1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lomitus / 25 (50) kuvaa sekunnissa

Viestiketju Digivideo-ongelmat ja -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi ihiminen 06.08.2003.

  1. ihiminen

    ihiminen Guest

    Kuulun marginaaliryhmään, joka pyrkii tekemään omista vhs/hi8-nauhoista editoituja svcd-kiekkoja. Lomitus ja sen poisto on tullut vastaan tälläkin puolella.

    Toimin toistaiseksi näin: Kaappaan Pinnaclen omalla kaapparilla (virtualdub ei löydä korttia, sen ajuria tai kumpaakaan). Editoin kaappauksen ja tallennan huffynä. Teen lopuksi Tmpgencillä mpeg2-tiedostoja eri tavoin lomituskompensoituna. Svcd-levyt teen Nerolla.

    Esimerkki: halusin poistaa ruutuja, joissa on nauhalla välähdys tms. vikakohta. Se onnistuu esim Pinnaclen mukana tulleella softalla varsin hyvin. Yllätyin, kun valmiissa levyssä näkyi vieläkin välähdyksiä, vaikka editoinnissa ne poistin ja katsoin esityksen esikatselussa jopa ruutu kerrallaan. Tsekkasin sitten Tmpgenc'in lomituksenpoiston, jossa välähdys näkyy vain even(vai oliko se odd?)-juovissa. Kun vaihdoin odd(even?)-lomituksenpoistoon vikakin jäi pois.

    Editointisofta siis ei näytä kuin toiset juovat.

    Pinnaclen kaappauksessa voi jättää pois toiset juovat, ja kaappasin saman pätkän puolijuovitettuna. Nyt näkyy todennäköisesti kaikki vikapaikat. Koska 50 kuvan esittäminen 25 kuvalla edellyttää joka tapauksessa kompromisseja, päätynen puolikaappaamiseen. Tmpenc'issäkin voi jättää tällöin lomituksenpoiston pois. Sitä en vielä tiedä mitä vaikuttaa "video | video stream setting | encode mode" ja "advanced | souce type" -asetuksissa interlaced/non-interlaced vaihtoehdot, kun käsitellään lomittamatonta kuvaa.

    Www.100fps.com -sivustossa on hyvä selitys lomituksesta. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, kuvan tarkkuudessa en menetä mitään, ainut menetys on liikkeen jouhevuus, jota ei saisi aidosti kuin 50 kuvalla sekunnissa.

    Tein edellä kuvaamallani tavalla nopeaa liikettä sisältävän svcd-pätkän, jossa silmä ei havainnut mitään häiritsevää takertelua. Kohdissa, jossa hakataan palikoilla ämpäriä, oli mielestäni jopa parempi kuvan ja äänen synkronointi, kuin aiemmissa kokeiluissani.

    Sitä en ymmärrä, miksei dvd-soitin toista lomitettua 2x25fps dataa (ei mitään lomituksen kompensointia Tmpgenc'issä), kuten vhs-nauhuri toistaa. Olisiko siihen edes teoreettistakaan mahdollisuutta? Dvd-soittimessa voi valita videoulostuloksi interlaced tai rgb -tilan. Ainut ero on, että rgb-tilassa kuva näyttää ikäänkuin kirkkaammalta.



     
    Moderaattorin viimeksi muokkaama: 06.08.2003
  2.  
  3. juspak

    juspak Member

    Liittynyt:
    14.01.2003
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Lomituksen poistoon on useita eri tapoja. Fieldin tyly hylkääminen on yksi niistä karuimmista.

    Itse olen havainnut hyväksi VirtualDubin deinterlace (blend) -filtterin. Blendissä kaksi fieldiä yhdistetään, jolloin viivoitetut alueet sumenevat. Kuvaan siis jätetään molempien fieldien tieto ja resoluutio pysyy alkuperäisenä.

    Ja on olemassa filttereitä jotka pyrkivät tekemään deinterlacen ainoastaan siellä missä interlace-viivat on häiritseviä. Kehittyneet filtterit ovat tosin pääsääntöisesti myös alkeellisia filttereitä huomattavasti hitaampia.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2003
  4. ihiminen

    ihiminen Guest

    Virtualdubin toinen ongelma vaan on se, että se ei tee mpeg2-tiedostoja. Kovin monivaiheiseen työstöönkään en ryhtyisi. Jo nyt muutaman minuutin hommeli alkaa maistumaan työltä.

    Tmpgencissäkin on summaavia ja erottavia lomitustapoja. Ne ovat todella hitaita käyttää, eikä lopputulos näytä fieldin hylkäämistä kummemmalta, ainakaan vhs-työssä. Kompromissin tuomaa sumeutta saattaa tietty olla enempi, mutta jouhevuus ei näytä yhtäkkiä katsottuna lisääntyneen.
     
  5. juspak

    juspak Member

    Liittynyt:
    14.01.2003
    Viestejä:
    92
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Jeps, filtteröinti VirtualDubilla on tosiaan yksi työvaihe lisää.

    En muista onko tmpgencissä deinterlace interpolate -vaihtoehtoa. Jos on, kannattaa käyttää sitä. Fieldin yksinkertainen venytys aiheuttaa pikselöintiä, mutta jos venytyksen tekee interpoloimalla, jäljestä tulee pehmeämpi.

    Kun videon lähdemateriaalin ja lopputuloksen frame rate on sama, deinterlacen voi tehdä miten itse parhaakseen näkee. ;) Vasta jos pitää tehdä frame rate muunnoksia, pitää deinterlacen menetelmä valita huolella.
     
  6. ihiminen

    ihiminen Guest

    Virtualdubin blend-filttereitä vastaa neljä Tmpgencin double-filtteriä. Kaksi niistä tekevät 25fps-tiedostoja, kaksi 50fps-tiedostoja(?). Niitten tutkimisen otan seuraavaksi työn alle.

    Edelleen ongelmaksi jää, etten näe kaikkia häiriintyneitä fieldejä jo editoinnissa.
     

Jaa tämä sivu