1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Siirtyminen Win XP:stä Linuxiin. Kysymyksiä.

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi KingSpy 30.12.2007.

  1. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Elikkä suunnittelen siirtymistä Windows XP:stä Linuxiin. Mieltäni kuitenkin vaivaa mikä Linux jakelu aloittelijan kannattaisi valita. Olen kyllä ladannut jo ubuntun koneelleni ja polttanut sen CD:lle asennusta varten mutta onko se sopiva aloittelijoille.Osaako linux hyödyntää tupla ydin prossuja? Tarvitseeko linux levyneheytys ohjelman ja tuleeko se järjestelmän mukana? Onko Linuxille samankaltaista videontoisto ohjelmaa kuin Bs player joka näyttää myös kaikki yleisimmät tekstitiedostot? Mitä ohjelmia järjestelmän mukana tulee? Käyttääkö linux vähemmän konetehoja ja muistia kuin Windows? Tässäpä näin alkuun muutamia kysymyksiä laitan ehkä myöhemmin lisää jos saan vastauksia.
     
  2.  
  3. Bluekkis

    Bluekkis Active member

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    2,235
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Ubuntu on aloittelijalle melkeinpä helpoimmasta päästä, neuvoa kyllä löytyy aina kun tarvitsee.


    Kyllä, linuxi osaa hyödyntää prosessori ytimiä aina 256 prosessoriin asti.


    Eipä tuollaisia pahemmin tarvitse, useimmat linuxin tukemat levyformaatit käyttävät levyä siten että fragemtoitumista tapahtuu vähän, ja linuxi cachettaa tiedostoja muistiin sen verran aggressiivisesti että eipä yleisimmissä tietostoissa fragmentoitumista koskaan huomaisikaan.



    Linuxille löytyy miljoona erilaista videotoistinta, kaikki formaatit joissa ei ole mitään drm-kikkareita toimivat kyllä hyvin. VLC ja mplayer jos nyt pari mainitsee.


    Riippuu puhtaasti työpöytäympäristöstä ja päällä olevista efekteistä. Keskimäärin moderni työpöytä ympäristö käyttää nykyään suunnilleen samanverran tehoja kuin windows XP mutta näyttää paremmalta kuin vista, eli voidaan sanoa että resursseja on käytössä huomattavasti vähemmän. Jos efekteistä karsii ja valitsee kevyemmän ikkunointijärjestelmän niin linux pyörii sulavasti vielä sellaisissakin koneissa joihin XP hyytyy.


    Kaikki tarvittavat ja melkein kaikki mitä ikinä tarvitset saat muutamalla komennolla ja/tai klikkauksella työkalusta riippuen. Ensimmäinen asia mihin linuxin ensikäyttäjän kannattaa tutustua on package manager.
     
  4. stay

    stay Regular member

    Liittynyt:
    01.04.2007
    Viestejä:
    158
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Niin ja kannattaa tarkastella sitä ubuntua ensin live cd:n kautta niin tulee tutummaksi :p
     
  5. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Testasin tuota ubuntua CD:ltä ja vaikutti ihan mukavalta, mutta pitäisi saada vain uusi kone asennusta varten, mutta eiköhän gigantista löydy joku halpis kannettava. Ja kiitoksia vastauksista laitan myöhemmin lisää kysymyksiä jos jotain tulee mieleen.
     
  6. Stanner

    Stanner Regular member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    446
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Ajattelin vielä lisätä, että mint linux voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Mint pohjautuu ubuntuun, joten täysin yhteensopiva sen ohjelmien kanssa. Myös suurin osa ubuntun ohjeista käy suoraan minttiin.

    Mintin etu on siinä, että se on suunnattu kotikäyttäjälle ja siinä on valmiiksi asennettu jo erilaisia komponentteja joita kotikäyttäjien oletetaan tarvitsevan(esim video/audio kodekit, javat, flashit, yms). Sen lisäksi siinä on muutamia hallintatyökaluja, joita ei ubuntusta löydy. Itse käytän minttiä ja minusta se on vielä asetetta helpompi aloittelijalle kuin ubuntu.

    Ubuntukin on kuitenkin ihan toimiva tekele ja siihen saa kyllä asennettua helposti kaikki puuttuvat komponentit, jotka mintissä valmiina asennettuna.
     
  7. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mitenkäs nämä Buffalon wlan sovittimet toimii linuxin kanssa kun ois kiva käyttää sitä buffalon AOSS systeemiä ettei tarvis kaikkiin laitteisiin alkaa laittaan wlan asetuksia uusiksi. Suunnittelin tällaisen kannettavan ostoa http://www.gigantti.fi/is-bin/INTER...Selected=Specifications#t_category_tabcontent
    niin oisko se yhteen sopiva linuxin kanssa niin että kaikki toimis ok kun en tiedä toimiiko se kaikilla koneilla ja onko kaikille komponenteille ajureita linuxille.
     
  8. Halonen69

    Halonen69 Member

    Liittynyt:
    01.04.2005
    Viestejä:
    41
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Joo eli mulla on nyt ollut _kauvan_ jo windows xp ja nyt meni cd key lukkoon ja tarttis asentaa linux!
    1.Mikä versoi aloittelialle?
    2.Mitä eroja linuxissa windows xp:hen?
    3.voiko linuxin asentaa poistamatta tiedostoja kovalevyltä (paitsi windowsin)??
    4.kertokaa yleisesti linuxista!
     
  9. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
  10. Stanner

    Stanner Regular member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    446
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Vaihtoehtoja on paljon. Itse kuitenkin käytän mint linuxia ja minusta se on helppo aloittelijalle. Kirjoitin tuohon pari viestiä sitten mintistä.

    Muita helppoja aloittelijalle voisi olla opensuse, pclinuxos ja ubuntu. Opensuse muistuttaa ehkä eniten windowsia.

    Noita eroja kannattaa googlettaa ja lukea netistä. Aika hankala alkaa tässä kaikkea kertomaan.

    Kuitenkin tämän haluan sanoa. Linuxissa ohjelmat asennetaan eri tavalla kuin windowsissa. Ne asennetaan helpommin. Jos yrittää asentaa ohjelmia windows tyylillä, sekoittaa aloittelija nopeasti vain koneensa. Älä mene tuohon lankaan. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, koska 99%:sti ohjelmien asentaminen on todella helpompaa kuin windowsissa. Se vain pitää opetella.

    Voi, mutta asentamisessa pitää olla tarkkana. Sen voi kyllä mokata, jos ei tiedä mitä tekee. Jos tietää mitä tekee, niin onnistuu ihan helposti. Itse olen tehnyt niin useita kertoja ja aina onnistunut. Jos olet epävarma, varmuuskopioi tärkeät tietosi!

    Linuxia ei missään nimessä kannata pelätä. Sen peruskäyttö on ihan yhtä helppoa kuin windowsissa, ehkä jopa helpompaakin(esim. ohjelmien asentaminen). Linuxin asentamisessa voi tulla joskus jotain ongelmia, mutta jos on hyvin linuxyhteensopivat osat, asennuskin(ja laitteet) toimivat yleensä lennosta ilman mitään säätöä. Linuxin toimivuutta voi kokeilla livecd:n kauttakin ilman, että edes asentaa koneelleen mitään.

    Linuxille löytyy paljon hyviä forumeja joista voi kysellä neuvoja esimerkiksi vaikka tämä afterdawn. Noita forumeja on tosin paljon isompia ja parempiakin kuin afterdawnin linux osio. Ubuntu-linuxilla on hyvät aktiiviset forumit suomeksi. Englanniksi löytyykin sitten vielä enemmän hyviä vaihtoehtoja.

    Linux ei ole windows. Tämä kannattaa lukea:
    http://webd.savonia-amk.fi/www/kt22440/LNW/linux_eioo_windows.html
     
    Viimeksi muokattu: 04.01.2008
  11. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Niin mutta toimiiko linux useimmissa kannettavissa tietokoneissa kuten tuossa jonka aiemmin mainitsin. Ja kuinka paljon linux tarvitsee kovo tilaa koneelta? Tarvitseeko linux erillisen palomuuri ohjelman tai viruksen torjunnan?
     
  12. merikotka

    merikotka Member

    Liittynyt:
    11.05.2005
    Viestejä:
    0
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    10
    Kyllä linux tarvitsee palomuurin, esim. iptablesin jota voi käyttää myös graafisena versiona. Yksi hyvä ohjelma tähän on firestarter.
     
