AfterDawn logo

HDBaseT tuo HDMI:lle kilpailijan - välineitä RJ-45-liitännät ja CAT-5e/CAT6-kaapelit

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
16 kommenttia

Viime vuonna markkinoille on ilmaantunut useita erilaisia digitaalisia ratkaisuja videon ja äänen siirtämistä varten. Markkinaosuuden osalta ylivoimaisesti suosituin tekniikka on HDMI, joka on jälleen saamassa yhden haastajan, kun HDBaseT virallisti tällä viikolla uuden HDBaseT 1.0 -määrityksen.

HDBaseT 1.0 rakentuu kotiverkoistakin löytyvien RJ-45-liitäntöjen ja CAT-5e/CAT6-kaapeleiden päälle, joten kuluttajille ja laitevalmistajille luvassa ovat tutut asiat. HDBaseT 1.0 tarjoaa mm. 10,2 Gbps -nopeudella toimivan linkin video- ja äänidatalle, 100 Mbps -nopeuden verkkoliikenteelle ja mahdollisuuden siirtää USB-dataa.

Datan ohella HDBaseT 1.0 mahdollistaa sähköenergian (100W) siirtämisen samalla, joten parhaimmassa tapauksessa esim. näyttölaitteelle riittää yksi kaapeli. Toinen iso etu on mahdollisuus käyttää pitkiä kaapeleita, sillä tekniikan luvataan toimivan jopa 100 metrin CAT-5e/CAT6-kaapeleilla, joita voi vahvistimien avulla niputtaa yhteen kahdeksan kappaletta.


HDBaseT:n lupausten mukaan videon ja audion tiedonsiirtonopeus voidaan tulevaisuudessa nostaa 20 Gbps -luokkaan ja samalla verkkoliikenteen suurin nopeus voidaan jopa kymmenkertaistaa.

Laitevalmistajista uutta standardia liputtavat mm. Sony, Samsung, LG ja Valens. Ensimmäisiä uutta standardia tukevia laitteita odotetaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana, ja ensi vuonna laitteita pitäisi tulla myyntiin enemmänkin.

Alla vertailu eri tekniikoiden ominaisuuksista

16 KOMMENTTIA

miketso1/16

Olispa kyllä loistavaa jos tv:lle riittäis yksi ainoa kaapeli ja 100m maksimi pituuskin on enemmän kuin riittävä. Nyt kun vain kaikki laitevalmistajat suosisivat tuota ja se yleistyisi niin voisi päästä siitä ehkä muutaman vuoden päästä nauttimaan.

PJL782/16

Samaa mieltä, 1 ainoa piuha näytölle olisi niin mahtava keksintö, että kuola valuu jo :) Samaan pystyy periaatteessa USB3 johdolla, mutta näytölle pitäisi tuoda kaksi USB3 johtoa yhden sijasta tai sitten näytön pitää olla erittäin energiaystävällinen super-amoled ja näytön koko alle 11 tuumaa (heittää fiksuna kaiken hatusta).

Tuolla ratkaisulla voisi esim. sähköistää pienet mediakoneet ja samalla johdolla kuljettaa data.

Ihan miten vain. mutta mitä vähemmän johtoja sen vähemmän pölyä nurkissa ja siistimpi sisustus :)

BonaC3/16

Sinänsä kätevä, kyllähän näitä verkkoprojektoreitaki o ollu nii miksei suoraan näytökki sopis samaan? Ei mun mielestä mitenkään huono idea. HDMI on kyl kätevä, mutta meikäläisellä ainaki menny yks piuha jo paskaksi, syytä en keksiny miksi.

Miketso: Tuohon vielä ne vahvistimet nii 800m. :D Toisin sanoen aiva älyttömän kauas saa sen näytön laitettua.



xbkrypt0n4/16

Jotenkin kovin epäilyttää tuo. Taas jotain tekniikkaa mitä ei tulla koskaan näkemään.

Shokun5/16

Ennestään olemassa olevan tekniikan ansiosta halvahko, hyvälaatuinen (mahtuvatko ne edes samaan lauseeseen) ja helppokäyttöinen. Lisäksi vielä suuria kodinelektroniikkavalmistajia tukemassa tekniikkaa. En oikein näe muuta ongelmaa tekniikassa, kuin että mikäli henkilöt tekniikan takana failaavat markkinoinnissa täysin. Hyvälaatuinen sillä varauksella että huippuarvoja on mahdollista saavuttaa muissakin olosuhteissa kuin tarkkaan valvotussa laboratoriossa.

Muistelisin, eli saatan olla ja luultavasti olenkin väärässä, että hdmi-kaapelit olisivat noin keskimäärin aika heikkotekoisia, eli hajoavat helposti. Siinäkin olisi etu HDBaseT:lle, sillä rj-45 liitintä ja cat5e/6-kaapelia ei kovin herkästi toimintakyvyttömäksi saa.

Tcav6/16

Tuo saisi yleistyä ja oikein kunnolla, jos toimii.

Mitäköhän tuo meinaa, kun taulukon mukaan HDMI ei ole "Installation Friendly" (vapaasti suomennettuna: Asentamisystävällinen)? Omasta mielestäni HDMI-liitin on maailman helpoin liitin asennettavaksi, varsinkin kun naarasliittimet ovat yleensä laitteissa helposti saatavilla olevilla paikoilla.

Miqueltoz7/16

Huono puoli tässä taitaa olla se että verkkokaapelit eivät ole sieltä kestävimmästä päästä, taittelu ja päälle astuminen rikkoo ne hyvin nopeasti.

yussef8/16

Tätähän tässä on pitkään mietitty, että miksei kaikkea kaapelointia toteuteta jo samantien toimivalla verkkokaapeloinnilla. Jos tämä toteutuu niin vihdoin päästään turhista rahastuskaapeleistakin eroon

Juce9/16

Vielä kun näytönohjainvalmistajat alkaisivat tukemaan tuota, niin tekniikka saattaisi oikeasti menestyä.

whome00110/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tcav:

Mitäköhän tuo meinaa, kun taulukon mukaan HDMI ei ole "Installation Friendly" (vapaasti suomennettuna: Asentamisystävällinen)?


Turhaa PR lätinää HDBaseT myyntimiehet keksineet kalvosulkeisiin.
Komppaan muitakin johtojen vähentyminen on aina hienoa kehitystä.

Arrapaa11/16

Ja kuinkahan tuon 100w siirtäminen samassa kaapelissa kuva ja ääni signaalin kanssa onnistuu käytännössä?
Luulisi tuota häiriötä syntyvän vaikka signaali siellä kuinka diginä liikkuis.

JanneMasa12/16

suojatussa kaapelissa jokaiset parit eristetty muista foliolla.

syrtek6613/16

Kuitu, mikset sä jo tuu? Tietenkin kuidun sähkön siirto kyky voi olla aika rajoitettu.

Shokun14/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

Kuitu, mikset sä jo tuu? Tietenkin kuidun sähkön siirto kyky voi olla aika rajoitettu.

Ja kuitu ei ole sieltä kestävimmästä päästä, käyttäjäystävällisyydestä puhumattakaan. Kallistakin on, ainakin vielä.

Sähkönsiirtokykyä kuidulla ei ole ollenkaan, tarvitsee kuparia rinnalle jotta saadaan tehoa siirtymään.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Juce:

Vielä kun näytönohjainvalmistajat alkaisivat tukemaan tuota, niin tekniikka saattaisi oikeasti menestyä.

Muistaakseni jokin näytönohjainvalmistaja, ellei peräti AMD/ATI itse, esitteli joillakin messuilla tekniikkaa, jossa videosignaali kulkee verkkokaapelia pitkin. Tämä mahdollistaisi palvelin/näyttöpääte -kokoonpanon, jolloin olisi vain palvelin, johon sitten kytketään näyttöpäätteitä eli ei omaa konetta jokaisella käyttäjällä (epäsuora lainaus myyntipuheesta). Luultavasti helposti päivitettävissä tekniikkaa tukemaan tätäkin ominaisuutta.

muppis15/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Miqueltoz:

Huono puoli tässä taitaa olla se että verkkokaapelit eivät ole sieltä kestävimmästä päästä, taittelu ja päälle astuminen rikkoo ne hyvin nopeasti.

TäH? Löytyykö siis vielä heikompaa kaapelia kuin itse omistan? Vajaan 90 metrin UTP-pätkä on osittain kuoriutunut auki (kuparin ympärillä sentään on vielä suojaa) ja vielä kulkee bitti kuten ennenkin.

WumWum16/16

missä ne 700 miljoonaa DisplayPort liitäntää on?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT