1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Suomalaisia sumutetaan edelleen...

Viestiketju Muuta keskustelua kotiteatterista -osiossa. Ketjun avasi any41 16.09.2007.

  1. any41

    any41 Member

    Liittynyt:
    12.12.2006
    Viestejä:
    26
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kaapeliverkkojen "pakkodigitalisointi" (siis analogisten lähetysten kielto) on perusteeton.
    Jo viime vuonna ”unohdettiin” sopivasti Hollannin digitalisointitapauksessa mainita, että kaapeliverkoissa ei tarvinnut tehdä mitään ja sama ”unohtaminen” jatkui edelleen tiedottamisessa myös Ruotsin osalta ja Ahvenanmaasta ei ole uskallettu puhua sanaakaan!

    Nyt 1.9. jälkeen Welhon verkossa on nähtävissä analogisena 9 kanavaa, joista todennäköisesti vielä kaksi putoaa pois vuodenvaihteessa (MusicTV ja Eurosport), mikäli kaapeliyhtiö ei tee jatkosopimusta niiden kanssa (jotkut kaapeliyhtiöt sisä-Suomessa ovat tiettävästi kuitenkin tehneet, mutta ei tiettävästi Welho).

    YLE näyttää nyt aikovan pitää tiukkaa linjaa tuon kuvitellun "jatkoajan" kanssa mikäli YLE:n hallintoneuvoston puheenjohtajaa Kimmo Sasia on uskominen.
    HS:ssa 30.8. Kimmo Sasi korostaa, että päätös YLE:n analogisten lähetysten päättymisestä kuuluu hallintoneuvostolle. Sasin mukaan Yleisradion linja on selvä: kaapelitalouksien analogisia lähetyksiä ei jatketa enää maaliskuussa...
    Samassa artikkelissa:...Sasi ei puhu enää prosenteista: koko kaapeliverkko digitalisoidaan niistä huolimatta.
    "Terveen järjen käyttö ei ole kiellettyä koskaan
    ..." hän vielä toteaa.
    Tässä häneltä lienee kyllä kuningaspultti pudonnut päästä ja järki sen mukana, kun ei selkeästi näe tilannetta muualla maailmalla (eikä tarvitse mennä edes Ahvenanmaata kauemmaksi).

    "Kyllä siinä ovat ulkomaiset ohjelmayhtiöt ihmetelleet tätä suomalaista kummallisuutta. Music Televisionin ja Eurosportin kaltaisten ulkomaisten kaapelikanavien edustajien on ollut vaikeaa käsittää, että digi-tv:n tulo lopettaa analogiset lähetykset myös kaapeliverkossa - sellaista kun ei ole muualla maailmassa tapahtunut...
    ...Suomalainen digi-tv tuo oivan lisän ulkomaalaisille esiteltävien kansallisten kummallisuuksien sarjaan eukonkannon ja suopotkupallon rinnalle!"

    Tuo edellä oleva on puolestaan lyhennetty lainaus HS:n 1.9. Kuiskaajan kolumnista.

    Mutta tässä lisää vettä myllyyn...
    Miten nyt suu pannaan Kimmo Sasi (ja rakas YLE:n hallintoneuvosto)? Tässä mallia miten homma hoidetaan suuressa lännessä kansalaisten ehdoilla:

    FCC: Cable companies must support analog until 2012
    12 September 2007 23:38 by Dela
    "While the United States prepares to switch to digital broadcasts in February 2009, new rules from the FCC for cable companies will mean some viewers with analog TVs will be fine for a few more years. The FCC voted 5-0 to require that cable operators must continue to make all local broadcasts available to their users, even if they have analog TVs.
    To keep providing for the analog users, the cable companies will have two choices, either provide its subscribers with converter boxes or convert the digital SD signal to analog SD and provide it across the lines."

    Siis USA:ssa kaapeliyhtiöiden on tuettava asiakkaittensa analogista vastaaottoa vuoteen 2012 mikäli heillä on käytössään analoginen TV, joko toimittamalla heille sovitin tai muuntamalla lähetys analogiseksi.

    http://www.afterdawn.com/news/archive/11089.cfm

    Tuohan tarkoittaa siis analogisen must carry velvollisuuden jatkumista vuoteen 2012 ja senkin jälkeen tietysti saa lähettää. Kysessä ei siis ole mikään takaraja vaan eturaja. Miten siis YLE voi kieltää analogiset lähetykset kaapelissa? Näin katsojan kannalta katsottunahan YLE rikkoo näin viestintämarkkinalakia (tai YLE:n toimilupaehtoja)!

    Tässä vielä toinenkin linkki suuresta maailmasta:
    Non-digital customers get cable assurance
    Jeff Richgels — 9/13/2007 10:34 am
    Cable customers won't have to worry about losing their broadcast programming after the transition to digital television in 2009 under rules approved this week by the Federal Communications Commission.
    Beginning Feb. 18, 2009, broadcasters will stop transmitting analog signals.
    Customers who get their TV "over the air" via antennas will have to buy a converter box. The cost of the box will be mostly covered by a government-funded $1.5 billion coupon program.

    http://www.madison.com/tct/business/241642

    Siis amerikkalaisia antennitalouksien digisovitinhankintojakin tuetaan peräti hallituksen varoin.

    Miksi niitä ei voida oikaista julkisesti?
    Miksi näitä tosiasioita peitellään Suomessa?
    Missä ovat kansalaisten vaikutusmahdollisuudet?
    Miksi YLE:llä on hallituksen lisäksi poliittisin perustein valittu (tekniikkaa täysin tuntematon) hallintoneuvosto?
     
  2.  
  3. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Luulisin, että suurin syy YLEn kieltoon on ihan vain asioiden pitäminen yksinkertaisena, eikä niinkään, että siellä joku missio olisi käynnissä analogisuutta vastaan. Samoin on laita varmaan useimmilla poliitikoilla (joilla selvästikin on vaikutusvaltaa YLEn toimintaan).
    Siellä ei varmaan vieläkään tajuta, ettei kaikkia edelleenkään kiinnosta vaihtaa laitekantaansa vain siksi, että jollekin (ei-kaapelitaloudelliselle) siitä voi olla merkittävääkin hyötyä. Tai siitä vaan ei välitetä, kun vastarinta on riittävän vähäistä ja analogisten lähetysten lopettamisessa on omat etunsa.

    YLEllehän on edullisempaa, jos se voisi luopua analogisista lähetyksistä, muttei menettäisi merkittävästi katsojia (eli lupamaksutuloja). Ja varmaan ajatus, että vapautuneilla taajuuksilla voi lähettää paljon enemmän uusia digitaalisia lisäkanavia, kiehtoo myös monia.

    Toisaalta ei varmaankaan haluta liikaa toitottaa vaihtoehdoista tai esim. HD-lähetysten tulosta, koska se vain monimutkaistaa asioita ja sotkee tavallisten katsojien päät laitteita valittaessa.

    Suomessahan laki kai sanoo, että lähettäjäyhtiö päättää kaapeliyhtiöiden luvasta jatkaa analogisia lähetyksiä, mainoskanavat voisivat siis jatkua kaapeliverkossa analogisina maaliskuun jälkeenkin, YLEn kannasta riippumatta.
     
  4. cpenter83

    cpenter83 Regular member

    Liittynyt:
    28.05.2005
    Viestejä:
    1,353
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    46
    Jenkkien päätökset eivät ole tähään asti koskeneet Suomea. Sikäli hauska, että yrität vedota tuohon must carry -sääntöön. Tähän asti on pitänyt olla televisio että voi YLE:ä katsoa. Nyt tarvitaan lisäksi boksi tai vaihtoehtoisesti sisäinen viritin. That's it. Laitevaatimukset ovat kaikille samat.

    Henk. koht. tuo kaapelien jatkoaikakin on aivan turha. Itse olen monta vuotta katsonut pelkästään digitaalisia lähetyksiä kaapelista enkä todellakaan kaipaa analogisuutta, myöskään en millään muotoa ole halukas rahoittamaan analogimuunnoksia näille änkyröitä jotka eivät boksia halua hankkia.
     

Jaa tämä sivu