1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Mpeg2, Mpeg1 ja Divx erot

Viestiketju DivX, XviD ja muut MPEG-4 -formaatit -osiossa. Ketjun avasi Wahit 12.07.2002.

  1. Wahit

    Wahit Member

    Liittynyt:
    12.07.2002
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Olen tekemässä artikkelia hw-sivuilleni Dvd-rippauksesta mutta moni asia on vielä epäselvä.

    Olen kyllä saanut tiedostot ulos kaikissa otsikon mukaisissa formaateissa (eli Vcd, Svcd ja Divx) mutta näiden erot lähinnä mietityttävät.

    Onko Svcd (Mpeg2) vain Vcd paremmilla asetuksilla? Entä mihin tekniikkaan Mpeg pakkaus yleensäkin perustuu? Sen tiedän (tai luulen tietäväni...) että Divx perustuu samaan pakkaustekniikkaan kuin Jpeg.

    Entä miten ääni pakataan Mpegissä? Mp3, Mp2? Mitä eroja näillä sitten on? Divx:ssähän saa valittua pakkauksen vaikka Mp3:siksi.

    Ja sitten miten rakennetaan Vcd tai Svcd? Riittääkö että poltan vain Mpeg tiedoston cd:lle? Tietokone tietenkin toistaa tälläiset levyt mutta entä DVD-soittimet? Dvd2svcd teki ainakin kaikenmaailman Disc-infot ja erikoiset hakemistorakenteet.

    Kiitän jo etukäteen kaikista vastauksista! Yhteenkään epäselvyyteen kun saisi selvyyden niin ollaan jo voitolla...
     
  2.  
  3. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    SVCD pohjautuu MPEG-2:een eli samaan, johon DVD pohjautuu. Kuten myös mm. digi-TV -lähetykset ja lähes kaikki videonkäsittely (mm. TV-uutiset kuvataan suoraan MPEG-2:ksi, käsitellään suoraan MPEG-2 -muodossa ja survotaan eetteriin vain analogimuuntimen kautta) maailmassa.

    Well, eh.. MPEG -tekniikkaan. Kullakin MPEG-standardilla on oma tarkoituksensa maailmassa, MPEG-2 korkealle bitratelle tarkkuutta vaativissa töissä, MPEG-4 on vastaavasti alunperin tarkoitettu streamaukseen ja muuhun vastaavaan pientä bitratea (alle 2MBit/sec on pieni, ammattikäytössä MPEG-2:sta käytetään yleensä 10-80MBit/sec bitrateilla) vaativaan käyttöön.

    TUUT. Väärä vastaus. DivX pohjautuu MPEG-4 -tekniikkaan.

    Miten vain. Mutta DVD-soitinten tuen vuoksi käytetään aikoinaan määriteltyjä standardeja. DVD-Video voi yleensä sisältää MPEG-2 -videon lisäksi MP2 -ääntä (MPEG-1 audio layer II), AC3 -ääntä (Dolby Digital 5.1 surround), LPCM-ääntä, DTS:ää tai muutamaa muuta (MPEG-2 multichannel, jne). Mutta siis MPEG voi sisältää mitä vain ääntä, vaikka MP3:sta, mutta DVD-soitin ei sitä toista, juurikin siitä syystä, että on pakko tehdä standardi, jota sitten noudatetaan, kun DVD-soittimia ei viitsi päivitellä 6kk välein.

    Authoroimalla eli luomalla tietynlainen rakenne levylle -- juurikin em. syystä johtuen eli on pakko tehdä pelisäännöt, tarkalleen miten data talletetaan ja toistetaan, että kaikki pelaa samalla tavalla. VCD/SVCD-authorointiin riittää yksinkertaisimmillaan Nero, mutta esim. VCDEasy tarjoaa hillittömästi lisää mahdollisuuksia.

    Sama pätee DVD-levyihin -- poltettu DVD ei toimi, jos vain nakkaat sinne MPEG-2 -videotiedoston, vaan sekin pitää authoroida eli luoda rakenne. DVD _ei_ vaadi menuja välttämättä, joten authoroinnin voi tehdä hyvin, hyvin nopeasti ja rumasti kuten VCD/SVCD:nkin.

