1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Uusi (halpa) kannettava versus vanha (kallis) kannettava

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Mysterix 15.04.2008.

  1. Mysterix

    Mysterix Member

    Liittynyt:
    30.01.2008
    Viestejä:
    79
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Onko tällä koneella enää mitään virkaa? Tällaiset tiedot kaivoin esiin.

    Compaq Presario 2516 EA

    Intel Pentium 4 DT 2.53 GHz prosessori
    Keskusmuisti 512 M DDR SDRAM 266 MHz (2 x 256 Mt)
    15” XGA TFT näyttö
    Kiintolevy 40 Gt
    ATI Mobility Radeon IGP 345M, jossa jopa 64 Mt DDR SDRAM näytönojain
    Sisäänrakennettu 16 bittinen Soundblaster Pro yhteensopiva 3D ääni
    QSI CD-RW/DVD SBW-241
    Modeemi ja 10/100 mbps verkkokortti (integroitu) – Fax/modeemi 56 K
    Portit: 1394 (Firewire), PS/2, 3 kpl USB 1.0, RJ-11, RJ-45, s-video out, kuuloke, mikrofoni, virta, infrapunaportti, ulkoinen näyttö, porttitoistin


    Koska tällaiseen vanhaan masiinaan ei luonnollisestikaan kannata rahallisesti investoida, onko olemassa mitään muita juttuja, joilla voisi parantaa koneen suorituskykyä. Kannattaako edes harkita tämän koneen laittamista verkkoon niin kauaksi aikaa, että saa uuden tilalle.

    Keskusmuisti olisi tuplattavissa, muttei tietenkään ilmaiseksi. USB-portit ovat mallia 1.0 eli hitaita. Niitä ei kai voi "päivittää", jos olen oikein ymmärtänyt. Kaikki ohjaimet, ajurit ynnä muu on "alkuperäistä", mutta Windows XP Home on päivitetty Service Pack 2:lla. Kone maksoi keväällä 2003 Microsoftin Ohjelmistopaketti 2002:n kanssa 1750 euroa.

    Kone toimii edelleen moitteettomasti. Kovalevy on täynnä. Kone ei ole koskaan ollut verkossa. Ainoastaan kovaääninen tuuletin ärsyttää. Nyt pari viikkoa sitten sain ilmoituksen kiintolevyn diagnostiikkaa suorittaessa, että "Testin lukutekijä on aiheuttanut virheen". Pitäisikö olla huolissaan?

    Jos nyt harkitsisin uuden kannettavan hankintaa, mihin kannattaisi kiinnittää huomiota ja mihin ominaisuuksiin satsata. Turhista ominaisuuksista en haluaisi maksaa. Toisaalta kone ei saisi auttamattomasti vanhentua vuodessa tai kahdessa, mutta ei tietysti olla ikuinenkaan.

    Jos vertaa vaikka niitä koneita, joita saa "halvalla" eli jotka maksavat noin 500–600 euroa ja koneita, jotka maksavat tonnin tai reilusti yli. Mistä siis kannattaisi maksaa ja mistä ei? Kauppaan meno on siinä mielessä hieman vaikeaa, että myyjä onnistuu "puhumaan pyörryksiin", jollei osaa puolustautua.

    Pelaamiseen en konetta tarvitse. Tarkoitus olisi hyödyntää tietokonetta dvd-soittimena, jossa on myös tallentava ominaisuus (ei löydy markkinoilta tallentavaa dvd-soitinta dvb-c:nä) sekä hyödyntää tietokoneen tuomia mahdollisuuksia tiedon ja viihteen ihmeellisessä maailmassa.

    Pitkä sepustus. Mutta uskon, että joku muukin palstaa seuraava aloittelija saattaa hyötyä tästä kysymyksestä. Kiitän jo etukäteen kommenteistanne!
     
  2.  
  3. yaht

    yaht Regular member

    Liittynyt:
    07.12.2005
    Viestejä:
    2,261
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Hyvä kone tuosta tulee kun ostat uuden kovalevyn ja tuo kovalevy maksaa 40€ ylös päin koosta riippuen.
     
  4. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Uusi keskusmuistipalikka saattaa tosiaan maksaa hunajaa mutta uuden kovon löydät varmasti halvalla. Aloita tekemällä recovery / asennus- cd:t jos et niitä alkujaan saanut kannettavan mukana. Manuaalista pitäisi löytyä ohjetta siihen. Usb2:n saat varmasti päivitettyä jo sellaista tarvitset. Kaikki data- liikkeet myyvät pcmcia (tai vastaavaan)- paikkaan sopivaa lisäkorttia, hintaa 20-40e.

    Hintavalla kannettavalla ja halvalla kannettavalla on yleensä lähinnä eroa työn laadussa, mahdollisesti komponenttien määrässä ja koossa. Mitä suurempi möhkäle, sitä halvempaa siihen on tunkea iso määrä halpaa lisälaitetta. Runko on myös usein tehty hintavammasta ja kestävemmästä materiaalista, mikä kasvattaa käyttöikää roimasti verrattuna muovisäleikköön vaikkapa tämän acer- läppärin ympärillä.
     
  5. Squirrel2

    Squirrel2 Guest

    Mihin sitä nopeaa usb-porttia tarvitsee? Huvittavaa on, ku printterissäkin Windows herjaa, että laite saattaa toimia nopeammin jos käyttää usb 2.0-porttia, jota työkoneessani ei edes ole. Itse lähinnä keksin nopealle portille käyttöä on usb-muistipalikka; ja siihen vain jos käytätä _isoja_ tiedostoja; normaalit office-documentit menee 1.0 usb-portin läpi tosi nopeasti. Hiiret, printterit ja muut tuskin tarvii nopeampaa porttia.

    Isommalla kiintolevyllä ja muistin tuplauksella tuo on ihan kelpo peli. Ulkoinen kovalevykin on aika pro; tosin sinunhan kannattaa hitaan usb-portin takia ostaa firewire liitännäinen, kun sinulla sellainen on koneessasi.
     
  6. Madnick1

    Madnick1 Regular member

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    223
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kohtalaisen pomminkestävä peli ja kuvailemaasi käyttöön toistaiseksi aivan riittävä.
    Muistit ja kovalevy vaihtoon vaan, ne pystyy tuossa koneessa vieläpä vaihtamaan aivan olemattomalla vaivalla ja varmasti hintansa arvoinen investointi.
    Tuommoinen PCMCIA USB 2.0 kortti ei tosiaan myöskään paljon maksa.
    Tuommoisilla päivityksillä pärjää taas pari vuotta...
    Jos oikein alkaa vauhtia mieliä, niin tehokkaampi prosessorikin on vaihdettavissa ja löytyy tuohon pikkurahalla. Vaihtaminen vaatii ohjekirjan, joka on imuroitavissa HP:n internet sivuilta.

    Ei noilla muutoksilla nyt tietysti vielä uudelle halpiskoneelle suorituskyvyssä pärjää, mutta tulipahan ainakin ehtyviä luonnonvaroja säästettyä!
     
  7. Mysterix

    Mysterix Member

    Liittynyt:
    30.01.2008
    Viestejä:
    79
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Koneella on siis elinaikaa vielä. Olen kyllä huomannut, että vanhan kannettavan liitännät ja laajennusmahdollisuudet ovat varsin monipuoliset näihin halpoihin uusiin kannettaviin verrattuna. Prosessorikin näyttää numeroina ihan järkevältä. Luulin, ettei siitä ole enää mihinkään, kun se ei ole uusien lailla "dual core". Asennuslevyt ja ohjelmatiedostot löytyvät avaamattomista pakkauksista.

    Muutama kysymys olisi vielä.

    Pystyisikö muistia lisäämään kahteen gigaan huolimatta siitä, että ohjeissa sanotaan, että lisäys on mahdollista vain yhteen gigaan saakka. Siis silleen, ettei tällä toimenpiteellä vahingossakaan rikkoisi koneen sisältä mitään osia tai aiheuttaisi muuta tuhoa.

    Muistin lisäys menee joka tapauksessa niin, että 512 MB palikka täytyy ottaa pois ja laittaa 1 GB palikka tilalle. Kuulemma virustorjuntaohjelma vaatisi ainakin tuon yhden gigan muistin. Totta vai ei?

    Mihin muuten niitä tehoja vaaditaan eniten? Pelaamiseen? Hyödyttäisikö esimerkiksi yhtään, jos minulla olisi kahden megan laajakaistanopeus yhden megan sijaan sillä verkkokortilla, joka tässä koneessa on integroituna.

    USB:hen pitäisi saada lisää potkua sen takia, että kun toistaa Kingstonin Data Traveliltakin useampia musiikkitiedostoja peräkkäin, kone alkaa etenkin Winampin kanssa helposti hyytyä. Joten ilmeisesti homma takkuaisi entistä enemmän 500 gigan ulkoisen kovalevyn kanssa. Kovalevyltä videoitakin toistaessa sovelluksia on yleensä voinut olla samaan aikaan useampia auki. Jos kone olisi internetissä, sen pitäisi selviytyä kaatuilematta tv-ohjelmista, videoista ynnä muusta.

    Olen ajatellut asiaa niin, että pitäisin omat tiedostoni ulkoisella kovalevyllä ja irti "emokoneesta" aina silloin, kun olen netissä. Jos mokaan, niin silloin p***a tarttuu ainoastaan "emokoneeseen" ja vahinko on pienempi. Siirtäisin tarpeen mukaan aina koneen kovalevyltä tavaraa ulkoiselle.

    Ja vielä ulkoisesta dvd-asemasta, kun vanha tallentaa vain cd-muodossa. Olisiko sellaista mahdollisuus tunkea vielä johonkin vapaaseen paikkaan? Tosin sellaisen osto ei olisi siinä mielessä kovin järkevää, koska sille ei jäisi mitään käyttöä sen jälkeen, jos hankin uudeksi koneeksi taas kannettavan. Rahaa en haluaisi laittaa mihinkään sellaiseen, jota ei voi enää myöhemmin käyttää hyödyksi.

    Kiitän ja kumarran edelleen kommenteistanne!
     
  8. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Jos alkaa kovasti menemään hintavaksi budjetti, itse ostaisin mielummin vaikkapa 800e:n hintaluokassa uuden kannettavan ja valjastaisin vanhan vaikkapa linux- surffailu ja medianpläräys- koneeksi. Pyörii loistavasti tuolla kokoonpanolla ilman lisämuisteja.

    Xp tarvitsee gigan muistia maksimissaan käyttöön jota olet kuvaillut.- Resurssisyöpöimmät antivirussoftat, kuten Norton ja F-secure pitävät kaikesta saatavilla olevasta muistista, mutta toimivat varmasti riittävän hyvin, kunhan varot mitä asennat koneelle. Ylimääräiset lisäosat googlen, applen ym, ohjelmistoissa pitkittävät käynnistymistä ja varaavat turhaan muistia taustalla.

    Tehoja tarvitset lähinnä virussoftan pyörittämiseen ja hd- materiaalin toistamiseen. Meganen netti riittää aika pitkälle, muttei usein sujuvaan videontoistoon.


     
  9. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    512 Mt keskusmuistia riittää vielä Windowsille, nettiselaimelle, palomuurille ja virusohjelmalle, kunhan ei valitse markkinoiden raskaimpia sellaisia. Ilmainen AntiVir on ihan riittävä virusskanneri, jos vähänkään käytää järkeään latailujen kanssa. Selaimeksi FireFox tai Opera, ja palomuuriksi riittää monesti Windowsin sisäänrakennettukin ellei pahemmin wareta troijalaisia koneelleen.
    Muistinlisäys 750 megaan tai gigaan ei kyllä olisi pahasta, ellei se tule kohtuuttoman kalliiksi.

    DigiTV-USB-tikku vaatii käsittääkseni aina USB 2.0 portin.
    TV-kuvan tallennus vaatii isohkon kovon, joten se sisäinen pitäisi varmaan tosiaan vaihtaa, vaikka varastoisikin suurimman osan tavarasta ulkoiselle.

    Myös iso ulkoinen kovo vaatii käytännössä usbi kakkosen, muuten käyttö on järkyttävän hidasta. Ulkoiset kovot, jotka ottavat sähkönsä USB:sta (2.5" levyt), ovat huomattavasti kätevämpiä, jos konetta liikuttelee, kuin erillisellä virtalähteellä varustetut (3.5" levyt).
    Ulkoinen kovo voisi tietysti olla myös lähiverkkomallia, eli ei tulisi lainkaan koneeseen kiinni USB:n vaan LAN:in kautta.

    DVD-soittimeksi ja nettisurffailuun tuo kone riittänee vielä oikein hyvin, HD-matskua ei taida tuolla integroidulla näyttiksellä kunnolla saada ulos.
     
  10. Madnick1

    Madnick1 Regular member

    Liittynyt:
    20.11.2007
    Viestejä:
    223
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Siitä muistista...

    Tuo kone VISSIIN käyttää jotakin Compaqin omaa muistityyppiä.
    Piirisarjasta on myös tietoa kovasti vähän, joten vaikea on vastata kysymykseesi siitä miten käy jos 2 gigaa asentaa.

    Sen verran voin vielä omakohtaisesta kokemuksesta todeta, että tuossa meikäläisen "koekaniinissa" Fujitsu D1845 läppärissä on 2Gt DDR400 muistia asennettuna ja pelittää (jopa oikealla nopeudella), vaikka valmistajan mukaan se tukeekin maksimissaan 1Gt DDR333 muistia.
    Nuo valmistajan ilmoitukset maksimi tuetusta muistista perustuvat näiden vanhojen koneiden osalta usein siihen, että hetkenä kun testausta tehtiin oli terävintä kärkeä palikka mallia 512Mt DDR333.

    Jos siis jostakin vain sopivat palikat löydät, niin ainahan sitä voi kokeilla. Jos kone sitten vain kykeneekin osoittamaan vain 1Gt, niin toisen palikan voi jättää pois. Muisti on halpaa...

    Millaisia vaikutuksia sillä muistin lisäyksellä esim. 512Mt -> 1Gt sitten on normaali työpöytä käytössä, niin ero on HUOMATTAVA.
    Kuvailemassasi käytössä ero 1Gt -> 2Gt välillä ei taida kovin kummoinen olla, kun kyseessä on XP.
     
  11. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Mutta vasta jos 512 megaa ei riitä käyttikselle + ohjelmille, sitä ennen muistin lisäys ei oikeastaan näy mitenkään. 768 megaa viimeistään riittää kevyehköön käyttöön, ei ole pakko mennä täyteen gigaan.
    Jos koneeseen sopivaa DDR-muistia tosiaan saa halvalla (10-15 euroa/512 megan kampa), 1-2 gigaa on tosiaan suositeltava määrä, mutta jos kone vaatii jotain kallista merkkikohtaista kampaa, tyytyisin itse vähempään, 512 tai 768 megaan.
     
  12. Mysterix

    Mysterix Member

    Liittynyt:
    30.01.2008
    Viestejä:
    79
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Taitaa jäädä vanhan päivitys. Muisti maksaisi 42.00 € ja minusta se on loppujen lopuksi aika suuri summa ottaen huomioon muut puutteet. Digiboksia en ajatellut koneeseen kytkeä. Lähinnä ajattelin sitä, mitä kaikkea ihmeellisestä internetistä itsestään löytyy. Flashvideot tietysti toistuisivat ongelmitta.

    En ole ikinä edes nähnyt "Linux-konetta". Kun ei ole 24 h/vrk päivystävää yksityisnörttitukihenkilöä ja jos Linuxiin tulisi ongelma, voisi olla hankalaa, kun tuppaa välillä olemaan Windowsin kanssakin.

    Olen tässä mietiskellyt, että mahtaako ohjelmointi vaatia matemaattista lahjakkuutta vai pärjäisikö lukion yleisen matikan arvosanalla kuusi ja tippaleipä-aivojen loogisuudella. Mysterix naputteli jo silloin Mikrobitistä ohjelmia koneelle, kun lettas oli vastikään oppinut kävelemään. :D Mutta yleensä se tyssäsi siihen, että lähes joka ainoassa ohjelmassa oli "syntax error", enkä osannut niitä korjata.
     
  13. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Kyllä MB:t on tullu luettua melkein ensimmäisestä painoksesta alkaen :) .
     
  14. Mysterix

    Mysterix Member

    Liittynyt:
    30.01.2008
    Viestejä:
    79
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Off Topic tämän kerran... Hitsi, opitko sinä lukemaan jo 1-vuotiaana? Itse luin heti uunituoreena, kun postipoika oli tuonut laatikkoon. Se oli silloin noin 80-luvun puolessa välissä. :)
     
  15. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Off- topicia edelleen, mutta noin neljän vanhana. 6- vuotiaana räpelsin Commodorea jo tukka pitkällä.

    Mutta älä todellakaan vanhaa työjuhtaa komeroon pistä, hyvä tilaisuus opetalla vaikka palvelimen pystyttäminen.
     
  16. Mysterix

    Mysterix Member

    Liittynyt:
    30.01.2008
    Viestejä:
    79
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    En taida tietää, mitä palvelin tässä yhteydessä tarkoittaa. :()

    Olin itse yläasteella, kun meille tuli ensimmäinen kotitietokone - Spectravideo 328 (?). Siinä suhteessa se oli huono ostos, että Commodoreen löytyi moninkertaisesti enemmän pelejä. Mutta Spectris oli paljon makeemman näköinen.

    Mikrobitistä kopioin sille ohjelmia, joista vain yhden sain toimimaan - mäestä tuli alas tikku-ukkomäkihyppääjä. Oli se siistii!

    Pyydän anteeksi, mutta mun on ihan pakko kertoa vielä tosi "hupaisa" juttu. Saatte hiukan huumoria asialliselle palstalle.

    Olen tutkinut kovalevyni sisältöä ja löysin sieltä pikakuvakkeen etuovi.comiin... MS-DOS-ohjelmalle... asemalle A:\ ...luotu 22.7.2004. Sen jälkeen, kun sen löysin, a: on rutissut aina pari kertaa koneen käynnistyessä. Ei aavistustakaan, miten ohjelma on syntynyt. Kovalevyltä löytyi muitakin "erikoisohjelmia", mutta tämä taisi olla niistä paras!

    Onko täällä muuten jossain hölötyspalsta?
     
  17. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,405
    Kiitokset:
    218
    Pisteet:
    93
    Jos uuden koneen hommaat, mikä se mukavampaa kun heittäytyä leikkimään vanhalla. Live- linux sisään ja opettelemaan.
     

Jaa tämä sivu