Mietin tässä kun aikani luin Muron artikkelia tosta ubuntun 8.04 päivityksestä, poruka oli hirveesti käyny haukkumassa ubuntua. Ei sillä että nielen kaiken minkä kuulen, mutta tuli mieleen kumminkin, että mitä jos kaikki bugitukset ja tämmöset ei johdukkaan musta, vaan ubuntusta. En ole mikään linuxguru todellakaan, aika alkeissa oon, mutta ubuntussa mulla on ollu häiritseviä juttuja semmoset yleensä, että tuntuu kun ois liian monta "kerrosta" päälekkäin, että kun hirveen suuren osan asioista voi tehä graafisesti, mutta en saa niitä monesti toimimaan sillain, vaan sitte vasta teksipuolella. Tuntuu myös monesti että on liian paljon vaihtoehtoja graafisen ja tekstipuolen väliltä ja vaikee arvioida että toimiiko nyt tässä kohtaa graafinen. Sitte tuntuu monesti ettei tämmöset järjestelmän pienemmät graafiset osat toimi ihan niinku pitäs, esim. justii toi internetyhteyden hakeminen tuntuu tulevan sillain venkslaamalla, harvinaisemmat sovellukset känistyy vaan toisinaan (tietysti varmaan sovelluksen vika, mutta en tajua että miksi ei voi joko käynistyä, tai jättää käynistymättä sitte säänölisesti, vaan tommonen arvonta joka kerta). Ensinnäkin tärkein kysymys on se, että onko vika mussa, vai ubuntussa. Sitte se, että jos siiryn SuSeen (eikös se oo toinen "aloittelian distro") niin pääsenkö vaan ojasta allikkoon, koska mä tarviin monesti ohjeita, että löytyykö niitä ja onko suse sitten oikeestaan vakaampi ja noin, enemmän linux (tuntuu kanssa että tää ubuntu on hirveen paljon windowsiin päin ja sitähän ne kyllä sanookin). Entä onko sille (edes lähes) yhtä hyvin ohjelmia ja päivityksiä (sekä niihin, että järjestelmään)? Tarviin kyllä perusasetuksiin nykyään GUIta, mutta kyllä mä voin tehdä enemmänkin asioita tekstipuolella. Haen distroa, joka on vain vähän enemmän pois windows-tyyppisestä, ei mikään redhat, mutta vähän ehkä jotain muuta kun tää. Mulla on käytössä gnome ja suselta toivon myös gnomea. Nyt mulla ois paras hetki vaihtaa kun päivitys pyllähti, niin asennan joko ubuntun uudestaan levyltä tai vaihdan haha kuka tänki tekstin jaksaa lukee =D ...ainiin ja mites ajureiden ja laitteiden tuki suselle, entä miten toi tietoturva ja windowsin tiedostomuodot. Niin ja jos vielä kertosin että mihin linuxia käytän: Käytän lähinnä internet-selailuun visuaalisilla efekteillä leikkimiseen =), linuxiin tutustumiseen tietysti, sitte kaikki musiikinkuuntelu, leffat ja kaikki mitä koulun puolesta pitää tehdä, oikeestaan teen kaiken paitsi pelaamisen linuxilla
No mikset vain kokeile, livecd mahdollisuus on ja voit asentaa virtualboxin ja testata siinä. Ubuntun tapauksessa bugittaa jonkun verran, koska käytetään paljon beta softaa. Openuseen löytyy hyvin ohjeita, myös suomeksi. Foorumikin on olemassa. Opensusea tällä hetkellä satunnaisesti käyttäneenä voin sanoa, ettei peruskäytössä paljoa ole kaatuillut. Mutta tosiaan, hyvin satunnaisesti käyttäneenä. Ohjelmia on hyvin ja päivityksiä tulee tasaista tahtia. Opensusen asennuksessa on mahdollista valita Gnome. Mutta jos haluat pois windowsista, niin kannattaako se gnome valita? Eiköhän kaikki distrot saa windowsin kaltaiseksi, toiset on valmiiksi ja toisia pitää säätää. Paremmin jaksaisi, jos panostaisit kirjoitusasuun. Ajuri ja laitetuki on jokaisessa suositussa distrossa pääasiassa samankaltainen, ajurit kun ovat suurimmaksi osaksi kernelissä. Opensusella on muistaakseni oma tietoturvatiimi. Jos ei ole, niin joku voi korjata väitteen. Windowsin tiedostomuodot, mitä niillä tarkoitat? Winen saa kaikkiin distroihin... Eiköhän opensuse hyvin tuohon taivu. Yleisesti Opensusesta jää sellainen mielikuva, että kaiken säädön voi tehdä graafisesti. Itse en hirveästi hitaista graafisista työkaluista välitä, mutta sinulle se voi olla hyväkin asia.
windowsin tiedostomuodoilla meinaan vähänniinku ubuntussa on tää kodekkipaketti esim. mp3- ja muille windowsin tiedostomuodoille. hmmm. jos panostaisin kirjoitusasuun? rakentava palaute on aina hyvää, mutta tosta ei kyllä saa selkoa että millä tavalla, että pitäskö mun puhua kirjakieltä, vai kirjottaa värikkäämmällä kielellä, olla toistamatta samoa asoita, vai vähentää typoja ja tehä parempia lauseita, tai ilmasta asiat lyhyemmin. muuten vielä semmonen juttu, että justiin tossa huomasin ettei suse käytä debianin pakettihallintaa, mitä se käyttää ja onko se toimiva Joo kokeillahan sitä pitää, mutta jos ensin vähän tietoa hankkis pohjalle niin tietäs että kaanattaako polttaa levylle ja ladata monta tuntia tiedostoa
MP3 ei ole windowsin tiedostomuoto ;-) Kyllä Opensusessa videot ja suljetut tiedostomuodot saa toimimaan, ruodihan tuolta tietoa: Opensuse.fi Kirjakielellä kirjoittaminen ei ole ikinä pahitteeksi, näin välttää väärinymmärtämisen mahdollisuuden. Typojen vähennys on aina suuri plussa vastaamisen motivaatiolle. Joten oikoluku ennen lähettämistä ja sen jälkeenkin on ihan suotavaa. Esim. tuossa aloitusviestissä olisi ihan kiva olla tiettyjen kysymysten jälkeen kappalejako, jolloin lukemisesta tulee miellyttävämpää ja vastaamisen mahdollisuus kasvaa huomattavsti. Hyvä kun et ottanut tätä negatiivisesti, se ei suinkaan ollut tarkoitus. Opensuse käyttää RPM:ää, eli RedHat PackageManager paketteja. Onhan se ihan toimiva systeemi. Yleensä parempaa tuntumaa saa tosiaan distron omilta sivuilta, sitä en sano etteikö täältäkin tietoa saa, mutta tajusit varmaan pointin.
juu pidetäämpä mielessä, tiedän kyllä ittekki, että kuinka kivaa on auttaa siinä vaiheessa, kun pitää arvailla toisen tekstistä, että mitähän tollakin nyt taas tarkotettiin Muuten mitä tuohon valmistajan sivuilta selvittämiseen tulee, niin tuntu että sielä oli lähinnä semmosta "suse on paras, suse on toimivin"-propagandaa. Kyllähän sieltä sitten perustietoa järjestelmästä tuntui kuitenkin löytyvän. Muttamutta pistimpä kumminki lataukseen. Kiitos vaan kovasti avusta
Susea käyttelin joskus 2002-2004 -akselilla ja jätin sen parista syystä: - maksavien asiakkaiden ja maksamattomien eriarvoinen kohtelu - paketinhallinnan jäätävyys - ohjauspaneelin epäloogisuus Paketinhallinta on kuuleman mukaan jo paremmassa jamassa opensusessa ja distro taitaa olla aika lähellä ubuntua käyttövapauksien suhteen. Puoli vuotta sitten viimeksi kokeilin, mutta en koukkuuntunut. Mitä enemmän ubuntua on joutunut säätämään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tuo 8.04- päivitys epäonnistuu. Jos pakettivarastot on alkuperäiset tai ubuntun lisäämät ja ohjelmat on pääosin asennettu pakettienhallinnasta, ei pitäisi olla päivityksessä mitään ongelmia.
mäkin oon nyt saanu jo epäilyksiä, kun oon kanssa jo lukenu hirveesti pahaa tosta pakettihallinnasta, sitte toihan on lukemani perusteella justiin enemmän graafinen ku ubuntu. No tuli vielä mieleen, että mitä jos vaihtas vaan kubuntuun, vaikken itse siitä oo muutaman tunnin kokemuksella hirveesti pitänyt. Onkohan se toimivampi kun ubuntu. Mutta jos kokeilen tänään kumminkin tota susea, eihän se mitään maksa (kun poltan vielä DVD-RW -levylle) Mulla oli nvidian pakettihallinan ulkopuolelta asennetut ajurit ja jotenkin tää koko homma nyt sitten kömmähti, enää ei käynisty edes vesa-ajureilla.
