1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mikä hiivatin kasettimaksu

Viestiketju DVD-R -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi saapas 10.12.2003.

  1. saapas

    saapas Member

    Liittynyt:
    19.06.2003
    Viestejä:
    35
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Mikä ihme hommeli on tämä kasettimaksu.
    Joidenkin firmojen dvd+r levyjen hinnastoissa
    on maininta että levy on kasettimaksuton mikä
    seon.
     
  2.  
  3. Boulder

    Boulder Regular member

    Liittynyt:
    18.02.2002
    Viestejä:
    127
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Oletko kokeillut Googlea?
     
  4. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Kasettimaksu on sellainen etukäteen maksettava rangaistusmaksu siitä että tulet kuitenkin polttamaan sinne levyille Anssi Kelan ym artistien tuotoksia. Se että poltat leffan DVDR:lle tuottaa suomalaislle artisteille rahaa. Aika loogista.

    [sarkasmia]
    Vähän samantapainen maksu on kuulemma tulossa bensanhintaan, koska kuitenki suurin osa suomalaisista ajaa lievää ylinopeutta. Tuosta uudesta bensamaksusta tilitetään tuotto formulakuskeille. Yhtä loogista.
    [/sarkasmia]
     
  5. Agent_007

    Agent_007 Senior member

    Liittynyt:
    05.05.2003
    Viestejä:
    29,936
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    143
  6. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kasettimaksu on juuri sellainen asia joka saa minulla "mittarit" punaiselle. Teosto verottaa laittomasti mm. yksityishenkilöiden maahantuomia dvd±rw ja cd-levyjä. Sen lisäksi teosto perii Suomalaisessa kaupassa myytävistä aihioista kasettimaksua, joka on esimerkiksi tyhjän dvd-levynkohdalla 0,92€. Melkoinen lisä siis hintaan kun ottaa huomioon että ulkomailta tilatessa noita dvd-levyjä saa alle tuon 0,92€.

    Onneksi kasettimaksusta on tehty jo kantelu EU:n oikeusasiamiehelle, koskien juuri tätä maahantuontia. Saa nähdä miten tuossa kantelussa käy. Se on kuitenkin varmaa että Suomi itse ei tule tekemään asialle yhtään mitään, johan tämä nähtiin esimerkiksi autovero asiassa - muutos tuli vasta kun "ylhäältä" käskettiin. Tällä hetkellähän tilanne on se ettei yksityishenkilö saisi tuoda toisesta EU-maasta enempää kuin 30kpl tyhjiä aihioita Suomeen, muuten maahantuoduista aihioista pitäisi maksaa kasettimaksu. Tämä Teoston kaksoisverotus sotii yhtä EU:n perusperiaatetta vastaan ja se on tavaroiden vapaa liikkuvuus. Tämä keinotekoinen 30kpl tuontiraja estää tilaamasta aihioita ulkomailta koska kovin pieniä tilatessa hintaetu ei ole niin suuri - vaikkakin jopa 25-dvd -levyn tilaaminen Englannista tulee jo kaksikertaa halvemmaksi kuin Suomesta ostaminen. Käytännössähän tätä tilaamista ulkomailta ei valvota mitenkään joten ongelma on tällä hetkellä lähinnä siinä että rehellisistä Suomalaisista tehdään rikollisia kun he käyttävät valinnan vapauttaa ja ostavat tuotteet sieltä missä ne ovat halvimmat.

    Täältä löytyy laskemani hintavertailu tyhjien dvd-levyjen tilaamisesta Englannista verrattuna Suomesta tilaamiseen:
    http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/60186

    Kantelu EU:n oikeusasiamiehelle:
    http://www.cs.helsinki.fi/u/ptpuusti/vero/
     
  7. TVH

    TVH Member

    Liittynyt:
    19.03.2003
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tarkennan vielä PJKuonan tekstiä että kasettimaksu ei ole vero vaan maksu. Tämä toimii verukkeena sille että EU:n kieltämä kaksoisverotus voidaan laillisesti kiertää. Moraalisestihan tuo on täysin väärin mutta ehkäpä tuokin opettaa suomalaisille että kieroilemalla pitää tässä maailmassa toimia...

    Onhan se kieltämättä kiva kun minullakin on noin 10 gigaa itse tehtyä biisimateriaalia kovolla ja kun säännöllisesti varmuuskopioin sitä DVD-levyille niin kaiken maailman gimmelit ja jarisillanpäät nettoavat kasettimaksujen muodossa siitä. Tämä jos mikä pistää v-käyrän nousuun.
     
  8. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Aivan oikeassa olet TVH, se on maksu, mutta luonteeltaan se on kuitenkin vero! Tässä nyt on kysymys vain termeistä, se millä on väliä on se mitä nuo maksut tai verot käytännössä tarkoittavat.
     
  9. juhuri

    juhuri Member

    Liittynyt:
    17.01.2003
    Viestejä:
    61
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
  10. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Väärin! Yksityishenkilö ei voi kasettimaksusta saada vapautusta. Tuo vapautus koskee vain esim. yrityksiä jotka käyttävät noita levyjä vaikkapa omien videotuotosten tallentamiseen.
    Taas väärin. Kyllä ne kyttää. Juuri viime keväänä paikallinen videoalan yrittäjä kertoi minulle henkilökohtaisesti, miten teoston tarkastaja oli käynyt hänen kotonaan tarkistamassa mitä niille kasettimaksuttomille dvd-levyille oli tallennettu. Hän siis pyörittää yritystään kotoa käsin.

     
    Viimeksi muokattu: 10.12.2003
  11. Jarpo

    Jarpo Guest


    Niin, kyllä kyttäävät. Itsekin olen tavannut Teoston tarkastajan. Eipä päässyt firman odotustiloja kauemmaksi. Niitä tarkastajia on Suomessa kymmeniä. Valitettavasti.

    Nyt Teosto teki tämän viimeisimmän tutkimuksenkin jonka mukaan kopiointi on vaan lisääntynyt. No, tutkimuksen teki Logit Oy joka on pitkään harrastanut yhteistyötä Teoston kanssa. Ne tutkimukset, tai kyselyräpellykset, eivät mielestäni päivänvaloa kestä. Teettäisivätpä seuraavan Suomen Gallupilla tai Taloustutkimuksella.

    Yksityiset kuluttajat *eivät* saa kasettimaksusta palautusta. Eivät vaikka tallentaisivat itse kuvaamiaan valokuvia romput täyteen.

    Kasettimaksu aiheuttaa tuntuvia vahinkoja suomalaisille atk- ja elektroniikan jälleenmyyjille.

    Kuka kumma ostaa Suomesta tyhjän DVD-levyn jos se maksaa täällä 4-6 euroa kun vastaavan saa Briteistä tai Saksasta eurolla?
     
  12. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,157
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    jeps, ittekin oon keskittäny kaikki levy ym. ostokset ulkomaille, pistän ennemmin rahani sinne.
     
  13. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Oikein! Pitäisi saada ihmisten tietoon tämä Teoston "mafiavero", Suomen hintataso ja ulkomailta ostamisen helppous. Ihmiset olisi saatava ostamaan ulkomailta, ainoastaan sillä tavalla voitaisiin saada jälleenmyyjien, Teoston ja päättäjien huomiota. Ihmisten olisi suunnattava ostokset sinne missä hinnat ovat kohdallaan. Tälle kasettimaksu asialle olisi saatava huomiota ja julkisuutta.
     
  14. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Itseasiassa pyysin kerran erästä televisiossa työskentelevää toimittajaa tekemään jutun kyseisestä aiheesta, mutta hän kieltäytyi koska saa itsekkin osan kasettimaksuista.
     
  15. Jarpo

    Jarpo Guest

    "mutta hän kieltäytyi koska saa itsekkin osan kasettimaksuista"

    Sama tilanne täällä. Kysyin mutta ei haluttu ottaa aiheeksi. Lehtiin voi saada juttua muttei mitenkään televisioon.

    Tutkivaa journalismia ei ainakaan televisiossa ole...
     
