1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Pidä Windows XP hyvin toimivana

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Neptun 11.11.2007.

  1. Neptun

    Neptun Active member

    Liittynyt:
    17.01.2005
    Viestejä:
    3,954
    Kiitokset:
    10
    Pisteet:
    68
    Juuri mikään ei ole yleisempää kuin tietokoneviat ;-D. Koneen virheetön toimita perustuu kunnossa olevaan laitteistoon ja ohjelmistoon. Ohjelmista käyttöohjelma, tässä käsiteltävä XP, on keskeisin.

    Valitettavasti XP on suunniteltu sellaiseksi, että se ilman muita ohjelmia ja toimenpiteitä suojaa itsensä kovin huonosti. Siksi monet ihmettelevät, miksi XP ei enää toimikaan, miksi virhesanomia tulee, miksi koko kone hidastelee, hyytyy tai ei käynnisty enää. Uusi kone toimii hyvin aikansa, mutta sitten alkaa pilviä kasaantua kirkkaalle taivaalle - ja harmit alkavat.

    Tämä voidaan estää. Tarvitaan vain hiukan tietoa ja viitseliäisyyttä, niin käyttöjärjestelmä toimii moitteetta jatkuvasti. Vältytään hankalilta ja työläiltä käyttöjärjestelmän, ohjelmien ja ajureiden uudelleenasennuksilta, harmeilta, viivytyksiltä sekä tarpeettomilta koneen huolloilta. Miten se sitten tapahtuu, siitä seuraavassa:



    1. Siivoa konetta


    Kun tietokonetta käytetään niin siihen koko ajan tulee uutta. Samalla uudet poistavat vanhoja tiedostoja - mutta ei aina lainkaan ja usein vain osittain. XP ei liioin automaattisesti poista tai siivoa näitä jäänteitä joita kertyy moniin paikkoihin kovalevylle. Arvioidaankin, että jos normaalikäyttöistä XP:tä ei puhdisteta lainkaan, niin se tukehtuu näihin tarpeettomiin tiedostoihin sekä vanhentuneihin ja virheellisiin rekisterimerkintöihin n. vuoden kuluessa. Sen kyvyt eivät silloin enää riitä kantamaan ylivoimaiseksi muodostunutta painolastia. Häiriöt ja viimein toimimattomuus alkaa. Jos konetta käytetään ahkerammin, saattaa tuo ikävä vaihe olla edessä jo aikaisemmin.

    Konetta voidaan toki siivota aivan konkreettisestikin, poistaa pölyt ja epäpuhtaudet kotelosta, mutta paineilma tai pölynimuri ei siivoa koneen ohjelmistopuolta. Sen tekevät tähän tarkoitukseen kehitetyt siivousohjelmat. Tässä kaksi monista tuota työtä tekevistä ilmaisohjelmista. Nämä on valittu tähän omakotaisen kokemuksen perustella sekä siitä syystä, että niiden käyttö on suhteellisen riskitöntä. Esim. ohjelmat varmuuskopioivat rekisteristä siivotut virheelliset merkinnät, ja poistetut voidaan tarvittaessa palauttaa takaisin XP:n rekisteriin.

    http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm

    http://www.ccleaner.com/

    Toinen siivouskohde on tarpeettomat ohjelmat. Koneeseen on voitu ajan mittaan asentaa runsaastikin erilaisia apu- ja tilapäiskäytön ohjelmia. Älä kerää niitä turhaa koneellesi, jos tarvitset vain satunnaisesti tai ei enää lainkaan. Poista ne. Turhat ohjelmat hidastavat koneen toimintaa ja pahimmassa tapauksessa voivat aiheuttaa jopa turvallisuusriskejä. Mitä isompia ohjelmat ovat, sitä hyödyllisempää on ne poistaa.

    Erityisesti voi tarkkailla ohjelmia, jotka käynnistyvät yhdessä XP:n kanssa,. Ne ovat siis tavallaan aina valmiustilassa, ja monet aivan turhaa, koska ne saa käynnistettyä myös silloin kun niitä tarvitaan - ja jos ei tarvita, niin pois vaan.

    Vinkki 1:

    Esim. Java ohjelma ei automaattisesti poista koneessa olevia vanhoja versioitaan ja päivityksiään. Ohjelman päivitykset ovat aika isojakin, yleensä yli 100 Mb. Ne kuten muitakin tarpeettomia ohjelmia näkee Ohjauspaneeli - Lisää tai poista sovellus -kohdasta ja samasta ne voi poistaa.

    Vinkki 2:

    Netti on pullollaan erilaisia maksullisia ja maksuttomia koneen virittely- ja optimointiohjelmia. Niiden merkitys oikein ja taidollakin käytettynä on yleensä hyvin kyseenalaista. Erilaisia boostereita käyttämällä voidaan sen sijaan saada kone pahastikin sekaisin, hyvä tarkoitus voi kääntyä aivan päinvastaiseksi. Muista, että ne eivät tee tavallisista koneista mitään raketteja. Todellisiin parannuksiin on varmin tie tiekoneen komponenttien ja laitteiden päivittäminen, siihen ei ole ohjelmallisia oikoteitä kauniista lupauksista huolimatta.



    Eli siivoa:

    - Koneen käytöstä syntyvät tarpeettomat tiedostot
    - Tarpeettomat ohjelmat ja niiden päivitykset


    2. Seuraa Windowsin toimintaa



    Miten XP:n toimintaa voisi seurata ja mitä hyötyä siitä olisi? Voi hyvinkin seurata ja siitä on monenlaista hyötyä. Tärkeä väline tässä on Windowsin oma ohjelma, joka koko ajan väsymättä seuraa koneen tapahtumia. Se rekisteröi lokeihinsa sekä hyvin sujuneita toimintoja että varoituksia ja virheitä käyttäjiä varten.

