1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Miksi videotykit eivät perustu LED valoihin?

Viestiketju Televisiot -osiossa. Ketjun avasi madaxel 20.12.2007.

  1. madaxel

    madaxel Member

    Liittynyt:
    21.11.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Olen jo pidemmän aikaa pohtinut, miksi videotykeissä on kallis ja kuuma halogeenivalo joka pitää parin vuoden välein uusia. Miksei valonlähteenä ole LED -tekniikkaan perustuvaa ratkaisua?

    Virrankulutus on Ledeissä käsittääkseni paljon pienempi kuin halogeenissa, eikä ne kuumene. Lisäksi niiden käyttöikä taitaa olla tuhatkertainen (mutu) halogeeniin verrattuna. Ja luulisi niiden olevan vielä halvempikin ratkaisu.

    Eikö LED:ien valoteho riitä? Jos laitettaisiin parisataa nykypäivän taskulampuista tuttua valkoista lediä yhteen, luulisi sillä aika kirkkaan valon aikaan saavan.

    Enemmänkin olen pohdiskellut, että syy on siinä että LED-valo ei perustu palamiseen --> valon spektri ei ole täydellinen kuten hehkulampuissa ja halogeeneissa.

    Joku joka asiasta enemmän tietää voisi hieman valaista meikäläistä, videotykki-noobia =)
     
  2.  
  3. jubajee

    jubajee Guest

    Olisi varmaan kiva katsoa kun parisataa valkoista lediä liitetään tykkiin ja katotaan huimaa teräväpiirtoista yksiväristä videolähetystä.
     
  4. 8500gt

    8500gt Guest

    Laser tykit on tulossa.

    Tosin uudet tekniikat tuo sitten samat ongelmat kuin äänipuolellakin.

    Kontrastia ja väridynamiikkaa alkaa löytyä oikein olan takaa. Todennäköisesti jopa liikaakin, josta ongelmat sitten johtuu. Asiat kun pitäisi huomioida koko ketjun matkalla, että tulos on hyvä.
     
  5. madaxel

    madaxel Member

    Liittynyt:
    21.11.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    ÖÖ..häh? Eihän kuvan värit ole kiinni valonlähteestä, onhan nykyisetkin valot yksivärisiä..vai mitä ihmettä tarkoitit?
     
  6. 8500gt

    8500gt Guest

    On ne valolähteestäkin kiinni. Valo nyt on vaan aika ratkaiseva merkitys projektorissa. Ehkä et tiedä mitä valkoinen valo on?
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 26.12.2007
  7. madaxel

    madaxel Member

    Liittynyt:
    21.11.2007
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    No joo, ei ollut tarkoitus vähätellä valolähteen merkitystä, mutta tarkoitin siis että eikös valolähteen ole "vain" tarkoitus tuottaa mahdollisimman kirkas valo joka ohjataan tykin kennon (joka määrittäisi sitten yksittäisten kuvapisteiden värin) läpi...?

    Mutta joo, myönnettäköön etten hirveän tarkasti tiedä projektoreiden toimintaperiaatetta, siksi koko threadin perustinkin..
     
  8. JondeM81

    JondeM81 Member

    Liittynyt:
    26.12.2007
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    joops. Ledi-videotykkejä itse asiassaan on jo olemassa. Suurin ongelma vain on siinä, että suurteho ledit tuottavat liian paljon lämpö-energiaa siihen nähden, jos halutaan saavuttaa n. 2000 ansilumen arvon. Joten koot ja myös tehot ovat jääneet mataliksi. Jäähdytys vaatii paljon enemmän tehoa kuin tälainen HID- tai HQI-kaasupurkauslappu (OSRAMI:lla), jota nyky-tekniikan projektoreissa käytetään. Led-valon lähde ei tuota vielä nyky-tekniikalla vastaavaa hyötysuhdetta kuin purkaus-lamput. Varsinkaan jos projektorista halutaan mukava alle 30dB:n laite. Toinen ongelma on värilämpötila, joka on suhteellisen korkea (n.5800K) ja "kylmä" verrattuna purkauslappuunkin. Normaali Tungsten-halogeeni pyörii 3800K(Kelvin) tietämillä. Led-moduulin värintoistokyky on toinen kompastus kivi, se nimittäin pyrii noin 75-85 (RA-arvo 0-100) tietämillä. Joka on siis loppu peleissä todella huono. Itse Halogeeni EI käytetä Data/Video-projektoreissa koska sen teho-hyötysuhde on erittäin huono.

    3CCD tekniikasta:
    Videotykin valkoinen valo hajotetaan 3:lla eri dikroidi-lissillä 3:ksi eri primääri-väriksi (Red, Green, Blue) näiden määrää säätelemällä tehdään värikorjaus, jolla saadaan aikaan mahdollisimman hyvä ja todenmukainen valkoinen väri. 3:lle eri primääri-valolle esitetään mustavalkoinen kuva, jossa on vain sen kyseisen värin luminassi-arvo, eli määrä pixelillä. Värit kootaan takaisin yhdeksi valoväri-mössöksi, minkä me tajuamme kuvana.

    Mutta uutta tekniikaa odotellessa tutustukaa ko. linkiin: http://www.mitsubishi-presentations.com/category/ledpicoportable.html
    - LED-tekniikka on vai vielä kehitys-asteella!
     
  9. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Niin, mainospuheista syntyy tosiaan helposti sellainen kuva, että LEDit olisivat jo nykyään ylivoimaisia valonlähteitä. Kuten JondeM81 selittikin, LEDien hyötysuhde (eli tuotetun valon määrän suhde kulutettuun sähkötehoon) ei ole vielä niin hyvä kuin parhailla kaasupurkauslampuilla (HID), joita projektoreissa käytetään. Halogeenin LED jo päihittää hyötysuhteessa. Parhaat valkoiset LEDit lähestyvät luokkaa 100 lm/W, jolloin 10 W:n teholla oltaisiin jo 1000 lumenin suuruusluokassa. Mutta vielä tähän ei ihan päästä. (Valonlähteenä voisi tietysti käyttää myös suoraan kolmea LEDiä, punaista, vihreää ja sinistä, jolloin värisuotimia ei tarvittaisi lainkaan.)

    Toisen kuvatun ongelman (spektri ei ole kovin hyvä eli väri ei ole "oikean" valkoista) lisäksi, LEDien iso ongelma on käsittääkseni se, ettei yksittäisestä LEDistä saada tarpeeksi valotehoa projektoriin, vaan suuret valomäärät pitää tuottaa usealla LEDillä, jolloin "lampun" pinta-alasta tulee suuri.
    Linssijärjestelmät taas toimivat hyvin vain, jos valonlähde on hyvin pistemäinen, tai sitten projektorin rakenteen olisi oltava LED-per-pikseli-tyyppinen eli sisällä olisi vähintään miljoona LEDiä, mikä ei vielä olisi lainkaan halpaa.
    Tämä on käsittääkseni se suurin este myös halogeenilamppujen käytölle - hehkulanka on väkisinkin liian pitkä, jolloin valo ei ole pistemäinen.

    Mutta kehitys kehittyy, LEDejähän käytetään jo, kuten edellä todettu, pienissä "taskuun mahtuvissa" videotykeissä ja esim. discoefekteissä, joissa LED-matriisilla voidaan tuottaa värejä ja kuvioita ilman perinteisen toteutuksen vaadittavia mekaanisia osia (värisuotimet ja gobot). Valoteho vaan jää vielä turhan pieneksi ja hinta helposti turhan arvokkaaksi.
    Töissä on sattumalta yksi LED-projektori, ja hieman sitä kokeilleena täytyy todeta, ettei sen valoteho ole vielä lähelläkään riittävää, laite vaatii täysin pimennetyn huoneen (tulee väkisin mieleen aika, kun Sony toi markkinoille ihan ensimmäiset koteihin tarkoitetut projektorinsa, kämmenelle mahtuvat himmeät kiilut kuten tämä CPJ-100 E).
    Mutta tuo firman laite nyt onkin LED-tekniikaltaan jo pari vuotta vanhaa, joten eivätköhän uudet ole taas parempia.
     
    Viimeksi muokattu: 29.12.2007
  10. JondeM81

    JondeM81 Member

    Liittynyt:
    26.12.2007
    Viestejä:
    4
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    jeps.
    Näin tuon pienen mitsun AV-meisuilla tänä syksynä. Valo tehoa riitti a5 kokiselle pinnalle, joka sekin oli todella heikko... ehkä parin vuoden päästä tilanne on parempi.. tai evoluutio tuo uuden ratkaisun :)
     
  11. Sokar80

    Sokar80 Regular member

    Liittynyt:
    09.03.2006
    Viestejä:
    2,319
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    ohan niitä ollut myynnissäkin mutta huono kysyntä vie ne pois suomesta

    oliko 2005 hifi messut kun niitä ekan kerran suomessa esiteltiin kuva ja värit ym oli ihan hyvä ja ledit kestää n:10 000h 10x enemmän kuin nyky lamput
    mutta valoteho on niin pieni että videotykkiä ei voi viedä valkokankaasta kuin metrin päähän jollonka kuva on max 30"

    ledeillä ei voi saada esim 1200 anssi lumean valotehoa josta JondeM81 jo kertoi tarkemmin

    on ollut tulossa viimeiset 7 vuotta mutta vieläkin tulossa jotain proto malleja on nähty mut siinä kaikki mitä reilu 7 vuodessa on nähty
    alla yksitäinen "pixeseli" DLP tykistä

    [​IMG]

    alla kuva DLP tekniikasta miten kuva muodostuu

    [​IMG]

    alla kuva miten LCD kuva moudostuu

    [​IMG]

    on olemassa paljon muitakin tekniikoita DLP ja LCD on suosituimmat tosin LCD tehnyt hybridin joka on LCD ja DLP väli muoto

    [​IMG]
    ollut jo kauan video kameroissa mut
    harvinainen projektoreissa
    juu minä jopa kokeilin sellaista ledi tykkiä kotona 2007 keväällä mut vaikka leffa huone on täysin pimeä niin jos tykin vei yli 2m päähän kuva käytännössä hävisi nykyinen DLP tykki on 4.3m päässä jotta kuva on 120" kokoinen
    ite kokeilin 2007 kevään mallia ja tulos kuten yllä kirjoitin
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2007

Jaa tämä sivu