AfterDawn logo

Testissä MSI Wind U100

Matti Robinson Matti Robinson
6 kommenttia

Testasimme kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pikkukannettavat. Tässä artikkelissa on vuorossa MSI Wind U100. Voit lukea muiden kahden mallin testit seuraavista linkeistä ja yhteenvedon täältä.

*Asus Eee PC 901
*Acer Aspire One A110
*MSI Wind U100

Alkusanat ja paketti auki

MSI Wind U100 on ainoa kolmesta testatusta miniläppäristä, joka on varustettu isommalla, 10 tuuman näytöllä. Isompi näyttö luonnollisesti tekee koneesta kookkaamman ja painavamman, mutta samalla antaa lisätilaa etenkin näppäimistölle. Vaikka Wind U100 on lähes kolmanneksen painavampi kuin Eee PC tai Aspire One, niin sen painojakauma on isommasta koosta johtuen parempi eikä se ole takapainoisen Eee PC:n tavoin altis kaatumaan. MSI:n kone on samalla ainut jossa ei ole SSD-levyä vaan tavallinen kiintolevy.


Pelkistetystä pakkauksesta ei testilaitteen kohdalla löytynyt kuin kahteen osaan jaettu virtajohto, joka on samaa mallia kuin Acerissa. Jämäkän oloinen kone ei nitissyt eikä natissut ja vaikutti kokonaisuudessaan laadukkaalta.

MSI Wind U100 15-tuumaisen HP:n sylissä

Tekniset tiedot ja suorituskyky

Koneen sisukset ovat lähes identtiset Eee PC 901:n kanssa, joten samaa voi odottaa myös suorituskyvyltä. Alla tärkeimmät tekniset tiedot:

MSI Wind U100
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-10"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-80GB HDD
-5200mAh 6-kennon akku
-Windows XP Home Edition
-1.3 megapikselin kamera
-802.11b/g WLAN ja Bluetooth
-3 USB-porttia, VGA-ulostulo, mikrofoni- ja ääniliitännät, verkkoliitäntä ja muistikorttipaikka
-kuuden kennon 5200mAh Li-ion akku

Suorituskykytesteihimme kuului tavanomaisen käytön lisäksi pelit ja videotoisto. Normaalikäytössä ei suurempaa pätkimistä esiintynyt, mutta raskaammassa selailussa huomattiin pientä jumittumista. Tämä ei ollut kuitenkaan mitenkään häiritsevää, vaan pikemminkin tyypillistä käyttäytymistä ei-niin-tehokkaille Windows-koneille.

Täysveriseksi HD-mediasoittimeksi tästäkään miniläppäristä ei ole, mutta SD-resoluution videot, kuten myös 720p AVI/DivX, toistuivat ongelmitta. MPEG-4 AVC/h.264 pakatun 720p videon pyörittämiseen koneen rahkeet eivät riitä. Vaikkei pesäeroa syntynyt kahteen muuhun testiläppäriin suorituskyvyssä, niin isomman näytön ansiosta Windillä on kuitenkin mielekkäämpää katsella videoita.


Pelitestissä kokeilimme samaa FIFA 09 -demoversiota kuin Eee PC:llä. FIFA 09 ei kuitenkaan käynnistynyt tuntemattomasta syystä ja ajanpuutteen vuoksi emme ehtineet selvittää ongelmaa vaan vaihdoimme peliä. Seuraavana oli vuorossa vasta ilmestynyt WALL-E-pelin demoversio. Peli pöyri kohtuullisen hyvin tasaisella ruudunpäivityksellä, joskin pelin vaatimuksetkaan eivät olleet järin hurjat. Voi siis sanoa, että ainakin hieman vanhempien - ja vähemmän vaativien uusien - pelejen pelaaminen onnistuu varmasti näppärästi vaikkapa junamatkalla.


Valtaosa liitännöistä on oikealla puolella

Käytettävyys ja ohjelmat

MSI Wind U100 toimii loistavasti surffilautana. Erinomainen touchpad on testin paras - vaikkeivät ajurit tukeneetkaan scrollausta - ja testissä olleen konejoukkion suurin näppäimistö ei sekään saa suuria moitteita. Ainoana miinuksena näppäimistöstä mainittakoon enter-näppäimen pieni koko ja sen alapuolella oleva tyhjä näppäinpaikka. Tästä riippumatta U100 sijoittuu Acerin ja Asuksen väliin toiselle sijalle.


Pienikokoinen touchpad on testin tarkin

Wind U100:ssa, kuten kahdessa muussakin miniläppärissä, on 1.3 megapikselin kamera, jolla videopuhelut ja -chatit onnistuvat mm. Skypen avulla vaivattomasti. Kuvanlaadussa ei miniläppäreiden välillä ollut juurikaan eroa.

Laitteessa ei ollut esiasennettuna mitään toimisto-ohjelmistoa, mutta OpenOffice.org:n avulla testattu tekstinkäsittely onnistui mallikkaasti.

Akku ja langattomuus

MSI Wind U100:n akkukesto on suorastaan loistava. Valmistaja antaa akulle 7 tunnin akkukeston, joka ei liiemmin petä. Tietysti raskaammassa käytössä akku ei kestä valmistajan mainostamaa aikaa, mutta yhtäjaksoista videontoistoa kone jaksaa yli viisi tuntia. Tällä osa-alueella MSI vie voiton, vaikka sen akku on milliamppeeritunneissa mitattuna Eee PC:tä tehottomampi.


Eee PC:n tavoin laitteesta löytyy Bluetooth, mutta WLANin kanssa joutuu tyytymään 802.11b/g-sovittimeen. WLANin kuuluvuus onkin testin huonoin häviten kantomatkassa hieman Acerille ja selkeästi Asuksen Eee PC:lle.


Erinomaisen akkukeston takaa kuuden kennon akku

Yhteenveto

+suhteellisen nopea käynnistys
+yllättävän tehokas pelikäyttöön, vanhemmat pelit pyörivät hyvin, osa uusistakin siedettävästi
+hyvä näppäimistö ja tarkka touchpad
+erittäin tehokas akku ja pitkä akunkesto
+videotoisto VLC:llä

-WLANin kantomatka heikohko
-touchpadissä ei scrollausta

Testilaitteen toimitti MSI

6 KOMMENTTIA

markoi831/6

Onkohan tämä kone kenties jokin prototyyppi malli? meinaan vaan että kaikki kuvat ja videot joita olen kyseisestä läppäristä nähnyt niin niissä on kaikissa ollut normaali "iso" enter-nappi. Sekä eri verkkokauppojen sivuja kun katsoo niin tämän läppärin mukana pitäisi tulla 3-kennoinen akku, 2 200 mAh josta pitäisi saada irti noin 3-4 tuntia käyttöaikaa.

Make2932/6

Ja mulla ainakin toimii scrollaus

rkan3/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti markoi83:

Onkohan tämä kone kenties jokin prototyyppi malli? meinaan vaan että kaikki kuvat ja videot joita olen kyseisestä läppäristä nähnyt niin niissä on kaikissa ollut normaali "iso" enter-nappi. Sekä eri verkkokauppojen sivuja kun katsoo niin tämän läppärin mukana pitäisi tulla 3-kennoinen akku, 2 200 mAh josta pitäisi saada irti noin 3-4 tuntia käyttöaikaa.


Jos katot kuvaa tarkemmin, huomaat myös että näppäimistössä ei ole Ä, Ö tai Å näppäimiä. Kyseessä siis USAn näppäimistölayout.

Luultavasti joku testiin valmistajalta saatu kone.

JamPS4/6

Kokeilitteko h264-videotoistoa myös CoreAVC-codekilla ilman palikoidenpoistoa(deblocking always off)?
On huomattavasti nopeampi kuin ffdshow.

kili_75/6

Hei! Olisko tämä kannattavin ostos näistä 3 vaihtoehdosta? Houkuttelis tuo isompi näyttö kuin muissa.... Onko kukaan testannut että toimiiko photoshop cs3 tässä? Kun sitä tulee käytettyä...

hentriz6/6

Lainaus:

Jos katot kuvaa tarkemmin, huomaat myös että näppäimistössä ei ole Ä, Ö tai Å näppäimiä. Kyseessä siis USAn näppäimistölayout.


Eikös sitä markkinoida ylensä UK-näppiksenä eikä USA-näppiksenä? :-)
Muuten, aika mukava ja kattava-arvostelu. Kiitos aD!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT