Asensin openSuSE Linux 10.0:n kiintolevylle jossa jo ennestään oli Windows XP. XP on kovalevyllä osioilla C ja D. D:llä on itse käyttöjärjestelmä ja C:llä kaikki muu. Koneena on HP:n pakettikone: AMD Athlon XP 3200+ 512Mt DDR-muistia NVIDIA GeForce FX 5500 256 Mt Samsung 160Gt Asiaan. Kun asensin Linuxin niin jouduin asentamaan XP:n uudestaan. Käynnistin koneen uudelleen eikä Grub-lataaja käynnistynyt. Asensin sen uudestaan openSuSE:n asennuslevykkeeltä. Käynnistin koneen uudestaan ja Grub ilmestyi kuten piti ja käynnistin XP:n. Se piti taas asentaa uudestaan. Asensin sen uudestaan ja käynnistin koneen uudestaan. Grub-lataajaa ei taaskaan ilmestynyt. Missä siis mahtaa oikein olla vika? Kyseinen Linux on ensimmäiseni, joten en osaa viedä itse asiaa tätä pidemmälle. Mitä tämän pienen ajan olen tuota openSuSEa ehtinyt käyttämään niin vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta koko Linux ympäristö.
On niin, että jos asentaa Wndowsin Linuxin jälkeen, Grub katoaa. Miksi Windows piti asentaa uudelleen? En Susea tunne juurikaan, mutta jos pääset jotenkin rescue-tilaan Suseen, niin Grubin uudelleenasennus pitäisi onnistua.Useissa Linuxeissa asennus tehdään konsolissa rootin oikeuksin komennolla "grub-install /dev/hda" ilman lainausmerkkejä.
Buuttaa kone asennusmedialla (cd,dvd) jatka niinkuin asentaisit normaalisti ja kun tulee ne vaihtoehdot valitse muu>korjaa asennettu järjestelmä valitse korjaustyökaluista asenna käynnistyksenlataaja uudelleen. Ton jälkeen pitäs toimia. Oikea asennusjärjestys on ensin windows ja linux perään näin välttyy ongelmilta.
Eipä taida olla ihan noin. Windowssit oletuksena asentavat käynnistystiedostonsa (piilotiedostoja) laitteen ensimmäiselle primäärille osiolle, jonka Windows määrittelee C: -osioksi. Juuri tuolta C: osiolta Windows siis käynnistyy vaikka muut kuten /windows-hakemisto olisi muilla osioilla (väitteesi mukaan D. Jos haluat Linux:in (SuSE) asentaa koneeseesi tarvitset sille omat osionsa (juurijärjestelmä / ja Swap-osio). SuSE osaa kyllä lohkaista osiolta asennuksen yhteydessä tilaa itseään varten, mutta kuinka tuon olet toteuttanut? Fiksuinta olisi jo etukäteen vapauttaa kovalevytilaa Linux-asennusta varten ja harkita osiontia ylipäätään.
No voi hyvinkin olla tuo Windows-homma kuten sanoit. En ole varma. openSuSE otti osan vapaasta kovalevytilasta käyttöönsä (juuri, swappi ja home) ja osioine. Se pelaa kyllä, mutta kun tuossa Grub-lataajassa on jotain ongelmaa. Yritin asentaa sen uudestaan, mutta se huutaa jotain erroria. Katson sen vielä paremmin ja pasteen sen tänne.
Yritin äsken asentaa Grubia uudestaan asennuslevykkeeltä seuraavilla asetuksilla: Käynnistuslataimen sijainti: Boot from Master boot record Käynnistysvalikko: Set active Flag in Partition Table for Boot Partition Painoin valmis ja antoi errorin: Tapahtui virhe asennettaessa GRUB GNU GRUB version 0,97 (640K / 3072K upper memory) [Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible grub>setup --stage2=/boot/grub/stage2 (hd0) (hd0,7) Error 21: Selected disk does not exist grub>quit Ja kovalevy on osioitu seuraavasti: Windows: C: HP_PAVILION 130Gt D: HP_RECOVERY n.4,46Gt Linux: hda6: 3,9Gt hda7: 6,7Gt hda8: 5,1Gt Tuo hda7 on tuo /home-osio ja noi toiset on sitten swappi jne,?
Vastaus tuohon: Error 21 : Selected disk does not exist. This error is returned if the device part of a device- or full file name refers to a disk or BIOS device that is not present or not recognized by the BIOS in the system. Mitähän fdisk /dev/hda -näyttää?
Niinkuin osioinnista näkee, ei Windows suinkaan ole D asemalla vaan siellä on vain Windowsin palautustiedostot(asennuslevy). Aika pieniä osioita toi OpenSUSE on tehnyt. Oletko varma, että se mahtuu tonne...ja mikäköhän osio noista on swappi...aika isoja jokainen swapiksi. Jos toi 15G on se tila jonka Linuxille haluat antaa niin itse jakaisin sen kahteen osaan. 14G käyttikselle ja 1G swapille.