  16. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hannu Karpohan teki jokin aika sitten jutun teostosta. Juttu tosin käsitteli muistaakseni noita järjettömiä teostomaksuja joita peritään kohta jo kadulla itsekseen laulamisesta :)
    Päiväkodit, ravintolat ja monet monet muut julkisetpaikat joutuvat tätäkin maksua maksamaan.
     
  17. heappi

    heappi Regular member

    Liittynyt:
    28.08.2003
    Viestejä:
    715
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Vaan tuo voi kääntyä negatiiviseksikin.

    Julkisuus ja parin päivän kohu ei välttämättä auta mitään, sen sijaan se laittaisi varmasti Teoston liikkeelle ja hyvin pian huomattaisiin kuinka Tulli ja Teosto yhteistyössä poimii ja laskuttaa kaikki paketit jotka tulee tietyistä aihioita myyvistä verkkokaupoista.

    Mieluummin näkisin jonkinlaisen EU-määräyksen asiasta, kun kerran Teostolle ei tunnu olevan vastusta Suomessa.
     
  18. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En nyt tiedä onko se hiljaa oleminenkaan niin hyväksi. Jos kukaan ei puhu eikä tee mitään, niin turha on myöskään odottaa mitään muutosta. Se tuntuu olevan Suomalaisilla se tapa että mitään ei oikein uskalleta vastustaa. Hiljaa vaan puidaan nyrkkiä taskussa ja kirotaan niitä Helsingin herroja ja päättäjiä - suuta ei kuitenkaan saada auki - paitsi humalassa.

    Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa tämä bensanhinta jota Suomessa on hilattu tasaiseen tahtiin ylös veroja nostamalla aina 80-luvulta lähtien. Aina kun uusi korotus on tullut, niin joku on jossakin kironnut että "Ei saatana, taasko ne sitä veroa nostaa.", mutta siihen ne mielenilmaukset on sitten jääneet. Kun Espanjassa bensanhinta nousi, niin ihmiset lähtivät barrikaadeille ja vaativat hallitukselta toimia - siellä oli oikeita mielenosoituksia asian tiimoilta - toisin kuin Suomessa.
     
  19. TMV

    TMV Member

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    2
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kasettimaksun määrittelee Opetusministeriö vuosittain. Vuoden 04 maksujen suuruutta ei ole vielä päätetty, kysyin asiaa sekä Teostosta ja OM;stä. Teostosta vastattiiin että mahdollisesti ensi viikolla tulee päätös. Ainakin toi DVD;n 0.92e/levy luulisin putoavan, onhan levyjen tuotantokustannukset laskeneet vuodessa sen verran ettei toi summa voi enää jatkua.
     
  20. Adder_78

    Adder_78 Guest

    Varsinkin kun harvat DVDR:lle musaa käryttävät (leffojen käryttelystä menee rahat suomalaisille artisteille ei filmiteollisuudelle!). Ne kun ei (audio käytössä) toimi toistettavissa laitteissa samaan tapaan kuin CDR:t. MP3-DVDR:t ei toimi kuin joissain tietyissä DVD-soittimissa ja tietokoneissa. Eli aika marginaalinen tappio suomalaisille artisteille koituu DVDR aihioista. Kasettimaksusta on tullut ns ilmaista rahaa suomalaisille artisteille. Nyt ne vain etsivät uusia kohteita joista riistää lisää rahaa (esim juuri tietokoneiden kovalevyt).

    Itsekkin olen samoja asioita heiltä kysynyt ja aina on tullut vastaukset kuin poliitikon suusta. OM:ssä eivät edes tienneet mitä uusi tekijänoikeuslaki ehdotus sisälsi :eek:) Ja kyseessä oli vielä OM:n lakimies, jolta asioita kyselin :D
     
  21. PJKuona

    PJKuona Regular member

    Liittynyt:
    05.09.2001
    Viestejä:
    658
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Onkohan tuosta päätöksestä kuulunut mitään uutta? Koetin etsiskellä vuoden -04 hintatietoja teoston sivuilta, mutten löytänyt mitään "uutta" päätöstä tai ilmoitusta maksujen muuttumisesta. Ainoa mitä löysin oli "Online-hinnasto uudistettu", muttei siinä ainakaan puhuttu kasettimaksusta yhtään mitään.
     

Jaa tämä sivu