1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lomitusraidat mp4-videossa Windows Media Playerillä

Viestiketju Digivideo-ongelmat ja -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Nikonboxi 15.10.2013.

  1. Nikonboxi

    Nikonboxi Regular member

    Liittynyt:
    17.12.2003
    Viestejä:
    194
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen VHS-digitointiprojektini vuoksi pohtinut, mihin formaattiin lopullinen videotietosto kannattaisi pakata. H264 tallennettuna mp4:ksi vaikuttaisi tähän tarkoitukseen kaikkein parhaimmalta. Olen päättänyt pitää videon lomitettuna (interlaced), koska alkuperäinen video on myös lomitettu, mutta Windows Media Playerin kanssa olen kohdannut tässä kohdassa ongelman. Windows Media Player ei nimittäin osaa poistaa näistä lomitetuista mp4-videoista lomitusraitoja ollenkaan eli kuva näyttää sivuttaisliikkeessä "rikkonaiselta". Media Player Classicilla katsottuna lomitusraitoja ei näy, mutta tämä on varmaankin CCCP:n kodekkien ansiota. Lomitetuista MPEG2-videoista Windows Media Player osaa poistaa lomitusraidat, mutta MP4-videoista ei. Videoiden pakkaamiseen olen käyttänyt Adobe Premiere CS5.5 -ohjelmaa.

    Varsinainen kysymys: Voiko lomitettuja videoita tallentaa mp4-muotoon niin, että Windows Media Player älyäisi poistaa niistä lomituksen?
     
  2.  
  3. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Asenna ffdshow ja määrittele se purkamaan h264/x264 videoita ja poistat siltä myös rajoitukset ohjelmista jotka saavat käyttää ffdshowta. Jos WMP ei tämän jälkeen käytä ffdshow koodekkia, käytä esimerkiksi Graph Studiota ja renderöi (eli avaa) sillä kyseinen video jotta saat selville mikä koodekki yrittää purkaa videota ja poistat sen jälkeen kyseisen koodekin käytöstä.

    http://blog.monogram.sk/janos/tools/monogram-graphstudio/
    http://www.download.fi/audio_video/codecit/ffdshow64.cfm
    http://www.download.fi/audio_video/codecit/ffdshow.cfm
    http://support.microsoft.com/kb/249873/fi
     
  4. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,574
    Kiitokset:
    72
    Pisteet:
    78
    MP4-tiedostomuoto on vain ns. säiliömuoto, joka voi sisältää hyvinkin erilaista dataa, joten videon saat kyllä varmasti tallennettua siinä muodossa kuin haluat. Kuten arvelit itsekin, sopivan koodekin puute voi estää Media Playeria tunnistamasta MPEG-4 -pakattua videota kunnolla ja tästä syystä lomituksenpoisto ei toimi kunnolla. Ongelma voi johtua myös toisto-ohjelmassa käytetystä lomituksenpoistoasetuksesta.

    Kuvan combing-efekti (eli kuvassa esiintyy sahalaitoja etenkin vaakasuuntaisessa liikkeessä) saattaa johtua siitä että Media Playerissa on lomituksenpoistossa käytössä Weave -asetus jossa kuva muodostetaan yhdistämällä kaksikenttäisen kuvan raidat keskenään. Kokeile saatko tämän vaihdettua Blendiksi tai mahdollisesti Selective Blendiksi. Blendissä kuva voi näyttää pehmeämmältä ja siinä voi esiintyä haamukuvia liikkeessä, mutta ainakaan lomituksenpoisto ei niin selvästi näy. Tämän muutoksen voinee tehdä myös videokuvaa koodatessa, sillä Adobe Premiere varmasti sisältää nämä asetukset.
     
  5. Nikonboxi

    Nikonboxi Regular member

    Liittynyt:
    17.12.2003
    Viestejä:
    194
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mielelläni en tekisi tuota lomituksen poistoa tuolle videolle renderöintivaiheessa, vaikka Premiere näyttääkin tekevän sen aika hyvin. Olisiko jotain järkevää tiedostomuotoa, josta Windows Media Player osaisi poistaa lomituksen suoraan tai onko tiedostoihin mahdollista lisätä jollain keinolla jotain attribuutteja, että videontoisto-ohjelmat ymmärtäisivät, mistä on kyse?
     
  6. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Edelleenkin se MP4 on pelkkä säiliöformaatti eikä sillä ole mitään väliä mihin säiliöön sen videon pistät, koska WMP käyttää aina videon purkamiseen samaa koodekkia. Ketjun ensimmäisessä vastauksessa on ohjeet miten saat videon toistumaan oikein WMP:ssä.
     
  7. Nikonboxi

    Nikonboxi Regular member

    Liittynyt:
    17.12.2003
    Viestejä:
    194
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kiitokset avusta. Jos WMP ei siis oletuksena osaa tehdä tuota lomituksen poistoa MPEG-4 pakatuille videoille, niin ehkä harkitsen jotain toista koodekkia. Video ei ole tulossa itselleni enkä mielelläni asentelisi tämän takia toisten tietokoneille mitään ylimääräistä.
     
  8. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    Jos tulossa jollekin toiselle, niin suosittelen poistamaan sen lomituksen koodausvaiheessa. Ei ole mitään järkeä sitä sinne jättää.
     
  9. Nikonboxi

    Nikonboxi Regular member

    Liittynyt:
    17.12.2003
    Viestejä:
    194
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No, tuo saattaisi ehkä olla järkevintä. Taidan kaiken varalta tehdä tästä kaksi versiota. Toisen lomitettuna ja toisen, jolle teen lomituksen poiston.
     

Jaa tämä sivu