    Lisää infoa kaikesta mahdollisesta (MPEG-7, MPEG-21, jne):

    http://www.afterdawn.com/glossary/
     
  4. Wahit

    Wahit Member

    Liittynyt:
    12.07.2002
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos hyvästä vastauksesta dRD.

    Eli Divx on Mpeg4? Näillä Mpeg2:sella ja Mpeg4:sella ei taida sitten paljon eroja käytännössä olla? Itse ainakin kun äänitin jotain minuutin pätkiä Divx:llä ja Svcd:llä kun Divx asetukset olivat identtisiä Svcd formaattiin olivat tiedostojen koot lähes identtisiä. Eikä laadustakaan voinut sanoa mitään suuntaan taikka toiseen.

    Eli onko siis käytännössä aivan sama Rippaanko dvd:n Divx:nä vai Mpeg2:sena?

    Ja sitten tuli vielä yksi kysymys mieleen. Kun nyt rippaan DVDx:llä leffoja, niin pakkaako ohjelma myös "surureunat" eli laajakuvan 16:9 Aspect ration aiheuttamat mustat ylä- ja alapalkitkin mukaan? Eikös kaappauksien koko pienenisi monta kymmenta propsenttia jos kaapattaisiin pelkkä video? Onnistuuko tämä jollain ohjelmalla?

    Saatan kuulostaa joltakin kyselytautiselta oravalta, anteeksi siitä. Mutta en ole oikein löytänyt Todella Hyvää sivustoa jossa tälläisia asioita käsiteltäisiin.
     
  5. kille2k

    kille2k Guest

    Käsittääkseni surureunojen pakkaaminen mukaan ei kasvata juurikaan paketin kokoa, koska ne pakkautuvat todella hyvin.
     
  6. ajs

    ajs Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2002
    Viestejä:
    882
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    KÄYTÄNNÖSSÄ on kaksi aivan eri asiaa rippaatko leffan Divx- vai Mpeg2-muodossa:

    Divx-leffoja voit (ainakin vielä toistaiseksi..) katsoa vain tietokoneella, johon on asennettu ko. codekki, kun taas rippaamalla Mpeg2-muodossa (ja authoroimalla) voit katsoa leffaa myös useimmilla DVD-soittimilla eli töllöttimestä.
     
  7. Wahit

    Wahit Member

    Liittynyt:
    12.07.2002
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Nii-in mutta kun DVD-soitinta ei ole tarkoituskaan ostaa (ei ole varaa) enkä ketään tunne jolla vastaava olisi, joten itselleni on lähes yksi lysti kumpaa formaattia käytän.

    Paitsi että DivX:ssä on se etu että se pyörii sujuvasti Media Playerilläkin.
     
  8. ajs

    ajs Regular member

    Liittynyt:
    01.03.2002
    Viestejä:
    882
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Juuh.. Sen kummemmin SVCD:tä mainostamatta, totean kuitenkin vielä, että DVD-soittimet maksavat enää "vain"¨n.1000mk (siis halvimmat mallit, jotka kuitenkin toistavat Mpeg2-levyt)
    ja sen lisäksi ne kyllä yleistyvät kokoajan.

    Ja kyllä SVCD-leffat toimivat tietokoneessakin ihan mallikkaasti. Omistan 300MHz / 64M kannettavan tietokoneen, missä ei ole mitään erikoista näytönohjainta ja silti SVCD-leffat toistuvat PowerDVD:llä ja Mpeg2-tiedostot Mediaplayerilla ilman mitään nykimisiä.

    Toki Divx-formaatillakin on omat hyvät puolensa ja kannattajat; siinä saat irtotekstit toimimaan mikä taas ei ainakaan vielä SVCD:llä onnitu tietokoneella katseltaessa. (Ja ne kiinteät tekstit ovat kuulemma niskalaukauksen arvoinen juttu.. :)) Ja ilmeisesti Divx-leffoja löytyy tuolta tiedon valtatieltä huomattavasti enemmän ja helpommin.

    Itse kuitenkin katson mielummin leffat sohvalta ja töllöstä kuin tietokoneen näytöltä, vaikka tv-out löytyykin, mutta voin tarvittaessa katsoa SVCD-leffat myös läppärillä..

    Tarkoitus nyt EI OLE aiheuttaa väittelyä tai kädenvääntöä eri formaattien paremmuudesta, vaan selventää edellistä vastaustani, jossa totesin että käytännössä niitä eroja ainakin on.
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2002
  9. r_sainio

    r_sainio Member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    19
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    DivX rippauksessa pystyy poistamaan surureunat ja se vaikuttaa kuvan laatuun ja käytettävään tilaan jonkin verran. Turha on pakata sellaista tietoa mitä ei tarvitse.
     
  10. Khauron

    Khauron Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1,112
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    68
    Surureunojen poisto ei vaikuta kuvanlaatuun millään tavalla paitsi ehkä niin että bitrate voi nousta 1 kbs:llä. Tätäkään ei huomaa.

    Sikseen jos pakkaat vaikka academy-formaatissa olevan leffan niin se on oikeastaan ihan sama pakkaatko surureunat mukaan vai et. Ehkä maksimissaan 10 MB tulee eroa jos ne ovat mukana tai ei.
    Voit testata tämän jollain trailerilla (jotka yleensä ovat vielä interlacessa). Vedä ilman croppia ja cropin kanssa. Bitrate sun muut samat. Eroa tulee ehkä 100 kb.

    Ja nykyajan näytönohjaimet osaavat overlay-moodin, joten ne mustat reunat vedetään kuvan ulkopuollel automaattisesti.
     
  11. r_sainio

    r_sainio Member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    19
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Surureunojen vaikutus riippuu pakkaustavasta ja kodekin älykkyydestä. Jos kyseessä on TV:stä kaapattu elokuva vaikutus on suuri. DVD:lläkin tieto on pakattu MPEG2:lla ja se tietää sitä että surureunoissa on paljon informaatiota jota silmä ei näe eli jumalaton kasa neliöitä joiden RGB arvot vaihtevat jonkin verran ja joiden reunat on pehmennetty, ym. Kompressointi MPEG tyyppisellä kodekilla aiheuttaa niitä aina, sillä ne on tarkoitettu "elävän" kuvan tallentamiseen eikä tietokonepikselien, jota mustat reunukset edustavat.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2002
  12. Khauron

    Khauron Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1,112
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    68
    Pelle.

    Me puhuimme Divx:stä ja mustista reunoista. Emme mistään MPEG-2 pakkauksesta. Ja milläköhän työkalulla herra sainio poistaa oikealta ja vasemmalata MPEG-2 pakatun leffan surureunat ja pakkaa sen taas MPEG-2:ksi niin että laatu ei heikkeine?

    TV:stä kaapatun kuvan surureunat ovat ehkä yhden - kaksi pikseliä, joten en sanoisi että "niissä on paljon informaatiota".

    Huoh....
     
  13. r_sainio

    r_sainio Member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    19
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Herää pahvi!

    1. Surureunat tarkoittavat mustia reunoja elokuvan YLÄ ja ALAPUOLELLA. Niitä esiintyy 16:9 elokuvissa jopa anamorfisella DVD:llä. Analogisessa TV-kaappauksessa on AINA jonkin verran kohinaa ja se aiheuttaa sitä että nämä mustat reunat eivät ole kovinkaan "tyhjiä". Puhutaan 200-300 rivistä informaatiota. Tosin yleensä TV-kaappauksessa reunojen poisto aiheuttaa myös tekstityksen poistuminen.

    2. Koska DVD elokuvat on pakattuja (MPEG2), niissä on MPEG kohinaa aina, vaikka bitrate olisi kuinka ylhäällä. Käsittääkseni reunojen poistaminen liittyi DivX (MPEG4) komressointiin ja siinä pitää aina uudelleenkompressoida. Ei tässä mistään MPEG2->MPEG2 kompressiosta puhutakaan, vaan MPEG2->MPEG4 kompressiosta, eli uudelleenkompressoinnista! MPEG2:ssa on omat standardikokonsa, joten ei sitä pysty edes tekemäänkään ilman että MPEG2:sta tulee epästandardi.
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2002
  14. Khauron

    Khauron Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1,112
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    68
    Siis herra kutsuu minua pahviksi ottaen huomioon mitä sinä olet tällä viikolla kirjoittanut? Kaiken tuon mitä olet tuossa yllä kirjoittanut olet näemmä tällä viikolla oppinut kun minä ja dRD ollaan annettu vähän "palautetta". Että älä tule minua sanomaan pahviksi... Pelle...

    Surureunat tarkoittavat todellakin siellä vasemmalla ja oikealla olevia mustia "viivoja". Mustat ylä- ja alapalkit tulevat anamorfisissa DVD:ssä siitä anamorfisuus-bitistä joka siellä levyllä majailee. Tämä bitin soittimet sitten ymmärtävät ja lisäävät niitä mustia reunoja. Vaihdappa vaikka oman DVD-soittimesi TV-asetuksista se siihen toiseen asentoon (eli jos sinulla on siinä 4:3, niin vaihda se 16:9). Mukavasti tulee venytettyä kuvaa tämän jälkeen. Tuo on se anamorfisuus-bitti.

    Vasemmalla ja oikealla sitä kohinaa voi hyvin vähän ollakin, mutta ylhäällä ja alhaalla sitä ei ole yhtään. Johtuu juuri tuosta anamorfisuus-bitistä, eli leffat kuvataan 47:20 -kameralla ja täten niistä saadaan tuo 16:9:kin ulos.
     
  15. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
  16. r_sainio

    r_sainio Member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    19
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Niinpä, kiitos todisteista. Katsokaapa pdf-dokumentin "The Ultimate Guide to Anamorphic Widescreen DVD" sivuilta 15 ja 16 miten kuva on tallennettu DVD:lle anamorfisena ja ei-anamorfisena.

    Esimerkki:

    2.35:1
    Anamorphic

    The video recorded on an anamorphic DVD. Notice that the image appears "squished"
    horizontally, while retaining nearly its full vertical resolution. In addition, BLACK BARS are
    now visible at the top and bottom of the frame. Since the 2.35:1 aspect ratio is wider,
    the bars are necessary to maintain the proper composition. THESE ARE ACTUALLY PRESENT IN THE SIGNAL.

    Juuri tätä minä tarkoitin! Anamorfisessa 1.85:1 leffassa ei tietenkään ole mitään surureunoja.
    Ei-anamorfisessa 1.85:1 on pienet, anamorfisessa 2.35:1 on myös pienet ja ei-anamorfisessa 2.35:1 on suuret. Vai onko jollain vielä jotain vastaanväittämistä?
     
    Viimeksi muokattu: 07.08.2002
  17. dRD

    dRD I hate titles Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    10.06.1999
    Viestejä:
    8,312
    Kiitokset:
    191
    Pisteet:
    143
    Mutta katsopa piruuttasi screenshottia DVD:stä ja avaa se Photariin ja tutki väriarvoja mustalla alueella -- täysin musta, ei värivaihteluita ollenkaan -> bitratea mustaan alueeseen ei käytetä käytännössä kuin muutama mega DVD-levyä kohden. Tämän voi hyvin helposti testata pakkaamalla surureunoilla varustettua videota CCE:llä MPEG-2:ksi ja poistaa surureunat videosta ja pakata uudestaan.
     
  18. r_sainio

    r_sainio Member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    19
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kuulostaa järkevältä. Mutta uskon että sekin riippuu siitä kuka on DVD:n tehnyt. Joku hullu tekee niitä ei-anamorfisiakin ja ne näyttää laajakuvatelkussa aivan paskalta.

    Testasin juuri äsken kuvaa jonka on otin Womble MPEG2 editorilla (jännä softa muuten) elokuvasta Ocean's Eleven. Sattuu nimittäin sen vobit olemaan kovalevyllä. Tallensin sen BMP:nä ja avasin PSP:ssä. RGB arvot vaihteli todella vähän ja vain kahta arvoa löytyi: 0,0,0 ja 0,1,0. Normaalia MPEG kohinaa, muttei mitään mullistavaa. Ehkä DivX ei piittaa siitä.
     
  19. Khauron

    Khauron Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1,112
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    68
    Pitää vain huolen ettei ryssi kuvasuhteita niin kyllä melkein kaikki leffat näyttää kummallakin TV:llä hyvältä. Paitsi 4:3 leffat 16:9 TV:llä jolloin kaikki ovat lihoneet 20 kiloa. Minä sitten vihaan koko laajakuva-ideaa...

    Avaa VOBit DVD2AVIlla ja ota sillä shotti. Sitten vain Paint shop pro:n.
     

Jaa tämä sivu