AfterDawn logo

Spotify maksanut musiikintekijöille jo yli miljardi dollaria

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Musiikkipalvelu Spotify on avannut uuden Spotify Artists -verkkosivuston, jonka tarkoituksena on tarjota musiikintekijöille tietoa millaisella logiikalla palvelu maksaa rojalteja ja miten artistit hyötyvät että heidän musiikki löytyy Spotifyn katalogista. Spotify kertoi samalla, että se on maksanut tähän mennessä yli miljardi dollaria musiikintekijöille.

Sivuston mukaan artistien kuukausittaiset rojaltit riippuvat yhteensä neljästä tekijästä, jotka ovat Spotifyn maakohtainen liikevaihto, artistin musiikin soittokerrat suhteutettuna kaikkiin soittokertoihin (samassa maassa), rojaltisuhteesta oikeudenomistajille ja artistin omasta rojaltikertoimesta. Artistille tilitettävä lopullinen summa näin ollen riippuu varsin monesta asiasta.

Spotifyn mukaan pieni indie-bändi tienasi levyllään Spotifyssa heinäkuussa 3 300 dollaria ja palvelun top 10 -listalle päässyt albumi teki rahaa samassa kuussa 145 000 dollaria. Maailmanlaajuisen hittialbumin tuotot kipusivat 425 000 dollariin. Mikäli maksullisen Spotifyn tilaajien määrä kasvaisi 40 miljoonaan, voisi artistit tienata palvelulla viisi kertaa paremmin kuin nyt. Spotifylla on noin kuusi miljoonaa maksavaa asiakasta.


Spotify väittää, että artistit tienaavat miljoonaa kuuntelukertaa kohden selvästi paremmin kuin mitä videopalvet, nettiradiot tai yhdysvaltalaiset radiokanavat maksavat. Kuuntelukerrasta tilitettävän summan sanotaan olevan keskimäärin 0,6–0,84 dollarisenttiä.

Spotify Artists -sivustolta löytyy myös viikoittain päivittyvät listaukset, joista näkee kunkin maan kuunnelluimmat musiikkikappaleet (top 50).




2 KOMMENTTIA

jau911/2

eiköhän summat tilitetä ensin levy-yhtiöille jotka maksavat sopimuksen mukaan artisteille/yhtyeille

perhana2/2

Ja ei unohdeta Teostoja sun muita, pitäähän kotiloistenkin elää

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT