eli katellu tossa uusinta ubuntua ja fedoraa. kumpaa suosittelette ja tuli huomattua tossa fedorassa ainakin aluksi rasittava "ikkunointi järjestelmä" eli kansiot avautuvat aina uuteen ikkunaa toisin kuin windowseissa (paitsi wanhat) ja ubuntussa eli mitenkään mahdollisuutta saada fedoraan samaa? (gnome kumminkin kummassakin käytössä oli...)
Tällaiseen kysymykseen todella vaikea vastata. Kummatkin varmasti toimii. Kannattaisi varmaan kertoa mitä kriteerejä sinulla on. Mitä distrolta haluat. Se miten ikkunat käyttäytyy pystyy säätämään tiedostoselaimen asetuksista. En pysty nyt kertomaan tarkalleen mistä koska tällä hetkellä käytössä KDE ja konqueror. Gnomessa nautilus.
Kyllähän sen sieltä nautiluksen asetuksista voi säätää että kumminko ne ikkunat avataan. Samaan ikkunaan vaiko eri ikkunaan. Ubuntuun saa helpommin tukea ihan suomenkielellä: http://www.ubuntu-fi.org mutta jos englanti taipuu niin silloin kumpaankin jakeluun pitäisi saada varsin kattavasti tukea eri yhteisöiltä. Eli käytä sitä jakelua mikä itsestäsi parhaalta tuntuu. Tuolta muuten löytyy suomenkielellä Fedoralle jotain infoa: http://linux-paja.org/
njaa lähinnä pyrin ettimään windowsin korvaajaa =D alkanu sylettämään kiintolevyn siivous ja ei tahtos olla kauheasti aikaa/kiinostusta enää tutkia onko mitä paskaa koneelle kertynyt. aiemmin jo tossa kyselin että miten pelit toimii... eli pelaamiseen / musat / videot / surffaus eli ei mtn ihmeitä... google osottautui huonoksi ratkaisuksi etsiä kumpi on parempi =D kummallakin puolella sanottii omaa paremmaks... tai mitä löyty toi fedora vs ubuntu testi. ja 32bit vai 64bit versio? 64bit nopeampi mutta jotain ohjelma häikkää kuulemma, mm. flash player jne ei toimi 64bit mutta ne oli kirjotettu 2-3 vuotta sitten eli tämän hetkinen tilanne??
Aika lailla makuasia. Kuten tuossa todettiin, jos englanti taipuu, niin molempiin jakeluihin löyty kyllä kattavasti infoa ja molemmille on omat englanninkieliset fooruminsa Fedoraforum ja Ubuntuforums. Noista 32-bit vs 64bit en osaa sanoa mitään, kun itsellä ei ole 64-bittistä prossua. Niin, itsellä on käytössä molemmat, toisessa koneessa Ubuntu ja toisessa Fedora.
Itse ottaisin fedoran. On vähän perinteisempi. Ubuntun ratkaisut hieman poikkeavia. Esim. root käyttäjän puuttuminen. Jakelun valinta on vaikea asia. Selaa pakettivalikoimia. Yleensä kaikki tarvittava löytyy helposti paketinhallinnan kautta. Mutta jos tarvitsee jotain erikoisempaa on aina helpompaa jos ei tarvitse itse käännellä. Kummassakin käsittääkseni täytyy ne kodekit ja ajurit (ati, nvidia) ym asentaa virallisen paketinhallinnan ulkopuolelta. Itse asentaisin 32 bittisen systeemin, jos netin selaus ym perus käyttö pääosassa. On vähemmän ongelmia. Itsellä vielä 32 bittinen systeemi - enkä ole seurannut miten 64 bittiset softat ovat kehittyneet. Monia ei kuitenkaan saa vielä 64 bittisenä ja niitä sitten joutuu sääteleen.
Jos on ihan aloittelija, niin sitten mieluummin Ubuntu, siinä on kuitenkin osa asioista tehty vielä helpommaksi kuin fedorassa, mutta jos on edes hiukan kokemusta linuxista, niin sitten on ihan sama kumman ottaa.
Nuo kriteerit pystyy täyttämään lähes jokainen suositumpi distro pelaamista(lähinnä windows pelit) lukuunottamatta. Windows-pelit toimivat hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Ajattelin lähinnä, että haetko distroa joka olisi mahdollisimman helppokäyttöinen ja helppo asentaa vai tahdotko mahdollisuuden säätää käyttöjärjestelmää enemmän itsesi näköiseksi? Onko jotain toivomuksia työpöytäympäristön suhteen(KDE, gnome, xfce)? Haittaako, jos joutuu asentamaan ohjelmia lähdekoodista vai tahdotko mahdollisimman laajat pakettivarastot suoraan käyttöön? Onko sinulle tärkeämpää saada ohjelmista viimeisimmät versiot vai mahdollisimman vakaat versiot? ...yms yms yms...Niin ja kannattaa muistaa ettei fedora ja ubuntu ole ainoat distrot. Hyviä distroja on oikeastaan kaikki top 20:ssa, riippuen mitä itse hakee ja haluaa. Yleensä suositellaan 32bit, koska se on se varmatoimisempi valinta. 64bit versiosta voi saada jotain etuja, mutta voi joutua myös säätämään aavistuksen enemmän. Itsellä ei ole kokemusta fedorasta, mutta ubuntua olen käyttänyt. Sen eduksi voi ainakin sanoa erittäin hyvä suomenkielinen forumi ja paljon suomenkielisiä ohjeita.
no ei tarvitse olla helppo käyttöinen... tottunut jo ratkomaan ongelmia sen verran että eiköhän sitä selviä vähän vaikeammallakin =P mitä ennemän saa säädettyä konetta sen parempi... vanhasta xp:stä poistettuna kaikki perus themet jne... kde ei oikein istunut silmää, eli gnome mielummin. mieluiten ei lähde koodista kääntämistä. no ei sillä ohjelman versiolla ole väliä ellei vanha sisällä jotain tietoturva aukkoja tai vastaavaa... tottunut pitämään winukan ohjelmat aina viimeisimmässä versiossa. käytelly ns. sivu käyttiksenä about 2vuotta jotain linux versiota mutta omasta mielestä parhaaksti tuli todettua fedora / ubuntu. yritän päästä vai eroon windowsista nyt lopullisesti, kaksi käytistä samassa koneessa tuntuu jotekin turhalta kun tahtoo eksyä linuxin puolella ja tahtoo pelata nii saa vaihdella koko ajan winukan ja linuxin väliä... mitä järkeä asentaa sama peli winukan puolella ja linuxin, tilan tuhlausta. tahto venähtää tää hitc =P
osu vaan silmiin ubuntun foorumeilta: "Every cracker trying to brute-force their way into your box will know it has an account named root and will try that first. What they don't know is what the usernames of your other users are. Since the root account password is locked, this attack becomes essentially meaningless, since there is no password to crack or guess in the first place." ja Fedorassahan tuo root tili on käytössä eli käytännössä sehän on huononpi vaihto ehto? eli ubuntu olisi turvallisempi tavallaan...
Teoriassa joo. Käytännössä ei, jos salasana on järkevästi valittu. Brute forcettaminenhan käytännössä yleensä tarkoittaa sitä, että yritetään tunkeutua toisen koneelle kokeilemalla eri salasanoja. Kokeilemiseen voidaan käyttää esimerkiksi erilaisia scriptejä, jotka kokeilevat tiettyjä sanoja ja kombinaatioita joita ihmiset käyttävät paljon. Voidaan käyttää apuna sanakirjoja, nimiluetteloita. Myös monesti ihmiset laittavat salasanaksi syntymäpäivänsä numeroina tai jonkun tutun syntymäpäivän, jolloin voidaan ihan kokeilemalla käydä läpi kaikki päivämäärät tyyliin 01012000 tai vastaavaa. Myöskin, jos salasanassa vaihtaa i tilalle numeron 1, se ei välttämättä ole yhtään parempi, jos vain scripti jolla kokeillaan on sen verran ovela, että se osaa kokeilla myös sanakirjan sanat läpi vaihtamalla i tilalle 1. i vaihtaminen 1:ksi on todella yleistä. Hakkerit tietävät sen myös. Siksi salasanaksi valitaankin joku sellainen jota ei ole helppo arvata eikä löydy mistään sanakirjoista ja on mahdollisimman vaikea löytää kokeilemalla kombinaatioita. Tuossa vähän aikaahan sitten suomalaisia forumeita ja niiden tunnuksia hakkeroitiin. Kävin katsomassa sitä listaa, kun se oli netissä ja siellä oli porukalla salasanoja tyyliin "ari", "esa" ja joku nerokas oli pistänyt salasanaksi saman kuin käyttäjätunnus oli. Juuri tuollaiset hakkeroidaan helposti.
