1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Yli 120 000 suomalaista nettirikollista

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi PiRaToX 01.11.2007.

  1. PiRaToX

    PiRaToX Member

    Liittynyt:
    27.08.2004
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    http://www.uusisuomi.fi/blogit/jarmomakela/yli-120-000-suomalaista-nettirikollista
    (Lähde uusisuomi.fi)

    Kommentoikaa ja keskustelkaa asiaan liittyen!

    Suomalaiset lataavat internetistä kymmeniä miljoonia kappaleita suomenkielisiä tekstityksiä elokuviin ja tv-sarjoihin. Miksi? Ovatko he rikollisia?

    Aivan oikein. Rikollisia. Ja kyse on ”nettipiratismista”. Mikä olisi yksinkertaisin barometri kuvaamaan tämän rikollisuuden laajuutta? Vastaan, että elokuvien ja tv-sarjojen suomenkieliset tekstitykset ja niiden latausmäärät. Tekstityksiä ladataan, jotta internetistä laittomasti ladatulle elokuvalla saataisiin tekstitys.

    Uusimman James Bond -elokuvan, Casino Royale, suomenkielisiä tekstityksiä on ladattu internetistä yli 120 000 kertaa, esimerkiksi Elokuvayhdistys XvidSubs Ry:n sivuilta ladattuna 32 570 kertaa ja DivX Finland:in sivuilta ladattuna 48 082 kertaa. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)- elokuvan tekstityksiä on pelkästään DivX Finlandin kautta ladattu yli 50 000 kertaa. Uusisuomi.fi elokuva-arvostelussa oleva elokuva Eastern Promises on ollut ladattavissa internetin vertaisverkoista pitemmän aikaa noin 6 000 käyttäjältä.

    Suomenkielisiä tekstityksiä on muutaman vuoden aikana näiltä eri sivustoilta ladattu yli 25 miljoonaa kertaa. Mihin lataajat sitten käyttävät näitä tekstityksiä. Ottavatko mukaansa elokuvateatteriin luettavaksi? Eivät ota. Tulostavatko itselleen vuokravideota katsoessaan? Eivät tulosta.

    Tekstityksiä tarvitaan, kun on ladattu internetistä laiton elokuvakopio. Hdtv-laatuisen elokuvan voi ladata itselleen nopealla internet-yhteydellä muutamassa minuutissa. Usein elokuvat ja tv-sarjat ovat ladattavissa ennen niiden virallista ensi-iltaa ja tv-sarjat ovat saatavilla noin vuotta ennen Suomessa tapahtuvaa ensiesitystä. Lost, Prison Break ja muut kuuluisat tv-sarjat ovat ladattavissa hdtv-laatuisina jopa tunnin kuluttua USA:ssa tapahtuneen ensiesityksen jälkeen.

    Jos yhden elokuvan laitonta kopiota on katsottu suomenkielisin tekstein 120 000 kertaa, onko mahdollista, että elokuvateattereiden kävijämäärä olisi tästä syystä vähentynyt ainakin 13 000 kävijällä. Kysymysmerkki. Kannattaako tv-sarjoja, mainostajien kannalta katsottuna, esittää televisiossa, kun katsojia ei ole riittävästi. Kysymysmerkki. Tv-sarjoja tullaan esittämään Suomessa maksullisina palveluina internetin kautta. Riittääkö katsojia huonon kuvalaadun omaavalle tv-sarjalle, kun saman saa ilmaiseksi ladattua hdtv-tasoisena. Kysymysmerkki.

    Maikkari olisi kiinnostunut palkkaamaan osaavia kääntäjiä palvelukseensa, mutta nähtävästi kymmenet suomalaiset ”kääntäjät” ovat kiinnostuneempia edistämään rikollisuutta.

    Helpoin tapa laittomien teosten hankintaan on ostaa dvd-levy, johon on poltettu seitsemän kokoillan elokuvaa tekstityksineen. Maksaa 25 euroa ja elokuvat voi katsella dvd-soittimen kautta televisiosta. Tai ostaa 200 gigatavun kiintolevy 400 eurolla. Sinne on kopioitu esimerkiksi 300 cd-levyllistä musiikkia, 150 kokopitkää elokuvaa ja tv-sarjoja. Osaava löytää paikat, missä näitä myydään.

    Entä jos olet tumpelo ja haluat löytää helpoimman tavan etsiä tekstityksiä? No, siihenkin löytyy vastaus. Kirjoittamalla elokuvan nimen http://subsearch.org/-sivustolle saat lukuisan määrän linkkejä, joista voit valita haluamasi tekstityksen. Näin helppoa se on.

    Jos levyjä ei saa ostettua etkä tiedä, mihin ladattuja tekstityksiä käyttäisit, löytyy internetistä aloittelijalle opastusta. Afterdawn http://keskustelu.afterdawn.com/ on eräs esimerkki sivustosta, joka neuvoo ja opastaa, kuinka laitonta materiaalia imuroidaan omalle koneelle. Asennat vain ohjelman tietokoneellesi ja parissa minuutissa voit aloittaa uuden harrastuksen.

    Jos olet eksyksissä elokuviesi kanssa, on apu lähellä. Afterdawn auttaa. Sivulla http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/16... on esiteltynä lukuisa määrä linkkejä, joita napsauttamalla pääset etsimään haluamasi elokuvan tai tv-sarjan tai musiikkikappaleen, tai tietokoneohjelman.

    Mitä tapahtuu silloin, kun kirjailijan teokset ovat vapaasti ladattavissa internetistä? Aikoinaan eräs suomalainen nettikauppa http://www.itinfo.fi/index.php myi pdf-tiedostoina kaikkia suomenkielisiä it-alan opaskirjoja. Ehkäpä myynti ei kannattanut, koska muutamassa viikossa kaikki myytävät kirjat olivat vertaisverkoissa ilmaiseksi ladattavissa.

    Näin siinä lopulta käy:

    Uutinen vuodelta 2014
    Kirjasto ry. on lopettanut toimintansa

    Kirjasto ry. on kirjailijoiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö, joka edusti noin 3 000:ta kotimaista sekä noin miljoonaa ulkomaista kirjailijaa ja kustantajaa.

    Kirjasto ry. on päättänyt lopettaa toimintansa ja kiittää samalla kaikkia suomalaisia kirjailijoita ja kirjakustantajia menneistä vuosista.

    Yhdistyksen alasajoon vaikuttivat seuraavat tapahtumat:

    Vuonna 1995 kukaan ei aavistanut, kuinka laajamittaista musiikin ja elokuvien kopiointi tulisi vertaisverkkojen avulla olemaan.

    Vuonna 2009 lakimuutos tekijänoikeuksista. Tällöin yksityinen ei-kaupallinen kopiointi sallittiin ja kaupallisen teoksen suoja-aika lyhennettiin viiteen vuoteen. Teosten jakelu vertaisverkoissa laillistettiin.

    Vuoden 2010 keväällä Bestprinternet toi markkinoille uuden mullistavan tulostimen kotikäyttöön. Tulostimella voitiin tulostaa 300-sivuinen kirja ”pokkarina” kolmessa minuutissa. Yhden tulostetun kirjan hinta laski euroon tulostimen hinnan ollessa 100 euroa.

    Syksyllä 2010 kirjamyynti romahti Suomessa. Kaikkien suomalaisten kirjailijoiden teokset olivat ladattavissa ilmaiseksi vertaisverkoista ja tulostimia oli myyty 300 000 kappaletta.

    Kesällä 2011 Kirjasto ry. perusti nettikaupan. Syksyn ainoat maksavat asiakkaat olivat kunnalliset kirjastot ja noin 200 innokasta kirjallisuuden harrastajaa.

    Syksyllä 2011 suomalaisten kirjailijoiden määrä kasvoi noin 5 000:een. Näiden aiemmin tuntemattomien kotikirjailijoiden teoksia ostettiin kuitenkin vain satakolmetoista kappaletta. Samalla oikolukuohjelmien kopiointi vertaisverkoista kasvoi 3 000 prosentilla.

    Jouluun 2011 mennessä Teosto ja sitä vastaavat toimijat lopettivat toimintansa. Vain Digiradion Sinfoniaorkesteri julkaisi musiikkiaan cd-levyillä. Musiikin nettimyynti romahti ja musiikintekijät siirtyivät muille aloille tai ulkomaille. Osa musiikin tuottajista perusti sidontalaitoksia, joissa ilmaiseksi kopioidut kirjat sidottiin maksusta nahkakansiin.

    Vuonna 2014 teosten suoja-aika vanheni ja Neuvostoliitosta tuotiin Suomeen rekkalasteittain uusia painotuoreita kirjoja myyntihinnan ollessa kaksi euroa kappaleelta.

    Vuonna 2014 Suomessa toimi vain yksi kirjapaino, Sanomien Oy, joka julkaisi herpetologista materiaalia EU:n ulkopuolisille kirjastoille.

    Kirjasto ry:n hallitus
     
  2.  
  3. stillborn

    stillborn Regular member

    Liittynyt:
    25.12.2004
    Viestejä:
    802
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Tuohon voisi vielä lisätä, että folion myynti kasvoi kymmenessä vuodessa 3000%.


     
  4. henkettu

    henkettu Guest

    Onkohan noin?

    Seitsemän elokuvaa yhdelle DVD:lle? NO.

    Nope.
    Uuu... Kiitos vinkistä.
     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 01.11.2007
  5. mrspede

    mrspede Member

    Liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    77
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Toihan meinaa lyhennettynä "tuola ja tuola on ohjeet miten aletaan warettamaan ja mistä saa tekstit ja muut tarvittavat"
    Aikamoinen mainospuhe :D
    Kirjoittaja ei kyllä ole kyllä ihan mukana tilanteessa:
    Jaa, ton mäkin haluaisin nähdä.

    Tuntuu että toi on vähän loukkaava, onhan sitä paljon muitakin sivuja missä on neuvoja, eikä AD:n foorumiella edes ole kauhean paljoa tuohon liittyvää tietoa.
     
  6. Jannejt

    Jannejt Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.02.2005
    Viestejä:
    5,045
    Kiitokset:
    6
    Pisteet:
    118
    siirretään kaikki muut keskusteluaiheet -alueelle.. mielenkiintoinen blogi, kuulostaa juuri joltain tekijänoikeusjärjestöjen propagandalta noi "hdtv leffat parissa minuutissa" - tarvitaan jo aika nopea netti, kyllä niillä varmaan sen verran kokoa on..

    ja jännä tuo aD kohta, onhan täällä träkkerilistaus mutta ei täältä kyllä apuja crackien käyttöön tule, lukkoa tulee kun muistatte raportoida :)
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2007
  7. henkettu

    henkettu Guest

    No on se kumma... Nyt huomasin, että tämähän on ihan suoraan täältä...

    Ajattelinkin jo, että ei kai kukaan nyt sentään vaivaa ole näynyt tänne kirjoittamiseen...
     
  8. yaht

    yaht Regular member

    Liittynyt:
    07.12.2005
    Viestejä:
    2,261
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Ei tule koskaan käymään noin ei kukaan siis jaksa eikä viitsi jotain kirjaa digitaaliseen muotoon laittaa ei kyllä ole yhtään blogin kirjottajalla päässä järkeä
     
  9. Dreamlore

    Dreamlore Regular member

    Liittynyt:
    02.09.2007
    Viestejä:
    1,381
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Miksi ei voisi? Tietenkään nämä suomalaiset 1/1 "huippunopeat laajakaistat" eivät tuohon pysty, mutta oletteko koskaan olleet vaikka laneilla ja kokeilleet siellä ladata toiselta? Kyllä joku 100/10(0)-yhteys aika rivakasti HD-matskua kiskoisi.
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2007
  10. Oscar_X

    Oscar_X Regular member

    Liittynyt:
    06.06.2005
    Viestejä:
    759
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Heh en kyllä 400 -sivuista jännäriä näytöltä lukisi saatikka tulostelisi, ennemmin kyllä sen kirjan ostan. :D

    Aika osaava saa olla.



     
  11. Oscar_X

    Oscar_X Regular member

    Liittynyt:
    06.06.2005
    Viestejä:
    759
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    No suomalaisiin käyttäjiinhän tässä viitataan, eli sen mukaan.

    Vaikka sulla olisi sata meganen netti niin kyllä 8GB HD-rippi vie aikansa imasta, saatikka ISO kuvana (about 25GB).

    Ainakin kovalevyvalmistajat tykkää jos latailet, tarviit aika ison kiekon jos haluat ison kokoelman. :)
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2007
  12. Shadows13

    Shadows13 Regular member

    Liittynyt:
    12.04.2005
    Viestejä:
    713
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    on siinä jännä mielipide.
     
  13. JarmoA

    JarmoA Member

    Liittynyt:
    10.09.2004
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Tuossa puhutaan HDTV-laatuisista elokuvista, ei HD-DVD-elokuvien ripeistä. Torrentithan on täynnä HDTV-tason elokuvia... tai lähes :)
    HDTV-laatuhan on voitu asentaa minimiinsä ja äänenlaatu samaten. Eihän tuo paljon tilaa vie. Vrt esim. Lost-sarjat.
     
    Viimeksi muokattu: 01.11.2007
  14. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    Olisipas kiva polkaista jonkinsortin herjausjuttu tästä, kun itselleen hirveän mediahypen kehittänyt uutissivusto julkaisee toimittajansa mielipidekirjoituksessa kommentteja, jossa 8 vuotta kehitetty saitti teilataan piratismia edistävänä sivustona -- unohtaen sen, että olemme aina pitäytyneet uutisoinnissamme, oppaissaimme ja ohjelmavalikoimassamme siihen, mitkä rajat lainsäädäntö on meille asettanut.

    P2P-verkkojen suhteen AfterDawnin ylläpidon tuottamat uutiset ja muu materiaali on täysin sisältöriippumatonta, eli emme ota kantaa siihen, mitä materiaalia käyttäjät P2P-verkoissa jakavat tai miten. Jos se herra toimittajan mielestä on tekopyhää jeesustelua, olkoon, mutta oikeuttaako se silti leimaamaan laillisesti toimivaa, maailman suurinta digitaalisen multimedian alasta uutisoivaa sivustoa "piraattiluolaksi"?

    Käyttäjämme ovat älykkäitä ja ymmärtävät, että kaikella tekniikalla voi tehdä sekä hyvää että huonoa. Konsoleiden modaus teilataan massamediassa piratismiksi, meidän käyttäjillemme se on tapa tehdä ostetusta tuotteesta haluamansa kaltainen. Media haluaa, että unohdamme fair use -oikeutemme -- me taas yritämme muistuttaa ihmisiä siitä, että copyright -sanan voi suomenta ihan kirjaimellisesti ja se tarkoittaa oikeuksia, joita ihmisillä on.

    Sensaatiohakuinen journalismi on ala, jonka keltainen lehdistö on hoitanut Suomessakin jo varsin hyvin pakettiin, jotenkin vaikea nähdä, että siihen tarvittaisiin uutta verkkosivustoa mukaan, eli ehkä US vielä hakee hieman tasoaan - toivottavasti se joskus löytyy.

    No, kiitoksia nyt Uudelle Suomelle linkistä, ehkäpä muutama uusi käyttäjä sieltäkin kautta tulee ja huomaa, että "ei helkkari, täällä voi vertailla digibokseja, keskustella tietokoneen kasaamisesta, lukea valtavirrasta poikkeavia uutisia, oppia julmetusti digitaalisesta videosta ja konsoleista".
     
  15. illdozer

    illdozer Member

    Liittynyt:
    09.04.2005
    Viestejä:
    74
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Ja pöh. Tuolloin meillä on jo A4:n kokoiset taivuteltavat noin 1 mm paksuiset näytöt, jollain bluetooth-yhteydellä kotikoneeseen yhteydessä. Uudet lehdet ja kirjat saa suoraan netistä tuolle "lehdykälle". Kirja- ja lehtipainot tulevat häviämään pikkuhiljaa. Ainoastaan kustannusala tulee porskuttamaan.
     
  16. teme565

    teme565 Active member

    Liittynyt:
    10.05.2002
    Viestejä:
    3,306
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Tai sitten tänne pelmahtaa kauhea lössi porukkaa kyselemään, että mistä ja miten saan elokuvan xxxxxx ja modeille tulee kauhea stressi...
     
  17. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    ...ja sitten itketään perm bannien jälkeen, että kun se setä Uudessa Suomessa kerto, että tää on warepaikka..

    Todellakin ns. ei-toivottua julkisuutta. Oman mielipiteen ilmaisun ja laillisesti toimivan yrityksen leimaamisen välillä käsittääkseni pitäisi olla selkeä ero Suomessakin.
     
  18. stillborn

    stillborn Regular member

    Liittynyt:
    25.12.2004
    Viestejä:
    802
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
     
    Viimeksi muokattu: 02.11.2007
  19. jmpk

    jmpk Guest

    Sinuna lähettäisin uusisuomi-sivustolle oikaisuvaatimuksen.
     
  20. teme565

    teme565 Active member

    Liittynyt:
    10.05.2002
    Viestejä:
    3,306
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Samaa mieltä. Lueskelin tuolta Uuden Suomen sivuilta ko. blogin kommentteja, ja niissä J. Mäkelä totesi, että hän laittoi Afterdawnin esimerkiksi, koska täältä voi ladata useimmat P2P-ohjelmat ja niiden käytössä opastetaan. Eli kaveri koittaa nyt liata Afterdawnia siitä syystä, että täältä sattuu saamaan P2P-ohjelmia ja neuvoja niiden käyttöön.
    Tyhmä jätkä. Ei vissiin tajua, että P2P-softilla voi tehdä muutakin kuin warettaa.
     
  21. stillborn

    stillborn Regular member

    Liittynyt:
    25.12.2004
    Viestejä:
    802
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Hyviä kommentteja tuossa blogissa, mutta toimittajalla ei ollut yhtään ehdotusta asioiden korjaamiseksi. Silloin tuo blogi on pelkkää räksytystä, mikä kai toimittajien tehtävä onkin? Melko hyvin kirjoitettu teksti tosin, vaikka foliokiihkoilua ei pystynyt välttämäänkään. Viihdettä, ei muuta.
     
    Viimeksi muokattu: 03.11.2007

Jaa tämä sivu