AfterDawn logo

Grokster-Morpheus P2P-juttu valitustuomioistuimeen

Jari Ketola Jari Ketola
2 kommenttia

Eräs merkittävimmistä P2P-verkkoja koskevista oikeusjutuista palaa oikeuteen tiistaina, kun sekä viihdeteollisuuden että Groksterin ja StreamCast Networksin (Morpheus) asianajajat esittävät argumenttinsa Kalifornian valitustuomioistuimelle.

Viime vuoden huhtikuussa Los Angelesin kihlakunnanoikeus päätti, ettei Groksteria ja StreamCastia voida pitää vastuussa ohjelmilla tehdyistä tekijänoikeusrikkomuksista. Kantajat, joihin kuuluu kaikenkaikkiaan yli 20 elokuvastudiota, levy-yhtiöitä, RIAA, sekä NMPA, eivät tyytyneet ratkaisuun ja valittivat tuomiosta.

Molempien osapuolien edustajilla on huomenna 30 minuuttia aikaa esittää argumenttinsa ja vastata kolmesta tuomarista koostuvan lautakunnan kysymyksiin. Valitustuomioistuimen päätöksellä tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia -- kääntyi se kumman hyväksi tahansa.

Viihdeteollisuus näkee P2P verkot yrityksinä, jotka tietoisesti ylläpitävät piratismin mahdollistavaa järjestelmää ja tienaavat siinä sivussa miljoonia dollareita "ilmaiseksi". Toisaalta päätöksellä testataan myös ns. Betamax-doktriinin pitävyys. Vuonna 1984 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, ettei Sonyä voida saattaa vastuuseen tekijänoikeusrikoksista, joihin sen myymillä videonauhureilla syyllistytään. Samaisen päätöksen nojalla esimerkiksi kirjoittavien CD- ja DVD-asemien valmistajia ei voida syyttää asemilla mahdollisesti tehdyistä piraattikopioista.


Valitustuomioistuimen päätöstä saatanee odottaa jopa kuukausia.

Lähde: Wired

2 KOMMENTTIA

aapinen1/2

no eipä noita viruspesiä ja vääriä filun nimi pesiä jää kukaan kaipaamaan =)

Tunttis2/2

Totta :)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT