1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

W)(/XP:n formatointi

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Bixxel 09.01.2008.

  1. Bixxel

    Bixxel Member

    Liittynyt:
    15.07.2007
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Muotoilen vanhan kysymykseni uudelleen. Eli miten formatoin oikeaoppisesti pc:n, kun sillä on W98 C-asemassa ja XP D-asemassa? Minulla on XP:n asennuslevy. En ole ammattilainen enkä nörtti-insinööri, vain avusta kiitollinen harrastaja eli neuvot rautalangasta täppoi täpiltä. Kiitos etukäteen avusta!
     
  2.  
  3. nurmoosta

    nurmoosta Active member

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    2,365
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    WINDOWS XP ASENNUSOHJE

    Ensiksi tietenkin tarvitaan "boottaava" asennus-cd/dvd.
    (Jotta voisit käynnistää tietokoneen Windows XP:n CD-levyltä , tietokone on määritettävä käynnistymään CD-, DVD- asemasta. Biosista valitaan ensimmäiseksi käynnistyspaikaksi cd/dvd;muista talentaa asetukset).
    Aseta Windows XP:n CD-levy CD- tai DVD-asemaan ja sammuta ja käynnistä uudelleen.
    Käynnistä tietokone Windows XP:n CD-levyltä painamalla jotain näppäintä, kun järjestelmä pyytää tekemään niin tietokoneen käynnistämiseksi CD-levyltä. (ruudussa vilahtaa esim: "press any key to boot from cd")

    Jos kiintolevyohjain vaatii jonkin kolmannen osapuolen OEM-valmistajan ohjaimen, määritä ohjain painamalla F6-näppäintä.(sekin vilahtaa ruudussa)

    Kun asennusohjelman aloitussivu tulee näyttöön, paina ENTER-näppäintä.

    Hyväksy Windows XP:n käyttöoikeussopimus painamalla F8-näppäintä.
    Jos tietokoneessa havaitaan aiempi Windows XP -asennus, sinulta kysytään, haluatko korjata sen. Jos haluat ohittaa korjauksen, paina ESC-näppäintä.
    Kaikkien fyysisten kiintolevyjen aiemmin luodut osiot ja osioimaton kiintolevytila näkyvät näytössä. Valitse NUOLINÄPPÄINTEN avulla se osio tai osioimaton kiintolevytila, johon haluat luoda uuden osion. Poista aiemmin luotu osiot painamalla P-näppäintä tai luo uusi osio(t) osioimattomaan kiintolevytilaan painamalla L-näppäintä. Jos poistat aiemmin luodun osion painamalla P-näppäintä, sinun on vahvistettava osion poistaminen painamalla sitten S-näppäintä (tai ENTER- ja sitten S-näppäintä, jos kyseessä on järjestelmäosio). Toista tämä vaihe jokaisen aiemmin luodun uudeksi osioksi muutettavan osion kohdalla. Kun kaikki osiot on poistettu, valitse osiomaton kiintolevytila ja luo uusi osio painamalla L-näppäintä.

    Jos haluat luoda osion kiintolevytilaan, jossa jo on yksi tai useita osioita, sinun on ensin poistettava aiemmin luodut osiot ja luotava sitten uusi osio.
    Kirjoita uuteen osioon käytettävä koko (megatavuina) ja paina ENTER-näppäintä. Voit myös luoda kaiken vapaan kiintolevytilan käyttävän osion painamalla pelkästään ENTER-näppäintä.
    Luo muita osioita tarvittaessa toistamalla vaiheita 4 ja 5.
    Jos haluat asentaa Windows XP:n, valitse NUOLINÄPPÄINTEN avulla osio, johon Windows XP asennetaan, ja paina sitten ENTER-näppäintä. Jos et halua alustaa osiota ja asentaa Windows XP:tä, sulje Windowsin asennusohjelma painamalla F3-näppäintä kahdesti äläkä tee jäljellä olevia toimia. Tässä tapauksessa sinun on alustettava osio jonkin muun apuohjelman avulla.
    Valitse osiossa käytettävä alustusvaihtoehto ja paina ENTER-näppäintä. Sinulla on seuraavat vaihtoehdot:
    • Alusta osio käyttämään NTFS-tiedostojärjestelmää (pika)
    • Alusta osio käyttämään FAT-tiedostojärjestelmää (pika)
    Alusta osio käyttämään NTFS-tiedostojärjestelmää
    • Alusta osio käyttämään FAT-tiedostojärjestelmää
    • Säilytä nykyinen tiedostojärjestelmä (ei muutoksia)
    Jos valittu osio on uusi osio, nykyisen tiedostojärjestelmän säilytysvaihtoehto ei ole käytettävissä. FAT-tiedostojärjestelmän vaihtoehto ei ole käytettävissä, jos valittu osio on suurempi kuin 32 gigatavua. Jos osio on suurempi kuin 2 gigatavua, Windowsin asennusohjelma käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää (sinun on vahvistettava tämä painamalla ENTER-näppäintä). Jos osio on pienempi kuin 2 gigatavua, Windowsin asennusohjelma käyttää FAT16-tiedostojärjestelmää.
    Kun Windowsin asennusohjelma on alustanut osion, jatka noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Kun Windowsin asennusohjelman suorittaminen on valmis, voit luoda tai alustaa muita osioita Windows XP:n Levynhallinta-työkalujen avulla.
     
  4. Bixxel

    Bixxel Member

    Liittynyt:
    15.07.2007
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Huhhhh....lämmin kiitos tyhjentävästä ohjeesta! On kuitenkin sanottava, että näyttää lähes "pelottavalta". Olen jnkv. puuhannut vuosikaudet pc:n parissa, mutta ihan näin radikaalia en ole ennen tehnyt, kun en ole varsinainen "nörtti". Pari kysymystä tulee heti mieleen! Siis tällä kaavalla saan sen W98:n C:stä pois ilman kummempia niksejä? Sitten se OEM ohjaimen valinta - siis painan F6 ja kone valitsee oikean? En edes tiedä mikä on OEM ohjain saati oikea sellainen. Sitten toi osio-käsite. Siis C-asema ja D-asema ovat osioita - ja ne voidaan siis tosta vain poistaa, mutta mihinkäs kone lykkää sitten kamat vai syntyykö osion luonnilla esim. uusi C-asema??? Huhhh.... Ja sitten noi FAT ja NTFS käsitteet....! Siis pitäiskö mun etukäteen määrittää minkä vetoinen C-asema mulle tulee vai pitääkö mun tietää paljonko kamaa sinne pannaan asennusvaiheessa vai miten?? Huhhh..ihan hieno ja taatusti oikeoppinen sun ohje on, mutta pakko tunnustaa, että pelottaa ryhtyä toimeen, mutta haluan kuitenkin ton jaon ja W98:n pois ja koko kiintolevyn vain XP:n käyttöön. Olisko mitään pikayhteyttä sinuun, jos tulee jotain akuuttia ongelmaa?? Huhhh.... Outoa muuten, että mun sähköpostiin ei tullut tietoa sun vastauksesta. Tähän asti on tullut.
     
  5. Bixxel

    Bixxel Member

    Liittynyt:
    15.07.2007
    Viestejä:
    51
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hops! Näyt olevan Nurmosta. Olen itse Seinäjoelta. Ei sellainen olisi mitenkään mahdollista, että kävisit paikan päällä hoitelemassa tai edes neuvomassa??
     
  6. nurmoosta

    nurmoosta Active member

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    2,365
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Lähetin privaviestin :)
     
  7. BforeDusk

    BforeDusk Senior member

    Liittynyt:
    15.09.2006
    Viestejä:
    6,570
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    118
    Yksi tapa poistaa W98 on editoida boot.ini tiedostosta W98 käynnistys tiedot ja delotoida windows ja haluamasi kansiot C: asemalta. xp d: asemassa käyttää muutamia c: juuressa olevia tiedostoja.
    Tosin uusi asennus on aina puhdas xp.

    Alkuun voisit kertoa, minkä kokoinen se kovalevysi on? Ja minkä kokoiset ne osiot c: ja d: ovat?

    Tulet meinaan katumaan jos poistat osiot ja ja luot kovosta vain yhden, c:n. Kun winukka menee sekaisin ja haluat taas asentaa uusiksi, niin mihin talletat datasi? Siksi 2 osiota, d:ssä tiedostot ja ajurit yms. säilyvät, kun formatoit c:n ja asennat uusiksi.

    Näin alkuun, jopa 5GB riittää c:lle ja winukalle, kun ohjelmat voi asentaa d:llekin. 20GB on riitävä asentaa hyötysoftatkin c:lle. Pelit menee d:lle, koska ne useasti poistuu myöhemmin.
    5GB - 50% on haitari c:lle, kun kovon kokoa tiedä.

    http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/windows.htm
    Tuossa on hyvä sivusto lueskella winukan saloja. Osa asioista on tosiaankin suhteellisen edistyneille käyttäjille, mutta ei asioiden lukeminen mitään vahinkoa koneellesi tee.
    Onhan tuolla vähän vanhentunutta tietoakin. (Windows vakaammaksi, nopeammaksi ja turvallisemmaksi asia tekstiä, mutta muistin määrät ei ole tätä päivää.)
    Ja eka ohje Henkilökohtaisten kansioiden sijainti ei kerro XP:ssä tapaa, Käynnistä valikossa Omat tiedostot hiiren oikella ja Ominaisuudet, niin Siirrä... napista voi valita kansion toisessa osiossa. Näin kaikki Omat tiedostot tallennettu säilyy kun formatoi winukan osion.
     

Jaa tämä sivu