1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

VHS-nauha DVD:lle ja monoäänen muokkaus

Viestiketju Videon muuntaminen toiseen formaattiin -osiossa. Ketjun avasi Fiili 11.03.2013.

  1. Fiili

    Fiili Regular member

    Liittynyt:
    07.01.2002
    Viestejä:
    340
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Olen siirtänyt vanhan huonokuntoisen monoäänisen dokumentti-VHS-nauhan LG RC299H-VHS/DVD-tallentimella DVD+R-levylle. Ongelma on tietenkin rakeisen kuvan lisäksi, jolle tuskin pystyy tekemään yhtään mitään, myös se että tallenteen mono-ääniraita on äänitetty hiljaisella äänenvoimakkuudella ja taustakohisee pahasti äänitasoa nostettaessa paremmin kuuluvaksi. Saako valmiin DVD+R tallenteen mono-ääniraidan jotenkin muokattua Windows-ohjelmilla (mieluiten ilmaisilla) niin että selostusäänet kuuluisivat kovemmin ja paremmin, mutta taustakohinan saisi vaimennettua?

    Entä mistä johtuu että välillä kun koitan tallentaa DVD-levylle tätä nauhaa, niin VHS-nauhan ääni häviää kokonaan ja kuuluu vain kovaa pauhunaa tallenteen nahoituksen aikana, että myös valmiissa tallenteessa. Välillä taas nauhoitus onnistuu ja äänet toimivat tallentamisen aikana ja jälkeen. Tallenninlaitteen asetukset ovat ihan samat, eikä mitään ääneen vaikuttavaa säätöä edes löydy.

    Kyseessä on tärkeä VHS-tallenne, jonka haluan huonosta laadusta huolimatta digitoida.
     
  2.  
  3. rick79

    rick79 Senior member

    Liittynyt:
    15.02.2009
    Viestejä:
    5,125
    Kiitokset:
    547
    Pisteet:
    193
    Sun pitäis melkein saada se tietokoneelle tallennettua suoraan sieltä vhs:ltä ja sitten jollain ohjelmalla muokata ääntä ja kuvaa. Tuo ei nyt oikeen ole mun alaa mutta jos valmiilla laitteella nauhoitat sen suoraan levylle niin se laatu on sitten mitä se on, eipä sitä ainakaan hirveesti voi muokkailla sen jälkeen, asia voisi olla toinen jos saisit sen "raakana" versiona suoraan kovalevylle ja siitä sitten etiäppäin. Kuvalle tuskin pystyy tekemään mitään mutta jotain limitteriä vois kokeilla käyttää että äänenvoimakkuuden tasoa pystyisi nostamaan niin että ääni kuuluisi selkeästi.
     
  4. xbkrypt0n

    xbkrypt0n Active member

    Liittynyt:
    16.06.2010
    Viestejä:
    3,154
    Kiitokset:
    120
    Pisteet:
    73
    DVD-levy on vain tallennusväline eikä estä mitenkään datan muokkaamista. Kopioi levy koneelle ja esim. ProjectX ohjelmalla erottelet äänen ja videon. Audacity for Windows softalla taas on mahdollista käsitellä ääntä, koventaa sitä (normalisoida) ja poistaa kohinaa.

    Väittäisi vian olevan tuossa DVD/VHS hässäkkä -laitteessa. Parempi ratkaisu olisi ostaa joku 10-40e kunnon VHS-nauhuri käytettynä ja siihen kaveriksi jokin "digitointilaitos".

     
    Viimeksi muokattu: 11.03.2013
  5. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Itsekin luulisin, että tuon laitteen DVD-puolessa on jotain häikkää. Ei ole noiden yhdistelmälaitteiden kohdalla mitenkään tavatonta. Eli erillisellä usb-digitointilaitteella kuva ja ääni suoraan tietokoneelle. Tarvittaessa voit myös kokeilla eri toistaa nauhaa eri VHS-toistimella, sekin vaikuttaa jonkin verran kuvan- ja äänenlaatuun.

    Fuj:techin kaapparista olen kuullut varsin kaksijakoisia mielipiteitä. Suosittelen sijoittamaan parikymppiä lisää kaappariin ja ostamaan Terratecin laadukkaan Grabby-kaapparin. Lisäinfoa kaapparista voit lukea esimerkiksi täältä:

    http://musatekniikka.blogspot.fi/2013/01/edullinen-laite-c-kasettien-ja-vhs.html

    Terratecin kaappari toimii myös "äänikorttina", joten jo sen avulla voi nostaa äänentasoa tallentaessa. Project X-ohjelmalla saa erotettua äänen ja kuvan toisistaan. Ääniraitaa voi yrittää korjailla ja parannella esimerkiksi Audacitylla. Esimerkiksi kohinan ja naksahduksen poistot toimivat Audacityssä varsin hyvin.
     

Jaa tämä sivu