos kuintenkin tilaan levyjä yli 30kpl, enkä ilmoita tilaustani teille, niin miten te tarkkailette
    olenko kenties tilannut Saksasta levyjä vai jotain ihan muuta tavaraa? Onko teillä tullin kanssa jotain yhteistyötä jolla te tarkkailette ulkomailta tulevien postilähetysten sisältöä? Onko teillä yleensäkään mitään oikeutta tarkkailla yksityistenihmisten postilähetyksiä? Entä jos jää kiinni hyvitysmaksuttomien levyjen tilauksta ulkomailta, seuraako siitä mitään rangaistusta?

    Verkkokauppa.com on perustanut Tallinnaan tytär yhtiön joka myy postinkautta suomeen kasettimaksuttomia levyjä, oletteko reogoineet tähän toimintaan mitenkään? Eikö koko kasettimaksu ole jo hieman aikansa elänyt tapa kerätä ihmisiltä rahaa. Varsinkin kun se synnyttää tälläisia, minusta epäterveitä ilmiöitä, kuten yhtiöiden muuttamisen/perustamisen ulkomaille Suomen ulkopuolelle. Minusta ainakin tuntuu, että nekin työpaikat jotka Verkkokauppa.com ja muutamat muut pikku firmat ovat vieneet Saksaa tai
    muualle eu:hun olisi varmasti tarvittu täällä Suomessa.

    Tiedän, että osa kysymyksistä kuulostaa jo hieman KGB-meinigiltä, mutta niin hurjia huhuja olen kuullut Teostosta, että ajattelin ottaa asioista selvää suoraan teiltä. Ja eihän tälläinen "isoveli valvoo" meininki Suomessa sitäpaitsi mitenkään uutta ja ihmeellistä edes ole. Olisi hienoa jos voisitte vastata mahdollisimman pian jotta pääsisin pois tästä
    epätietoisuudesta.

    Tuollainen olisiis teostolle lahettamani kysely. Todettakoon viela, etta oli yhteydessa Verkkokauppa.comiin ja tiedustelin heilta, ennen kuin teostolta, onko Teosto yrittanyt mitenkaan estaa heidan toimintaansa. Verkkokauppa vastasi nopeasti ja ystavallisesti, etta Teostoon oli oltu yhteydessa ja etta he olivat olleet periaatteessa toimintaa vastaan. Koska levyjen myynti toisesta maasta on kuintenkin taysin laillista, he eivat voineet sita mitenkaan estaa.

    Ja tassa on tanaan saamani teoston vastaus tuohon alkuperaiseen kyselyyni, jonka jonka pointti oli siis se, voinko tuoda/tilata toisesta eu-maasta levyja ilman kasettimaksua.


    Teoston vastaus:

    Hei,

    Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu on korvaus siitä että jokaisella on oikeus kopioida kuvaa ja ääntä yksityiseen käyttöön. Suomen eduskunta on säätänyt tekijänoikeuslakiin hyvitysmaksun perusteet. Tekijänoikeuslain mukaan hyvitysmaksun suuruudesta sekä varojen käytöstä päättää opetusministeriö. OPM sääti aikaisemmin 30 kappalen rajan hyvitysmaksullisten tuotteiden yksityishenkilöiden vapaaseen maahantuontiin. Olemme saaneet useita kyselyjä mihin 30 kpl:een raja perustuu. Käännyimme asiassa opetusministeriön puoleen ja saimme
    vastauksen:


    "Opetusministeriö esitti näkemyksensä v. 1997 tilanteessa, jolloin yksityishenkilöt toivat mukanaan Suomen lähialueilta suuria määriä videokasetteja. Tällöin oli epäiltävissä, että ainakin osa tällaisista
    kaseteista päätyy suurella todennäköisyydellä yleisön keskuuteen levitettäväksi. Tämä tosiasia voitiin havaita esimerkiksi kirpputoreilla tapahtuvaa kasettien myyntiä seurattaessa.
    Opetusministeriön näkemys vuonna 1997 oli, että 30 videokasetin tuontia kerralla voitiin pitää kohtuullisena määränä yksityistä käyttöä varten.
    Tämä näkemys esitettiin ajatellen niitä tilanteita, joissa tullin tietoon tulee, että maahan tuodaan suuria määriä videokasetteja. EU:n alueelta tapahtuvaan tuontiin ohjeella ei luonnollisestikaan ollut vaikutusta, koska tulli ei voinut puuttua tällaiseen tuontiin.

