AfterDawn logo

Windows 10:n selainominaisuuksia paljastui

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Windows 10:n mukana esiteltävä uusi Spartan-nettiselain sisältää uudenlaisia ominaisuuksia, joita ei ole nähty aiemmin edes kilpailevissa selaimissa, kirjoittaa The Vergen Tom Warren. Microsoft järjestää 21. tammikuuta lehdistötilaisuuden, jossa esitellään Windows 10:n uusia ominaisuuksia.

Spartan on Microsoftin kehittämä upouusi selain, jonka on määrä korvata tähän asti Windows-käyttäjiä palvellut Internet Explorer. Windows 10:n mukana aiotaan jatkossakin toimittaa Internet Explorer yhteensopivuussyiden takia. Uutta Spartania on tarkoitus kuitenkin tarjota käyttäjille järjestelmän ensisijaisena verkkoselaimena.

Yksi selaimen uusista ominaisuuksista on esimerkiksi muistiinpanojärjestelmä, jolla verkkosivuihin voi tehdä stylus-kynällä muistiinpanoja. OneDriveen säilöttyjä muistiinpanoja voi jakaa kavereille tai työporukalle, jotka voivat tehdä omia huomioita sivuihin.


Microsoftin Cortana-puheavustaja on myös integroitu Spartaniin. Mikäli Cortanan tiedossa on, että seuraat tiettyä lentoa, pakettia tai olet tehnyt hotellivarauksen, ilmestyy verkkoselaimen osoiteriville näihin liittyviä ehdotuksia (kun osoiteriville kirjoitetaan aiheeseen liittyviä hakusanoja).

Tehokäyttäjien kannalta ehkä kaikkein kiinnostavin uusi ominaisuus on mahdollisuus ryhmitellä useita välilehtiä ryhmiksi, minkä ansiosta tiettyyn aihealueeseen liittyvien välilehtien löytäminen nopeutuu.

Spartanin työpöytäversion on kerrottu muistuttavan paljon Chromea. Selaimen lopullinen nimi ei ole vielä tiedossa, Spartan on ohjelmiston koodinimi.

1 KOMMENTTI

Sefriol1/1

Muistiinpanot olisi hyödyllinen ominaisuus ainakin näin yliopisto-opiskelijan näkökulmasta. Toisaalta, mikäli selaimen moottori ei koe suurempia uudistuksia, niin Chromea ja Firefoxia tulen käyttämään jatkossakin devauksen takia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT