1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

hiljainen avchd-kelpoinen linux kone

Viestiketju Uutta tietokonetta ostamassa -osiossa. Ketjun avasi Bagheera 10.11.2009.

  1. Bagheera

    Bagheera Member

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Otsikko sen kertoo. Pitäisi löytyä/kasata olohuonekäyttöön mahdollisimman hiljainen kone jolla pystyy katsomaan ja jonkin verran editoimaan hd-videota (mm. avchd) ja valokuvia. Muu käyttö on kevyttä toimisto/nettihommaa ja kevyt pelaaminen. Ykköskäyttis tulee olemaan linux (ubuntu). Windows sitten pakon edessä kakkoseksi, lähinnä jos en saa videoeditointia toimimaan linukassa.

    Perusvaatimukset listattuna:

    kaikilta osin linux-yhteensopiva
    Hiljainen kokonaisuus, tornikotelo käy
    TB levytilaa
    4GB muistia
    Näyttökortilla (HD)video rautapurku linuxilla (nvidia vdpau)
    hdmi olisi kiva lisä
    asialliset ääniliitännät
    koottuna pakettina (eli yhdestä paikasta kaikki)

    Jimmsin silent PC voisi olla lähtökohta, mutta tuntuu hiukan arvokkaalta, eikä edes suoraan täytä kaikkia vaatimuksia (kovalevy, heikko vdpau tuki). Löytyykö parempia ehdotuksia
     
  2.  
  3. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    M3N78-EM Asus 68.00€
    HDZ955FBGIBOX AMD 154.00€
    KHX8500D2K2/2GN Kingston 54.00€
    0761345-09189-3 Antec 84.00€
    CWCH50 Corsair 74.00€
    CGNX-G2224YLI Club 3D 66.00€
    JIMMS-KASAUS Jimm's 50.00€
    NF-S12B-ULN Noctua 17.90€/53.70€ 3kpl
    SH-S222A/BEWE Samsung 22.00€
    APS-400S Chieftec 53.00€

    Pakettiin valitsin seuraavat osat syystä että.
    Asuksen emossa on hyvät äänilähdöt, S/PDIF, 8 kanavaisille äänille eli 7.1, se on pienenkokoinen eli µATX.

    Prosessoriksi suoraan AMD:n Phenom II 955, neliytimisyydestä hyötyä videoiden editoinnissa.

    Nvidialta äänetön näytönohjain passiivi jäähdytyksensä ansiosta, ja nvidia muutoinkin paremman Linux yhteensopivuuden vuoksi. Tehokkaammankin olisin tuonne voinut pistää, mutta koska kyseessä ei ole pelikäyttö niin en näe siinä oikein järkeä. Muistinsa puolesta riittänee FullHD käyttöönkin.

    Muisteiksi luotettaviksi osoittautuneet Kingstonin HyperX:ät, ValueRam:lla varmaan pärjäisi myös, joten ne voit halutessasi vaihtaa. Mutta HyperX:ät mielestäni parempi vaihtoehto koska omaavat omat jäähdytys ripansa, ja näin ainakin mielestäni voisivat olla kestävämpiä myös peruskäytössä.

    Corsairilta sitten vesijäähdytystä, pitää prossun viileänä ja edes-auttaa kokoonpanon hiljaisuudessa. Sillekkin voit ostaa vielä yhden Noctuan laitetuulettimen, niin se on vieläkin hiljaisempi.

    Noctualta tuulettimet Antecin koteloon, eli vaihtaa TriCoolerit (vai miksi niitä antecilla kutsutaan) Noctuoihin niin koneen ääntely hiljenee entisestään.

    Asemaksi Samsungia, vain koska se sattui olemaan ainoa valkoinen jimmssillä, ja sopinee siksi koteloon loistavasti.

    Virtalähteeksi pistin pakettiin Chieftecin 400W powerin jolla on 80+ luokitus (kuten lähes jokaisella hyvällä virtalähteellä nykypäivänä) ja siinä riittää kiukuttelematta voimat tuolle kokoonpanolle.

    Ja koteloksi, noh, Antec MINI P180. Tyylikkään näköinen, ja perustuu luotettavaan iso veljeensä, P180:seen.

    Hinta sisältää koneen kasauksen ja laitteiston testauksen. Suosittelen ennen tilaamista ottamaan yhteyttä jimmsiin ja pyytämään että asentavat vesijäähyn sekä vaihtavat Antecin omat tuulettimet Noctuoihin, niin kone on saapuessaan Ubuntua vailla valmis:)

    hintaa kertyi: 732.70€

    Mutta mikäli haluaa tinkiä kotelon ulkonäöstä, jaksaa odotella niiden HD videoiden kanssa, niin saa tuosta hintaa karsittua vaihtamalla prosessorin, mikäli et kuitenkaan ole kultakorva, voit myös jättää vesijäähdytyksen ostamatta. Ja samoin noctuat.
    Mutta tuohon käyttöön mitä halusit, tuo on mielestäni enemmän kuin passeli.

    edittiä.. ja kauppa siis on jimmspc-store
     
    Viimeksi muokattu: 10.11.2009
  4. Bagheera

    Bagheera Member

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos!

    Kiinnostavan kokoonpanon heitit, joka ei ei varmaan jää kovin kauas tavoitteesta. Kiintolevyn siihen pitää tietenkin lisätä, tietänee 70-100€ lisähintaa. Löytyykö vihjeitä hiljaisista Teran levyistä? Seagaten ja Samsungin levyt olen kuullut hilaisiksi kehuttavan? Pitää myös pohtia, tekisikö ton heti videoeditoinnin kannalta oikeaoppisesti, eli oma(t) pikkulevy(t) käyttikse(i)lle ja sitten iso levy pelkästään medialle.

    Miten paljon häviän videokäytössä, jos jätän ton GT220 näytönohjaimen hankkimatta? Emolla näytti olevan videokäyttöön jo varsin asiallinen ohjain (GeForce 8300), eikä toi ehdottamasi näyttis näytä minusta ollenkaan passivijähdytteiseltä?

    Toi tuuletinhässäkkä jäi minulle hämäräksi. Kotelossa on 20mm tuuletin katossa ja 12mm takana (+2 optional tuuletinpaikkaa edessä). Vesijäähy ymmärtääkseni veisi yhden tuuletinpaikan (takapaikan, onnistuuko näin?). Mihin olit ajatellut ne kolme Noctuaa?

    Kotelon väri saa muuten mielellään olla musta, mutta sellainen näytti löytyvän, tosin kympin kalliimmalla.
     
  5. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    Juu näköjään tosta puuttuikin kovalevy.. Elikkäs tosiaan siten tietty kantsii tehdä niin että osioi sen teratavun levyn, ja pistää ensimmäiselle osiolle käyttiksen ja toiselle median.
    Mikäli sinne on tulossa lisäksi Windows, saattaisi olla hyvä että asentaa ensiksi sen, ja sitten vasta Ubuntun. Ja samoin taas levyn osiointi edessä.
    Yksi vaihto ehto voisi olla että ostat sinne esimerkiksi pienemmän levyn tuon teraisen lisäksi, 80-160Gt ja jaat sen puoliksi, Winukalle puolet ja Ubuntulle toinen puolisko. Sitten teraisen osioit sen mukaan kuinka paljon tallennus tilaa sinne Ubuntulta tarvitset, ja loput sitten jätät vaikka winukalle.

    Teran levy medialle.
    320Gb:n Samsung käyttiksille, tuo siksi että oli vain 2 euroa 250Gt:n levyä kalliimpi.

    Tuossa näyttiksessä mulla kävi kämmi, eli katsoin sen olevan passiivijäähdytetty ihan sen vuoksi että oli low profile näyttis, aikas pikkunen jäähy siinä muutoinkin vaikuttaisi olevan, eli sori siitä...
    Emolla tosiaan on ihan suht ok näyttis, mutta koska se tulee käyttämään samaa keskusmuistia muun koneen kanssa, ei se välttämättä ole tarpeeksi nopea. Toki pärjäisihän silläkin suhteellisen hyvin.

    Vaihto ehtoinen näyttis, ainaskin passiivijäähyllä:) Ja ton lisäksi ainakin omaa työmuistia (vaikkei nopeinta kuitenkaan) on ihan kiitettävästi, mikä ainakin jossain määrin edes-auttaa tuossa videoitten kanssa työskentelyssä.

    Tuulettimista. Tarkoitus oli että kotelon mukana tulevat tuulettimet vaihdettaisiin hiljaisempiin ja samalla tehokkaampiin Noctuan tuulettimiin. Mutta sitten tulikin luettua arvostelu kyseisestä kotelosta, joten uusiksi menee nuo tuuletin hommat...
    Elikkäs, mitä ilmeisimmin noilla kahdella mukana tulevalla coolerilla pärjää melko hyvin, mutta sen takapaneelissa olevan 120 TriCoolin voisi mielestäni poistaa ja paikan pyhittää Corsairin vesijäähylle kennoineen.

    Toisin sanoen, koteloon ei eteen mahdu enään kovalevy kehikot paikoilleen mikäli siellä on tuulettimet. Tosin noita kehikkoja on kaksi, jotenka sinne voi pistää yhden flektin imemään edestä ilmaa koteloon, minkä katto tuuletin sitten poistaisi. Tuo olisi sikälikin hyvä juttu, koska jos näytönohjain on passiivijäähdytteinen olisi hyvä että sitä viilennettäisiin kuitenkin jotenkin.

    Itsellä on Club 3D:n 9800GT jossa on alkuperäisenä Arctic Coolinging valmistama jäähdytys, ja se on todella hiljainen. Kovassakin menossa. Tuota korttia tosin en ole myynnissä enään nähnyt. Tarkalleen malli on Club 3D 9800GT 512Mb Arctic.
    Omaani olen jopa kellottanut jonkin verran, ja edelleen se on ollut erittäin hiljainen.
    Tosin nyt tuo kortti odottaa joko uutta omistajaa tai sitten se menee omaan HTPC koneeseen, tehonsa ja hiljaisuutensa vuoksi.

    PS. Taidan itse ostaa ton valkosen minin..
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2009
  6. Bagheera

    Bagheera Member

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Lähestytään... Vielä pari kommenttia/kysymystä, mikäli vielä jaksat.

    Sen ymmärrän, että koneen muisteja käyttävä näyttis syö paljon muistia (mutta sitähän tossa kokoonpanossa on), mutta onko se myös muuten ominaisuuksiltaan selkeästi heikompi kuin omalla muistipiirillä toimiva? Toi geForce 9400 näyttäisi nimittäin olevan heikommalla VDPAU tuella, kuin emon oma näyttis, eli mieluummin kokeilen emolla ja jään odottamaan että vaikkapa tämä passiivinen GTG220 ilmestyy markkinoille. Mahtuuko muuten tohon koppaan?

    Onko noi lisätuulettimet sinne eteen oleellisia peruskokoopanolla (emon näyttiksellä), vai voiko ne jättää laittamatta? Olettaisin, että jos tollaisen passiivihirmun laittaa näyttikseksi, niin sitten ne voi kyllä olla hyvä laittaa koppaan kaikki mahdollinen tuuletus. Hiukan arvellutta myös 14" tuulettimen laitto 20" tilalle/reikään. Onnistuuko edes, ja saako siitä käytännössä mitään hyötyä?

    Viimeiseksi vielä kysymys powerin tuulettimesta. Onko se hiljainen? Olisi tylsä pilata muuten mietittyä kokonaisuutta äänekkäällä powerilla.

    Vielä saa myös vapaasti ehdottaa kilpailevia vaihtoehtoja.

    Vanhana Intel miehenä vaihto AMD puolelle mietittyää, 125W prossu tuntuu kyllä melkoiselta leivänpaahtimelta (mutta sitä varten lienee se vesijäähy) ja emon äänitoiminnoilla on porukoilla ollut linuxin puolella vaikeuksia (toisaalta tämä koskee varmaan melkein kaikkea äänentoistoa). Ei mitään dealbrakereitä, mutta antavat tilaa miettiä myös vaihtoehtoja.
     
  7. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    No kuten itse totesit, niin ilmeisesti sitten sillä emon omalla näyttiksellä pärjää. Itse kyllä kallistuisin kuitenkin erilliseen näyttikseen.

    Mitä tulee tuon kotelon tuuletukseen, luitko tuota arvostelua kotelosta josta jätin linkin? Niin veikkaisin että jos alemman kovokehikon jättäisi pois, voisi sen eteen pistää tuollaisen Noctuan 120mm tuulettimen, jolloin se passiivinen näyttis varmasti pysyisi viileänä.

    Ja siis, sen ison 200mm flektin varmaan voi jättää paikoilleen, mikäli sinne ei pienempää (tai kahta pienempää, esim noita Noctuoita/Arctic Coolinging 92mm tuulettimia) mahdu. Kokeilemallahan tuo varmaan parhaiten selviää.
    Toinen vaihtoehto on hankkia suoraan toinen kotelo, esimerkiksi P183. Tosin se on jo paljon isompi kuin tuo mini. Mutta ilmankierto ongelmia ei ainakaan siinä tule eteen.

    Powerin coolerista en osaa varmaksi sanoa, mutta siinä tapauksessa voisi harkita Nexus Value 430:stä, joka ainakin arvostelujen perusteella on hiljainen tuhertaja. Tosin on myös selvästi tyyriimpi.

    Ja sitten tietty Corsair HX620W josta löytyy taas tehoa ehkäpä turhankin paljon tuohon kokoonpanoon, mutta hiljainen on, lähes tulkoon äänetön. Itseltä löytyy tuokin, joten uskallan siksi sanoa.

    Myös Deltacon 500W on hiljainen ja riittäisi tuohon kokoonpanoon mainiosti, siitäkin on positiivisia kokemuksia (kone jolla nyt kirjoitan, pitää sisällään tuollaisen).

    Myöskin vanhana Intel miehenä, AMD vaihdoksen jälkeen ei ole enään paluuta vanhaan, sen silti sanelee budjetti ja omat käyttötarpeeni. Itsellä on 95W Phenom II X3 720BE. Tuohon pakettiin voisi myös käydä Phenom II X4 810 joka on 95W malli mutta kuitenkin 4 ytiminen. Samoin on 910 ja 945 (joka on itse asiassa sama prosessori kuin 955 ja 965 mutta kerroinlukolla varustettuna, joten kellottaminen ei ole aivan niin yksinkertaista).

    Eivätkä nuo uudet Phenomit mitään älyttömiä kiukaita ole edes vakio tuulettimellaan. Mutta vakio tuuletin vaan on penteleen kauhea metelöimään, pitäen melko rasittavaa ujellusta. Siksi itsellä on aftermarket cooleri prossulle. Arctic Cooling Freezer 64 PRO joka on ainakin omassa koneessa riittävän hiljainen, jopa 3.6Ghz kellotetulle prossulleni.

    Vesijäähdtys tuli aiheeksi, koska hait ehdottomaa hiljaisuutta. Mutta mikäli et aio kellottaa, niin järeällä passiivi coolerillakin pärjäisit.
    Tosin silloin kotelon ilmanvaihto ja jäähdytys tulee olla erittäin hyvä.

    Inteleistä en osaa oikein vakuuttavia tietoja antaa, koska viimeinen kokemukseni firman prossuista kohdistuu tupla ytimiseen Pentium D:hen, joka oli käytännössä aivan oikeasti kiuas. Saattoi olla että se oli maanantai kappale, mutta vaati kuitenkin tehokkaan jäähdytyksen sekin.

    Inteliltä kuitenkin löytyy tehokkaita ja viileänä käyviä prossuja aivan varmasti, itse kuitenkin olen tykästynyt Phenomeihin ainakin toistaiseksi.
     
  8. Bagheera

    Bagheera Member

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos kommenteista. Täytyy pistä miettimismyssy päähän ja ehkä ottaa yhteyttä jimmsiin (ja vaimoon :).

    Toi Nexus poweri vaikutti hyvältä, eikä hintaero kuitenkaan ole kummoinen, joten ehdottomasti se mieluummin kuin musta hevonen. Tosta kotelosta löytyy juttua myös silentrewievllä. Siinä olivat onnistuneesti jäädyttäneet 130W prossua sisältävän järjestelmän passiivijäähyllä ja tolla isolla kattovispilällä, takavispilän olleen kytkettynä pois päältä. Eli ton vesijäähyn tarpeellisuus jää myös hiukan epävarmaksi, onhan se ton paketin laitteista kalleimmasta päästä, eikä ilmeisesti täysin hiljainenkaan (kammottavat 45db täysillä kierroksilla (joihin se toisaalta tuskin koskaan tulee pääsemään ellei kellota). Antekin ison vispilän vaihtamiseta toiseksi en ole nähnyt minkäänlaista juttua, eli sitä ei varmaankaan ihan ensimmäiseksi kannata lähteä yrittämään. Muuten viileässä setupissä sille voi sen sijaan syöttää alijännitettä, jos se ei muuten ole tarpeeksi hiljainen.

    Edit: Vielä sen verran piti kysyä, että toi äsken ehdottamasoi prossu taisi olla AM3 kantaan, toi emo taitaa olla AM2,AM2+, eli tuskin sopii?
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2009
  9. Bagheera

    Bagheera Member

    Liittynyt:
    10.11.2009
    Viestejä:
    6
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Näyttäisi siltä, että vesijäähy lähtee jäähylle, ja tilalle tulee varma ja tuttu iso siili hiljaisella flektillä. Samsung F1 ehti hävitä valikoimasta ja tilalla on nyt F3. Toivopttavasti ei ole kovin paljon äänekkäämpi. Tämän hetken kokoonpano näyttäisi tällaiselta. Vielä ehtii kommentoida, mikäli joku keksii parannuksia. SSD levy on vielä miettimismyssyn alla. Ilman muuta lienee fiksua laittaa käyttis SSDlle, mutta odottaisiko vielä halvempia hintoja? Kyrsii vaaan ajatus joutua sitten joskus siirtämään käyttiksen uudelle levylle.


    M3N78-EM Asus MATX Emolevy 68
    HDZ955FBGIBOX AMD AMD Phenom II X4 955BE 3.2GHz 154
    KHX8500D2K2/4G Kingsto DIMM 1066 2*2GB79 79
    0761345-09189-3 Antec Mini P-180, musta Kotelo 95
    NHCP12 Noctua Prossucooleri (silent) 56,9
    JIMMS-KASAUS Jimm's 50
    SH-S223C/BEBE Samsung DVD RW DL 23
    Value-430 Nexus Power 73
    HD103sj Samsung Spinpoint F3 HDD 1TB 74,4
    SNV125-S2BD/64GB Kingsto SSD Deskttop bundle kit 64GB 117

    SUM 790,3
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2009
  10. _kooma_

    _kooma_ Active member

    Liittynyt:
    28.06.2007
    Viestejä:
    2,051
    Kiitokset:
    29
    Pisteet:
    78
    Noh, Noctua kyllä on varma valinta hiljaista ja tehokasta jäähyä hamuavalle.

    Hyvä paketti, ei voi muuta sanoa.

    Sopii, bios päivityksen jälkeen pitäisi mennä heittämällä kiinni. Siis AM2+ kantaan. Piirisarja sen jo kertoo (780) että käypi.
     

Jaa tämä sivu