Itse valitsisin ubuntun suoraan jo pelkästään apt-getin takia, sekä myöskin debian-pohjaisuuden takia. Itsellä tosin onkin ubuntun gutsy, oli fedora 7 ja opensuse 10.2 ja 10.3 beta sekä debian sid (joka bugitti, olihan se sentään beta), ja mandrivaa ymsymsyms.
juuh tuli valittua ubuntu... kokeilin kyl eka fedoraa mut mm. alko toistamaan jotain videota niin se valitti codeceista ja tarjos automaattisesti vain 2 maksullista codecia ja muita ongelmia tuli fedoran kanssa mitkä ratkes ubuntussa heti käytännössä
Jos ei pelkää säätää, niin tuo apt-get ei sinänsä ole ongelma, koska on olemassa projekti apt4rpm. Itselläni opensuse ja apt/synaptic käytössä tällä hetkellä, vaikka oletuksena opensusessakin on oma pakettienhallintasysteemi. En tosin tiedä kuinka helposti tuon saa fedoraan, koska en ole fedoraa koskaan käyttänyt. Minun mielestäni kannattaa vain kylmästi valita toinen ja alkaa käyttämään sitä. Jos intoa riittää, niin voi vaikka jossain vaiheessa kokeilla muitakin distroja myöhemmin.
Molemmissa puolensa, mutta Ubuntussa on debian unstable pohjan vuoksi todella laaja pakettivarasto. Fedora jää auttamatta kakkoseksi. Jos käytät paljon vähän kaikkea etkä tykkää käännellä on Ubuntu turvallisempi vaihtoehto. Mää en oikein jaksa ymmärtää mikä siinä Ubuntussa on niin erilaista. Se sudo ei ole vaan yksi juttu muiden joukossa. Mielestäni Ubuntu on lähes kuin Debian. Jos jokin valtavirran distro poikkeaa merkittävästi toisista on se mielestäni openSUSE ja onhan se etääntynyt Slackware-pohjastaan ajan kuluessa melkoisesti.
On totta, että Ubuntussa löytyy hyvin repositoryja, mutta kyllä Fedoraan ja sen verran repoja löytyy, että ei nekään ihan heti kesken lopu. Noista pakettienhallintasysteemeistä, Ubuntussa on siis apt-get/aptitude/synaptic, fedoralla on omansa tekstipohjainen yum ja graafinen yumex(tender). Tuo yum toimii ihan yhtä hyvin kuin apt-get, tuo yumex on synapticiin verrattuna hiukan kömpelömpi. Apt-getinkin fedoralle saa, en tosin ole koskaan itse kokeillut.
Käsittääkseni tuon rootin olemassa olo ei auta "hakkereita", koska se on usein laitettu pois etäkirjautumisesta. Eli paikallisesti voi kirjautua roottina, mutta verkon yli ei. Itse tosin pari vuotta ubuntua käyttänyt ja pidän roottia tarpeettomana.
Root-tilihän on sinänsä hyödyllinen, että kun pitää jotain tehdä todella paljon rootilla, niin sitten voi ubuntussa käyttää komentoa sudo su, ja fedorassa pelkkää su:ta. Eli molemmissa pääsee rootille sisään jos tarve vaatii, tapa on vain erilainen. Sudo on silti parempi vaihtoehto, että voi sen vain nopeasti lykätä siihen komennon eteen. Ubuntussahan tuo rootin puuttuminen ei sinänsä mitään haittaa sillä todella monet käyttää ubuntun graafisia työkaluja. Itse käytän tekstitilaa.