AfterDawn logo

Sensuuri iski YouTube-peliarvosteluun: suosikkiarvostelija nosti metelin

Matti Robinson Matti Robinson
1 kommentti

YouTube mahdollistaa tekijänoikeudellisen materiaalin poistamisen oikeudenhaltijoiden toimesta. Tämä tarkoittaa, että Google antaa ohjat oikeudenhaltijoille, joka avaa mahdollisuuden hyväksikäyttöön.

Pääosin materiaali poistetaan varmasti syystä, sillä YouTubeen valuu joka päivä huimat määrät piraattimateriaalia. Joillakin oikeudenhaltijoilla voi kuitenkin tulla kiusaus hyväksikäyttää järjestelmää vastoin sen tarkoitusperää omaa hyötyä hakien.

Tällaisen kohteeksi joutui myös englantilainen John Bain, joka on nostanut aiheesta keskimääräistä suuremman metakan. Koska John Bain on yksi suosituimmista peleihin liittyvistä YouTube-persoonista sekä alalla erittäin tunnettu hahmo, on asia levinnyt ympäri internettiä jo päivässä.

Verkkopelaamista juontava ja pelejen videoarvosteluja tekevä John Bain tunnetaan seuraajien piirissä nimellä Total Biscuit. Yli miljoona seuraajaa ja tuhansia videoita tehnyt englantilaisherra kertoo eilen julkaistulla videolla ikävästä tapahtumasta, joka koskee yhtä monista peliarvosteluistaan.


Bain haukkui arvostelussa Day One Garry's Incident -pelin täysin pystyyn, ilmeisesti myös varsin oikeutetusti. Koska video oli suosituin pelistä tehty video YouTubessa, poisti kehittäjä Wild Games Studio videon viitaten tekijänoikeuksiin.

Heidän harmikseen John Bain ei jättänyt asiaa tähän vaan pui sen läpikotaisin 14 minuuttisella videolla, jonka tuotot yhdessä arvostelun tuottojen kanssa hän lahjoittaa internetoikeuksia puolustavalle EFF:lle. Bain esittelee muun muassa sähköpostit, joilla on sovittu arvostelun tekemisestä. Selvää oli siis, ettei pelimateriaalia käytetty kehittäjän tietämättä.

Vaikka Bain haukkuukin pelin, sen kehittäjän ja jopa firman toimitusjohtajan maan rakoon, on hänellä pikemminkin tarkoitus nostaa tietoisuutta YouTuben liian helposti hyväksikäytettävästä sensuurijärjestelmästä. Aiemmin kanava on saanut esimerkiksi Segan ja Nintendon perättömiä poistovaatimuksia, jotka kohdistuvat suoraan hänen toimeentuloonsa.

Tietysti arvostelu on edelleen nähtävissä internetissä, eihän poistaminen oikeasti ole mahdollista. Toistaiseksi se löytyy tosin vain DailyMotionista. Suosittelen katsomaan myös tämän hupaisan videon surullisen heikolta suoritukselta vaikuttavasta pelistä.


► WTF Is... - Day One Garry s Incident by GaMeFORGaMeRz

1 KOMMENTTI

daim0n1/1

Suurempaa ongelmaa sivuten (DMCA:n hyväksikäyttöä) tästä tulee jotenkin mieleen http://www.dailymail.co.uk/news/article...htmares-US.html

Minusta on ainakin mukavaa ajanvietettä seurata kun yritykset kuvittelet voivansa hallita julkisuuskuvaansa raivoamalla omilla sivuillaan/somessa.

Ja onhan Youtubessa ainakin vielä yksi "arvostelu" joita Wild Games ei ole kerennyt sensuroimaan. Se löytyy osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=AYjCXjIeNJk

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT