1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Läppärien läpenemine ja mahdollinen jäähdytys

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi power_age 13.05.2009.

  1. power_age

    power_age Active member

    Liittynyt:
    06.05.2009
    Viestejä:
    1,755
    Kiitokset:
    151
    Pisteet:
    93
    Moro ole suhteelisen tuore t.koneen käyttäjä, ihmisillä on nuo kovalevyt paukahdellet, ja jopa koneet sulaneet rakimat keronnat selaisia. Enkä kyllä pidä sitä mahdottomana, kun hommasin koneen aloin heti epäillä. Että tällä lämpenemisellä, tuskin on kovin pitkäikäinen kapistus. No tietysti aloin etsiä ja kysellä, suunitella jopa itse jäähdys alustan väsäämistä. No aikani kyseltyä ja netistä etsittyä, löysin keskustelua ja jopa testin joistakin alustoista. Olivat hiukan puolesta ja vastaan, ei selaista selvää selkoa asiasta. Mutta oma kokemukseni osoitti, kun laitoin läppärin taka reunaan korotusta n.20-30 mm, niin ettei flekti peittynyt. Koneen näppäimistöpinta oli huomattavasti viileämpi, kun vain pelkkä ilman kierto oli vapaampaa, koneen alla eikä flekti huutanut läheskään yhtä usein,eikä täysillä kieroksilla niin usein. No bulldogin sivulta löyisin, muutaman jäähdytys alustan "kiitos selkeiden sivujen sekä hyvän ja asian tuntevan/asiallisen palvelun". Yksi niistä oli kyseisessä testissäkin, mutta tulokset ja mielipiteet olivat sen verran hajanaiset, että jätin tilaamatta kyseisen alustan. Ja tilasin myyjän suositteleman uutuuden "cooler master notepal infiniten" hintaan n.30 € + postituskulut ja n.2-3 pv. sain alustan. Vaikka jäähdytys on 1.sellä koneen flekti ei usein käy, näppäin pintakin kielii siitä että jäähdytys pelaa. Kone kannataa kuitenkin työntää, sen verran takareunasta yli, että kun koneen oma flekti alkaa käymään, se saa vapaasti puhaltaa kuuman ilman pois. Jäädytys nopeuksia on 3 ja 1 USB 2.0 ulos, virtansa alusta ottaa koneen usbista. 1 Nopeudella alusta on hyvinkin hiljainen,muutaman kk.n käyttökokemuksella suosittelen, ainakin jos käytää läppäriä pöydällä, saataa se olla hyvä sylissäkin? Koska ottaa ilman takaa, alusta on kallistettu 8.5° joten käyttö asentokin on huomattavasti mukavampi, sopii 12-17" läppäreille. Linkki http://www.bulldog.fi/prodiinfo.php?ti=7480
     
  2.  
  3. paspalo

    paspalo Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2006
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Itselläni on n. 30mm korotus läppärin takareunan alla ja putsaan tuulettimen imurilla ja paineilmalla 3kk välein. Eipä lämpene liikaa
     
  4. power_age

    power_age Active member

    Liittynyt:
    06.05.2009
    Viestejä:
    1,755
    Kiitokset:
    151
    Pisteet:
    93
    Joo on varmasti edullisin konsti, ja paineilma puhdistus on varmaan todella järkevä konsti muutenkin, sekä varmasti hyvin tarpeelinen. Vaan mitä sanoo takuu tuosta, jos itse aukaisee koneen. Tuskin sitä suurella paineela voi puhdistaa, niin kuin sähkötyökoneita. Että olisi hyvä saada, edellämainittuihin tietoa. Koska kyllä tuo alustakin, puhaltaa ikään sitä ilmaakoneen alle, että pölyttyminen saataa olla runsaampaakin, kuin ilman alustaa.
     
  5. paspalo

    paspalo Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2006
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Siis tietenkään millään paineilmakompressorilla ei koneita putsata, vaan ihan tietokoneliikkeissä myytävällä pullotetulla paineilmalla. Takuu ei luulisi loppuvan, ellei ehdoissa erikseen mainita kaikenlaisen puhdistamisen omatoimisesti olevan ehdottomasti kiellettyä. Eli; kone ympäri, akku pois (ja tietty myös virtajohto irti), ja sitten pohjalevyn ruuvit auki. Levy on yleensä aika tiukka joten rauhalliset mutta kuitenkin määrätietoiset otteet auttavat. Väkisin älä revi, vaan aloita joltain pitkältä sivulta. Kun saat pohjalevyn irti, etsi tuuletin. Se on yleensä kiinni 2-3 ruuvilla. Ota ruuvit auki, mutta varo johtoja. Tuuletin yleensä lähtee irti kun vähän vetää sitä irti koneen takareunasta. Pölyisin paikka on yleensä juuri koneen takareunan ja tuulettimen välinen ritilä. (kone ei siis puhalla ilmaa koneen alle vaan imee sitä sieltä... ja puhaltaa ulos koneen takareunan kautta). Kun saat tuulettimen pois paikaltaan, ota imuri ja imaise näkyvä pöly pois. Ja edelleen varovasti. Sitten pidät tuulettimen rullasta kiinni ja puhallat tuulettimeen paineilmaa. Älä anna tuulettimen pyöriä vapaasti, sillä paineilma saa tuulettimen sellaiseen vauhtiin, että jotain voi rikkoutua. Kun paikat ovat puhtaat, niin osat paikoilleen ja kansi kiinni. Jos kaikki menee hyvin, käytössäsi on puhdas kone joka ei lämpiä läheskään niin paljoa kuin ennen. Koneen alta kannattaa myös pyyhkiä pölyt säännöllisesti kostealla liinalla, eikä läppäriä ikinä pidetä esim. sängyssä päiväpeitteen tai peiton päällä, sillä silloinhan se alla oleva ilmanottoaukko tukkeutuu täysin.
    Tuulettimen puhdistus on ihan yksinkertainen toimenpide, joka monelta vaan jää tekemättä. Yllätys voi olla, kuinka paljon läppäri itseensä voi pölyä kerätä ennekuin lakkaa toimimasta kokonaan.
     
  6. LordiCola

    LordiCola Member

    Liittynyt:
    12.08.2006
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Meikä on myös pariin otteeseen avannut kannettavan alalevyn ja irroittanut tuulettimen.Pelkällä paineilmalla ulkopuolelta puhaltamalla ei saa riittävän puhtaaksi.Kaikki nämä tehty siis takuun jo umpeuduttua.

    Ja lisäksi hommasin Nexuksen kumitassut takapäädyn alle.Ilma kiertää paremmin ja koneellakin parempi kirjoittaa,kun hieman kallistettu ylöspäin.
    http://www.nexustek.nl/NXS-dampers-rubber-case-feet.htm
    Multitronicilla näyttää olevan nyt 13,65€/4kpl.
     
  7. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Läppärialustoista ei ole kokemusta. Rakentelin joskus itse sellaisen puisen läppärialustan, johon laitoin kaksi 14 cm tuuletinta molempiin kulmiin, nämä saavat virtansa yhdestä 9 voltin paristosta. Puhaltavat ilmaa koneen pohjaan, alusta on muuten täysin umpinainen, mutta tuulettimien kohdille porasin reiät, jotka ovat hieman isompia kuin tuuletin itsessään. Hintaa viritykselle tuli parikymppiä ja tuolla sai koneen lämpötiloja alaspäin melko kiitettävästi. Eikä ole edes liian äänekäs, koska tuulettimille annetaan vain 4,5 volttia virtaa. Väitän, että tuo tee-se-itse -alusta on halvempi ja parempi keino kuin esimerkiksi nämä tietokoneliikkeissä myytävät läppärialustat, joiden tuulettimet ottavat virtansa USB'sta. Tuulettimiksi löysin kaksi tällaista: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=21525
     
  8. Ande_

    Ande_ Member

    Liittynyt:
    28.11.2005
    Viestejä:
    58
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tässä olikin hyviä vihjeitä. Minulla on varmaan juuri tuo pölyongelma, kun kone tuntuu hidastuneen ja tuuletin on pitkiä aikoja lujaa päällä. Tuntuu että tuulettimen kiihdyttämisellä on yhteys koneen tehoon. Tämä kannettava on ollut minulla käytössä noin yhdeksän kuukautta useita tunteja päivässä.
     

Jaa tämä sivu