Itse kokeilin uutta Myth (beta) versiota ja se ei lähtenyt mulla käyntiin. Uusin Ubuntu asentui nätisti, mutta en päivittänyt vaan asensin kylmästi vanhan päälle eli formatoin juurihakemiston. Luulisi että X lähtisi käyntiin nv ajureilla. tai sitten kokeile Xorg -configure ja käytä root kansioon tehtyä xorg.conf tiedostoa. Itse en aikoinaan SuSesta pitänyt. Vihaan muutenkin automaattisia systeemejä. Tunnen koneeni ja haluan tehdä konffaukset käsityönä. Mandriva ja SuSE jos haluaa maksaa, niin toimivat hyvin ja on ne kodekit heti hallussa.
Fedorassa on kyllä mielestäni paras pakettienhallinta, sitten ubuntu ja viimeisenä opensusen. Itse olin aluksi sitä mieltä että opensuse olis paras, mutta kokeiltuani sitä petyin pahasti. Jos et ubuntua enää halua käyttää niin asenna fedora mielummin kuin opensuse.
Itse taas olen erittäin tyytyväinen openSUSEen. Ainakin omassa käytössäni paljon vakaampi kuin Kubuntu, jota aiemmin käytin. Pakettienhallinta oli aiemmissa versioissa huomattavasti huonompi kuin muissa suosituissa distroissa, mutta nykyisessä 10.3 versiossa toimii niinkuin pitääkin. Kannattaa ainakin kokeilla.
eiku meinasin järjestelmää ylipäänsä (joo rupeenpa nyt panostaa siihen kirjotusasuun ) kun pitäisi poistaa kaikki nvidiaan viittaavat paketit ennenkun asentaa noi 3d-ajurit, niin alotin sillä, että poistin nv-ajurit. No sitten ajattelin että starttaan failsafeen ja rupeen asentamaan niitä , mutta jostain syystä nuo vesa-ajurit eivät lähteneet pyörimään, vaan ruutu jäi mustaksi. Nyt olen kinkkisessä tilanteessa, koska failsafessa ei tule kuvaa ja recovery modella ei voi asentaa nv-ajureita uudestaan, koska init 1-tasolla ei toimi netti. Enkä voi init 1-tasolla myöskään asentaa 3d-ajureita, koska se asennusohjelma tarvii vähintään tason kolme tai kaks (kai). init 2-taso tai sitä korkeampi ei mulla edes käynisty, sillä eihän mulla ne vesa-ajuritkaan toimi. Ajattelin että tässä tilanteessa on helpointa lähtee puhtaalta pöydältä, eikö? edit:hetkinen, tämä xorg.conf.failsafe taitaa olla puutteelinen, muokkaan nyt tätä ja katotaan lähtiskö käyntiin edit2: No siinähän se syy olikin, tuolta tiedostosta puuttu kokonaan kaikki näytönohjaimeen viittaavat rivit. Kyllä se nyt lähtee vikasietotilassa käyntiin, mutta toi hardyn päivitysohjelma ei ole päivittänyt kerneliä, vaan "cat /proc/version" näyttää kernelin versioksi sitä 2.6.22-14, ongelma on se, että näyttiksen ajureiden asennusohjelma tarvii kernel headerit ja mulla on nyt ne väärälle versiolle (eli hardyn 2.6.24-16), eli kernel ei päivittynyt, mutta headerit päivittyivät. Näissä hardyn repostoreissa ei myöskään taida olla tuon vanhemman kernelin headereita. No jokatapauksessa rupeaa tän viestiketjun aihe luisumaan, otsikko ei vastaa enää sitä. Että mitä tähän suseen tulee niin päätin nyt sitten, että kun tämä tilanne nyt rupeaa näyttämään paremmalta, niin pidän nyt vielä tämän ubuntun asennettuna, mutta jos nyt kokeilen tuota susea. Vaikka tämä ei nyt otsikkoa vastaakkaan, ni jos joku osais silti neuvoa tän kernel-sotkun kanssa, kun uuden threadin tekeminen tuntuu höperöltä
Hae jostain Hardyn sources.list, josta varmasti löytyy kaikki tarpeellinen eikä rippeitä gutsystä ole. Tämän jälkeen: Koodi: sudo aptitude update sudo aptitude install ubuntu-desktop #jos käytät gnomea sudo aptitude dist-upgrade Tämän jälkeen pitäisi olla uusin kerneli sisällä.
Niin eli tarkotus olisi ettiä tuon sources.list-tiedoston sisältämä teksti jostain sivulta, kopioida ja liittää se asiakirjaan, joka sitte tallennetaan kansioon /etc/apt, nimellä "sources.list". Näinkö?
Näinpä juuri. Koodi: sudo gedit /etc/apt/sources.list Korvaa koko lista tällä: # PAKETTIVARASTOLISTAUS X/K/UBUNTU 8.04 (hardy) # Listaus ottaa käyttöön seuraavat pakettivarastot: # - main # - restricted # - universe # - multiverse # - backports # - medibuntu ## VIRALLISET PAKETTILÄHTEET deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy main restricted deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy main restricted ## Päivitykset deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-updates main restricted universe deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-updates main restricted deb http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security main restricted deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security main restricted deb http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security universe deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security universe deb http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security multiverse deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu hardy-security multiverse ## Backports - ohjelmien uudempia versioita, joita ei välttämättä ole testattu tarpeeksi deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-backports main restricted universe multiverse deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-backports main restricted universe multiverse ## YHTEISÖN YLLÄPITÄMÄT PAKETTILÄHTEET deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy universe deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy universe deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy multiverse deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy multiverse ## KOLMANNEN OSAPUOLEN EPÄVIRALLISET PAKETTILÄHTEET: MEDIBUNTU ## HUOM! muista lisätä pakettivaraston allekirjoitus ## Ohjeet wikikirjassa: http://dy.fi/q7p deb http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free deb-src http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free
juu tuolla korvasin, tallensin ja ajoin nuo komennot, jotain ohjelmia asentui ja päivittyi, mutta kernel näkyy yhä samana. Niin siis kone on käynistetty uudelleen
Eiköhän ole vaan kyse siitä ettei kernel ole päivittynyt grubiin syystä tai toisesta. Kokeile ajaa seuraava komento: Koodi: sudo update-grub
Maksavat asiakkaat saivat lisäarvoa siitä että jakelu oli ensin heidän käytössään. Ohjelmistohallinta joka sai YaSTin käytön hitaammilla koneilla tuntumaan tervanjuonnilta on korjattu. Uusittu systeemi on ehkä nopeampi kuin apt, sekä graafisesti että komentoriviltä käytettynä. ;-)
Kokeilin tota update-grubia, mutta kyllä tämä cat /proc/version vaan edelleen väittää, että vanha kerneli on käytössä. Mutta tämä update-grub-tuloste näyttää, että kumminkin jossain on tuo uusi kerneli olemassa: "Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub Searching for default file ... found: /boot/grub/default Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst Searching for splash image ... none found, skipping ... Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic Found kernel: /boot/memtest86+.bin Updating /boot/grub/menu.lst ... done" niin ja mikähän tämä mahtaa olla: "W: GPG-virhe: http://packages.medibuntu.org hardy Release: Seuraavia allekirjoituksia ei voinut varmentaa koska julkista avainta ei ole saatavilla: NO_PUBKEY 2EBC26B60C5A2783" vähän seurasin tuota "apt-get update" edistymistä, niin se valittaa tuota, myös jos avaa synapticin, tulee sama virhesanoma. voikohan tämäkin nyt sitten liittyä tähän kernelin päivitys-sotkuun. Ilmeisesti joidenkin pakettien kanssa on ongelmia, mutta ovatko ne kuitenkin saatavilla, tai siis haittaako tuo virhe niiden lataamista tuolta pakettivarastosta
## KOLMANNEN OSAPUOLEN EPÄVIRALLISET PAKETTILÄHTEET: MEDIBUNTU ## HUOM! muista lisätä pakettivaraston allekirjoitus ## Ohjeet wikikirjassa: http://dy.fi/q7p