    Poltettavien CD- ja DVD-levyjen tuonti yksityiseen käyttöön on täysin uudenlainen tilanne. Opetusministeriön mukaan määrää, jota voitaisiin pitää
    kohtuullisena yksityistä käyttöä varten, ei ole vielä riittävästi tarkasteltu ja selvitetty. Digitaalisten tallennusvälineiden postimyynti ja muu yksityinen maahantuonti on alue, jota pitää tarkastella suhteessa
    sellaiseen maahantuontiin, joka tapahtuu selkeästi yleisölle levittämistä varten."


    Vastauksen perusteella teimme päätöksen, että tällä hetkellä yksityisen henkilön omaan käyttöön tuomista hyvitysmaksullisista tuotteista ei peritä hyvitysmaksua.



    Tama oli siis Teoston vastaus. Niita tyhjia levyja saa siis tilata ihan mielinmaarin, ilman mitaan pelkoa jostain rangaistuksesta. Tama on tilanne siis nyt, mutta enta jatkossa kun opetusministerio "tutkii tilannetta" ja maaraa jonkin hatusta vedetyn rajan maahantuonnille. Aika nayttaa miten sitten kay, mutta se on jo toinen tarina ja taistelu. Ainahan meidan suomalaisten oikeuksia on poljettu eniten juuri oman hallituksemme toimesta.
    _X_X_X_X_X_[small]PJKuona
    mediatekniikan insinööriopiskelija
    http://koti.mbnet.fi/pjkuona[/small]
     
    Viimeksi muokattu: 05.08.2004
  2.  
  3. carnival

    carnival Member

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    56
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitokset valaisevasta viestistä! Ostan jatkossakin CD/DVD levyni halvimmalta myyjältä huolimatta teoston lakimiesten huutavasta rahapulasta. (näin loppukesästä niillä on rahat varmaan tosi vähissä, hahhaa)
     
  4. extralow

    extralow Active member

    Liittynyt:
    25.05.2003
    Viestejä:
    1,493
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kiitos tiedoista, hienosti toimittu.
    Ei ole kyllä estänyt tilailemasta ennenkään, mutta
    kiva tietää totuus.
     
  5. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Se mika tassa minua kuitenkin viela hairitsee on Teoston "salailu" tassakin asiassa. Miksi Teosto ei kerro avoimesti sivuillaan, etta yksityishenkilo saa tilata tarvitsemansa levyt vapaasti ulkomailta. On varmasti monia jotka ovat Teoston sivuilta lukenee kasetti/hyvitysmaksusta ja eivat sen pelossa ole uskaltaneet tilata levyja ulkomailta. Jos tilaaminen on kerran sallittua, niin minusta siita pitaisi ihmisille kertoa.
     
  6. carnival

    carnival Member

    Liittynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    56
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ei olla tärkeitä jos ei tarvita. Kukaan ei tunnusta että tekee turhaa työtä, väärää työtä taikka erehtyy. Sellaisten tunnustaminen on epäinhimillistä. Teosto Ry on irralleen päässyt ladattu kanuuna, jonka sytyslanka palaa ja kohde on sattumanvarainen. Teostoa ei johda muut kuin asianajajat ja asianajajat tsekkaavat vain tilipussejaan. Jos sen lantin saa siitä maksusta niin se asianajaja yrittää nyhtää sen riippumatta onko se muita kohtaan oikein tai väärin. Ugh!
     
  7. Supo

    Supo Regular member

    Liittynyt:
    31.03.2002
    Viestejä:
    437
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitos kun otit selvää tästä asiasta:)
     
  8. DVDR(W)

    DVDR(W) Guest

    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 08.08.2004
  9. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No niinpas nakyykin jo olevan. Taytyy tunnustaa, etta on tana kesana jaanyt hieman vahemmalle taman afterdawn.comin seuraaminen, silla olen ollut Espanjassa. Tasta syysta on myos jaanyt huomaamatta tuo yllaoleva topic. Mutta kuten sanoit nyt tuo pitaisi loytya hieman paremmin, oman otsikon alta. Toivottavasti porukka tilaa nyt levynsa paremmin ulkomailta - Suomesta kun ei kannata.


     
  10. DVDR(W)

    DVDR(W) Guest

    Tämän voisi vaikka pistää stickyksi. Sen verran usein tätäkin asiaa kysellään :)
     
  11. chopper

    chopper Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    01.04.2002
    Viestejä:
    2,161
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Jos sama toistuu ensi kesänä taitaa olla bannit tulossa
    ...

    ;)
     

Jaa tämä sivu