    Tämä hyödyllinen työkalu on Tapahtumienvalvonta (Event viewer). ( Vistassa on siitä vielä kehittyneempi versio.) Sen löytää Ohjauspaneelin kautta Valvontatyökalut - Tapahtumienvalvonta. Tai kirjoittamalla Suorita: eventvwr.msc Siellä on kolme lokia, tai enemmänkin: Sovellus, Suojaus ja Järjestelmä. Lokeissa normaali toiminta on merkitty sinisellä tunnuksella, varoitukset keltaisella (paitsi myös Suojaus lokin kaikki normaalimerkinnät keltaisella) ja virheet punaisella.



    [​IMG]


    Tässä Tapahtumienvalvonnan aloitussivu



    Sovellus
    lokiin tulevat merkinnät kun käytetään koneessa olevia ohjelmia. Jos ohjelmat aiheuttavat häiriöitä tai katkoja, niin se näkyy täällä. Huomaa, että osa tässä lokissa olevista virhemerkinnöistä ei välttämättä ole osoituksia ohjelmien toimimattomuudesta vaan johtuu käyttäjän itse tekemistä virheistä ja hätäilystä. Lokissa Suojaus käsitellään turvallisuuteen liittyviä yhteyksiä ja koneen toimintaa. Siellä mahdollisesti näkyvät varoitukset ja virheet ovat osoituksia turvallisuuspuolen häiriöistä.


    [​IMG]

    Järjestelmä loki on Windowsin päiväkirja, sen automaattisesti toimivan terveyskartoituksen paikka. Sitä kannattaa seurata.

    Ehkä tärkein niistä on kuitenkin Järjestelmä loki. Siitä näkee, miten Windows toimii. Jos lokissa on pelkästään sinisiä merkintöjä, niin hyvin on asiat. Mitä enemmän ja/tai toistuvasti samanlaisia virheitä lokiin tulee, niin sitä enemmän huolen aihetta on. Pitäisi selvittää, mistä kukin virhe johtuu. Myös esim. koneeseen iskeneet virukset ja muut örkit saattavat kirjavoittaa mitä erilaisimmin merkinnöin tätä lokia.

    Miten sitten saa tarkempia tietoja siitä, mitä virheen takana on? Niitä saa ehkä helpoiten kaksoisklikkaamalla lokin virhekohtaa. Eteen avautuu taulukko, jossa on tietoja ja osa peräti selväkieliseksi tarkoitettua infoa. Tämä on valitettavasti melko puhdasta Microsoft kieltä, joten usein tarvitaan silti jostakin asiantuntemusta (Google on hyvä ja aD tietysti!) selvittääksesi mitä virhe tarkoittaa. Jos käyttäjä on jo osannut epäillä jotakin vikaa, niin lokin virhemerkinnät selityksineen voivat usein vahvistaa tämän epäilyksen.

    [​IMG]

    Virhettä (punainen merkintä) tai varotusta (keltainen merkintä) kaksoisklikkamalla saa tällaisen taulukon, jossa on paljon hyödyllistä tietoa, häiriön syitä ja aiheutumisaikoja.

    Tapahtumienvalvonta on se keino ja paikka, jonka lokeja koneen vikoja selvittävät tahot useinkin pyytävät tarkastamaan. Sinne kirjautuvat virheet sekä ns. rautapuolen eli koneen laitteiston aiheuttamista vioista yhtä hyvin kuin XP:n ja ohjelmistopuolenkin. Sen lokit ovat yksi tärkeimpiä, jos ei aivan tärkein tietolähde silloin kun on vaikeata muuten päätellä, mikä konetta saattaa vaivata. Kannattaa opetella käyttämään ja seuraamaan Tapahtumienvalvontaa. Konehan pitää itse päiväkirjaa itsestään, eikä se ole olenkaan salaistakaan!.

    Tietokoneen viat ovat lähes poikkeuksetta sellaisia, että ne eivät parane itsestään. Korjaaminen edellyttää siis joitakin toimenpiteitä. Jos häiriöihin ei puututa ajoissa niin ne pahenevat. Aika toivoton on sitten jo lähtökohta johon voidaan pahimmillaan päätyä: kone ei enää käynnisty.

    Vinkki:

    Tapahtumienvalvonnan kuvake on hyvä kiinnittää vaikka työpöydän Käynnistä valikkoon, niin siihen pääsee aina Kiminnopeasti ilman sen kummempia näpyttelyitä.



    Eli tiedä Windowsin terveystilanne:

    - käytä hyväksi ja seuraa Tapahtumienvalvontaa.



    Tuholaisia koneessa?


    Virukset, haittaohjelmat, troijalaiset, popupit ja monet muut pahat tuholaiset uhkaavat jokaista verkkoon kytkettyä tietokonetta. Myös niiden estäminen ja tarvittaessa poistaminen vaatii toimenpiteitä, jotka käyttäjän tulee tehdä. Miten se tapahtuu? Tämä on siksi laaja asia, että siitä tulee myöhemmin oma minioppaansa tähän osastoon. Tähän vain muistutus:


    Muista estää ja torjua koneen tuholaiset
     
  2.  
  3. Edille

    Edille Regular member

    Liittynyt:
    11.06.2013
    Viestejä:
    342
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    hMMM...ZZzzZ vaikuttaa hyvältä oppaalta tietääkö kukaa oppaita vistalle?
     
  4. Scart

    Scart Regular member

    Liittynyt:
    16.11.2007
    Viestejä:
    124
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kaikki tuo toimii myös Vistassa.
     

Jaa tämä sivu