*
 
AfterDawn.com Keskustelualueet

ubuntu xp:n rinnalle

Tässä viestiketjussa on 15 viestiä.

#1
Eli olisi tarkoitus asentaa xp:n rinnalle ubuntu.

Kun minulla on ykkos kovolla c asema ja 2 muuta asemaa, niin jos pienennän jotain asemaa siten että kovalevylle jää osioimatonta tilaa esim 10gt.
Ja sitten laitan ubuntun asennus levyn sisään, niin osaako ubuntun asennus itse tehdä "tyhjään tilaan" tarvittavat osiot?
Vai miten tämä asennus on helpointa tehdä?
Ja tekeekö ubuntu automaattisesti sen käynnistys valikon josta valitaan kumpi käyttis käynnistetään?

Niin ja ykköskovalevyni on sata kovo, joten aiheutuuko tästä jotain ongelmia? Ainakin xp tunnistaa kyseisen kovon ilman lisäajureita.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.10.2007 @ 14:31
▼▼ Tässä viestiketjussa on 14 vastausta - vastaukset ovat mainoksen alapuolella ▼▼
AfterDawn Ilmoitus
#2
Ubuntu osaa kyllä tehdä tarvittavat osiot automaattisesti tyhjään tilaan. Myös käynnistysvalikko tulee automaattisesti.

Itse tein PartitionMagic-ohjelmalla 30GB tyhjää tilaa (unallocated) ja laitoin Ubuntun asentumaan. Siinä jossain vaiheessa voit valita "Use free space" tms., jolloin ei tarvitse osioinnilla vaivata päätään. Seuraavaksi kun käynnistin koneen uudestaan niin myös boot-valikko oli ilmestynyt.

SATA-kovon mahdollisista vaikutuksista koko hommaan en tosin osaa sanoa mitään.


#3
Voiko tuolla gparted ohjelmalla tehdä tuo tyhjän tilan? Siis tuo ohjelma löytyy kun käynnistää live cd:ltä ja sitte sieltä valikosta.
Ja ainakin kun käynnistää live cd:ltä niin ubuntu löytää tuon sata kovon.
#4
Pitäisi onnistua Gpartedilla.
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/503987

Give a man a fish and you feed him for a day.
Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.
#5
Kuinka paljon tuota osioimatonta tilaa kannattaa jättää Ubuntulle?
#6
Kannattaa ajaa virheentarkastus sekä levyn eheytys xp:ssä ennen osion koon muuttamista. Jos odotat viikon, uusi Ubuntu Gutsy Gibbon ehtii ilmestyä ja tuki ntfs:n lukemiseen ja kirjoittamiseen löytyy oletuksena yms.

Osion koosta sen verran että paljon kuvittelet tarvitsevasi? Ubuntu ja kasa ohjelmia mahtuu noin kuuteen gigatavuun, joten itse osioisin 20 Gt tulevaisuuden käyttöä varten. Seuraavasti:
windows
6Gt /
1Gt swap
13 Gt /home
#7
Osiointi on aina vähän hankalaa, kun tulevia tarpeita ei osaa ennustaa. Joku DVD tai teräväpiirtodata voi vielä hulppeasti tilaa. Onneksi Linux asentuu myös useammalle levylle ja hakemistopuusta voi siirellä tai linkittää osia muualle kun tila käy ahtaaksi. Eikä kopiointikaan toiselle levylle ole kovin vaikeaa.
#8
No jos tuon ubuntun asennuksessa valitsee sen vaihto ehdon että käytä osioimatonta tilaa, niin saako siinä sitten valita osoiden koot?

Voisi asennella nyt tuon ubuntun niin tuleepahan opittua sitten tässä viikon päästä ubuntun päivittäminen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.10.2007 @ 09:37
#9
Valitse manuaalinen osiointi. Voit sitten lisätä osion kerrallaan määrittäen koon, tyypin ja liitospisteen.


#10
Vaikuttaako sen mitenkään asiaan kun kysysellä kiintolyvyllä on nyt 3 osioita, ja sitten sinne tulee niitä linuksin osioita, ja eikös yhdellä levyllä voi olla vain 4 primary osiota?

Ja kannattaako noista osiosta tehdä ext3 vai mitä?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.10.2007 @ 12:04
#11
Tee 20Gt:n jatko-osio sitten. Lisää osiot seuraavassa järjestyksessä:

20 gt extended
200Mt ext2 /boot
6Gt ext3 /
1gt swap
12.8Gt (loput) /home

Tuo boot kannattaa lisätä koska jos joskus haluat osioita poistella tai muutella ilman pelkoa grubin (linuxin buuttiapulaisen) häviämisestä, riittää että jättää tuon /boot -osion koskematta. Home on hyvä liittää erikseen, koska se helpottaa huomattavasti uuden version täysasennusta. Riittää että formatoi /boot:n ja /:n ja liittää /home:n formatoimatta sitä. Asetukset ja omat tiedostot säilyvät asennuksen yli. Feisty päivittyy Gutsyyn luultavasti päivityksen hallinta-ohjelmalla valitsemalla kohdan päivitä uuteen ohjelmaversioon, mutta aina se ei valitettavasti onnistu.
#12
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikozo:
Vaikuttaako sen mitenkään asiaan kun kysysellä kiintolyvyllä on nyt 3 osioita, ja sitten sinne tulee niitä linuksin osioita, ja eikös yhdellä levyllä voi olla vain 4 primary osiota?

Ja kannattaako noista osiosta tehdä ext3 vai mitä?
ext3 on turvallinen valinta. Reiserfs systeemin kehittäjä on vankilassa vaimonsa murhasta, joten sen käyttö on vähenemässä. Itse osioin levyt aina niin, että teen vain yhden primary osion ja jatko-osiolle loput levyt. Jossain tilanteissa olen jättänyt primary levyn tekemättäkin. Windows tarvitsee primary osion. Samoin FreeBSD. Mutta harva haluaa asentaa samalle levylle vaikka XP, Ubuntu ja FreeBSD.
#13
Eli olenko ymmärtänyt nyt oikeen että windows tarvitsee aina primary osion, mutta linux ei?
#14
Ei tarvitse.
#15
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mikozo:
Eli olenko ymmärtänyt nyt oikeen että windows tarvitsee aina primary osion, mutta linux ei?
Kyllä se käynnistyvä levy pitää olla. Mutta itse Linuxin ei tarvitse olla primary osiolla. linuxin voi käynnistää myös korpulta, tikulta ja jopa kamerasta jos näprätä haluaa. Käynnistyslataaja tarvitsee vielä Biossia levyn lukuun. Linux ei sitä enää tarvii.
Tämä viestiketju on suljettu, johtuen siitä, että ketjun uusimmasta viestistä on kulunut yli 180 vuorokautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et voi vastata tähän viestiketjuun lainkaan.

Mikäli sinulla on lisättävää tai kysyttävää tähän samaan aiheeseen liittyen, ole hyvä ja aloita aiheesta uusi viestiketju tämän sivun kautta.

Tilaa AfterDawnin viikoittainen uutiskirje.