Olen ajatellut, että jos asentaisi esim. Ubuntun XP:n rinnalle. Käyttäisin Ubuntua ainoastaan asioihin, joihin tarvitaan nettiyhteyttä. Xp:n puolelta estäisin kokonaan verkkoon pääsyn. Onko tämä mahdollista? Lisäksi onko mahdollista käynnistää kummatkin käyttöjärjestelmät yhtä aikaa rinnakkain, niin että kuitenkin vain toinen tulisi käyttöön oletuksena ja sitten halutessa voisin nopeasti vaihtaa toiseen järjestelmään tarvittessa? Tekisin tämän siksi, että Ubuntun puolella en tarvitsi (kaiketi?) mitään palomuuria enkä virustorjuntaohjelmaa, jolloin ne ei olisi verottamassa internet kaistaa ja näin ollen internetissä surffailu olisi nopeampaa. Ei myöskään tarvitsi huolehtia viruksista tai haittaohjelmista. Onko tuo toteutettavissa?
Jos koneellasi ei ole resursseista pula, voit asentaa ubuntun ja käyttää vmwarea pyörittämään vanhaa xp-asennusta: http://www.advicesource.org/ubuntu/...Instalation_On_Ubuntu_With_Vmware_player.html Pelit eivät toimi kovin hyvin, sopii ratkaisuna ainoastaan jos tarvitset jotain 2d- softia windowsin pyörittämiseen. Xp käynnistetään ubuntun jälkeen omaan ikkunaan, ja tarvittaessa suurennetaan näytön kattavaksi. Jos pelaat 3d-pelejä, joudut ikävä kyllä buuttaaman xp:n uudelleen niiden pelien osalta, jotka eivät ubuntussa toimi. Netin voit ottaa resurssien hallinnassa pois käytöstä jos näet sille tarvetta.
Tuon lettasin esittämän vaihtoehdon voi tehdä myös toisinpäin jos vaan sinulla sattuu olemaan ulkoinen palomuuri esimerkiksi modeemissasi (siis asennat vmwaren windowssiin ja pyörität ubuntua siinä) tämä ei kuitenkaan ole se kaikkein varmin keino mutta toimii ainakin nopeammin kuin koneen jatkuva buuttailu. Modeemista siis joudut blokkimaan kaikki mahdolliset portit paitsi ne mitä vmware kyselee/ubuntu tarvitsee niin saat xpeen "pois" netistä. Muistaakseni tuota varten löydät googlella parempia ohjeita ja selityksiä kuin tämä minun sekasotkuni.
Itse olen käyttänyt tähän virtualbox nimistä ohjelmaa. Ohjelma on varsin helppokäyttöinen. Tarvii tosin huomata, että virtualboxissa ei ainakaan voi käynnistää valmista windows XP asennusta vaan tarvitsee asentaa winXP uudestaan siihen virtualboxiin. Tämän jälkeen vasta toimii.
Kahden käyttöjärjestelmän käynnistäminen yhtäaikaa ei ole mahdollista rauta tasolla, mutta virtualisoinnilla voit ajaa toista käyttöjärjestelmää. Virtualisointi on huomattavasti hitaampaa kuin natiivi ajo. Helppo homma jos XP:ssä ei tarvita verkkoa ollenkaan niin voit laitehallinnasta ottaa verkkokortin pois käytöstä. Hyvä argumentti Linuxin käytölle tuo tietoturva, mutta ei ne Windowsissakaan vie nettikaistaa. Palomuuri ja virustutka tarkistavat nettiliikennettä ja vievät prossutehoa ja muistia, mutta kaistaan ne ei vaikuta.
Viruksista ja haitta ohjelmista ei paljoa tarvitse huolehtia, kaikki linuxille olevat virustorjunta softat etsii lähinnä windows viruksia muutenkin esim. mail serveri käytössä. Mutta koneen pitäminen verkossa ilman minkäänlaista palomuuria on käyttöjärjestelmästä riippumatta jo tyhmää, linuxissa onneksi kuitenkin tulee palomuuri kerneliin sisäänrakennettuna. Se että onko se ubuntussa defaulttina päällä niin en itse osaa sanoa.
Ubuntussa on netfilter/iptables niminen palomuuri, muttei oletuksena päällä. Koska ubuntussa ei oletuksena ole päällä mitään palvelua mikä sitä tarvitsisi
Minkä ihmeen takia en saa asennettua ubuntua xp:n rinnalle millään. Aina windows heittää käynnistymästä ubuntun asennuksen jälkeen ja on asennettava windowskin uudelleen. Olen kokeillut kaikilla eri osiointi keinoilla mutta aina sama tulos.
Siis asennat Windowsin ja Ubuntun. Ubuntu tunnistaa Windowsin ja lisää sen GRUB valikkoon, mutta Windows ei suostu käynnistymään? Outoa..mulla on toiminut aina.
Joo lisää windowsin valikkoon ja käynnistää siihen asti että tulee latauskuva ja sen jälkeen menee ruutu siniseksi ja valittaa jonkin virheen tapahtuneen. vindows ei käynnisty vikasieto tilassakaan. nyt asennan ubuntun toiselle kovalevylle niin jospa se toimisi silloin. onneksi on ulkoinen kovalevy mihin saa kovon tyhjennettyä. On muuten ubuntu todella nopea siirtämään tietoa ulkoiselle kovolle vaikka pyöriikin cd:ltä.
Käytä manuaalista osiointia niin pääset määrittelemään tarkkaan mitä asennat ja mihin. Näin pitäisi onnistua. Eli unohda ne automaattiset vaihtoehdot.