  13. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jos oikein luin, niin kysyjä on kokeillut ubuntua, ja meinaa sen asentaa, niin ei tarvitse palomuuria, koska oletuksena päällä ei ole yhtään palvelua jotka kuuntelevat liikennettä internetistä!!!
    ja oma mielipide on, jos iptablesin säätää kuntoon, niin tehdään komentoriviltä, ei millään firestarterilla, joka on varsin huono tekele!

    opas iptablesiin

    Itse olen myös tuota kautta säätänyt kuntoon, ja ensimmäistäkään kolkuttelua ei ole tullut minun koneelle..
    varsinkin jos vaihtaa muutaman sovelluksen oletusportin toiseen,
    esim. ssh 22 -> 2222
     
  14. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Elikkä semmone kysymys vielä että jos asennan ubuntun niin siinähän on gnome niin saako siihen asennettua tuon kde:n? ja mitenkäs tuo Compiz fusion sellasenki haluaisin asentaa jos ubuntun asennan niin jaksasko tämä mun kone (Athlon XP3000+,1Gb Ram, Radeon 9600 128mb) pyörittää niitä kaikkia hauskoja efektejä niin ettei töki hirveesti? Ja mitenkäs toimiiko kaikki linux ohjelmat kaikissa linux jakeluissa? Ja voiko linuxin p2p ohjelmilla ladata windows käyttäjiltä?
     
  15. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    voi sitä samaan syssyyn asentaa vaikka gnomen lisäksi xfce:n kde:n ja tuhat muutakin, itse vaan valitsee sitten session minkä käynnistää.
    Itse en suosittele, näin ensi alkuun tutustuu järjestelmään, ja sitten kun on vähän päässyt sinuiksi niin sitten kokeilee!!!

    compiz: pitäisi toimia, mutta ati:n korteilla voi olla häikkää.

    p2p ohjelmat: ei väliä vaikka sulla olis siellä toisessa päässä c64.

    ohjelmat: pääsääntöisesti kannattaa pidättäytyä ubuntun omien pakettivarastojen ohjelmissa, voi säästyä paljolta harmilta!
     
  16. vehkis91

    vehkis91 Regular member

    Liittynyt:
    13.11.2007
    Viestejä:
    209
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Jos haluat kde:n niin asenna kubuntu se on ubuntu, missä on kde työpöytä
    ja pitäis toimia tossa koneessa.
     
  17. IsoPylly

    IsoPylly Regular member

    Liittynyt:
    10.09.2005
    Viestejä:
    459
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Se on ihan sama minkä buntun asentaa, buntuihin voi asentaa haluamansa työpöydän.

    mutta IMO itse asentaisin erikseen, eli yhdelle koneella yksi työpöytä.
     
    Viimeksi muokattu: 05.01.2008
  18. Miitti

    Miitti Regular member

    Liittynyt:
    12.02.2005
    Viestejä:
    1,610
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Jos KDE:tä haluat tuossa sitten kokeilla, niin komento on:
    sudo apt-get install kubuntu-desktop

    Tai helpomminhan se kokeileminen käy lataamalla Kubuntun live-cd:n. Tosin tiedä sitten antaako se hyvän kuvan, itsellä kun tuo 7.10 version Kubuntu tuppasi kaatuilemaan niin pahasti, että vaihtoon meni.
     
  19. KingSpy

    KingSpy Regular member

    Liittynyt:
    30.12.2007
    Viestejä:
    107
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kuten aikaisemmin kyselinkin noista Buffalon wlan laitteista niin onko niissä sellaisia linux yhteen sopivia sovittimia kun haluaisin käyttää buffalon AOSSia kun sillä saa asetukset nopeesti kuntoon. Ja mitenkäs nuo wlan sovittimet yleensä toimii linuxin kanssa?
     
  20. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,410
    Kiitokset:
    219
    Pisteet:
    93
    Lähes kaikki wlan-palikat saa toimimaan linuxissa, mutta jos kauppaan kävelee, niin kannattaa ostaa valmiiksi linux-ystävällistä rautaa. AOSS ei toimine ubuntussa, mutta eipä langattoman verkon säätämisessä kauaa aikaa kulu. Salasanan kun määrittää tarpeeksi tiukan isoilla ja pienillä kirjaimilla sekä numeroilla, niin tietoturvakin on yhtä hyvä.

    Katso ohjekirjasta miten wlanin asetuksiin pääsee käsiksi ja hae sieltä kohta wireless. Määritä käyttämään salausta wpa-psk2 tai wpa-psk (toimintavarmempi) ja aseta yli kahdeksanmerkkinen salasana. Tallenna asetukset.
     

Jaa tämä sivu